Autor Wątek: Pogaduchy ciężarówek  (Przeczytany 3525978 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline dziubasek

• Chuck Norris
  • data ślubu: .:25.08.2006:.
Odp: Pogaduchy ciężarówek
« Odpowiedź #8460 dnia: 16 Maja 2009, 21:36 »
polecam tez kojec mothercare - bardzo wygodnie mi się z nim spało- teraz z powodzeniem stosuje go moja przyjaciółka

Offline ooppoonnkkaa

• Traktuj ludzi tak jak byś sam chciał być traktowany...
  • Chuck Norris
  • Jeszcze 3 lata :)
  • data ślubu: 29.07.2006
« Odpowiedź #8461 dnia: 16 Maja 2009, 21:40 »
dziubasku no właśnie nad takim czymś myślałam bo już nie wytrzymuje powoli. Poduszkę i tak mam od dwóch miesięcy między kolanami bo bez miednica mi wysiadała od leżenia ciągłego na boku ale taką zwykłą. Ale ten kojec to chyba na kręgosłup też pomaga.

Centymetry nadchodźcie!!!

Offline agaga

• zapaleniec
  • data ślubu: 19.08.2006
« Odpowiedź #8462 dnia: 16 Maja 2009, 21:48 »
Wydaje mi się, że nie ma co porównywać. Moja koleżanka jest w 32 tygodniu ciąży i bólu kręgosłupa na szczęście nie doświadczyła. Ja jestem w 26 i niestety od tygodnia czuję się jak kaleka ponieważ stanie, siedzenie i chodzenie wiąże się z potwornym bólem kręgosłupa, tak na wysokości łopatek. Trochę mnie to dziwi bo nie mam dużego brzuszka, ale może wynika to z większego obciążenia no i zależy też od wzrostu.

Co do tego kojca, zastanawiałam się nad nim jak byłam na początku ciąży. Myślisz Aniu że on pomaga na ból kręgosłupa?? Bo ze spaniem nie mam problemów, ból się nasila tak jak pisałam gdy kręgosłup jest w pionie. Przy leżeniu zapominam o nim, no ale ile można leżeć. 

Offline dziubasek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #8463 dnia: 16 Maja 2009, 21:49 »
czy pomaga- nie wiem  ::) ale moja psiapsióła od ponad miesiaca lezy (w ciazy) i jak jej dałam ten kojec to mowi, że jej ulzylo! Ja go po prostu uwielbiałam!  chetnie dalej bym go używała, ale mąż się zbuntował i kazał wyprowadzić go z sypialni ;)

Offline ooppoonnkkaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #8464 dnia: 16 Maja 2009, 21:54 »
agaga "ile mozna leżeć" oj można można długo jak trzeba :D :D :D :D

dziubasku nie dziw się, w końcu to konkurencja ;D ;D ;D

Mnie chyba poprostu od leżenia już boli, w końcu to 15 tygodni  i chyba nie poradzę nic na to jednak...  :-[ Ale nad tym kojcem się zastanowię.
« Ostatnia zmiana: 16 Maja 2009, 21:56 wysłana przez ooppoonnkkaa »

Offline Nika
  • Przyjaciele
  • Chuck Norris
  • Pola i Lenka nasze szczęście ...
« Odpowiedź #8465 dnia: 16 Maja 2009, 22:00 »
Wiecie co dziewczyny, jak czytam Wasze posty i przypomnę sobie moje ( co prawda prawie bezproblemową) ciążę i 14 godzinny poród, to stwierdzam, że gdyby to faceci mieli w ciąży chodzić i rodzić to gatunek ludzki dawno by wyginął. Który facet wytrzymałby leżeniem plackiem często przez np. 30 tygodni?Który dałby radę urodzić?

Offline ooppoonnkkaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #8466 dnia: 16 Maja 2009, 22:02 »
A ja tak nie uważam. Jakby musieli to by wytrzymali, na pewno. Przecież bardzo się starają. Taki niestety los, że my musimy.
« Ostatnia zmiana: 16 Maja 2009, 22:02 wysłana przez liliann »

Offline agaga

• zapaleniec
  • data ślubu: 19.08.2006
« Odpowiedź #8467 dnia: 16 Maja 2009, 22:14 »
Aga gdybym musiała to bym leżała bo wiadomo dziecko najważniejsze, ale ponieważ nie mam takich wskazań więc z tego korzystam. Ale ze względu na ból ostatnio dużo leżę. Dopiero od poniedziałku jestem na zwolnieniu, wcześniej chodziłam normalnie do pracy i nic mi nie dolegało dlatego taki nagły dokuczliwy ból trochę mnie dziwi.
Zresztą wszystko muszę zrobić sama bo mąż wyjeżdza 6:20 wraca koło 16:00 a na weekendy jeździ na studia podyplomowe, więc muszę wstać posprzątać, ugotować no i ostatnio troszkę pomóc mamie.

