Autor Wątek: Szczęśliwe 9 miesięcy...  (Przeczytany 91372 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline jagodka24

• Chuck Norris
Odp: Szczęśliwe 9 miesięcy...
« Odpowiedź #1290 dnia: 25 Maja 2007, 10:41 »
mnie sie podoba ten w paseczki

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline Anogete
  • zapaleniec
« Odpowiedź #1291 dnia: 25 Maja 2007, 11:13 »
ten błękitny jest przesliczny!!!!
A ty Antalis wyglądasz cudnie :skacza: Brzuszek robi sie coraz większy i dodaje Ci niesamowitego uroku  :brawo_2:
Jest jak jest, nie jak powinno być ;)

[img]http://ticker.7910.org

Offline agulkaaa
  • Chuck Norris
  • MISIO 13.05.2007, MACIUŚ 21.10.2009
« Odpowiedź #1292 dnia: 25 Maja 2007, 11:20 »
tuniczka very nice
będziesz mogła też pózniej nosić
ja miałam coś podobnego i teraz w niej latam
:)
brzusio już jest śliczniutki takie typowo ciążowy

Offline Tajusia

• Chuck Norris
  • data ślubu: 17.09.2005
« Odpowiedź #1293 dnia: 25 Maja 2007, 11:34 »
 ;D ;D ;D o widzę że ktoś wybrał taki wózik jak my mamy :D

Jestem bardzo zadowolona z tego wózka chociaż jeszcze go nie użytkuję ale czasem sie przejadę po mieszkanku :D jest wygodny i obszerny (gondola) co jak patrze na inne wóżeczki zwłaszcza trójkołowce jest dosyć istotne bo tam jest tak malutko miejsca, ostatnio widziałam mamę z dzieciem w takim wóziczku i już mu nóżki wystawały za gondolkę - masakra :mdleje: a dzieciatko stanowczo było jeszcze małe- niesiedzące.

Skrętne kółka - temat rzeka - rozumiem zwolenników ale ja mam chyba cosik poprzestawiane w mózgu bo mi sie ciężko takimi jeździ i wózkami w markecie również  ???
I ostatnio widziałam jak jedna mama męczyła sie ze zjazdem z takim wózkiem ze schodów - wiecie jak jest taki podjazd do wózków ze schodkiem w środku, który akurat wypada dokładnie w miejscu 3-go kółka, u mniej jest taki w bloku i dziękuję bardzo :mdleje:

A co do koloru to też miałam problem bo jasne mi sie najbardziej podobają i długooo sie zastanawiałam ale w końcu co tam :D, z kolei jak kupisz ciemny to latem na słoneczku Ci wypłowieje wiec i tak źle i tak niedobrze :)

Aha, i wyglądasz bardzo ładnie, nie masz sie zbytnio co czepiać :D i tuniczka śliczna a z ciężarem brzusia to jeszcze poczekaj :skacza: w ósmym-dziewiątym m-cu pogadamy :D
"...Jest na ziemi jedno moje małe miejsce, gdzie poza biciem serca nie liczy się NIC więcej..."

Offline madziulek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1294 dnia: 25 Maja 2007, 12:50 »
Tuniczka supr a brzuszek coraz ładniejszy :) co do ciężaru to nie pociesze cię bo bedzie coraz ciężej :) ja już ledwo chodze moje stopy maja dość :) a jeszcze prawie 2 miesiące :)
wózio super mi się podoba ten granatowy Roan albo Bolder 4 ten niebieski w kwiatki :)
Kuba 2007
Szymon 2010

Eva*
  • Gość
« Odpowiedź #1295 dnia: 25 Maja 2007, 13:00 »
 ;D ;D ;D cóż ja widzę jakąś łądną ciężarówkę... ;D ;D ;D

Offline Antalis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1296 dnia: 25 Maja 2007, 13:10 »
Co do wozkow to musze zapytac meza ktory mu sie podoba :) Choc z tego co wiem to podoba mu sie taki kawa z mlekiem :)

Tajusiu ciesze sie ze jestes zadowolona  z wozia :) Masz racje co do kolorów - co bym nie wybrała - zawsze bedzie jakies ale :)

Dzis zrobilam maly "rachunek sumienia" i z listy Kacperkowej wykreslalam wszystko co juz mam .Oto co posiada nasz brzdac:
Ubranka
• 5 sztuk kaftaników z długimi rękawami (wiązanych z boku)
• 5 sztuk body zapinanych na zatrzaski z boku
• 4 bawełniane pajacyki
• 2 cieplejsze pajacyki
• 4 bawełniane koszulki bez rękawków (do zakładania pod pajacyki)
• 5 par śpioszków
• 3 - 4 pary skarpetek bawełnianych
• 2 ciepłe bluzy lub sweterki zapinane z przodu
• 2 cienkie czapeczki bawełniane zawiązywane pod brodą
• gruba czapka, szaliczek i rękawiczki (dla dziecka urodzonego w chłodniejszych miesiącach)
• kombinezon,śpiwór (dla dziecka urodzonego w chłodniejszych miesiącach)

