Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2947154 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline elisabeth81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7820
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3900 dnia: 18 Listopada 2011, 16:57 »
Mariola - napaliłam się na ten ostatni przepis z KS i zamierzam w weekend spróbować. dam znać jak wyszło ;)
przepisy z kwestii smaku są bardzo dobrze i szczegółowo rozpisane i myślę ze dlatego jej ciasta zawsze mi wychodzą ;)

jagodka24 - znam przepis na dacquoise ale też z KS i on trochę inaczej wygląda  :drapanie:
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline jagodka24

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11571
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3901 dnia: 18 Listopada 2011, 17:07 »
http://www.kwestiasmaku.com/desery/bezy/torcik_dacquoise/przepis.html
ela o tym mówisz?
moze i inny ale ja mówię o takim jak w cukierni można kupić

caril słodkie jest ale ja uważam że odrobinę można zjeść
przynajmniej nikt się nie obżera
a smak jest cudny


Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline elisabeth81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7820
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3902 dnia: 18 Listopada 2011, 17:13 »
tak ten.
ale twój przepis wizualnie bardziej mi się podoba...jak tak chwalisz to chyba też się skuszę  ;)
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline malgosiask

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8926
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3903 dnia: 18 Listopada 2011, 17:34 »
Tort bezowy jak od Sowy? Serio taki smak wychodzi? :o No to już szykuję listę zakupów ;D

Ciasto na pierniki (z przepisu madziq) już zrobione (zrobiłam z połowy porcji), data pieczenia 16 grudnia zaznaczona w kalendarzu :)

Poszukuję DOBREGO przepisu na muffiny czekoladowe. Tyle już wypróbowałam i to jeszcze nie jest TO. Macie coś sprawdzonego?

Offline ciriness

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 15056
  • data ślubu: 11.09.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3904 dnia: 18 Listopada 2011, 17:57 »




Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16728
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3905 dnia: 18 Listopada 2011, 18:13 »
jagodka narobiłaś mi smaka na ten Twój torcik bezowy
napaliłam się jak szczerbaty na suchary :Szczerbaty:
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline jagodka24

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11571
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3906 dnia: 18 Listopada 2011, 18:37 »
ten z KW jest bardziej skomplikowany chociażby ze względu na mielenie tych migdałów
ela uwierz mogę z czystym sumieniem go polecić

moja rodzina zamawia go na kazdą uroczystość

no i babka mi wyszła ale za słodka z deka
następnym razem dam mniej cukru

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline joannaM
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2967
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3907 dnia: 18 Listopada 2011, 19:12 »
ja te ciasto na ciasto piernikowe robie jutro  ;D
A jak czyta się nazwę tego torcika?
On 2011
Ona 2013

Offline moniq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13342
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 17.07.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3908 dnia: 18 Listopada 2011, 20:46 »
ja zrobiłam tą babkę z kokosem i mnie smakuje, szybka i prosta
Dane potrzebne do przekazania 1% podatku na naszego syna Maćka
W formularzu PIT wpisz numer KRS: 0000037904
W rubryce „Informacje uzupełniające - cel szczegółowy 1%” podaj:
23900 Kowalski Maciej Dąbrowa Górnicza
Dziękujemy

Offline Mysikróliczek

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17269
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3909 dnia: 18 Listopada 2011, 20:46 »
dacquoise - /dakłaz'/

Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3910 dnia: 18 Listopada 2011, 21:00 »
Jak go kupuję u Sowy to mówię, że chcę tort bezowy :P
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3911 dnia: 18 Listopada 2011, 21:25 »
buahahaha Gagatka ja też  ;)
choc odkąd robię tort pavlovej nie kupuję bezy u sowy

Offline carollaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5375
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3912 dnia: 18 Listopada 2011, 21:29 »
Dziewczyny, jak już przy słodkościach jesteśmy mam pytanie - macie jakieś sprawdzone przepisy na ciastka owsiane? Marzą mi się takie chrupkie na zewnątrz i wilgotne w środku. Próbowałam kilku i lupa, wychodza albo suche, albo jakieś nie takie...

Albo jakieś batony typu muesli tez by mnie interesowały ;)



Offline Mysikróliczek

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17269
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3913 dnia: 18 Listopada 2011, 23:21 »
Jak go kupuję u Sowy to mówię, że chcę tort bezowy :P

 ;D ;D ;D

choc odkąd robię tort pavlovej nie kupuję bezy u sowy

Kuuuurcze, chętnie bym zrobiła ten tort pavlovej...
Ale mam jakieś przekonanie, że mi nie wyjdzie, wydaje mi się być kosmicznie trudny. No i jakich owoców użyć zimą?

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3914 dnia: 19 Listopada 2011, 00:15 »
trudny?
jest mega prosty?
piana na sztywno i musi sie udac  ;D
« Ostatnia zmiana: 19 Listopada 2011, 00:17 wysłana przez .:Anka:. »

Offline Mysikróliczek

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17269
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3915 dnia: 19 Listopada 2011, 00:24 »
Najwyżej będzie na Ciebie   :P ;D

Jakich owoców użyć zimą? Bo gdzieś kiedyś słyszałam, że muszą być koniecznie świeże, bo inaczej to nie to  ;)

Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3916 dnia: 19 Listopada 2011, 16:49 »
dziewczynki mam pytanko;-) mąż zakupił 2 paczki ravioli,bo mu się podobały  :mdleje: :mdleje: :mdleje: :mdleje: nigdy nie jedliśmy raczej takich rzeczy,chyba,że dodawałam do sałatki,z czym mogę je podać???jaki sosik będzie się nadawał???

carolla sosik do naleśników czosnkowo-paprykowy- REWELACJAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!!!!!!!!!!bosko,bosko,boski!!!!!!



