Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2953285 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3420 dnia: 14 Lutego 2011, 08:49 »
z pudełka mnie tak średnio rajcują ciasta :) Ale zaraz znajdę sobie przepis na kroplę rosy i zobaczę co i jak :) Dzięki Ilonko

Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3421 dnia: 14 Lutego 2011, 08:59 »
Marta. Podaj mi na priv swojego maila to prześlę Ci przepis na "krople", który ja mam i zawsze - odpukać- wychodzi i wszyscy chwalą.

Offline Ninka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14816
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3422 dnia: 14 Lutego 2011, 10:20 »
Krople Rosy są najwspanialszym ciastem na świecie. Z dodatkiem brzoskwini to istny delikates!

U nas Rafaello nie spełniło moich oczekiwań. Biszkopt wyszedł mi za suchy. Mąż z Córcią chwalą, ale ja nie czuję satysfakcji.

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3423 dnia: 14 Lutego 2011, 10:28 »
Nina te brzoskwinie to pokrojone w kostkę do masy serowej dodać ???

Offline Ninka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14816
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3424 dnia: 14 Lutego 2011, 10:36 »
Odcedzam, kroję na ćwiartki i obtaczam w mące. Kładę na masie serowej.

Offline carollaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5375
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3425 dnia: 14 Lutego 2011, 11:14 »
Mogę też poprosić przepis na te KROPLE ROSY?



Offline baska98

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10161
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 31 maj 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3426 dnia: 14 Lutego 2011, 11:21 »
pyszny, szybki, łatwy i do tego dietetyczny deserek :)

z tego przepisu:
http://dietadukanaprzepisy.blogspot.com/2010/11/czekolada-aciata.html


Offline Ninka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14816
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3427 dnia: 14 Lutego 2011, 12:07 »
Post od Lea, str 49:

https://e-wesele.pl/forum/index.php?topic=1874.msg779430;topicseen#msg779430

plus brzoskwinie: odcedzam, kroję na ćwiartki i obtaczam w mące. Kładę na masie serowej.

Offline carollaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5375
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3428 dnia: 14 Lutego 2011, 15:59 »
Dziękuję :)



Offline malgosiask

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8926
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3429 dnia: 16 Lutego 2011, 14:21 »
Nasze ostatnie kombinacje kuchenne:

Ciasto francuskie z brokułem i ricottą

- ciasto francuskie - 1 op.
- brokuł - 500g
- szynka szwarcwaldzka lub inna - 5 plastrów
- ser ricotta - 1op. 250g
- cebula - 1 średnia
- czosnek - 3 ząbki
- żółtka - 2
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
- oliwa
- (ewentualnie ser gorgonzola)

Zagotować wodę z solą i wrzucić do niej na 3-4 min. rozdzielone w różyczki brokuły. Odcedzić. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać drobno pokrojoną cebulę, poddusić aż się lekko zarumieni. Dodać wyciśnięty czosnek i dalej dusić (można dodać odrobinę wody). Przełożyć do miseczki. Na tej samej patelni podsmażyć pokrojoną szynkę. Do cebuli i czosnku dodać ser ricotta, 2 żółtka, sól, pieprz, wymieszać dokładnie (można dodać gorgonzolę oraz pokrojone w kosteczkę nóżki brokułów). Najlepiej zblenderować całość.
Rozgrzać piekarnik (góra dół) do 200st.
Ciasto francuskie rozłożyć na blaszce lub w naczyniu ceramicznym (można na dwóch po połowie) i podwinąć brzegi. Nakłuć widelcem całą powierzchnię. Włożyć ciasto do piekarnika. Po 5 min wyciągnąć, rozłożyć kolejno szynkę, brokuły, sos. Posypać ziołami. Piec w 200st. do momentu aż ciasto zacznie się rumienić (ok. 20min).
Ciasto ładnie odchodzi od blaszki (nie trzeba wcześniej smarować tłuszczem).


Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3430 dnia: 16 Lutego 2011, 14:45 »
Wygląda bardzo apetycznie. A czy zamiast sera ricotta można by użyć jakiegoś innego sera?

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3431 dnia: 16 Lutego 2011, 16:03 »
ja robię sos ze śnietany jajek i sera żółtego

Offline .caril.