Kosmetyki i artykuły higieniczne
• miękka szczoteczka do włosków
• nożyczki do obcinania paznokci z zaokrąglonymi końcami
• myjka
• termometr do mierzenia temperatury dziecka

Inne
• 2 ręczniki kąpielowe i 2 małe
• wanienka
• termometr do sprawdzania temperatury wody
• 2-3 pieluchy flanelowe
• przewijak i komoda
• kocyk 110x140 cm,
• rożek szt.2
• 1-2 butelki i smoczki w razie konieczności wprowadzenia mleka modyfikowanego
• 3-4 śliniaczki  
• termos do butelek
• szczotka do mycia butelek
• smoczek uspokajacz
• posciel do wózka
• 2 grzechotki
• opakowanie na skoczek

Brakuje :
• mydło lub płyn do kąpieli Oilatum 1,4zł
• oliwka pielęgnacyjna
• krem na odparzenia (np. Sudocrem, Linomag)
• zasypka
• płatki kosmetyczne (przydatne do obmywania twarzy dziecka i okolic oczu)
• patyczki do uszu (specjalne dla dzieci)
• gumowa gruszka do oczyszczania noska
• chusteczki pielęgnacyjne nawilżone
• zestaw do przemywania pępka (70% spirytus lub Gencjana, gaziki, patyczki jednorazowe, saszetki LEKO)
• sól fizjologiczna do przemywania oczu lub czyszczenia noska
• wkładki laktacyjne  dla mamy i podkłady
• pieluchy tetrowe
• pieluszki jednorazowe
• wózek
• fotelik samochodowy
• łóżeczko
• materacyk
• kołderka, poduszka (wybierz takie, które można prać w pralce)
• 2-3 zmiany bawełnianej pościeli i 3-4 prześcieradła (ewentualnie ceratka do podłożenia pod prześcieradło)
• laktator
• kocyk 80 x 90 cm

Z tym że kosmetyki kupimy pod koniec tzn. tak w lipcu ( musze miec do siernia wszystko zrobione i kupione bo nigdy nie wiadomo kiedy sie zacznie,zreszta nie wiem jak bede sie czula na finiszu ). Wozeczek i fotelik kupujemy na poczatku czerwca ( jak wybierzemy w koncu kolor :P ), łozeczko kupuje moja kofana siostra razem z posciela :)

Offline Jagna77

• Chuck Norris
  • Mateuszek cały nasz świat ....
  • data ślubu: 08.04.2007 *WIELKANOC*
« Odpowiedź #1297 dnia: 25 Maja 2007, 13:32 »
 :brawo_2: za zakupki juz wiele macie  :)

Taka lista pozniej mi sie przyda  ;) bede miala sciage  :skacza:

Offline Antalis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1298 dnia: 25 Maja 2007, 13:56 »
Kozelanki do szpitala brałyscie Tantum Rosa i irygatorem  ???

Eva*
  • Gość
« Odpowiedź #1299 dnia: 25 Maja 2007, 14:39 »
ale lista............. :P

Offline jagodka24

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1300 dnia: 25 Maja 2007, 14:42 »
ja biore tantum rosa ale zadnego irygatora nie biore bo po pierwsze nie wiem co to jest a poza tym dziewczyny radza w butelce plastikowej z korkiem tym sportowym rozpuscic tatnum i tym sie podmywac
ja za rada mojej siostry kupilam sobie tez neomecyne w sprayu zeby zapobiec zakażeniu
zapytaj meza napewno bedzie wiedział o czym mówie

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline Antalis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1301 dnia: 25 Maja 2007, 14:54 »
ja biore tantum rosa ale zadnego irygatora nie biore bo po pierwsze nie wiem co to jest a poza tym dziewczyny radza w butelce plastikowej z korkiem tym sportowym rozpuscic tatnum i tym sie podmywac
ja za rada mojej siostry kupilam sobie tez neomecyne w sprayu zeby zapobiec zakażeniu
zapytaj meza napewno bedzie wiedział o czym mówie

Tantum Rosa Irygator do higieny intymnej służy do wykonywania płukania pochwy. Jest on bezpieczny, wykonany z elastycznego i gładkiego plastiku. Irygator może być użyty wielokrotnie. Irygacja roztworem Tantum Rosa pomaga w zachowaniu prawidłowego składu flory bakteryjnej pochwy i może stanowić uzupełnienie zalecanej przez lekarza terapii.

