Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2945282 razy)

0 użytkowników i 18 Gości przegląda ten wątek.

Offline SaTine

  • ღ KM ღ
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3829
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 21.06.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3810 dnia: 15 Listopada 2011, 18:44 »
Ja robię paszteciki z naleśników.. obtaczam w bułce tartej i smażę na patelni
____________________________________________________
"...Jeśli wiara czyni cuda... trzeba wierzyć że się uda..." ... :dzidzia:

Offline Anjuschka

  • Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 10267
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 15.05.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3811 dnia: 15 Listopada 2011, 19:29 »
SaTine - a to wtedy nie są krokiety?

Offline andzelika

  • Małżeństwo jest zgodne, kiedy żona panuje nad mężem, a mąż nad sobą.
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4931
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 19.09.09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3812 dnia: 15 Listopada 2011, 19:48 »
to są krokiety.Ja myslałam o takich z ciasta drożdżowego
[/url]
[/url]

Offline anetka71

  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 1864
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 11.10.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3813 dnia: 15 Listopada 2011, 19:51 »
Anjuschka, dla mnie to też krokiety, przynajmniej u mnie od lat tak robimy:) a ja dzisiaj zostałam dzisiaj "uszczęśliwiona" ponad 2 kg niezbyt pieknych bananów. Szkoda było mi ich wyrzucać i zrobiłam banany w cieście. Choć wielką fanką bananów nie jestem to wyszły bosko ;) Robiłam je dosłownie 7-10 minut już ze smażeniem ;)
Podam przepis, może ktoś się skusi:

oryginalny przepis wyglądał tak:

4 średnie banany

1/2 szkl. maki ziemniaczanej
2 szkl. mąki do pieczenia
1 łyżeczka proszku do piecz
2 żółtka
1 łyżeczka cukru wanilinowego

Wymieszać mąkę ziemniaczaną z mąką do pieczenia, z zółtkami, cukrem waniliowym, proszkiem do piecz i taką iloscią wody aby powstało gęste ciasto.
Ciasto odstawić na 5 minut. W tym czasie, obrać banany i pokroić wzdłuz. Obtoczyć je w cieście. Banany obsmazyć na oleju na brązowy kolor. (ja oleju daję mało, tak ok 0,5 cm od patelni - zeleży jeszcze jaka patelnia)

Ja natomiast, ponieważ mam ostatnio problemy z logicznym myśleniem- nie dodałam 2 szklanek mąki zwykłej, nie zauważyłam jej w przepisie;) i kurcze, wyszły idealne i ciasta zostało na spokojnie 2 banany ;)Dodałam około 1 łyżeczki cukru wanilinowego więcej niż w oryginalnym przepisie i kilka łyżek wody. banany dzieliłam wzdłuż i przekrajałam na pół i jeszcze raz na długość, czyli miałam w sumie z 1 banana 8 kawałków.
Pychota ;>
Najlepiej podawać na ciepło, przed podaniem wysuszyłam je na ręczniku papierowym. Sypałam cukrem pudrem i odrobiną wiórków kokosowych. Dla męża dodałam trochę bitej śmietany

A tak w ogóle taka mała ciekawostka- ciekawa jestem, ile z Was zauważyło, bądź też wie ( ja dowiedziałam się o tym w 5 klasie na chemii), że nie kupujemy cukru waniliowego? tylko wanilinowy? sprawdźcie na opakowaniu ;)

Offline andzelika

  • Małżeństwo jest zgodne, kiedy żona panuje nad mężem, a mąż nad sobą.
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4931
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 19.09.09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3814 dnia: 15 Listopada 2011, 20:06 »
ja w sobote z bananow zrobiłam bananowca w dwóch keksówkach, nie wiem kiedy zostal zjedzony a przepis mam z tej strony

http://kobieta.interia.pl/kuchnia/przepisy/news/bananowiec,1467509,1656
[/url]
[/url]

Offline carollaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5375
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3815 dnia: 15 Listopada 2011, 20:13 »
madziq, robię dokładnie jak masę cytrynową, tylko zamiast skórki i soku cytrynowego daję pomarańczowy, reszta bez zmian.


CIASTO na PASZTECIKI (robię od lat, więc sprawdzone w tę i z powrotem)

1/2kg mąki
margaryna
5 dag drożdży
1 kwaśna śmietana
2 łyżki cukru

Drożdże połączyć z cukrem i śmietaną.Dodać mąkę z margaryną, Zagnieść ciasto. Rozwałkować. Naełniać farszem. Piec 20-30min (w zależności, co masz w środku) w temp. 180st.

FARSZ:
pieczarki, cebula, czosnek, sól, pieprz, ser

Cebulę drobno pokrojoną zeszklić na patelni, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Wrzucić pieczarki, dusić do miękkości. Doprawić do smaku. Ser zetrzeć na tarce. Ostudzony farsz połączyć z serem, napełniać paszteciki.



