Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2936585 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline demka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 25 grudnia 2005
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4110 dnia: 24 Grudnia 2011, 10:17 »
ło, żesz Ty... wielkie WOW... kulinarne cudeńka
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #4111 dnia: 24 Grudnia 2011, 10:53 »
nieźle... :o
że też Ci się chce
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline gagatka

• Chuck Norris
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
« Odpowiedź #4112 dnia: 27 Grudnia 2011, 15:58 »
No i jak Wam wyszło świąteczne menu? My pierwszy raz spędzaliśmy Wigilię tylko we Troje, no prawie Czworo (miałam zakaz podróży do Rodziców od Doktorka), więc większość potraw robiłam po raz pierwszy.

Może podzielicie się swoimi spostrzeżeniami tak na przyszłość odnośnie potraw robionych pierwszy raz?

Poniżej moje:
-> barszcz wigilijny z Kwestii Smaku - trochę jest z nim zachodu, ale smak super :ok:
-> sernik z rosą Lei - mimo że nie lubię pieczonych serników, ten mi wyjątkowo smakuje. Tyle że następnym razem trochę podpiekę spód przed wylaniem masy serowej, bo wyszedł mi lekko niedopieczony, ale i tak wszyscy się zajadali (wczoraj i dziś byli u nas Teście)
-> pierniczki z przepisu *Magdy* - wyszły mi jak ciastka kakaowe :( W zeszłym roku robiłam z przepisu caril i były ok. Za rok muszę się ogarnąć wcześniej i zrobić te leżakujące z przepisu Madziq
-> karp pieczony z pieczarkami i ziemniakami ze strony maluchy.pl - pycha! :ok:
-> pieczony łosoś cytrynowy z bloga passionfruit.blox - delikatny, cytrynowy, bardzo dobry :ok:
-> warstwowa sałatka tuńczykowa Ziomaleczki - w smaku ok, ale mimo że majonezu dałam na co trzecią warstwę, a nie co drugą jak w przepisie, to i tak jest go jak dla mnie za dużo. No i ilość wychodzi gigantyczna, więc następnym razem muszę zmniejszyć porcję o 2/3
-> kaczka z jabłkami - robiłam po raz drugi w życiu, przepis mam na 2 strony A5 ;) ale zachwycona mina jedzącego ją Małża - bezcenna ;D

Miałam w planach zrobić jeszcze kluski z makiem, ale zabrakło czasu i kotlety z piersi kurczaka w marchewce i płatkach owsianych (z bloga Madziq), ale zabrakło płatków :P
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline Anjuschka

• Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 15.05.2010
« Odpowiedź #4113 dnia: 27 Grudnia 2011, 16:15 »
Ja piekłam w tym roku tartę pomarańczową z tego przepisu: http://www.makecookingeasier.pl/na-slodko/tarta-cytrynowa/ była super. To kruche ciasto było extra, no i góra. Mniam.

Drugim ciastem był tort makowy: http://mojewypieki.blox.pl/2011/12/Swiateczny-tort-makowy-z-kremem-waniliowym-i-nuta.html?utm_source=powiadomienia&utm_medium=AutopromoPow&utm_content=Blox_Newsletter&utm_campaign=Blox_pow i przyznam, że tak pysznego makowca nie jadłam :D Ale ja lubię ciasta z kremami. Nie nasączałam blatów, bo dałam mak z puszki i ciasto wyszło wilgotne.

Standardowo sernik na kruchym cieście (kruche ciasto, a na to masa serowa z sera, jajek, cukru, budyniu itp).

I muffinki - pycha.

Offline mka

• Every second is a lifetime and every minute more brings you closer to God and you see nothing but the red lights you let your body burn like never before. And it feels better than love. Yeah it feels better than love...
  • Chuck Norris
  • We are connected that is how I feel...e-zadymiary
  • data ślubu: :Serduszka: AF :Serduszka:
« Odpowiedź #4114 dnia: 27 Grudnia 2011, 16:58 »
Wracając do muffinek jaką formę lepiej kupić: silikonową czy blaszaną/stalową? :drapanie:

Offline baska98

• Chuck Norris
  • data ślubu: 31 maj 2008
« Odpowiedź #4115 dnia: 27 Grudnia 2011, 18:51 »

-> kaczka z jabłkami - robiłam po raz drugi w życiu, przepis mam na 2 strony A5 ;) ale zachwycona mina jedzącego ją Małża - bezcenna ;D

to u Was jada się w Wigilię mięsko?

Offline anulla_p

• Chuck Norris
  • data ślubu: 27-06-09
« Odpowiedź #4116 dnia: 27 Grudnia 2011, 20:26 »
przecież można w wigilię jeść mięso; kilka lat temu wstecz kościół na to zezwolił, tak więc nie ma żadnego obowiązku dnia postnego.

Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline jagodka24

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4117 dnia: 27 Grudnia 2011, 20:34 »
gagatka następnym razem na 15-20 min przedkońcem pieczenia przełącz piekarnik tylko na dolną grzałkę to ci dopiecze spód
u mnie tez wychodzi niedopieczony jak tego nie zrobie

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline gagatka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4118 dnia: 27 Grudnia 2011, 21:49 »
Nie, u nas się nie je mięsa na Wigilię, pisałam o menu świątecznym mając na myśli jedzenie wigilijne i świąteczne.

gagatka następnym razem na 15-20 min przedkońcem pieczenia przełącz piekarnik tylko na dolną grzałkę to ci dopiecze spód
u mnie tez wychodzi niedopieczony jak tego nie zrobie
Dzięki za podpowiedź, kurde nie pomyślałam o tym, bo większość piekę na termoobiegu i nie używam tych pozostałych funkcji. No i jak sprawdzałam patyczkiem czy już się upiekło, to myślałam, że jest mokre od sera (ciasto na bokach było upieczone normalnie, tylko spód się zzakalczył)
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline moniq

• Chuck Norris
  • data ślubu: 17.07.2010
« Odpowiedź #4119 dnia: 28 Grudnia 2011, 18:34 »
super te wypieki, też piekłam pierniczki ale moje nie są takie ładne
Dane potrzebne do przekazania 1% podatku na naszego syna Maćka
W formularzu PIT wpisz numer KRS: 0000037904
W rubryce „Informacje uzupełniające - cel szczegółowy 1%” podaj:
23900 Kowalski Maciej Dąbrowa Górnicza
Dziękujemy

Offline Adiana

• Agnieszka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 14.06.2008
« Odpowiedź #4120 dnia: 28 Grudnia 2011, 23:00 »
Ja za to słyszałam, że kościół dopuścił do wigilijnego menu drób...więc mamy ryby i ptaszory - pole do popisu już wielkie :)

Co to za przepis na barszczyk gagatko  ? Bo to moja zmora, nie umiem takiego wigilijnego...w tym roku robiłam u siebie wigilię dla nas i gości i zrobiłam chyba wszystkie potrawy sama, poza barszczem, który musiała mi reanimować teściowa :D

Offline anulla_p

• Chuck Norris
  • data ślubu: 27-06-09
« Odpowiedź #4121 dnia: 28 Grudnia 2011, 23:35 »
Ja za to słyszałam, że kościół dopuścił do wigilijnego menu drób
I zmusiłaś mnie Adiana do przeszukania internetu ale nadmiar wiedzy na szczęście nie boli  ;D Moja informacja nie jest na zasadzie "ja słyszałam" bo to jest fakt zaistniały i to już dość dawno.
 Od 2003 roku - zgodnie z formułą przykazań kościelnych, zatwierdzonych przez Watykańską Kongregację Nauki Wiary - formalnie nie obowiązuje już post w Wigilię Bożego Narodzenia Czyli dopuścił ptaszory tak jak słyszałaś jak również i inne mięsiwo  ;D

Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline Adiana

• Agnieszka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #4122 dnia: 28 Grudnia 2011, 23:39 »
O widzisz :D Wiedziałam, że moje usłyszenie jest dosyć stare :D :D :D
Ale dla mnie wigilia to jednak mało mięsiste dania :D Cykałam się dać boczku do farszu karpiowego :D

Offline Anjuschka

• Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 15.05.2010
« Odpowiedź #4123 dnia: 28 Grudnia 2011, 23:59 »
Wigilia nie jest już postna, ale i tak wszyscy księdza proszą, aby zachować post w ten dzień. I mnie to wydaję się fajne - taka tradycja.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #4124 dnia: 29 Grudnia 2011, 12:20 »
Przyzwyczajenie robi swoje...nie mam ochoty na mięcho na Wigilii...pomimo, że wolno już od lat...
tyle jest fajnych postnych dań...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline gagatka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4125 dnia: 29 Grudnia 2011, 16:15 »
gagatka a nie dałąś za dużo kakao?? sama mieliłaś goździki i  dałaś ich i cynamonu dobrą ilość?? ja piekę te pierniki od lat i są zdecydowanie piernikowe....
Pewnie te moje proporcje były nie takie. Cynamonu dałam chyba więcej niż w przepisie, bo lubię, dałam też przyprawę do piernika i  mniej goździków. Bardzo trudno mi się wałkowało to ciasto... :-\

Co to za przepis na barszczyk gagatko  ? Bo to moja zmora, nie umiem takiego wigilijnego...w tym roku robiłam u siebie wigilię dla nas i gości i zrobiłam chyba wszystkie potrawy sama, poza barszczem, który musiała mi reanimować teściowa :D

Adianko przepis na barszczyk jest tutaj: http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/wigilia/barszcz_wigilijny/przepis.html

A robiłyście może jabłka pieczone (takie w całości, ale nie w cieście) w piekarniku?

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4126 dnia: 29 Grudnia 2011, 16:39 »
Jabka robilam z przepisu naszej Maji.
U niej w watku poszperaj.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline gagatka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4127 dnia: 29 Grudnia 2011, 16:46 »
Aniu dzięki za cynk :-*
U nas w rodzinie jest równy podział - ja jestem w ciąży, a Małżu ma zachcianki :P

Offline Adiana

• Agnieszka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #4128 dnia: 29 Grudnia 2011, 20:54 »
Ja kupiłam opiekacze do jabłek, takie dekoracyjne i w święta pachniały i piekły mi jabłuszka :D
O takie :

wychodzą jak z piekarnika, wydrążone i napchane cukrem cynamonowym pyszne, no ale to trzeba lubić.

