Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2946097 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3450 dnia: 6 Marca 2011, 18:43 »
ja bym orzechy blenderem na miazge zmiksowala i wmieszala w biszkopt z przepisu wklejonego wcześniej

Offline kkotek
  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 2463
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 13.09.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3451 dnia: 6 Marca 2011, 19:23 »
Ja właśnie robię biszkopt orzechowy tak jak pisze chiquita_84  ;D ;D ;D
I jest super  :)
Kajetan  *† 31.12.2015 (15 tc)
Paulinka ❤️ 19.03.2018

Offline jagodka24

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11571
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3452 dnia: 6 Marca 2011, 20:30 »
no może to jest jakiś pomysł
a co jako przekładka do takiego biszkopta orzechowego?

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3453 dnia: 7 Marca 2011, 10:38 »
dałabym albo bitą śmietanę... i wtedy boki tortu obsmarowała też bitą i do niej przykleiła zmielone orzechy... ładnie będzie wyglądać

albo jak orzechowy biszkopt to krem czekoladowy... albo kawowy

Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3454 dnia: 8 Marca 2011, 12:07 »
dziewczynki,macie jakis pomysł na sałateczkę z makreli z makaronem?????? czy zamiast tuńczyka do sałatki mogę dodać właśnie makrelke????



Offline madziulka1021

  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 611
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 17.10.2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3455 dnia: 14 Marca 2011, 10:19 »
Biszkopt wyszedł super z podanego przepisu   ;D ogólnie na tej stronce super ciacha chyba są  ;D

Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3456 dnia: 14 Marca 2011, 10:44 »
A czy któraś z Was ma przepis na ciasto z powidłami, na które wylewało się pianę i potem wychodziło takie owocowo- bezowe ciasto?

Offline Anjuschka

  • Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 10267
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 15.05.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3457 dnia: 14 Marca 2011, 11:03 »
Ja i moja siostra potwierdzamy, że ten biszkopt rzucany jest rewelacyjny. Wysoki, płaski (równiutki), idealny na tort.

Offline Elcik

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4144
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 02.06.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3458 dnia: 22 Marca 2011, 21:45 »
Normalnie dziś zrobiłam taki obiad że się podzielę przepisem (nieco zmodyfikowałam z gazetki biedronkowej :)

Schab rozbić, przyprawić i krótko obsmażyć na oliwie z oliwek, odłożyć, potem na tej samej oliwie zeszklić cebulkę czerwoną z ząbkami czosnku, dodać pół słoika pokrojonych w plasterki ogórków kiszonych (najlepiej swojej roboty :). Jak zmiękną posypać łyżką mąki celem zagęszczenia, zalać 500ml bulionu, zagotować, dodać czubatą czubatą łychę jogurtu naturalnego (ja dałam greckiego, oczywiście wcześniej zaharowanego ciepłym wywarem), doprawić ziołami (dałam świeżą bazylię, oregano, prowansalskie, paprykę słodką, pieprz ziołowy). Zagotować.
Ziemniaczki lekko podgotować.
Żaroodporne wysmarować masełkiem, wylać ogórki, na to pokrojony schab (tak kroiłam na 4 części z jednego kotleta), na to ziemniaczki, posypać przyprawą albo czymś jak kto woli i do piekarnika, 45min, potem można jeszcze serka na wierzch do roztopienia... pyyycha :)


Offline Lemmy
  • No one but you, I love like a fool, you're my dream come true!
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6707
  • Karolina i Patysia
  • data ślubu: 30 czerwca 2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3459 dnia: 22 Marca 2011, 22:10 »
Elcik, fajnie brzmi to "cos". A muszę wymyślić obiadki na przyjazd teściów w następny weekend, chyba skorzystam :)

Offline madziq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6009
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3460 dnia: 22 Marca 2011, 22:19 »
mnie znajomy włoch zaklinał żeby nie smażyć na oliwie z oliwek

ale sam przepis z pewnością wypróbuję zapowiada się pysznie  :D

Offline Lemmy
  • No one but you, I love like a fool, you're my dream come true!
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6707
  • Karolina i Patysia
  • data ślubu: 30 czerwca 2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3461 dnia: 22 Marca 2011, 22:55 »
Włosi smażą na oliwie z oliwek (mieszkałam kilka miesięcy u Włochów we Włoszech).
Ale w wielu krajach się tego nie praktykuje ze względu na o wiele niższą temperaturę smażenia na oliwie niż na oleju.

