Ponieważ uwielbiam brzoskwinie z puszki, a jeszcze bardzej brzoskwinie z puszki na gorąco to podaje mój chyba najulubieńszy przepis
Składniki na 6 porcji
• 1 puszka brzoskwiń w syropie lub gruszek
• 1 kostka masła
• 3 jajka
• 3 łyżki niesłodzonego kakao
• 1/2 szklanki mąki tortowej
• 1/2 szklanki brązowego cukru + 1 łyżka cukru z wanilią
• 1 łyżeczka cynamonu
• 2 łyżki rumu lub brandy
• skórka otarta z 1/2 limonki
Etapy przygotowania
1. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni. Brzoskwinie odsączyć z syropu i ułożyć w niezby dużym, płaskim naczyniu żaroodpornym.
2. Pozostałe składniki zmiksować na gładką masę (najlepiej sprawdza się kolejność: mąka, kakao, cukier, jajka i alkohol, potem dodać masło i przyprawy). Całość powinna być dosyć gęsta jak błotko

Jeśli jest zbyt gęsta i mikser zaczyna grzęznąć, można dodać trochę syropu spod brzoskwiń.
3. Masę wyłożyć na brzoskwinie, piec przez 25-30 minut. Nie należy trzymać ciasta zbyt długo w piekarniku, bo powinno być lekko płynne/ciągnące w środku.
4. Podawać na gorąco, np. z lodami waniliowymi lub jogurtem naturalnym z odrobiną soku pomarańczowego. Znakomicie smakuje skropione kilkoma (no dobra, kilkunastoma;-) kroplami alkoholu: rumu lub brandy. Smacznego