Przepis na barszczyk sprawdzę :D

Offline carollaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4129 dnia: 29 Grudnia 2011, 20:56 »
Ja kupiłam opiekacze do jabłek, takie dekoracyjne i w święta pachniały i piekły mi jabłuszka :D
O takie :

wychodzą jak z piekarnika, wydrążone i napchane cukrem cynamonowym pyszne, no ale to trzeba lubić.

Przepis na barszczyk sprawdzę :D

Ale czad! Gdzie można dostać takie cuda?

Offline Adiana

• Agnieszka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #4130 dnia: 29 Grudnia 2011, 21:03 »
Ja brałam w Weltbildzie - w necie cena 39,99, taka sama jak w sklepie stacjonarnym  :) - w Szczecinie jest w Kaskadzie :)
Na allegro były po 60 za taki komplet (dwa w zestawie są).

Offline martulka

• Chuck Norris
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
« Odpowiedź #4131 dnia: 30 Grudnia 2011, 20:46 »
A ja mam pytanie o ten lukier z białek do pierników. Czy jak już ubiję pianę z białek to dodając cukier puder mam nadal ubijać mikserem czy już tylko łyżką delikatnie mieszać?

Offline ika3w

• Ilona
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23.08.2008r
« Odpowiedź #4132 dnia: 30 Grudnia 2011, 21:07 »
martulka ja cały czas ubijałam ale już na mniejszych obrotach.

Offline martulka

• Chuck Norris
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
« Odpowiedź #4133 dnia: 30 Grudnia 2011, 22:13 »
Dzięki :) Zostało mi jeszcze sporo nieudekorowanych pierników  ;)

Offline Precelek

• Chuck Norris
  • data ślubu: 04.06.2011
« Odpowiedź #4134 dnia: 31 Grudnia 2011, 01:00 »
martulka im bardziej będiesz ubijac tym lukier z białkami będzie sztywniejszy.
Ja do sklejania domku miałam taki gęsty jak gips, jak odwróciłam pojemnik i nim machnęłam to nawet sie nie obsunął, ale jak potrzebujesz mniej gęsty, to proponuję dać trochę mniej cukru i doprowadzić go do konsystencji gęstego budyniu ;)

Never run faster than your guardian angel can fly ....

Offline elisabeth81

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4135 dnia: 6 Stycznia 2012, 21:34 »
Zrobiłam dziś tort polecany przez jagodke24
http://mojewypieki.blox.pl/2011/02/Tort-dacquoise-z-orzechami-i-daktylami.html

jest obłędny, zrobił wrażenie na rodzinie i co dla mnie najważniejsze - mało przy nim pracy ;)
jedyne co to z góry posypałam tylko kakao z obawy ze będzie za słodki - i trochę był ale to chyba cały jego urok.

I polecam coś co robimy przynajmniej raz w tygodniu (z reguły na śniadania w weekendy):
Tosty z ziołowym omletem i czosnkowo - ziołowym majonezem
http://www.kwestiasmaku.com/dania_dla_dwojga/sniadania/tosty_z_ziolowym_omletem/przepis.html

uwielbiamy je!
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline carollaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4136 dnia: 6 Stycznia 2012, 21:47 »

jest obłędny, zrobił wrażenie na rodzinie i co dla mnie najważniejsze - mało przy nim pracy ;)
jedyne co to z góry posypałam tylko kakao z obawy ze będzie za słodki - i trochę był ale to chyba cały jego urok.

Też go robiłam na nowy rok. Musze powiedzieć jedno, ponieważ jedliśmy go z mężem sami  ::) na drugi dzień był jeszcze lepszy, bo wszystko się przegryzło. Przyznam szczerze, że zrobienie go to jest łatwizna i na stałe zagości w moich propozycjach słodkości.

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
« Odpowiedź #4137 dnia: 7 Stycznia 2012, 14:21 »

I polecam coś co robimy przynajmniej raz w tygodniu (z reguły na śniadania w weekendy):
Tosty z ziołowym omletem i czosnkowo - ziołowym majonezem
http://www.kwestiasmaku.com/dania_dla_dwojga/sniadania/tosty_z_ziolowym_omletem/przepis.html

uwielbiamy je!
ale mi smaka narobiłaś
na te tosty szczególnie
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline madziatko

• Chuck Norris
  • data ślubu: 03.07.2010/31.07.2010
« Odpowiedź #4138 dnia: 7 Stycznia 2012, 20:05 »
A robił ktos kiedyś zupę z marchewki, ale taka bardziej na ostro niż słodko? Bo mnie tak naszło i chciałabym jutro zrobić..

Offline carollaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4139 dnia: 7 Stycznia 2012, 20:15 »
Ja robiłam. Z tego co pamiętam dałam gałkę muszkatołową i sporo pieprzu. Wyszła pierdna i smaczna :)