Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2938853 razy)

0 użytkowników i 4 Gości przegląda ten wątek.

Offline Adiana

  • Agnieszka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16270
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 14.06.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3870 dnia: 17 Listopada 2011, 22:05 »
Gosiu nie, piekłam wczoraj z wyrobionego ciasta dzień wcześniej - moje pierniczki, wedle przepisu leżakują wypieczone w lodówce około miesiąca. Ale, że mało mi, to postaram się wypiec kolejne wedle przepisu Magdy.

Z tymi kolorowymi dekoracjami jest o wiele więcej pracy, te kolorowe lukry szybko zasychają i trzeba prędko nakładać dodatki ???

Offline ciriness

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 15056
  • data ślubu: 11.09.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3871 dnia: 18 Listopada 2011, 07:17 »
Mnie też zainspirowałyście, gdyby nie forum nawet bym o piernikach nie pomyślała. A w tym roku spróbuje swoich sił, dzisiaj zagniatam ciasto :)

Przy okazji podrzucam inspirację a obiad z mojego bloga http://zdrowastylizacja.blogspot.com/2011/11/wariacje-miesno-warzywne.html
Pyszne nam to wyszło :)




Offline Anjuschka

  • Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 10267
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 15.05.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3872 dnia: 18 Listopada 2011, 07:43 »
Może i ja wezmę się za pierniczki, tylko nie mam zdolności manualnych i nie wiem, jak wyjdzie ze zdobieniem :P

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3873 dnia: 18 Listopada 2011, 07:58 »
Dziewczyny, kupilam piękną cielęcine za ogromne pieniądze ;). Robie zazwyczaj zupki Zuzi na niej, ale teraz chcialabym również coś zrobić na obiadek.
macie jakieś fajne przepisy i PROSTE z cielęciny?
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline ciriness

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 15056
  • data ślubu: 11.09.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3874 dnia: 18 Listopada 2011, 08:04 »
Ja uwielbiam cielęcinę w kurkach :)




Offline Adiana

  • Agnieszka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16270
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 14.06.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3875 dnia: 18 Listopada 2011, 08:15 »
Ooo spróbuję tej wariacji - tylko pytanie - masło do sosu to cała kostka ? :D
Jaka część tego drobiaka najlepiej tu pasuje ? Pierś nie będzie za sucha ?

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3876 dnia: 18 Listopada 2011, 08:18 »
Ja uwielbiam cielęcinę w kurkach :)

No to może jakiś przepis  ???
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline ciriness

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 15056
  • data ślubu: 11.09.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3877 dnia: 18 Listopada 2011, 08:23 »
Adiana ja kupuję mielone z indyka z Indykpolu, sama pierś może być za sucha.
A masła to ćwiartka poszła :)

Aniu no hmm przepis, ja zazwyczaj wrzucam wszystko co mi pod rękę się nawinie i coś z tego wychodzi :D
Robię coś w tym stylu tylko cielęcina zamiast kurczaka http://zdrowastylizacja.blogspot.com/2011/08/kurczak-w-sosie-kurkowo-smietanowym-na.html




Offline żonka

  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 1779
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.09.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3878 dnia: 18 Listopada 2011, 09:53 »
http://moje-co-nieco.ge5.net/2010/12/29/pierniczki-aganiok/

W tym przepisie należy dodać siekaną skórkę pomarańczową. To ma być taka starta z "żywej" pomarańczy czy ma być kandyzowana?  ???
Jeżeli pytanie jest głupie, to przepraszam, ale pierwszy raz biorę się za pierniczki.  ;)

Offline madziq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6009
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3879 dnia: 18 Listopada 2011, 10:04 »
starta z pomarańczy na małych oczkach (uprzednio należy skórkę sparzyć wrzątkiem) od razu dodam że ja rodzynek tam nie dodaję

Ania ja uwielbiam pulpety z cielęciny z fetą http://moje-co-nieco.ge5.net/2011/08/25/pulpety-cielece-z-feta/

(jak przez najbliższe dni ktoś będzie mieć jakieś pytania dot. moich przepisów to piszcie na blogu bo czeka mnie ciężki tydzień i na forum nie znajdę czasu a z bloga dostaję maile z komentarzami )

 :-*

Offline żonka

  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 1779
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.09.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3880 dnia: 18 Listopada 2011, 10:09 »
starta z pomarańczy na małych oczkach (uprzednio należy skórkę sparzyć wrzątkiem) od razu dodam że ja rodzynek tam nie dodaję

