Autor Wątek: ZUZIA - blond ślicznotka Gosiaczka80!  (Przeczytany 66086 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: ZUZIA - blond ślicznotka Gosiaczka80!
« Odpowiedź #390 dnia: 11 Lipca 2007, 12:52 »
Ja nie chcę być złym prorokiem ale mnie Zuzanka wygląda na alergika i to może być początek AZS - z tego co opisujesz albo w najlepszym przypadku skaza białkowa ::) :-\

rybkawiedenka
  • Gość
« Odpowiedź #391 dnia: 11 Lipca 2007, 17:14 »
Gosiu - z doświadczenia matki alergika powiem żę Maja ma chyba racje - obstawiam alergie. I niestety prawdą jest to co piszą - dlatego ja Kasie od razu miałam na sztucznym bo już wtedy wiadomo było że to co ja jadłam na 100% może ją uczulać i zaraz po urodzeniu dostała leki antyalergiczne.

Na Twoim miejscu jak najszybciej wybrałabym się do DOBREGO alergologa.

Offline Martaxyz11

• Chuck Norris
« Odpowiedź #392 dnia: 11 Lipca 2007, 21:29 »
Hmm u nas tez pamietam mialam w faldeczkach na szyjce takie cos...
zeszło bo Bepantenie,,,,
ale mamt AZS
no i na dwoje babka wrózyła...  na buzi to swedzenie,,.. szorstka skóra...
w zgięciach luszczaca sie skóra...
Przejdz sie do lekarza Kochana.... im szybciej tym lepiej - wiadomo.
"wszystkie zwieŻęta są rUwne, ale świnie są rUwniejsze"
Orwell G. "Folwark Zwierzęcy"

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #393 dnia: 13 Lipca 2007, 09:30 »
Prawdopodobnie macie rację. Już od pau tygodni wiem, że Zuzia ma podejrzenie alergii.  Zresztą jeszcze w szpitalu skóra Zuzi wydawała mi się bardzo bardzo delikatna.
Ostatnio mówiłam cioci, że jej się wszystko odkształca na ciałku, nawet wszyty misiu na skarpetce.

Z tym alergologiem to nie wiem ... nie chcę jej od razu aplikować steryddów.

w zgięciach luszczaca sie skóra...
ona nie ma w zgięciach łuszczącej skóry. Sprawdzalam. Tylko w tej fałdce w miejscu gdzie zrobiły jej się odparzenia i gdzie posmarowałam sudokremem tak jakby schodziła jej skóra. Piszę tak jakby, bo nie wiem jak to nazwać.

Wczoraj byliśmy z Zuzią na kontroli u naurologa. Pani małą zbadała, pogadała do niej, że dużo urosła, a nam powiedziała, że wszystko się cofneło i mała rowija się prawidłowo. Nie potrzeba żadnej rehabilitacji, ani tym bardziej leków. Mamy się pokazać za trzy miesiące też na takiej kontroli rozwojowej.

Wczoraj niunia miała kiepski poranek. Nie bardzo chciała zjeść śniadanko, strasznie się odsuwała i prężyła i ogólnie była okropnie marudna. A że musiała  iść na chwilę do siebie dopracy, to zamiast zostawiać ją z mężem (któremu na pewno zrobiłaby nieziemską awanturę) to zabrałam ją ze sobą. Oczywiście Zuza zrobiła furorę ale także nie odpuściła sobie aby nieco pokrzyczeć. Potem w drodze do Kielc usneła i u pani doktor i na późniejszych ubraniowych zakupach rodziców była bardzo grzeczna. W nagrodę dostała skarpetki cienkie bezuciskowe i pampki  ;D
W pracy okazało się że od 31 lipca jest przymusowy urlop wiec najwcześniej wr.óc do pracy 20 sierpnia. nio chyba ze zdecyduję się na pare miesięcy wychowawczego. Już zaczełam debatę na ten temat z małżem...

Offline merkunek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #394 dnia: 13 Lipca 2007, 09:38 »
Gosieńko, ależ alergolog nie da małej sterydów od razu, a być może zrobi testy  z krwi, które przynajmniej ogólnie wskazą na co jest uczulona, moze podpowie jaką dietę stosować, może da np. Zyrtec w kroplach, nie wiem... ale nie sterydy...

Offline Martaxyz11

• Chuck Norris
« Odpowiedź #395 dnia: 13 Lipca 2007, 12:54 »
Jedno jest pewne DIETA ELIMINACYJNA na wszelki wypadek to na 100% ....