Offline Adiana

  • Agnieszka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16270
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 14.06.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3917 dnia: 19 Listopada 2011, 17:29 »
http://mojewypieki.blox.pl/2011/02/Tort-dacquoise-z-orzechami-i-daktylami.html
martuś ja robię z tego przepisu i powiem ci że wychodzi genialny
poprostu kocham ten tort
(...)

A co to jest ta masa karmelowa z puszki - gotowy produkt jakiś czy coś a'la kajmak ?

Offline martulka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10275
  • Płeć: Kobieta
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3918 dnia: 19 Listopada 2011, 19:20 »
Jagoda dzięki za przepis :)

Ja dostałam od mojej mamy znajomej przepis na tort ziemniaczany. Pamiętam z dzieciństwa jak mąż tej znajomej piekł ten tort i był pyszny. Teraz sama go spróbuję.

I szukam jeszcze przepisu na ciasto węgierskie. Takie na ciemnym spodzie i z dużą warstwą kremu czekoladowego chyba z żelatyną i kolorową galaretką pokrojoną w kostkę i z wiśniami z nalewki. Zamawiamy czasami taki w pracy od jednej pani, ale ona nie chce zdradzić przepisu. Jadłyście coś takiego?



Offline gosiaczekk
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5114
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3919 dnia: 19 Listopada 2011, 19:27 »
trudny?
jest mega prosty?
piana na sztywno i musi sie udac  ;D

hehe no mi nigdy nie wychodzi niestety:/ dziura się robi w środku - opada

Offline carollaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5375
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3920 dnia: 19 Listopada 2011, 19:31 »


carolla sosik do naleśników czosnkowo-paprykowy- REWELACJAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!!!!!!!!!!bosko,bosko,boski!!!!!!

Cieszę się, że Ci smakowała, u nas zawsze króluje na imprezach grillowych :)



Offline elisabeth81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7820
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3921 dnia: 20 Listopada 2011, 10:14 »
ale mam ochotę na zrobienie tego ciasta
http://www.kwestiasmaku.com/desery/czekolada/ciasto_czekoladowe_z_bialym_musem/przepis.html
ale się trochę boję,że skomplikowane i że mi ten mus nie wyjdzie
bo to na parze trzeba robić

Mariola zrobiłam to ciasto... chłodzi się nadal w lodówce więc o smaku jeszcze nic nie powiem ale trudne nie było. Jest dużo miksowania (co o 23 nie jest najlepszym pomysłem ;)) i faktycznie trzeba uważać żeby się żółtka nie ścięły (ja dałam za duży "ogień" i prawie bym miała jajecznicę ;) ale uratowałam sytuację).

"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline madziulka1021

  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 611
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 17.10.2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3922 dnia: 20 Listopada 2011, 18:50 »
Mój piernik od dziś leżakuje  ;D

Offline jagodka24

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11571
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3923 dnia: 20 Listopada 2011, 21:17 »
to jest masa krówkowa, kajmakowa, gotowane mleko słodzone jak zwał tak zwał ale wszystko to to samo

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline suprynka

  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 2040
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 07-08-2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3924 dnia: 20 Listopada 2011, 21:57 »
Nareszcie do Was trafiłam :).
Mogę podać Wam sprawdzony przepis na zapiekankę. Szybko sie robi i bardzo ją lubię :).
Składniki:
- 350 g makaronu "kolanka"
- 1 Bulion knorr (z oliwa i ziołami)
- posiekana cebula
- 2 łyżki oliwy
- 7 plasterków szynki konserwowej
- śmietana 36%
- 100 g groszku/kukurydzy z puszki
- 300 g tartego sera
- sól, pieprz, bazylia,

Makaron gotujemy w bulionie Knorra. Na patelni podsmażamy cebule i pokrojoną szynkę w kosteczkę. Dodajemy do nich śmietanę, mieszamy i gotujemy przez 1 minutę. Mieszamy makaron ze składnikami z patelni, przyprawiamy, dodajemy groszek lub kukurydzę, ser i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w 180 stopniach przez 20-30 min.

Smacznego :)

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3925 dnia: 21 Listopada 2011, 11:10 »
Ja zrobiłam swoj pierwszy w zyciu gulasz z cielęciny i był boski. Jestem z siebie dumna.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3926 dnia: 21 Listopada 2011, 11:41 »
Dawaj przepis!!!  ;D

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3927 dnia: 21 Listopada 2011, 13:03 »
Moje ciasto na pierniczki Aganiok od Madziq juz lezakuje :)

Offline ika3w

  • Ilona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3905
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23.08.2008r
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3928 dnia: 21 Listopada 2011, 13:21 »
U mnie też już ciasto na pierniczki Aganiok leżakuje na strychu. Mama stwierdziła że jeść tego nie będzie, bo jak to tak surowe ciasto z jajkami może tyle leżeć :)


Offline baska98

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10161
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 31 maj 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3929 dnia: 21 Listopada 2011, 13:37 »
Moje ciasto na pierniczki Aganiok od Madziq juz lezakuje :)
to jest ten pzrepis:
http://moje-co-nieco.ge5.net/2010/12/29/pierniczki-aganiok/
chyba jutro się za to zabiorę :D