Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2947159 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3930 dnia: 21 Listopada 2011, 13:40 »
moje pierniki tez leżakują, ciekawe co z nich wyjdzie bo okazało się, że mam nieco mniej miodu w domu  ;D

w niedzielę upiekłam przepyszną drożdżówkę http://mojewypieki.blox.pl/2009/07/Strucla-z-powidlami.html

moje było z połowy przepisu bo miałam tylko jedno jajo w domu  :P piekłam w keksówce (zawinęłam ciacho na pół) wyszło przepyszne, chyba trzasnę sobie takie z makiem bo baza jest fenomenalna :ok:


Offline .caril.

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10757
  • data ślubu: 22.08.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3931 dnia: 21 Listopada 2011, 14:19 »
słodki weekend na forum :)

moja piernikowy "cement" też już odpoczywa, ale upiekłam też pierniki ekspresowe, bo od 6.12 mają już zdobić mieszkanie.

Offline Adiana

  • Agnieszka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16270
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 14.06.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3932 dnia: 21 Listopada 2011, 14:24 »
Zdobić i pachnieć :)

Maja, jaki fajny blog - chyba też się skuszę na to ciacho, mam "zasłoikowane" smażone jabłka z działki, chyba się nadają zamiast powideł ?

Kuszą mnie też pierniczki a'la alpejskie ???

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3933 dnia: 21 Listopada 2011, 14:56 »
Z tego blogu piekłam juz wiele ciast, jedynie serniki mi nie podchodzą (nie piekłam wszystkich ale nie brnęłam dalej)


Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3934 dnia: 21 Listopada 2011, 17:13 »
Jak już piekę to właśnie z tego bloga. Wszystko mi wychodzi i tak w poprzednie święta nikt nie chciał uwierzyć, że makowiec jest nie z cukierni. Po świętach musiałam jechać do rodziców i piec jeszcze raz :-)
Maja mi serniki z tego bloga smakują bardzo a szczególnie taki jeden tam jest z migdałami i amaretto hmmmm poezja.
Tą struclę będę robiła jutro jedną z makiem a drugą z twarogiem bo nie mogę się zdecydować, na którą mam ochotę :-) Zawsze ten przepis wykorzystuję jako bazę bo powidła w środku to nie jest to.



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3935 dnia: 21 Listopada 2011, 17:47 »
BAska98 tak, to ten przepis, ciasto wygląda fajnie, zobaczymy jak będzie smakować. Nie dodałam mielonych orzechów bo nie miałam, myślicie że będę mogła dodać później, przed pieczeniem?

Offline ika3w

  • Ilona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3905
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23.08.2008r
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3936 dnia: 21 Listopada 2011, 17:52 »
anulka nad tym samym się zastanawiałam, z tym że ja nie miałam skórki pomarańczy :)


Offline ciriness

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 15056
  • data ślubu: 11.09.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3937 dnia: 22 Listopada 2011, 07:20 »
a ja szukam kolejnych przepisów na tartę... jakąś dobrą, żeby na imprezę urodzinową zrobić...
Madzia a próbowałaś jakąś tartę słynnej już Zosi?
http://www.makecookingeasier.pl/tag/ciasta/
np. cytrynowa http://www.makecookingeasier.pl/na-slodko/tarta-cytrynowa/

Ja zrobiłam swoj pierwszy w zyciu gulasz z cielęciny i był boski. Jestem z siebie dumna.
Gratuluję Aniu  ;D


Moje ciasto na piernik od soboty leżakuje w piwnicy  :hopsa:




Offline Adiana

  • Agnieszka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16270
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 14.06.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3938 dnia: 22 Listopada 2011, 09:35 »
A myszy go nie zjedzą :D

Offline Anjuschka

  • Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 10267
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 15.05.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3939 dnia: 22 Listopada 2011, 10:11 »
Tak sobie pomyślałam, czy tę tartę cytrynową można by zamienić na tartę z pomarańczami. Na święta chyba by pasowała? I pomarańcze pięknie by wyglądały.

Offline joannaM
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2967
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3940 dnia: 22 Listopada 2011, 10:22 »
u mnie piernik też już leżakuje. Czy on przy leżakowaniu jakoś urośnie ???
A po wyjęciu to go jakoś rozwałkowac pod kaksówkę, czy jak ?
madziq a te kwiatuszki co są na pierniku to kupne, czy sama robilaś  ;D
On 2011
Ona 2013

Offline ciriness

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 15056
  • data ślubu: 11.09.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3941 dnia: 22 Listopada 2011, 13:59 »
A myszy go nie zjedzą :D
No mam nadzieje, owinęłam go szczelnie koszulką :D
Ja mam taką dziwną piwnicę bo na parterze, tam jest raczej cieplej niż w normalnej piwnicy i jakoś tak czysto, mało pająków etc. ;) Mysz tym bardziej nie uświadczysz :D

Ania pomarańczowa brzmi nieźle  ;D Jak zrobisz to się pochwal :) Ja właśnie chciałam tą cytrynową zrobić ale mam problem z blachą, nigdzie nie mogę znaleźć takiej jakiejś fajnej do tarty (znalazłam w DUKA taką za 40zł i się waham...)




Offline carollaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5375
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3942 dnia: 22 Listopada 2011, 17:07 »
Ja kupilam forme do tarty w ikei za 25 zl chyba. Jest super. A tarte przerobilam na pomaranczowa wlasnie z mysla o swietach i w smaku bomba!



Offline ciriness

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 15056
  • data ślubu: 11.09.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3943 dnia: 22 Listopada 2011, 17:09 »
carollaa a ta  forma jest silikonowa, metalowa czy ceramiczna :) ?