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #8468 dnia: 16 Maja 2009, 22:23 »
Wiecie co dziewczyny, jak czytam Wasze posty i przypomnę sobie moje ( co prawda prawie bezproblemową) ciążę i 14 godzinny poród, to stwierdzam, że gdyby to faceci mieli w ciąży chodzić i rodzić to gatunek ludzki dawno by wyginął. Który facet wytrzymałby leżeniem plackiem często przez np. 30 tygodni?Który dałby radę urodzić?

Zgadzam się w całej rozciągłości ;) Mój mąż spocony był w czasie mojego porodu hyhy - chyba parł ze mną w podświadmości ;D
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline morgaina

• Chuck Norris
« Odpowiedź #8469 dnia: 16 Maja 2009, 22:25 »
Mi na bóle kręgosłupowe goinekolog poleciła chodzenie na basen, bo to odciąża kręgosłup i rozluźnia mięśnie. No ale w przypadku dziewczyn leżących odpada, chybaże macie dużą wannę to można spróbować się pomoczyć.

Offline martulka

• Chuck Norris
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
« Odpowiedź #8470 dnia: 16 Maja 2009, 23:56 »
Mi na bóle kręgosłupa pomagało leżenie w pozycji na żabkę, czyli nogi ugięte w kolanach i podciągnięte pod brzuch, a ręce wyciągnięte do przodu

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
« Odpowiedź #8471 dnia: 17 Maja 2009, 07:35 »
Poza tym ja pytałam bo naprawdę mam z tym problem a nie rozumiem po co w ogóle pisanie typu "a co ja mam powiedzieć" itp....
Ja pytałam o radę.

powiem Ci,ze jesteś MEGA przewrażliwiona i tyle...
i wszystko traktujesz jak atak
zupełnie niesłusznie
Ja nie pytałam czy to możesz tylko siedzieć czy leżeć.Bo aż tak nie śledzę Twoich wątków,to i nie wiem jakie masz zalecenia lekarza
Mówiłam o swoim ciężarze i bólu kręgosłupa.A nie o to czy Ciebie boli bardziej, bo przepraszam...ale przez neta nie mam jak sprawdzić i pomierzyc Ci bólu...
Bo za każde zdanie Ciebie trzeba przepraszać...bo Ty prosiłaś o radę, a ktoś śmiał napisać,że go też boli.I jak śmiał powiedzieć ,że być może bardziej...?
Naprawdę czasem sie zastanów...

Mi na bóle kręgosłupowe goinekolog poleciła chodzenie na basen, bo to odciąża kręgosłup i rozluźnia mięśnie.
morgaina najpierw trzeba umieć pływać... ;D
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline dziubasek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #8472 dnia: 17 Maja 2009, 08:21 »
e tam pływać, pochodzić też można ;) ba! jak mnie napier...dzielało to na basenie nie byłam w stanie pływać.... ot, sobie spokojnie spacerowałam...

Offline baska98

• Chuck Norris
  • data ślubu: 31 maj 2008
« Odpowiedź #8473 dnia: 17 Maja 2009, 08:34 »
mi basen bardzo pomaga, w końcu  całe ciało jest odciązone... no ale jak ktoś nie może wyjść to nie wiem...
maści raczej smarować nie wolno :drapanie:

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #8474 dnia: 17 Maja 2009, 09:38 »
No mnie lekarz zabronil się smarować jakimikolwiek maściami ::)
Ale może są jakieś "ludowe" sposoby...możne znacie 8)
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #8475 dnia: 17 Maja 2009, 09:44 »
no niestety jest problem...
smarować przeciwbólowymi razej nie wolno, poduchy rozgrzewającej też...coż ja chodziłam sobie z rwą kulszową i klęłam pod nosem;
urodziłam i minęło...

zostaje faktycznie basen, dla tych co chcą, mogą i lubią i to co radzi Dziubasek...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline ooppoonnkkaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #8476 dnia: 17 Maja 2009, 09:58 »
Mariolka lepiej przeczytaj jeszcze raz co napisałaś i co inni. Wszscy napisali, że ich boli i jakoś do nich się nie odniosłam.