Dziękuję za odpowiedź.  :)

Offline anusia_118

  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 67
  • Płeć: Kobieta
  • ...mała czarna budzi mnie każdego ranka:-)
  • data ślubu: 18.05.2013
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3881 dnia: 18 Listopada 2011, 10:15 »
Moje ciasto pierniczkowe już gotowe, odłożone na leżakowanie  ::)
...chociaz najchętniej to bym już teraz piekła i przyozdabiała- uwielbiam  ;D

Pominęłam orzechy (nie przepadam), ale za to dodalam rodzynki drobniutko posiekane i skórke z pomarańczy- pachniało znakomicie:)
I na łatwiznę poszłam z przyprawami - dalam mieszankę kamisa do piernika  :P
Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, kiedy nasze skrzydła zapominają, jak latać.       
                                                Antoine de Saint-Exupéry

Offline Anjuschka

  • Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 10267
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 15.05.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3882 dnia: 18 Listopada 2011, 12:01 »
Baba jak piernik (cynamonowa).

2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki kakao
1 szklanka mleka
1/2 szklanki oleju
1 jajko
2 łyżki dżemu

Wszystko wymieszać mikserem, wlać do keksówki albo tortownicy z kominkiem i piec w temp. 175stopni do suchego patyczka (ja piekłam 40 minut).
Ciasto smakuje prawie jak piernik.
A i polewę wg uznania można zrobić.


Zdjęcia.

Ciasto dla mnie było w miarę gęste, ale lało się z łyżki


W keksówce (brakło mi papieru do pieczenia)


Po upieczeniu:




Na szybko polewa biała (woda i cukier puder), nawet jeszcze nie zastygła ;)




Ciasto jest wilgotne i pycha.

O wiele lepsze dla mnie, od tej baby z wiórkami kokosowymi, która była sucha w porównaniu do tego ciasta. Ale pewnie za długo ją piekłam (chociaż w tej samej blasze i tyle samo czasu).

Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3883 dnia: 18 Listopada 2011, 13:09 »
Anjuschka wyczytałam jeszcze gdzieś, że soda powoduje większe nawilżenie ciasta niż proszek. Ładne ciacho, ile długości ma Twoja keksówka?



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3884 dnia: 18 Listopada 2011, 13:16 »
Do mojego ciasta piernikowego mogę dać mieszankę przypraw korzennych :?: W tesco nie było imbiru  >:(


Offline Anjuschka

  • Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 10267
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 15.05.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3885 dnia: 18 Listopada 2011, 13:27 »
Moja keksówka ma 30cmx11cm.
Ale moja mama piecze to ciasto z tych składników w tortownicy z kominem i ładnie wyrasta.

Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3886 dnia: 18 Listopada 2011, 13:46 »
Muszę pomyśleć bo mam tortownicę z kominem ale mała bo średnia 23 albo włożę w dwie keksówki takie małe chlebowe  :hmmm:



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline anusia_118

  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 67
  • Płeć: Kobieta
  • ...mała czarna budzi mnie każdego ranka:-)
  • data ślubu: 18.05.2013
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3887 dnia: 18 Listopada 2011, 14:39 »
Do mojego ciasta piernikowego mogę dać mieszankę przypraw korzennych :?: W tesco nie było imbiru  >:(

Mi się nie chciało szukac każdej z przypraw, więc jak juz wspominałam dalam mieszanke przyprawy do piernika kamis + kako ciemne .
Sprawdź jakie przyprawy wchodzą w skład twojej mieszanki - jak się zgadzają z tymi z przepisu, to pewnie nie będzie tragedii  ;)
Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, kiedy nasze skrzydła zapominają, jak latać.       
                                                Antoine de Saint-Exupéry

Offline .caril.

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10757
  • data ślubu: 22.08.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3888 dnia: 18 Listopada 2011, 14:53 »
Ania, fajny przepis :)

mój R. uwielbia jabłecznik cynamonowy - też z cyklu: wsyp i wymieszaj :)
po prostu do przepisu podstawowego na kruche daję cynamon i połowę białego cukru zastępuję brązowym.
na Święta dodatkowo robię orzechową kruszonkę - pycha ;D

jeszcze z tej kategorii pyszne jest to ciasto (lekkie, ale wilgotne :) )

Owocowe ciasto na maślance z kruszonką

1 szklanki maślanki
1 szklanki cukru
3 szklanki mąki
2 jajka
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 szklanki oleju
cukier waniliowy
dowolne owoce

kruszonka (można piec bez)
150 gr mąki
100 gr masła
150 gr cukru

Składniki ciasta wymieszać w misce: cukier i jaja, potem "suche", maślankę i olej. Wylać na blachę, położyć owoce i wysypać kruszonkę. Piec ok. 50 minut w 180 C.


Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3889 dnia: 18 Listopada 2011, 14:54 »
Cytuj
Sprawdź jakie przyprawy wchodzą w skład twojej mieszanki - jak się zgadzają z tymi z przepisu, to pewnie nie będzie tragedii

Znalazłam ten imbir więc mieszanka idzie do ewentualnego grzańca  ;D


Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16728
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3890 dnia: 18 Listopada 2011, 15:02 »
ale mam ochotę na zrobienie tego ciasta
http://www.kwestiasmaku.com/desery/czekolada/ciasto_czekoladowe_z_bialym_musem/przepis.html
ale się trochę boję,że skomplikowane i że mi ten mus nie wyjdzie
bo to na parze trzeba robić
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline .caril.

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10757
  • data ślubu: 22.08.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3891 dnia: 18 Listopada 2011, 15:08 »
Mariolka, do odważnych świat należy :)

u mojej ciotki kiedyś je jadłam. poezja przez duże P ;D

Offline jagodka24

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11571
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3892 dnia: 18 Listopada 2011, 15:29 »
mariolka jak ja je dzisiaj zobaczyłam to normalnie zaśliliłam monitor
a co trudnego z tym musem? w garnek wlewasz wodę zagotowujesz i nakładasz na niego miskę troszke mniejszą żeby nie wpadła
nie ma łatwiejszego sposobu rozpuszczania
uwierz mi
przynamniej nic sie nie przypali
na małym ogienku będzie sobie pyrkotać

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16728
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3893 dnia: 18 Listopada 2011, 15:39 »
no może nie jest trudne, ale jak napatrzyłam się jak piękne to ciasto, to zaraz sobie myślę,że trudno pewnie zrobić
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3894 dnia: 18 Listopada 2011, 15:54 »
Wow, takie ciacho to dla mnie wyzsza szkoła jazdy  ;)
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline jagodka24

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11571
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3895 dnia: 18 Listopada 2011, 16:25 »
wiecie co ja już kilka razy się przekonałam że żadne ciasto nie jest skomplikowane
tylko jak się boimy to się tak wydaje

ja nigdy w życiu nie sądziłam że będę piekła bezę
a jednak

i np ten tort od sowy dequaise czy jakiś tak dziwnie się nazywa, wychodzi mi, nieskromnie mówiąc, genialnie!!!!!!
moja rodzina jest zachwycona

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline martulka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10275
  • Płeć: Kobieta
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3896 dnia: 18 Listopada 2011, 16:31 »
Jagodka a jak się go robi?

Ja zaraz się biorę za pieczenie ciasta o nazwie bananowy song  :D



Offline jagodka24

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11571
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3897 dnia: 18 Listopada 2011, 16:40 »
http://mojewypieki.blox.pl/2011/02/Tort-dacquoise-z-orzechami-i-daktylami.html
martuś ja robię z tego przepisu i powiem ci że wychodzi genialny
poprostu kocham ten tort

a ja w ramach czytania tego wątku zrobiłam z dziewczynami tą babkę cynamonową
ale zamiast cynamonu dałam przyprawę piernikową
siedzi w piecu
a ja upajam się zapachem piernika
generalnie to uwielbiam ciasta z olejem bo są miekkie i nie wysychają

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline jagodka24

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11571
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3898 dnia: 18 Listopada 2011, 16:51 »
coś mi się babka nie piecze
pieke 35 min i jeszcze mocno mokra w środku

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline .caril.

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10757
  • data ślubu: 22.08.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3899 dnia: 18 Listopada 2011, 16:55 »
http://mojewypieki.blox.pl/2011/02/Tort-dacquoise-z-orzechami-i-daktylami.html
martuś ja robię z tego przepisu i powiem ci że wychodzi genialny
poprostu kocham ten tort

generalnie to uwielbiam ciasta z olejem bo są miekkie i nie wysychają
jagodka, bardzo słodkie to cudo? zresztą beza + krem chyba muszą takie być ;)

skoro lubisz olejowe, spróbuje koniecznie tego maślankowego!