Offline Ewiszka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3514
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3944 dnia: 22 Listopada 2011, 19:22 »
Ciri ja tez mam forme do tarty z Ikei...moja jest ceramiczna


ja robie dwa rodzaje piernikow...jedne juz upieczone, a drugie ciasto z przepisu na piernik staropolski lezakuje w lodówie

te pierwsze twarde jak beton...czy to na pewno zmieknie do swiat?  ??? az mi sie wierzyc nie chce...narazie to mozna tym rzucic i zabic :D :D

Offline Adiana

  • Agnieszka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16270
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 14.06.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3945 dnia: 22 Listopada 2011, 20:29 »
Zmięknie, ja swoje trzymałam do zmięknięcia w plastikowych pudełkach w lodówce i były idealne.

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3946 dnia: 22 Listopada 2011, 20:33 »
w przepsie z bloga madziq dodaje sie skorkę pom, rodz i orechy - dodac m do świeo zafniecionego ciasta - dzis - czy przed smym pieczeniem?

Offline madziq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6009
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3947 dnia: 22 Listopada 2011, 20:37 »
dziś :) od razu wsio wymieszaj :)

Offline Ewiszka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3514
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3948 dnia: 22 Listopada 2011, 21:32 »
Zmięknie, ja swoje trzymałam do zmięknięcia w plastikowych pudełkach w lodówce i były idealne.

oby ;D a to trzeba trzymac w lodowce...czy moze byc w szafce kuchennej? moje zamknęłam w szklanym naczyniu...mam nadzieje, że ok...


z innej beczki....macie jakies sprawdzone, godne polecenia książki kucharskie??
ma byc w twardej oprawie, z fajnymi ilustracjami, duża...siostra zazyczyla sobie na prezent...ale nie przepisy kuchni staropolskiej np ;D
tylko cos bardziej nowoczesnego...myslałam o przepisach Nigelli Lawson-uwielbiam :)

macie jakies inne pomysly?

Offline madziq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6009
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3949 dnia: 22 Listopada 2011, 21:42 »
Nigelle kup :) Jamie Oliver też ma fajne przepisy (teraz się czaję na jego kuchnię włoską)

Offline Mysikróliczek

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17269
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3950 dnia: 22 Listopada 2011, 22:04 »
Nigella świątecznie - polecam  :)

Offline Adiana

  • Agnieszka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16270
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 14.06.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3951 dnia: 22 Listopada 2011, 22:14 »
My mamy to :


I Nigellę gryzącą i ta ta "światowa" bardziej przypadła nam do gustu :)

Offline carollaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5375
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3952 dnia: 22 Listopada 2011, 22:20 »
carollaa a ta  forma jest silikonowa, metalowa czy ceramiczna :) ?

ceramiczna


Kupuj Nigellę w ciemno :) Ja marzę o całej kolekcji jej książek, a teraz z tego, co pamiętam są dwie nowe.



Offline ciriness

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 15056
  • data ślubu: 11.09.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3953 dnia: 23 Listopada 2011, 10:39 »
Dzięki dziewczyny, rozejrzę się w Ikei :)

Ja też stawiam na Nigellę i Jamiego (kiedyś wygrałam jego książki i sprzedałam o ja głupia, ale naprawde są fajne).
Natomiast mam ze dwie książki Sowy i nie polecam.




Offline Mysikróliczek

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17269
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3954 dnia: 23 Listopada 2011, 10:52 »
Natomiast mam ze dwie książki Sowy i nie polecam.

Sowa wydał książkę? A nawet książki?  :o
Możesz jakimś linkiem rzucić? Bo nie mogę znaleźć...  :-*

Offline Ewiszka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3514
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3955 dnia: 23 Listopada 2011, 16:05 »
czyli tak jak obstwiałam będzie Nigella ;D myslalam, że doradzicie cos innego :P ale pewnie nic lepszego nie znajde

Offline ciriness

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 15056
  • data ślubu: 11.09.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3956 dnia: 23 Listopada 2011, 16:52 »
Natomiast mam ze dwie książki Sowy i nie polecam.

Sowa wydał książkę? A nawet książki?  :o
Możesz jakimś linkiem rzucić? Bo nie mogę znaleźć...  :-*

Tutaj masz
http://www.sowarobert.pl/ :)




Offline Mysikróliczek

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17269
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3957 dnia: 23 Listopada 2011, 16:57 »
Mogę Ci jeszcze polecić książkę kucharską Doroty Świątkowskiej... korzystam namiętnie z bloga autorki, jest BOSKI. Natomiast książki w ręku nie miałam więc nie wiem czy to będzie "sprawdzony" produkt :)

http://www.empik.com/moje-wypieki-swiatkowska-dorota,prod56450846,ksiazka-p

Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3958 dnia: 23 Listopada 2011, 18:17 »
Ja mam tą książkę "Moje wypieki" pięknie wydana



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline kobietka
  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 2289
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3959 dnia: 23 Listopada 2011, 23:43 »
mam wielką prośbę- podpowiedźcie co możnazaserwoać na imprezie, na której będie młoda mama karmiąca swoje bejbisie piersią? nie jest na ścisłej diecie, ale też nie zajada sie smażonym schaboszczakiem i kapustą:)
ze słodkości myślałam o ciescie marchewkowym ala piernik, ale co dalej??
Będę wdzięczna za każdą sugestię, szczególnie doświadczonych mam. Acha, i nie chodzi mi o komentarze w stylu " a ja tam jadłam wszystko bla bla bla". sorry, pragnę konkretów