A jaki masz plan z powrotem do pracy ?

rybkawiedenka
  • Gość
« Odpowiedź #396 dnia: 13 Lipca 2007, 15:14 »
Gosiu alergolog wcale nie równa się sterydy!!!  Antosia od urodzenia jest pod opiekąa żadnych sterydów nie dostaje na wysypki.

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #397 dnia: 16 Lipca 2007, 15:55 »
Jedno jest pewne DIETA ELIMINACYJNA na wszelki wypadek to na 100% ..
na tej diecie jestem już jakiś dłuższy cazas. I raczej na niej pozostanę przez najbliższe 3 miesiące. A później się zobaczy....

Trochę mnie uspokoiłyście z tym alergologiem..muszę nad nim pomyśleć.  Puki co kąpiele w krochmalu i krem "Lichtena" pomagają. Płaskie krostki z ciała po krochmalu znikają (jest ich znacznie mniej),a te szorstkie z buzi po kremie są i mniej widoczne i mniej szorskie i w ogole jest duża poprawa.

Z ciemieniuchą również wygrywam bitwy.

Wczoraj Zuzia po raz pierwszy śmiała się na głos !!! oczywiście smiała się do  TATY ! ja siedziałam obok i robiłam sniadanie i aż miałam łzy ze śmmiechu w oczach. Ale zeby nie było tak pięknie, to potem zuzia zrobiła mega awantureę u babci na rękach. Tak się rozpłakała, że aż sąsiadka zza płota się obejrzała. A Zuze buyło bardzo ciężko uspooić. Spokojna była tylko u mnie na ręku. Na wieczór trochę się jej odmieniło i dała się powozić mamie mojej przyjaciółki do tego stopnia, że usneła snem kamiennym i nawet ubieranie swetra na powrót do domu (bardzo późną porą) jej nie rozbudziło.

Offline Martaxyz11

• Chuck Norris
« Odpowiedź #398 dnia: 16 Lipca 2007, 16:12 »
hi hi :) oczywiscie bardzo czesto tak bywa ze my mamy sie nameczymy a tatusiowie przyjdą na gotwe  ;D
a niech im tam będzie  ;)

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #399 dnia: 18 Lipca 2007, 14:12 »
oczywiscie bardzo czesto tak bywa ze my mamy sie nameczymy a tatusiowie przyjdą na gotwe
niestety taka chyba nasza rola, że głównie jesteśmy od  czarnej roboty  ::)

właśnie przyszła i wyszła teściowa i od razu mi ciśnienie podniosła. tym razem chciała mi dać ulotkę o mleku modyfikowanym dla dzieci, którym się ulewa...po raz kolejny sugeruje ze modyfikowane jest lepsze niż moje. no sszlag mnie trafia. to ja cuda robię, źżeby dziecko karmić piersią, nie jem całej masy produktów które bardzo lubię ale które mogą małą uczulić a ona ponownie zamiast mnie wesprzeć na duchu to ...ach. szkoda pisać....

na pocieszenie wkleję wam przedwczorajsze zdjęcia Zuzolka

« Ostatnia zmiana: 18 Lipca 2007, 21:16 wysłana przez merkunek »

Offline demka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 25 grudnia 2005
« Odpowiedź #400 dnia: 18 Lipca 2007, 15:28 »
nie widzę zdjęć :(
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline Kasia-Wrocław

• uzależniony
  • data ślubu: 16.06.2007
« Odpowiedź #401 dnia: 18 Lipca 2007, 16:00 »
właśnie przyszła i wyszła teściowa i od razu mi ciśnienie podniosła. tym razem chciała mi dać ulotkę o mleku modyfikowanym dla dzieci, którym się ulewa...po raz kolejny sugeruje ze modyfikowane jest lepsze niż moje. no sszlag mnie trafia. to ja cuda robię, źżeby dziecko karmić piersią, nie jem całej masy produktów które bardzo lubię ale które mogą małą uczulić a ona ponownie zamiast mnie wesprzeć na duchu to ...ach. szkoda pisać....

na pocieszenie wkleję wam przedwczorajsze zdjęcia Zuzolka
Gosieńko, nie przejmuj się teściową! Niech sobie sama te ulotki czyta! A zdjęć Zuzolka faktycznie nie widać. Może imageshack zastrajkował?

