propozycja na obiad lub kolację
NALEŚNIKI FASZEROWANE
Składniki (na 6 naleśników):
ciasto naleśnikowe:
* 15 czubatych łyżek mąki przennej,
* 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
* 1 niepełna łyżeczka soli,
* 1 łyżeczka cukru,
* 1 łyżeczka słodkiej papryki,
* 1 łyżeczka curry,
* woda gazowana mineralna (ok. 2,5 szklanki)
farsz:
* ketchup (może być też sos czosnkowy)
* 500g pieczarek
* 1 cebula
* 6 dużych plastrów dowolnej szynki
* 6 dużych plastrów żółtego sera
Przygotowanie:
Pieczarki kroimy w pół-plasterki i razem z cebulą podsmażamy na oliwie. Doprawiamy solą i pieprzem.
Sypkie składniki ciasta mieszamy i miksujemy stopniowo dodając wodę, aż ciasto będziemy mieć konsystencję gęstej śmietany. Smażymy na minimalnej ilości oliwy.
Nagrzewamy piekarnik do 150 stopni i zaczynamy zawijanie

Naleśnik smarujemy na całej powierzchni ketchupem (lub sosem), kładziemy plaster szynki, potem sera. Na brzegu kładziemy odsączone pieczarki z cebulą i zwijamy naleśnik. Układamy je w naczyniu żaroodpornym, lekko wysmarowanym tłuszczem. Wkładamy do piekarnika na 10-15min.
Smacznego!