Lilian dzięki bo myślałam że może można jakieś maści...

Spróbuje tej rady Dziubaska. Dzięki wielkie.

Offline Fasolek
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 14.08.2009
« Odpowiedź #8477 dnia: 17 Maja 2009, 10:18 »
Ja ostatnio zaczęłam mieć bóle kręgosłupa, spowodowane nie tyle ciążą ile tym, że nie mogę robić ćwiczeń zapobiegających dyskopatii. Najpierw zaczął boleć kręgosłup piersiowy, bo mi tak piersi urosły (z miseczki małe A już mam duże C, chyba zaraz w D wejdę), parę dni później doszły lędźwie. Co mi polecił mój masażysta- na bóle lędźwi, jak nie wolno ćwiczyć, położyć się na podłodze na jakimś kocu czy kołdrze a nogi położyć na normalne krzesło tak, by nogi w biodrach i kolanach były zgięte pod kątem prostym. Takie "ćwiczenie" robić przynajmniej raz dziennie po godzinie. A poza tym, dla tych co mogą, basen. Nawet jak nie umiecie pływać to po prostu pochodzić w płytkiej wodzie też można- to też odciąża wszystkie stawy, mięśnie! :) Poza tym spacerować, bo najgorsze co można zrobić na ból kręgosłupa to siadać... A jak nie spacerujecie to się połóżcie tak, żeby kręgosłup był prosty a nogi lekko ugięte w kolanach- możecie np kołdrę zwinąć w rulon i podłożyć pod kolana.
Ja tam pływałam wcześniej, bardzo to lubię, min raz w tygodniu po 50-60 basenów robiłam i teraz moją największą bolączką jest to, że muszę pływać wolniej i robić częste odpoczynki, bo nie daję rady. Jak zrobię 30 basenów to dużo i muszę mieć "dobry dzień". W każdym razie po basenie nie boli mnie kręgosłup.
I wkurzam mnie też reakcja otoczenia- jak to, w ciąży jesteś i chodzisz na basen- a jak złapiesz infekcję, a jak się poślizgniesz, a jak ktoś cię w brzuch uderzy... Takie wymyślanie problemów, jakbym miała cała ciążę siedzieć w domu przed tv i opychać się batonami :evil: Też tak macie, że Wam wszyscy wynajdują problemy i starają sie narzucić swoje zdanie? Ja jakoś do tego przywyknąć nie mogę.

Oponko, jak nie możesz na plecach poleżeć ani chwilki to nie wiem co Tobie poradzić, mogę tylko współczuć i 3mać kciuki za 40 tygodniowy różowy i wrzeszczący finał całej "sprawy" :D

Co do samoopalaczy w ciąży- ja stosuję balsam stopniowo opalający na ciało i krem do twarzy, też brązujący. Byłam blada jak ściana, na solarium nie mogę, przed słońcem też się muszę chować. Nie mam zamiaru wyglądać jak trupek, a na tych wszystkich kremach nic nie wyczytałam, że "nie wolno w ciąży", więc stosuję i nie widzę żadnych niepokojących oznak :)

Przepraszam za takiego wielkiego posta, ale dawno nie byłam a do wielu tematów chciałam się odnieść ;)
Max 13 wrzesień 2009
Leoś 30 maj 2011

Offline baska98

• Chuck Norris
  • data ślubu: 31 maj 2008
« Odpowiedź #8478 dnia: 17 Maja 2009, 10:25 »
dziewczyny po co te sprzeczki!!!
każdy przeżywa ból na swój sposób i każdemu czasem wydaje sie, że chyba jest to najgorszy ból...
ja też czasem mam gorsze dni i choć wydaje mi sie, że nie wytrzymam to jak np. myślę, że ktoś nosi bliźniaki to pewnie ma jeszcze gorze, bo i 2 razy ciężej... ale to tylko indywidualne przemyślenia i nie ma się o co sprzeczać...

co do tej pozycji na plecach z krzesłem pod nogami to faktycznie odciąża ona kręgosłup :D tylko broń boże nie kładźcie się na plecach z prostymi nogami i dopiero je zginajcie, bo można umrzeć z bólu i jeszcze pogorszyć sytuacje... wystarczy położyć się na boku ze zgiętymi nogami i sie przeturlać na plecy ;D ;D

co do basenu to ja też niestety po paru długościach dyszę strasznie no ale co zrobić... lepsze to niż nic... i tez wkurza mnie gadanie, że złapię infekcję itd... jeśli ktoś ma tendencję do łapania czegokolwiek na basenie to może i złapie ale ja nigdy z tym problemów nie miałam... poza tym można zastosować globulki dopochwowe...