Offline SaTine

  • ღ KM ღ
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3829
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 21.06.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3816 dnia: 15 Listopada 2011, 21:17 »
carollaa a ile tej margaryny?
____________________________________________________
"...Jeśli wiara czyni cuda... trzeba wierzyć że się uda..." ... :dzidzia:

Offline carollaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5375
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3817 dnia: 15 Listopada 2011, 21:23 »
carollaa a ile tej margaryny?

kostka 250g



Offline moniq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13342
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 17.07.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3818 dnia: 16 Listopada 2011, 08:15 »
andzelika z tych składników wychodzi jedna keksówka??? czy można zrobić w większej blaszce?
Dane potrzebne do przekazania 1% podatku na naszego syna Maćka
W formularzu PIT wpisz numer KRS: 0000037904
W rubryce „Informacje uzupełniające - cel szczegółowy 1%” podaj:
23900 Kowalski Maciej Dąbrowa Górnicza
Dziękujemy

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3819 dnia: 16 Listopada 2011, 08:44 »
carolla, a kwaśną smietanę to sie,kupuje ??? Jakiej firmy. Sorry, za durne pytania ale ja jestem taki kucharz jak z koziej d*** trąbka  ;)
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline tete

  • "Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań."
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6151
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2.06.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3820 dnia: 16 Listopada 2011, 13:52 »
Dziewczyny!!
Jako ze z ciast/slodyczy najbardziej lubie kabanosy ;D ;D prosze o pomoc -jak (krok po kroku)jak robicie pierniki na świeta?najlepiej bez leżakującego ciasta :P :P
w nowym domu chce poraz 1szy z dzieckiem cos ukleic z dzieckiem ;D ;D ;D
Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań.

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3821 dnia: 16 Listopada 2011, 13:57 »
Wklejam swój przepis na paszteciki

2 szkl mąki
150 g masła
pół szklanki kwaśnej śmietany
1/3 kostki drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli

Masło posiekać z mąką. Śmietanę lekko podgrzać (ja wstawiam na pół minuty do mikrofali  ;)), wkruszyć drożdże, cukier i wymieszać - wlać do mąki, zagnieść ciasto, na koniec dodać sól. Odstawić na ok. pół godziny w ciepłe miejsce. Ciasto jest krucho drożdżowe więc dość lepkie, przypomina ciasto parzone (takie jak np. karpatka)
Potem dzielić na kawałki, robić wałeczki i rozwałkowywać na prostokąt (podsypywać mąką), na środek prostokąta kłaść farsz na całej długości (ja robiłam kapustę z pieczarkami), ciasto zawijać i lekko spłaszczyć, ciąć skośnie. Wierzch posmarować roztrzepanym jajem, posypać sezamem lub czarnuszką. Piec na papierze ok. 30 minut w 165 stopniach (na termoobiegu)


Offline madziq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6009
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3822 dnia: 16 Listopada 2011, 14:11 »
tete ja robiłam boskie pierniki ale to już musiałabyś ciasto przygotować i na święta dopiero je piec  ;)

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3823 dnia: 16 Listopada 2011, 14:19 »
dawaj przepis kobieto


Offline tete

  • "Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań."
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6151
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2.06.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3824 dnia: 16 Listopada 2011, 14:25 »
dawaj przepis kobieto
no wlasnie!nim na porodówke sie wybiore moze uda mi sie ciasto zrobic-jak wróce -będe dzialac.
zaznaczam ze co do slodkosci/ciast to ja beztalencie jestem..wiec prosze o jakis ludzki odruch i napisanie krok po kroku ;D ;D ;D
Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań.

Offline madziq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6009
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3825 dnia: 16 Listopada 2011, 14:26 »
http://moje-co-nieco.ge5.net/2010/12/29/pierniczki-aganiok/

jest wsio opisane, mieszasz składniki i je odstawiasz ;) nie sposób zepsuć :p ja robie bez rodzynek

Offline madziulka1021

  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 611
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 17.10.2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3826 dnia: 16 Listopada 2011, 14:30 »
madziq mam zamiar od ciebie z bloga wziąść przepis na piernik  :) ale już chyba czas robić ciasto ;)

Mam prośbę ,zbliża się roczek mojego synka i planuje upiec torcik, tylko nie wiem jaką masą go przełożyć,prosze o przepisy na jakieś dobre masy  ;D

Offline madziq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6009
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3827 dnia: 16 Listopada 2011, 14:37 »
ja uwielbiam krem z białą czekoladą http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=21080

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3828 dnia: 16 Listopada 2011, 14:47 »
Masa jogurtowa:

100 g płynnego miodu
sok i skórka starta z 1/2 cytryny
4 łyżki cukru (lub więcej wg uznania)
500 g jogurtu naturalnego
200 g  śmietanki kremówki
4 łyżki żelatyny
400 g malin
Przygotowanie masy jogurtowej:

Cytrynę umyć, wycisnąć sok. Miód podgrzać, dodać sok i skórkę z cytryny oraz cukier. Rozpuszczoną żelatynę dodać do masy miodowej. Rondelek zdjąć z ognia, masę lekko przestudzić.

