Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2944852 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline joannaM
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2967
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3840 dnia: 17 Listopada 2011, 09:37 »
Dziękuję za odpowiedz. Wydumałam, że w naczyniu żaroodpornym mogę to przechować  ;D
no i chyba lodówka będzie u mnie jedynym miejscem gdzie mogę przechować ciasto
On 2011
Ona 2013

Offline Adiana

  • Agnieszka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16270
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 14.06.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3841 dnia: 17 Listopada 2011, 09:41 »
Dziewczyny a jak robicie lukier ? W sumie to robicie czy kupujecie jakieś sprawdzone ? Do dekoracji pierniczków potrzebuję.
Czytałam, że ładny biały jest na białku kurzym, ale mam wątpliwości czy to bezpieczne....słyszałam też, że salmonelli nie będzie w białku jaj przepiórczych, że te jajka są bezpieczne do konsumpcji na surowo ???

Offline madziq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6009
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3842 dnia: 17 Listopada 2011, 09:45 »
ja mam jajka prosto z ogórka ale i tak nigdy surowych nie zjem... niby jak porządnie wyparzysz skorupkę to będzie bezpiecznie (bakterie są na niej) ale ja i tak mam wielkie obawy o to
ja robie zawsze z cukru pudru i odrobiny wody i się świetnie trzyma

Offline Mysikróliczek

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17269
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3843 dnia: 17 Listopada 2011, 09:51 »
Jeśli chcesz biały lukier to niestety na wodzie Ci taki ładny nie wyjdzie. Trzeba na białku.
Ja wyparzam skorupkę i nigdy jeszcze nic (tfu tfu) się nie stało :)

Offline Adiana

  • Agnieszka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16270
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 14.06.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3844 dnia: 17 Listopada 2011, 09:51 »
Jajka z ogórka ?:D :D

Ale lukier na wodzie nie jest taki śnieżno biały a to mi się nie podoba już. Może te przepiórcze wezmę, tylko ile ich to jedno kurze ? Jest jakiś przelicznik ?  :D

Offline carollaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5375
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3845 dnia: 17 Listopada 2011, 09:56 »
Jaja z ogorka... Hm, ze z biedronki, to slyszalam, ale o ogorku nie :-D Przelicznik jest 3:1. Jak ja nienawidzilam obierac przepiorczych.



Offline Adiana

  • Agnieszka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16270
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 14.06.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3846 dnia: 17 Listopada 2011, 10:00 »
O dzięki  za przelicznik :) Przyda się.
Obierać nie będę, ino rozbijać :D

Offline madziq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6009
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3847 dnia: 17 Listopada 2011, 10:44 »
oj tam czepiacie się  ;) z ogródka of kors

Aga... popatrz na moje pierniczki na które wczoraj tu dawałam link... lukier jest śnieżno biały  ::) i się idealnie nim ozdabia nic nie pęka więc nie wiem skąd przekonanie że tylko na białku jest ok... wody dodaje się dosłownie odrobinkę, po kilka kropli najlepiej żeby nie przesadzić

Offline Mysikróliczek

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17269
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3848 dnia: 17 Listopada 2011, 10:53 »
Mi na wodzie taki nigdy nie wyszedł jak na białku... bez porównania.
Po prostu nie umiem no  ;)

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3849 dnia: 17 Listopada 2011, 11:10 »
Od jakiegoś czasu robie w domu pyszne danie obiadowe o nazwie jakiej nie pamietam  ;D. Moj mąż kwiczy jak je je z radości  :D Co mnie cieszy bo jestem beztalenciem kuchennym. Nie jest na pewno dietetyczne wiec nie jadam, ale jak pierwszy raz je zrobilam to rowniez jadłam..dla nas pycha.

Gotujemy pol paczki makaronu muszelki al dente.

Na suchej patelni podsmazamy boczek pociety w slupki (200 g), nastepnie dodajemy dwie marchewki pociete w plasterki, salami pieprzowe pociete wplasterki (200 g) i cebule pocietą w pirka. Smazymy.