Offline ooppoonnkkaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #8479 dnia: 17 Maja 2009, 10:48 »
Oponko, jak nie możesz na plecach poleżeć ani chwilki to nie wiem co Tobie poradzić, mogę tylko współczuć i 3mać kciuki za 40 tygodniowy różowy i wrzeszczący finał całej "sprawy" :D

Dziękuję Fasolku. Choć w moim przypadku tylko 36 tygodniowy finał tylko  :D :D :D

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #8480 dnia: 17 Maja 2009, 10:59 »
Co do samoopalaczy w ciąży- ja stosuję balsam stopniowo opalający na ciało i krem do twarzy, też brązujący. Byłam blada jak ściana, na solarium nie mogę, przed słońcem też się muszę chować. Nie mam zamiaru wyglądać jak trupek, a na tych wszystkich kremach nic nie wyczytałam, że "nie wolno w ciąży", więc stosuję i nie widzę żadnych niepokojących oznak
Fasolek ja też myślę,że można stosować krem samooplające.Chyba to nawet bezpieczniejsze.Wydaję mi się,ze w ciązy na ostrym słońcu (opalanie )można sobie zaszkodzić.Mówię o przebarwieniach.Przynbajmniej ja sie tego boję/Nie chcę być blada jak ściana,wiec co kilka dni posmaruję się lekkim samoopalaczem.

że ktoś nosi bliźniaki to pewnie ma jeszcze gorze, bo i 2 razy ciężej... ale to tylko indywidualne przemyślenia i nie ma się o co sprzeczać...
no i dobrze...to moje indywidualne przemyślenia i nie mam zamiaru Ci udowadniać,ze też ma prawo mnei boleć kręgosłup.Mam zaświadczenie od lekarza wziąc?Ja nikogo nie przekonuję,że boli tylko mnie...
bo nic takiego nie napisałam.Jak byłam z pierwszym dzieckiem w ciazy też mnie bolało...
Boli chyba każdą ciężarną...?I tak naprawdę mało jest sposobów,aby sobie ulżyć...
Bo ani się czymś posmarować, ani tabletek przeciwbólowych...

A jak sobie radzicie w nocy z pozycją podczas spania?
Jak najlepiej się ułożyć?
bo ja się normalnie cała noc kręcę i nie potrafie sobie pozycji znaleźć.Generalnie na boku śpię...

oponko Ty też przeczytaj mój pierwszy post, gdzie Ja absolutnie nie porównuję mojego bólu z Twoim.Nie taka była moja intencja.Tylko piszę,ze jestem kilka tygodni krócej w ciąży...a już też mnie boli.A co dopiero potem?jeszcze tyle tygodni chodzenia w ciaży.Juz się boje na samą myśl.Właśnie tego,ze jest ciężko i boli kręgosłup.A bedzie jeszcze gorzej wraz z rosnacym brzuchem...
A boję sie dlatego,że spotkałam znajomą, która stwierdziła,że jej siostra urodziła bliźniaki o wadze 3600g i 4000g(ja nie wiem czy to jest realne w ogóle?)i do tego niby poród siłami natury.I ja normalnie od tego czasu cała posrana ze strachu jestemn.Bo ja myślałam,ze takie dzieci rodzą się ciut mniejsze(no 2 kg z hakiem).A jak usłyszałam taka wagę...to mam mega pietra i przed samą ciążą(czyli trzecim trymestrem),o porodzie nie wspominając.
A jeśli to bujda, to w takim razie nie wiem po co ludzie ciężarnym takie rzeczy opowiadają?
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline Olucha