Offline madziq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6009
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3462 dnia: 23 Marca 2011, 07:56 »
no widzisz Andrea nie smaży... sam przyznał że powyżej jakiejśtam temperatury uwalniają się substancje szkodliwe. Dla mnie najlepszy do smażenia jest olej rzepakowy

Offline madziulka1021

  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 611
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 17.10.2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3463 dnia: 23 Marca 2011, 08:00 »
Przepis ciekawy -wypróbuję ;D
A znacie może jakiś dobry farsz do jajek  ???

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3464 dnia: 23 Marca 2011, 08:12 »
przepis super!
a co zrobić, żeby schab nie był twardy po usmażeniu? mi zwykle wychodzą twarde "podeszwy"  ;)

Madziulka, ja robię tak
- kroję w bardzo drobną kosteczką szynkę, cebulke konserwową, pieczarki konserwowe, daję żółtka (ugotowane), ogórka konserwowego. wszystko łączę dodaję majonez i ciut musztardy. sól i pieprz

a macie sprawdzony przepis na ciasto marchewkowe?

Offline Mysikróliczek

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17269
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3465 dnia: 23 Marca 2011, 09:12 »
Porządnie rozbić mięso i nie "przesmażyć". Ja smażę po jednym razie na każdej stronie czyli obracam kotleta tylko raz. Ciężko powiedzieć ile go trzymam (to też zależy od grubości mięsa, wielkości kotleta).

I przede wszystkim wrzucaj na gorącą patelnię :)

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3466 dnia: 23 Marca 2011, 09:44 »
ok, dzięki spróbuję tak zrobic następnym razem

Offline martulka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10275
  • Płeć: Kobieta
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3467 dnia: 23 Marca 2011, 18:20 »
Anka tutaj jest mój sprawdzony przepis.



Offline Elcik

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4144
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 02.06.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3468 dnia: 23 Marca 2011, 21:19 »
Ja ten schab rozbiłam i tylko lekko obsmażyłam, tak ze 2min z każdej strony, on się potem dodusi :) cieszę się że pomysł przypadł do gustu... zapomniałam dodać że do ogórków dodałam jeszcze mrożony koperek i szczypiorek.. jak wszystko zielone to wszystko :D

Co do smażenia.... jest taki program rewolucja na talerzu i tam jest jakaś dietetyczka i kuchareczka.. wsio jedzie na oliwie z oliwek :)


Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3469 dnia: 24 Marca 2011, 08:41 »
dzieki Martulka

przepis skopiowany, wydrukowany - czeka na wenę  ;) może dziś wieczorem zrobię to ciacho

Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3470 dnia: 24 Marca 2011, 17:34 »
Dziewczyny, czy któraś z Was ma doświadczenia kuchenne z SEMOLINĄ?



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline madziulka1021

  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 611
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 17.10.2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3471 dnia: 27 Marca 2011, 12:01 »
Semolina a co to takiego , bo nigdy z tą nazwą się nie spotkałam ;D

Snikers - jeśli ktoś chce słodszy to więcej cukru i do budyniu także dodać cukier.

Składniki na masę do pieczenia: 60 dkg mąki pszennej, 20 dkg margaryny (posiekać nożem), 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 cukier waniliowy, 2 żółtka, 2 całe jaja, 2 łyżki miodu, jedną niepełną szklankę cukru. Wszystkie składniki zagnieść i podzielić na 3 części. Dwa placki upiec na złoty kolor ok.10-15 aż się zarumienią. Na pierwszy placek upieczony nałożyć ugotowany budyń w 3/4 ilości mleka podanego na opakowaniu. Na to nałożyć wcześniej upieczony drugi placek. Następnie drugi placek posmarować masą krówkową (można kupić w puszce już gotową lub kupić mleko słodzone w puszce skondensowane i gotować je 2,5h następnie wyłożyć, polecam wyłożyć ciepłe łatwiej się rozsmaruje. Jak kupisz już gotową masę krówkową to zanóż tą puszkę w gorącej wodzie niech chwile postoi to lepiej się rozsmaruje) Na 3 surowy placek nałożyć masę (25dkg orzechów + 1 łyzka miodu + pół paczki margaryny= rozpuścić na wolnym ogniu, ale nie gotować) wyłożyć na 3 surowy placek. Upiec na złoty kolor. Polać polewą czekoladową najlepiej deserową. Smacznego ;)


Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3472 dnia: 27 Marca 2011, 18:38 »
semolina to mąka, bardzo dobra do wyrobu makaronów ale do innych wypieków też się nada
już sobie wszystko wyszukałam przy pomocy wujka google  ;D zajęło mi to trochę czasu ale było warto



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3473 dnia: 27 Marca 2011, 19:23 »
Ponieważ uwielbiam brzoskwinie z puszki, a jeszcze bardzej brzoskwinie z puszki na gorąco to podaje mój chyba najulubieńszy przepis

Składniki na 6 porcji


•  1 puszka brzoskwiń w syropie lub gruszek
   
•  1 kostka masła
   
•  3 jajka
   
•  3 łyżki niesłodzonego kakao
   
•  1/2 szklanki mąki tortowej
   
•  1/2 szklanki brązowego cukru + 1 łyżka cukru z wanilią
   
•  1 łyżeczka cynamonu
   
•  2 łyżki rumu lub brandy
   
•  skórka otarta z 1/2 limonki
   


Etapy przygotowania


1.  Rozgrzać piekarnik do 190 stopni. Brzoskwinie odsączyć z syropu i ułożyć w niezby dużym, płaskim naczyniu żaroodpornym.
     
2.  Pozostałe składniki zmiksować na gładką masę (najlepiej sprawdza się kolejność: mąka, kakao, cukier, jajka i alkohol, potem dodać masło i przyprawy). Całość powinna być dosyć gęsta jak błotko ;-) Jeśli jest zbyt gęsta i mikser zaczyna grzęznąć, można dodać trochę syropu spod brzoskwiń.
     
3.  Masę wyłożyć na brzoskwinie, piec przez 25-30 minut. Nie należy trzymać ciasta zbyt długo w piekarniku, bo powinno być lekko płynne/ciągnące w środku.
     
4.  Podawać na gorąco, np. z lodami waniliowymi lub jogurtem naturalnym z odrobiną soku pomarańczowego. Znakomicie smakuje skropione kilkoma (no dobra, kilkunastoma;-) kroplami alkoholu: rumu lub brandy. Smacznego :-)

Offline madziq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6009
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3474 dnia: 11 Maja 2011, 10:53 »
Dziewczyny nie wiem jak Wy ale ja uwielbiam ciecierzycę i w końcu znalazłam sposób by małżonowi też zasmakowała :) placuszki z ciecierzycy pieczone w piekarniku  :D Przepis znajdziecie tu http://www.kulinarnyblogroku.pl/przepisy/pokaz/?id=181 bierze udział w konkursie który trwa do końca maja. nie ukrywam że cicho liczę na Wasze głosy  :P głosując podaje się komentarz dlaczego wybrało się ten przepis, 10 najbardziej oryginalnych komentarzy w tym miesiącu wygrywa duży nóż ceramiczny  ;D pomożecie?  :D

Offline .caril.

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10757
  • data ślubu: 22.08.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3475 dnia: 11 Maja 2011, 13:38 »
zagłosowane!
super przepis. koniecznie muszę go wypróbować, bo wyczytałam właśnie, że ciecierzyca to świetne źródło białka i żelaza :)

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3476 dnia: 11 Maja 2011, 14:03 »
już wygooglałam i wiem jak wyglada ciecierzyca - będe jej poszukiwać w sklepie
i napewno wypróbuję placuszki!

Offline elisabeth81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7820
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3477 dnia: 11 Maja 2011, 15:35 »
wypróbuję bo lubię ciecierzycę... zwłaszcza zupę z ciecierzycy z pomidorami i z rozmarynem - pyyyyyyyyycha
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline madziq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6009
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3478 dnia: 11 Maja 2011, 17:00 »
próbujcie, próbujcie... i głosować nie zapomnijcie  :P

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3479 dnia: 11 Maja 2011, 19:05 »
zagłosowane  ;)