Offline Vall

• Chuck Norris
  • Żyć - oznacza wciąż wyrywać się do przodu!
  • data ślubu: 07.07.2007 :smile:
« Odpowiedź #402 dnia: 18 Lipca 2007, 20:47 »
Zuzolek Sliczniutki :)

I Gratuluje pierwszych smiechów  ;D ;D ;D

rybkawiedenka
  • Gość
« Odpowiedź #403 dnia: 18 Lipca 2007, 20:57 »
Gosiu ja nie chce być okrutna ale ja się z teściową zgadzam. Nie zawsze mleko matki jest najlepsze. (Masz przykład Jagódki - mała nie przybierała na wadze, Marty - walczyła, karmiła a Ninka i tak ma AZS...). ja bym młodej dałą sztuczne i obserwowała czy jest lepiej. Może będzie spokojniejsza, szybciej będzie trawić i OBIE nie będziecie się męczyły?

Offline jagodka24

• Chuck Norris
« Odpowiedź #404 dnia: 18 Lipca 2007, 21:59 »
mojego michała szwagierka karmiła pierwsza córke 1,5 roku i mała juz leci na lekach wziewnych
to nie jest reguła ze dzieci karmione piersią mają lepiej
ja tez karmiona piersia i co ? alergik

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #405 dnia: 20 Lipca 2007, 08:23 »
osiu ja nie chce być okrutna ale ja się z teściową zgadzam. Nie zawsze mleko matki jest najlepsze. (Masz przykład Jagódki - mała nie przybierała na wadze, Marty - walczyła, karmiła a Ninka i tak ma AZS...). ja bym młodej dałą sztuczne i obserwowała czy jest lepiej. Może będzie spokojniejsza, szybciej będzie trawić i OBIE nie będziecie się męczyły?

tylko ona nie brała pod uwagę podejrzenia o alergię ale ulewanie. A do tego już się przyzwyczaiłam, poza tym Zuzi nie zawsze się ulewa. A małą widzi na modyfikowanym odkąd skończyła tydzień czasu !!!! I ciągle sie dziwi ze małej moje mleko wystarcza i tak przybiera na wadze ! (aż mam problem z kupnem odpowiednio szerokich skarpetek w ściągaczu co by za bardzo nie ściskały jej sikorek!)

Poza tym ja nie walczę. mnie karmienie piersią mimmo dużych ograniczeń żywieniowych pasuje. jutro wyjeżżamy na weekend i niesamowicie się ciesze, że nie muszę brać stada butelek, martwić się o podgrzewanie mleka w trasie itp. pooza tym gfdzieś podświadomie czuję, że to jest najlepsze co niunia może dostać.  Potwornie irytuje mnie brak wsparcia z jej strony.

to nie jest reguła ze dzieci karmione piersią mają lepiej
ja tez karmiona piersia i co ? alergik

wiem że nie jest to regułą. ale moze opóźni alergię. może tylko mała chwilowo niwtoleruje jakiegoś alergenu. na początku karmienia sporzywałam bardzo dużo produktów z białkiem krowim; i wołowiny i nabiału, wiec może mała dlatego nabawiła się nadwrażliwości...

nie widzę zdjęć
ja też nie. gdzie są moje zdjęcia ???? >:(

Offline agulkaaa
  • Chuck Norris
  • MISIO 13.05.2007, MACIUŚ 21.10.2009
« Odpowiedź #406 dnia: 20 Lipca 2007, 11:21 »
łeee ja też nie widzę fotek :(

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 13.08.2005
« Odpowiedź #407 dnia: 22 Lipca 2007, 15:30 »
co u was slychac ?
To, że się uśmiecham, śmieje i żartuje jak zawsze nie znaczy, że u mnie jest zajebiście. Ja po prostu nie lubię pokazywać, że jest mi bardzo źle. -

Offline Martaxyz11

• Chuck Norris
« Odpowiedź #408 dnia: 22 Lipca 2007, 20:47 »
Gosia ja wiem jeszcze jedno .. trzeba na spokojnie podejsc do karmienia piersią...
nerwy czy zdenerwowanie ..zamartianie sie  mi zaszkodziło a i Tobie nie pomoze....