Po podsmazeniu dodajemy pomidory z puszki, ja daje krojone w zalewie. Dodajemy pol lyzki majeranku + ewentualnie sol.
Nadal podsmazamy.

Wszystko mieszamy z makaronem.
Posypujemy pietruszką i gotowe!

Jest PYSZNE, a zapach w domu nieziemski. Rzadko u mnie spotykany.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3850 dnia: 17 Listopada 2011, 11:17 »
Anusia, brzmi pysznie!

nastał czas pierników  ;) muszę dokładnie poczytać, który przepis jest najlepszy a potem wypróbować lukier na wodzie  ;)

Offline Anjuschka

  • Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 10267
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 15.05.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3851 dnia: 17 Listopada 2011, 11:19 »
Dziewczyny, mam pytanie o sodę i proszek do pieczenia.
Mianowicie, mam przepis na babę z dżemem, do której daje się sodę, ale nie mam w domu sody. To czy mogę dodać zamiast niej proszek? A jak tak, to ile?
Miała być łyżeczka sody wg przepisu.

Offline jagodka24

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11571
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3852 dnia: 17 Listopada 2011, 11:23 »
ja tam zawsze robiłam lukier na wodzie

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline Adiana

  • Agnieszka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16270
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 14.06.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3853 dnia: 17 Listopada 2011, 13:19 »
Magda, ten link do aganiok ? Bo tam na zdjęciu lukier nie jest śnieżnobiały  ::)

Moje już w toku :D

Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3854 dnia: 17 Listopada 2011, 13:22 »
anusiaaa właśnie dałaś mi natchnienie na dzisiejszy obiad, dzięki  ;D

Aga... popatrz na moje pierniczki na które wczoraj tu dawałam link... lukier jest śnieżno biały  ::) i się idealnie nim ozdabia nic nie pęka więc nie wiem skąd przekonanie że tylko na białku jest ok... wody dodaje się dosłownie odrobinkę, po kilka kropli najlepiej żeby nie przesadzić
uważam dokładnie tak samo moim zdaniem kolor będzie się zmieniał wprost proporcjonalnie do ilości dodanej wody, czyli im więcej wody kolor zaczyna przechodzić w szarawy
lukier robię zawsze na wodzie, czasem robię też na soku z cytryny dokładnie jak Madzia dodaję po kilka kropli i kolor też idealny, choć lubię też pobawić się barwnikami i zmienić na różowy

Anjuschka zamieniła bym 1:1 czyli dała bym ten proszek, czy do ciasta dodajesz jakiś jogurt, że tam jest soda w przepisie?



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3855 dnia: 17 Listopada 2011, 13:31 »
Swoje ciasto piernikowe wyniosę na strych, szkoda mi miejsca w lodówce 8)


Offline ika3w

  • Ilona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3905
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23.08.2008r
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3856 dnia: 17 Listopada 2011, 13:43 »
Chyba popełnię pierniki w tym roku, po raz pierwszy


Offline ika3w

  • Ilona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3905
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23.08.2008r
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3857 dnia: 17 Listopada 2011, 13:44 »
za szybko poszło  >:(

Tylko powiedzcie mi jak dekorujecie tym lukrem później? Jakieś specjalne narzędzie trzeba mieć?

Mysikróliczek daj przepis na ten lukier na białku.


Offline madziq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6009
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3858 dnia: 17 Listopada 2011, 13:52 »
no dobra zdjęcie nieco przekłamało ale śnieżno biały jest... rób se jak tam chcesz  8)

ika starczy woreczek foliowy - napełniasz lukrem, nacinasz róg tak żeby była jak najmniejsza dziurka i lecisz z koksem  ;)

Offline Adiana

  • Agnieszka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16270
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 14.06.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3859 dnia: 17 Listopada 2011, 13:54 »
Ja ciapa jestem bo na wodzie to albo mi wychodziło coś a'la beton lub mokry piasek, nijak tym było "lać" po pierniczkach. Albo zupełnie  w drugą stronę -  lejące i przejrzyste, więc rzuciłam się na ten na białku.