• Chuck Norris
  • data ślubu: 11 lipiec 2009r.
« Odpowiedź #8481 dnia: 17 Maja 2009, 11:02 »
Mnie też boli kręgosłup, a nigdy wcześniej problemów nie miałam i jestem w końcówce 3 miesiąca  ::) póki co ćwiczyć nie mogę i na basen też nie, bo ciąża była/jest nie wiem jak to ująć, zagrożona, mam nadzieję że po czerwcowej wizycie dostanę dyspensę na basen bo marzę o tym żeby popływać  :) co do balsamów brązujących ja też używam, nie wyczytałam że ciężarne nie mogą, kofeiny też nie zawierają  :) Fasolek jakiego używasz?  Ja do ślubu chciałabym choć troszkę odróżniać się od sukienki, ostatnio dowiedziałam się o opalaniu na znimno, choć nie wiem czy się zdecyduję  :)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #8482 dnia: 17 Maja 2009, 11:04 »
Oponko czemuż tylko 36 tygodniowy...z góry zakładasz, że nie donosisz...
wiem... wiem, że masz obciażenia i takie tam...ale...
jak da Bóg i w 36 tygodniu Twoja szyjka łaskawie będzie trzymać się dalej to co? chyba Cie zrobią elektywnego CC?  
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline Fasolek
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #8483 dnia: 17 Maja 2009, 11:16 »
Olucha, balsam używam Nivea do jasnej karnacji- wyraźnie mam inny kolor niż biała bluzka, więc jestem całkiem zadowolona :D Ze ścianami też się już nie zlewam ;D Ale do karnacji w kolorze gorzkiej czekolady też mi daleko, więc póki co się nie ograniczam :P Krem do twarzy stosuję Oriflame, a przed kremem kapsułki z wit. C- efekty są, nie chwaląc się, w moim przypadku powalające jak dla mnie. Zamiast ziemistej i szarej zmęczonej skóry mam zdrowo wyglądająca, lekko , nie wiem jak to ująć, złocistą twarz. No po prostu wyglądam zdrowo- w końcu! Pewnie to też efekt tego że jem normalnie i strasznie dużo warzyw i owoców zjadam, ale kremy też mają w tym wg mnie swój udział :)

Oponko, a dlaczego 36- tygodniowy ??? Nawet jak wszystko będzie ok to co, cesarkę będziesz miała? ::)
Max 13 wrzesień 2009
Leoś 30 maj 2011

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #8484 dnia: 17 Maja 2009, 11:24 »
Fasolku potwierdzam cudowne działanie kremów z wit. C, bądź serum z wit c itp
skóra jest super, świetlista i pełna blasku.Ja chwilowo odstawiłam, gdyż latem tzreba uważać ze stosowaniem kremów z wit. c na ostre słońce.Pamiętaj...!!!
a napisz mi jakie konkretnie kapsułki używasz(te z wit.c)?

Offline Fasolek
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #8485 dnia: 17 Maja 2009, 11:25 »
No nic, ja tam i tak 3 mam kciuki za 40 tygodniowy finał ;) Może akurat się uda i będziesz cudownym wyjątkiem od reguły ;D
Max 13 wrzesień 2009
Leoś 30 maj 2011

Offline ooppoonnkkaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #8486 dnia: 17 Maja 2009, 11:25 »
Lilian wysłałam ci prv. Nie chcę tu pisać za bardzo. Takie wskazania mam ze szpitala i mojego lekarza od dawna.

Fasolku dzięki. Ale 36 wystarczy w zupełności

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #8487 dnia: 17 Maja 2009, 11:26 »
się zobaczy jak Ci pessar zejmą i odstawią leki...
— Richard M. Devos

Offline ooppoonnkkaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #8488 dnia: 17 Maja 2009, 11:36 »
lila taki atak miałam jak jednej tabletki w nocy nie wzięłam że mnie podłączyli do kroplówki na 4 dni więc chyba jednak wiedzą co mówią  ;D ;D ;D

Offline dziubasek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #8489 dnia: 17 Maja 2009, 11:49 »
A tak swoją drogą, wczoraj byłam na imprezce rodzinnej, gdzie toczyła się dyskusja na temat kobiet w ciąży... udzielały się panie grubo po 60tce i wszystkie były oburzone, jak jedna z nich opowiadała jak to na basenie (na który regularnie uczęscza) coraz więcej jest ciężarnych! "no jak tak można się afiszować z brzuchem!" :hahaha: I to niektóre w strojach dwuczęściowych!! :mdleje: :hahaha:
Jak delikatnie wtrąciłam, że sama dumnie prezentowałam swój brzuszek bo tak ogromnie się z niego cieszyłam i chciałam wszystkim pokazywać jakie mam szczęście pod sercem to prawie mnie zaszczekały ;) że przecież kiedyś, to kobiety tak się ubierały ( w worki) , że do samego końca nie było widać ciąży.
Doszłam do wniosku, że dla starszych ludzi ciąża jest chyba czymś bardzo wstydliwym, a sam brzuszek wręcz niesmaczny... Nie powiem, mocno się tym podejściem zdziwiłam!