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #409 dnia: 23 Lipca 2007, 09:45 »
trzeba na spokojnie podejsc do karmienia piersią...
nerwy czy zdenerwowanie ..zamartianie sie  mi zaszkodziło a i Tobie nie pomoze....
masz rację Marta, dokładnie tego mi potrzeba i może jeszcze odrobina wiary bliskich i wiary w siebie, że jest się w stanie wykarmić własne dziecko. Trzeba mysleć optymistycznie.

co u was slychac ?
my właśnie sprzątam domek, robimy prania (znowy będzie caały fotel prasowania) po wyjedzie weekendowym. Niunia w podróży zachowywała się dobrze, niewiele marudziła, w tamtą stronę przespała przejazd przez stolicę ale spowrotem już oglądała mijające samochody i budynki Warszawy.
Zuzia miała duuużo wrażeń, bo po raz pierwszy widziała inne drzewa niż w parku, po raz pierwszy była na małym spacerze w lesie i po raz pierwszy "kąpana" była 9jeśli można to nazwać kąpielą) w warunkach polowych.
W ramach wyjaśnienia pojechaliśmy na działkę mojego wujka. pech tylko chciał, że woda gruntowa zanikła i przez cały weekend korzystaliśmy z wody kupionej w 6l baniaczkach. Do tego po powodzi były szkody (cała kuchnia znajdująca się na parterze zalana) i wszystkie garki, sztucce itp. nadawały się do mycia. tyle tylko że nie było czym umyć  ;) Ale jakoś przeżyliśmy. całe szczęście że młoda jest na piersi, wiec problem sterylności pokarmu z głowy.  Tyle tylko, że ja przez swój głód i głópotę nabawiłam się lekkiej biegunki. Ale jakoś do południa mi przeszło. Dziś rano wypiłam ziółka na karmienie i małą kawę do śniadania (oczy mi się za bardzo zamykały) i już dwa razybyłam w ubikacji... Na razie zrobiłam sobie czarną mocniejszą herbatę i zobaczy,my. Jak mi nie przejdzie to łykam Loperamid.

Offline Martaxyz11

• Chuck Norris
« Odpowiedź #410 dnia: 23 Lipca 2007, 10:40 »
zdrowiej w takim razie :)
aaa To Zuzia machała mi rączką jak przejezdzała przez Warszawę :) :) :)

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #411 dnia: 25 Lipca 2007, 15:07 »
aaa To Zuzia machała mi rączką jak przejezdzała przez Warszawę
no ba ! pewnie że to była Zuzia !!

wczoraj miałyśmy wiele atrakcji z odwiedzinami. Najpierw przyszła tesciowa, potem pan wymienić nam zawory do wody, potem moje psiapsiułki . W związku z czym Zuzek spać nie chciała lub nie mogła bo jak tylko usneła to się budziła. Dopiero usneła jak wyszłyśmy na spacer. A dziś pogoda pod psem, ciągle siąpi i straasznie wieje. po 13 maleństwo usneło i z małym dokarmieiem przez sen śpi już dwie godziny. A ja też trochę usypiam, bo głupia wczoraj zacchciało mi się prasować 3 prania, zmywać po obiadokolacji, myć ubikacje i wanne, a także odpisać na meile. i tak poszłam spać o 1.30....dzis czeka mnie jeszcze ciężki wieczór, bo obiad zaczne robić jak mąż przyjdzie z pracy (pusty zamraalnik).
A jutro idę do dentysty i coś mi się wydaje, że będzie leczenie kanałowe....koszmar jak mi się posypały ząbki...zresztą włosy też całkiem nieźle mi wypadają. :(

Offline Vall

• Chuck Norris
« Odpowiedź #412 dnia: 25 Lipca 2007, 15:17 »
No to weekendzik fajoski - pierwsze letnisko Zuzi  :D

Offline Martaxyz11

• Chuck Norris
« Odpowiedź #413 dnia: 25 Lipca 2007, 15:44 »
no taaak.. widac ze cos Cie naszło na porzadki :)

ja na przegląd tez ide sprawdzić CO TAM w zebulach  ;D...

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 13.08.2005
« Odpowiedź #414 dnia: 26 Lipca 2007, 22:08 »
A co dzisiaj u Zuzi słychac ?
To, że się uśmiecham, śmieje i żartuje jak zawsze nie znaczy, że u mnie jest zajebiście. Ja po prostu nie lubię pokazywać, że jest mi bardzo źle. -

rybkawiedenka
  • Gość
« Odpowiedź #415 dnia: 28 Lipca 2007, 22:22 »
Zuziu malutka wszystkiego NAJ NAJ z okazji ukończenia 4 miesięcy :)

Offline asiek

• Chuck Norris
  • data ślubu: 14.08.2004
« Odpowiedź #416 dnia: 28 Lipca 2007, 22:44 »
Gosiaczka80, pięknie rośnie, aż miło popatrzeć.

Do alergologa można pójść- nawet profilaktycznie.Zwłaszcz,że terminy mają odległe (państwowe) toteż lepiej zapisać się już teraz.