Moje wypociny:

Offline joannaM
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2967
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3860 dnia: 17 Listopada 2011, 14:02 »
Adiana wyszły rewelacyjnie  ;D
On 2011
Ona 2013

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3861 dnia: 17 Listopada 2011, 14:29 »
Adaiana, wow  :o
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3862 dnia: 17 Listopada 2011, 15:12 »
wielkie WOW!!

jak dekorowałaś? lukier do worka czy masz spcjalne urządzenie do dekoracji?

Offline Anjuschka

  • Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 10267
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 15.05.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3863 dnia: 17 Listopada 2011, 15:27 »
Anjuschka zamieniła bym 1:1 czyli dała bym ten proszek, czy do ciasta dodajesz jakiś jogurt, że tam jest soda w przepisie?


Podejrzewam, że soda ma wejść w reakcję z dżemem. Wezmę dzisiaj od mamy sodę i upiekę tę babę. Jak wyjdzie tak pyszna, jak mojej mamie, to dam Wam przepis.

Offline Adiana

  • Agnieszka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16270
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 14.06.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3864 dnia: 17 Listopada 2011, 15:30 »
Dzięki :)

Na woreczek to ja nie wpadłam. Dekorowałam przy użyciu tubki po lukrze w pisaku Oetkera, odcięłam końcówkę i pakowałam lukier do tubki i zapinałam takimi klamrami do żywności - starczało na kilka do kilkunastu pierników.
Teraz spróbowałam z woreczkiem, ale nie mam tak precyzyjnych ruchów już, to nie to samo.

Offline Mysikróliczek

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17269
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3865 dnia: 17 Listopada 2011, 15:33 »
1 białko ucieram z 1 szklanką cukru pudru, ale nie mikserem, a normalnie łyżką. Ucieram na gładką masę i próbuję co jakiś czas czy jest wystarczająco gęsty...

Adiana, piękne pierniczki! :)

Ja dekoruję rękawem kupionym w Tesco za 7-10zł ;) Kropeczki robię patyczkami do szaszłyków.
W zeszłym roku zrobiłam lukier na wodzie - obmoczyłam pierniczki, a jak wyschło zrobiłam lukrem na białku takie "mazaje" (cieniutkie kreski). Wyglądały bosko. Roboty co niemiara dlatego zobaczę czy w tym roku też będzie mi się chciało tak bawić  :D

Offline malgosiask

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8926
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3866 dnia: 17 Listopada 2011, 19:43 »
Hm, to może i ja się skuszę na te pierniczki.
Skoro najlepiej pozostawić ciasto na 4 tygodnie a piec najlepiej tydzień przed podaniem to aby zdążyć do świąt to ciasto trzeba zrobić... jutro :) Zatem jutro walczę :)

Adiana, Twoje ciasto nie dojrzewało? Czy zrobiłaś je wcześniej?
Piękne choineczki :)

Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3867 dnia: 17 Listopada 2011, 19:53 »
W zeszłym roku robiłam pierniczki z przepisu caril, bez leżakowania. Były pyyyyyyszne, ale trochę dłubaniny jest z dekorowaniem.[color]
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3868 dnia: 17 Listopada 2011, 20:03 »
Hm, to może i ja się skuszę na te pierniczki.
Skoro najlepiej pozostawić ciasto na 4 tygodnie a piec najlepiej tydzień przed podaniem to aby zdążyć do świąt to ciasto trzeba zrobić... jutro :) Zatem jutro walczę :)

Adiana, Twoje ciasto nie dojrzewało? Czy zrobiłaś je wcześniej?
Piękne choineczki :)
jutro???
muszę zrobić zakupy....

Offline .monia.

  • * * * * *
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4690
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3869 dnia: 17 Listopada 2011, 21:41 »
Kurcze zainspirowałyście mnie do tych pierniczków  ::)
Lista zakupów zrobiona  :D