Do rondelka z miodem i żelatyną wlać jogurt, wymieszać. Krem schłodzić.

Maliny przebrać, kilka odłożyć do dekoracji. Śmietankę bić na sztywno. Kiedy tylko krem zacznie się ścinać, dodać do niego bitą śmietanę. Do kremu dodać maliny i wymieszać. Ja 2-3 malin rozgniotłam do kremu. A pozostałe powciskałam w rozsmarowany krem.
 



Offline andzelika

  • Małżeństwo jest zgodne, kiedy żona panuje nad mężem, a mąż nad sobą.
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4931
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 19.09.09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3829 dnia: 16 Listopada 2011, 16:15 »
andzelika z tych składników wychodzi jedna keksówka??? czy można zrobić w większej blaszce?
ja zrobiłam 2 keksówki - większa i mniejszą. Hmm w większej blaszce nie wiem może można ja robiłam pierwszy raz. I jak wylałam pierwszą masę ( wartswę ) to wydało mi się tej masy  za dużo więc postanowiłam przygotowac drugą keksówkę.Ale w blaszcze też  by wyszło ciekwię
[/url]
[/url]

Offline madziq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6009
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3830 dnia: 16 Listopada 2011, 18:40 »
aha jadacie czerwone jogurty, serki i galaretki? mąż zamiast kupić mi zwykły jogurt kupił danio... truskawkowe  ;) w składnie - koszenila  :-X http://ecostam.blox.pl/2010/08/Koszenila-barwnik-z-robakow.html ku przestrodze  :P

Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3831 dnia: 16 Listopada 2011, 19:03 »
Na szczęście nie jadam niczego o smaku truskawkowym bo smakuje mi sztucznie i wolę smak czekoladowy gdzie barwnikiem najczęściej jest kakao ale podniosłam się z krzesła i przeglądam barwniki spożywcze, które mam w domu i kolorowe lukry kupione na święta



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16728
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3832 dnia: 16 Listopada 2011, 19:33 »
aha jadacie czerwone jogurty, serki i galaretki? mąż zamiast kupić mi zwykły jogurt kupił danio... truskawkowe  ;) w składnie - koszenila  :-X http://ecostam.blox.pl/2010/08/Koszenila-barwnik-z-robakow.html ku przestrodze  :P
właśnie mnie wyleczyłaś z rzeczy o smaku truskawkowym
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline madziq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6009
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3833 dnia: 16 Listopada 2011, 19:48 »
:) ale to nie we wszystkich ;) w składzie jako barwnik to występuje - dlatego ja składy zawsze czytam :)

Offline madziulka1021

  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 611
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 17.10.2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3834 dnia: 16 Listopada 2011, 20:38 »
Dzięki na pewno wypróbuje te masy aby zobaczyć smak.
madziq może głupie pytanie ale czy z przepisu na piernik staropolski można upiec też pierniczki bo widizałam że w przepisie sporo tego ciasta  ???

Offline madziq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6009
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3835 dnia: 16 Listopada 2011, 20:48 »
ja robiłam piernik z połowy porcji :) ale śmiało z reszty pierniczki można zrobić choć te aganiok które podawałam są bossskie (w tym roku chyba nie zdążę zrobić  :-\ )

jeszcze jedno jak stoicie przed wyborem patelni to polecam tylko ceramiczną! miałam teraz okazję taką testować i jestem zachwycona  :D po szczegóły zapraszam na blog  :P

Offline carollaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5375
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3836 dnia: 16 Listopada 2011, 20:51 »
carolla, a kwaśną smietanę to sie,kupuje ??? Jakiej firmy. Sorry, za durne pytania ale ja jestem taki kucharz jak z koziej d*** trąbka  ;)

Kwaśna śmietana to ta 12% :) inaczej zwana też gęstą śmietaną.



Offline joannaM
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2967
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3837 dnia: 17 Listopada 2011, 09:02 »
madziq taka patelnia to moje marzenie, tylko czemu one takie drogie muszą byc
Ajeszcze podpytam o ten piernik, w czym jeszcze można go przechować, może być jakaś plastikowa miska?
I gdzie w mieszkaniu znaleźć chłodne miejsce ??? Wszędzie grzejemy
Ale mam ochote zrobic ten piernik  ;D
On 2011
Ona 2013

Offline Mysikróliczek

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17269
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3838 dnia: 17 Listopada 2011, 09:08 »
Lepiej nie... szklane, gliniane naczynie lub emaliowany garnek ewentualnie.
A najchłodniejsze miejsce u mnie to lodówka na najcieplejszej półce (najdalej od zamrażalnika).

Offline madziq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6009
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3839 dnia: 17 Listopada 2011, 09:31 »
dokładnie tak jak pisze Mysikróliczek :) ja mam na to spiżarkę na szczęście. a wyobraźcie sobie że ostatniego pierniczka zjadłam kilka miesięcy po upieczeniu i były przepyszne  :P