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10757
  • data ślubu: 22.08.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3432 dnia: 19 Lutego 2011, 14:40 »
propozycja na obiad lub kolację

NALEŚNIKI FASZEROWANE

Składniki (na 6 naleśników):
ciasto naleśnikowe:
    * 15 czubatych łyżek mąki przennej,
    * 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
    * 1 niepełna łyżeczka soli,
    * 1 łyżeczka cukru,
    * 1 łyżeczka słodkiej papryki,
    * 1 łyżeczka curry,
    * woda gazowana mineralna (ok. 2,5 szklanki)
farsz:
    * ketchup (może być też sos czosnkowy)
    * 500g pieczarek
    * 1 cebula
    * 6 dużych plastrów dowolnej szynki
    * 6 dużych plastrów żółtego sera

Przygotowanie:
Pieczarki kroimy w pół-plasterki i razem z cebulą podsmażamy na oliwie. Doprawiamy solą i pieprzem.
Sypkie składniki ciasta mieszamy i miksujemy stopniowo dodając wodę, aż ciasto będziemy mieć konsystencję gęstej śmietany. Smażymy na minimalnej ilości oliwy.
Nagrzewamy piekarnik do 150 stopni i zaczynamy zawijanie :) Naleśnik smarujemy na całej powierzchni ketchupem (lub sosem), kładziemy plaster szynki, potem sera. Na brzegu kładziemy odsączone pieczarki z cebulą i zwijamy naleśnik. Układamy je w naczyniu żaroodpornym, lekko wysmarowanym tłuszczem. Wkładamy do piekarnika na 10-15min.

Smacznego!

Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3433 dnia: 19 Lutego 2011, 14:43 »
o jaaaaaaaaaaaaaaa dzisiaj mam placki ziemniaczane,jutro calzone a we wtorek beda takie fajne naleśniki;-)))) jupiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii



Offline baska98

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10161
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 31 maj 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3434 dnia: 19 Lutego 2011, 14:44 »
Nasze ostatnie kombinacje kuchenne:

Ciasto francuskie z brokułem i ricottą

- ciasto francuskie - 1 op.
- brokuł - 500g
- szynka szwarcwaldzka lub inna - 5 plastrów
- ser ricotta - 1op. 250g
- cebula - 1 średnia
- czosnek - 3 ząbki
- żółtka - 2
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
- oliwa
- (ewentualnie ser gorgonzola)

Zagotować wodę z solą i wrzucić do niej na 3-4 min. rozdzielone w różyczki brokuły. Odcedzić. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać drobno pokrojoną cebulę, poddusić aż się lekko zarumieni. Dodać wyciśnięty czosnek i dalej dusić (można dodać odrobinę wody). Przełożyć do miseczki. Na tej samej patelni podsmażyć pokrojoną szynkę. Do cebuli i czosnku dodać ser ricotta, 2 żółtka, sól, pieprz, wymieszać dokładnie (można dodać gorgonzolę oraz pokrojone w kosteczkę nóżki brokułów). Najlepiej zblenderować całość.
Rozgrzać piekarnik (góra dół) do 200st.
Ciasto francuskie rozłożyć na blaszce lub w naczyniu ceramicznym (można na dwóch po połowie) i podwinąć brzegi. Nakłuć widelcem całą powierzchnię. Włożyć ciasto do piekarnika. Po 5 min wyciągnąć, rozłożyć kolejno szynkę, brokuły, sos. Posypać ziołami. Piec w 200st. do momentu aż ciasto zacznie się rumienić (ok. 20min).
Ciasto ładnie odchodzi od blaszki (nie trzeba wcześniej smarować tłuszczem).



 :o :o :o :o

wygląda bosko i bardzo apetycznie :D
po diecie na pewno wypróbuję :)

Offline joannaM
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2967
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3435 dnia: 5 Marca 2011, 09:52 »
Chwale się tortem jaki dla męża upiekłam  ;D





On 2011
Ona 2013

Offline liliann

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 37559
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 30 września 2006
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3436 dnia: 5 Marca 2011, 10:07 »
wow
jak z cukierni...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline KAHA

  • Przyjaciele
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5295
  • Płeć: Kobieta
  • Denique non omnes eadem mirantur amantque
  • data ślubu: 11.09.1999
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3437 dnia: 5 Marca 2011, 13:13 »
Jaki piękny biszkopt...rewelacja!!!