Co do karmienia piersią - rozumiem CIę doskonale. ja sama wolałam jeść mniej różnych rzeczy,żeby karmić piersią.Oczywiście prawdopodobnie mam alergika, ale jakby był na modyfikowanym tylko,wcale nie wykluczone,że jej by nie miał.... Ale wygoda jest faktycznie!! Tylko teraz i tak na karmenie piersią patrze bardziej rozzsądkwo,hihi.Dzięki foremkom naszym.Aczkolwiek jakbym miała drugie-też karmiłabym piersią.Może trochę inaczej,krócej,ale na pewno też.
Tez jeździliśmy z Miłkiem w wiele miejsc spokojnie bez dodatkowego bagażu. A teraz butelki,smoczki,zatyczki,mleko,kaszki,słoiczki itp itd  ;D

Ale wszystko przed Tobą.
Pozdrawiamy i duuużo zdrówka życzymy!!

Offline Vall

• Chuck Norris
« Odpowiedź #417 dnia: 31 Lipca 2007, 08:25 »
hej Gosiu - co u Ciebie , co u Zuzi  ?? :D ;D ::)

Offline Martaxyz11

• Chuck Norris
« Odpowiedź #418 dnia: 31 Lipca 2007, 08:39 »
 :tupot: :tupot: :tupot:

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #419 dnia: 31 Lipca 2007, 10:16 »
u nas dni mijają podobnie.

W sobotę, w asam raz na 4 miesięcznicę Zuzi przyszli panowie i załorzzyli nam roletki do dwóch pokojów. I jak Zuzia leży wieczorem na golasa, na brzuszku na przewijaku to juz jej w buzziunie słonko nie świeci (oczywiście jeśli to słonko jest  :P). Do tego tego samego dnia sasiadka na parterze została babcią ! (niestety nie wiem czy ma wnuczę czy wnuka  :()

Asiek dziękuję za wsparcie. Na razie nie myslę o zakończeniu karmienia. Myslę że przestanę karmić tak koło zimy...

ja na przegląd tez ide sprawdzić CO TAM w zebulach  
a sprawdzaj. ja mam kolejną wizytę 3 sierpnia- czyli w piątek  :'( ale jak trzeba to trzeba...

Zuziu malutka wszystkiego NAJ NAJ z okazji ukończenia 4 miesięcy
a dziękujemy. trudno uwierzyć, że juz moja córka ma 4 miesiące. kiedy to mineło ??

co u Ciebie , co u Zuzi  ?
Ja wczoraj kupiłam sobie nowy , czerwony  ;D (zawsze o takim marzyłam) portfel. Pretekstem było popsucie się poprzednika i to że dużą gotówkę musiałam włożyć (płaciłam wczoraj za rolety i czynsz) to takiej "babcinej porponetki". Jestem z niego bardzo zadowolona, mimo iż ma mało miejsca na zdjęcia i nie bardzo mieści mi się przepustka do pracy.

Zuzia wczoraj dostała zakupiną kolejną troszkę cieplejszą czapkę. Jest taka pszczółkowata ale jak przyszłam do domu to stwierdziłam, że jest za ciepła ! Niestety nie było już w sklepie czapki, która wcześniej upatrzyłam w tym rozmiarze jakim chciałam.

Poza tym Zuzia coraz częściej budzi się w poprzek. Dziś o 5 rano wstaje mój mąż do pracy i widząc ,ze mam jedno oko otworzone kiwa na mnie abym wstała i zobaczyła co się dzieje w łóżeczku. I wyobraźcie sobie taki oto widok...Zuzol leży w szerokość łóżeczka, nóżki wystają zza szczebelek, kocyki oczywiście rozkopane, w jednej ręce trzyma koniec rozwiazanego ochraniacza, oczy ma otwarte i "beszczelnie" się do nas śmieje  :)
Teraz leży w łóżeczku bo brutalnie odmawia jedzenia i gada. a ja siedze w drugim pokoju i dokończyłam jeść śniadanie.
Tak w ogóle to mam ostatnio z nią problem, bo czasm nie chce się dostawić do piersi. Wygina się w drugą stronę i się drze. Ale jak już uda mi się ją dostawić, to siedzi na cycu co najmniej 30-40 minut. Nie wiem czy jej niewygodnie (bo się jej moje kości wbijają) czy co ?a czasem wiem, że powinna być głodna lub śpiąca i w tedy spokojnie zawsze się dostawiała.