A ta tarta to z czym? Ja mam fajny przepis na cytrynowo-jogurtowo-korzenną, ale nie wiem, czy smak będzie Ci odpowiadał. No i spód jest z gotowych ciasteczek, co trochę ułatwia

200g ciasteczek korzennych
50g cukru
150g roztopionego masła
3 płaty żelatyny
200g cukru
2 łyżki otartej skórki z cytryny
3 jajka
300g jogurtu bałkańskiego
200ml ubitej śmietanki 36%
Jeśli nie uda Ci się znaleźć żelatyny w płatkach użyj takiej w proszku - użyj 1,5 łyżeczki i postępuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Dla 4 osób
Czas przygotowania: 30 minut
Czas chłodzenia: 3 godziny
Jak to zrobić:
1. Zmiksuj ciasteczka korzenne z cukrem. Dodaj masło i jeszcze chwilę miksuj, aż powstanie gęste ciasto. Przełóż ciasto do miski i zagnieć rękami.
2. Wyklej ciastem 1 dużą foremkę na tartę lub 4 mniejsze.
3. W garnku zagotuj 250 ml wody i 200 g cukru.
4. Żelatynę zanurz w miseczce z zimną wodą. Kiedy żelatyna zmięknie, odciśnij ją z nadmiaru wody i dodaj do syropu. Dodaj skórkę z cytryny i wymieszaj.
5. Jajka ubij w mikserze. Kiedy będą puszyste, wlej do nich powoli syrop, nie przestawaj ubijać. Dodaj jogurt i ubitą śmietanę, wymieszaj.
6. Wylej masę na ciasto i wstaw do lodówki na kilka godzin.