Można prosić o przepis na biszkopt?

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3438 dnia: 5 Marca 2011, 13:41 »
woww proszęo przepis... zaśliniłam monitor  ::)

Offline joannaM
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2967
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3439 dnia: 5 Marca 2011, 14:55 »
On 2011
Ona 2013

Offline florek1983

  • nowicjusz
  • *
  • Wiadomości: 19
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 02.08.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3440 dnia: 5 Marca 2011, 18:09 »
wow gratuluje zdolnosci :D ślicznie wyglada i na 100% smakowalo!!!

Offline morgaina

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3431
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3441 dnia: 5 Marca 2011, 20:52 »
Biszkopt z tego przepisu wychodzi rewelacja, sprawdzałam już kilka razy :)



Offline Anjuschka

  • Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 10267
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 15.05.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3442 dnia: 5 Marca 2011, 21:11 »
Rewelacyjny tort. Normalnie chyba się skuszę jakiś upiec - bo ten przepis na biszkopt wydaje się rewelacyjny.

Offline baska98

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10161
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 31 maj 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3443 dnia: 6 Marca 2011, 00:03 »
też rzucałaś biszkoptem?

Offline joannaM
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2967
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3444 dnia: 6 Marca 2011, 10:10 »
Oczywiście że rzuciłam  ;D
On 2011
Ona 2013

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3445 dnia: 6 Marca 2011, 10:19 »
kuszące.... chociaż rzut biszkoptem mnie przeraża ale czego się nie robi dla równego biszkoptu

Offline kobietka
  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 2289
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3446 dnia: 6 Marca 2011, 10:24 »
Potwierdzam, że biszkopt z tego przepisu jets rewelacyjny, rzucanie nim tez wydawało mi się  :o, ale wykonałam i sie przekonałam:)
W ogóle ten blog mam w ulubionych i czesto z niego piekę, ciacha są super i sprwdzone, co jets dla mnie bardzo ważne.\joannaM, to jest jakiś konkretny tprt z bloga czy własna inwencja?? poprosze przepis na kremy.

Offline joannaM
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2967
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3447 dnia: 6 Marca 2011, 10:41 »
Przepis na krem do tortu:
-2 śmietanki 30 (400 ml)
-2 białe czekolady
-2 "Śnieżki"
-1 łyżeczka żelatyny (w lato trochę więcej żelatyny trzeba dodać)

Śmietanę podgrzać (nie gotować), dodać czekoladę, mieszać by się rozpuściła, uwaga bo może się szybko przypalić.
Następnie dobrze schłodzić. Do powstałej masy dodać "Śnieżki" i ubić mikserem. Dodać żelatynę, rozpuszczoną w małej ilości wody (ok. 1/3 szklanki) i ostudzoną. Trochę kremu odłożyłam i dodałam kakao - do dekoracji.

Dodatkowo:
- do przełożenia dżem porzeczkowy (kwaśny)

Poncz:
- ok.3/4 l przegotowanej wody
- ok.1/4 łyżeczki kwasku cytrynowego lub sok z cytryny
- aromat rumowy
Wszystko razem wymieszać.

Biszkopt podzielić na trzy krążki. Pierwszy krążek nasączyć ponczem , posmarować cienką warstwą kremu , przykryć drugim krążkiem , posmarowanym od dołu dżemem , ponownie nasączyć , posmarować kremem , przykryć posmarowanym dżemem trzecim krążkiem. Pokryć boki i wierzch tortu kremem, udekorować.

Tort był bardzo smaczny, najlepszy był na drugi dzień. Biszkopt piekę dzień wcześniej, wtedy łatwiej mi się kroi plecaki.
On 2011
Ona 2013

Offline kobietka
  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 2289
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3448 dnia: 6 Marca 2011, 10:45 »
Dzięki wielkie, niedługo będzie okazja, by wypróbować te słodkosci;)

Offline jagodka24

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11571
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3449 dnia: 6 Marca 2011, 16:40 »
słuchajcie a ja potrzebuje przepisu na biszkopt orzechowy

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010