Offline jagodka24

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1302 dnia: 25 Maja 2007, 15:03 »
wiesz co ja nie wiem czy to jest wskazane po porodzie musisz sie zapytac lekarza
wiem ze trzeba przemywac rane ale w srodku to nie slyszałam

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline Antalis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1303 dnia: 25 Maja 2007, 15:05 »
wiesz co ja nie wiem czy to jest wskazane po porodzie musisz sie zapytac lekarza
wiem ze trzeba przemywac rane ale w srodku to nie slyszałam
Ja bym to uzywala własnie do "spryskiwania" nigdzie bym tego nie wsadzala :)U mojego meza w aptece dotawany jest ten irygator do saszeten Tantum Rosa gratis i tak sie zastanawiam czy sie przyda.

Offline jagodka24

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1304 dnia: 25 Maja 2007, 15:09 »
jak jest gratis to pewno
chociaz nie wiem czy bdzie ci poterzebne az tyle tantum
one sa dosyc drogie mimo wszystko ja poki co mam 3 saszetki jakby co to sie dokupi

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline Antalis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1305 dnia: 25 Maja 2007, 15:15 »
Dodawany jest do 10 saszetek Tantuma :)

To w takim razie co bierzesz do szpitala pocz Tantum - w czym bedziesz go rozpuszczac ?

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
« Odpowiedź #1306 dnia: 25 Maja 2007, 15:17 »
Ja bym sobie irygator odpuściła - mam w domu - on ma zapasowe końcówki ale po porodzie to raczej ta butelka o której pisze Agatka - irygatorem trochę trudno bedzie pryskać...o wkladaniu go gdziekolwiek to nawet strach myśleć :o

Offline jagodka24

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1307 dnia: 25 Maja 2007, 15:22 »
biore 2 butelki wody mineralnej
jedną 1,5 litra a drugą 0,7 chyba z tym sportowym korkiem
napewno tą mała wypije w czasie porodu wiec w tej butelce bede rozpuszczac

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
« Odpowiedź #1308 dnia: 25 Maja 2007, 17:17 »
Ja sobie kupiłam ten irygator, własnie do spryskiwania. Ale butelkę z tym sportowym korkiem też będę w razie czego mieć. Tam w środku to nawet nie mam zamiaru nic płukać! O matko! Juz osbie wyobrażam ten ból :)

Antalis slicznie wyglądasz, wózek najbardziej ten niebieski mi się podoba :)

Offline Martaxyz11

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1309 dnia: 25 Maja 2007, 20:02 »
ło kurcze jakie zamieszanie z wózkiem :)

hi hi co do irygatora... :):):) uwierz mi ze jak urdzisz... to na samą mysl włozenia TAM czegos ZABIUJESZ:) POWIESISZ :) UDUSISZ :)

Ale wyglądasz bardzo ładnie!! :) sliczna tuniczka - kolor ULUBIONY :)

pogłaskaj brzusio od nas bo 100 lat mnie u Ciebie nie było :)

"wszystkie zwieŻęta są rUwne, ale świnie są rUwniejsze"
Orwell G. "Folwark Zwierzęcy"

rybkawiedenka
  • Gość
« Odpowiedź #1310 dnia: 25 Maja 2007, 21:16 »
Kochane ja miałam sportową butelke ale DUPA do niczego się nie nadała bo nie ma takeij siły żeby pod kątem PIONOWYM spsikać sobie cokolwiek! Irzgator kupiam za 10 pln i spradził się IDEALNIE! Bo łatwij nim manewrować!

Antalis - lista super tyle że ja z wymienionych przez Ciebie kosmetyków i innych rzeczy używam dosłownie 1/10 więc zanim kupisz to na spokojnie się zastanów bo np jak kąpiesz w Oilatum to absolutnie nie powinnaś używać oliwki. itd.

Offline Antalis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1311 dnia: 26 Maja 2007, 07:45 »
Jeszcze raz zaznaczam ze irygatora nie mam zamiaru nigdzie wsadzac :) Pomyslałam ze bedzie nim łatwiej spryskac " to i owo " niz z duzo wieksza flachą :) Zastanawialam sie własnie czy ta butelka bedzie "psikac do gory"  :drapanie: - stwierdziłam ze nie za bardzo i ze ten irygator bedzie jak znalazł zwłaszcza ze dają mi go za friko :)

Martus dzieki za odwiedzinki :) Tunika sparwuje sie " jak ta lala". Nie poce sie w niej i  fajna przewiewna :)

Wczoraj gdzies czytałam co zrobic by po porodzie przy siusianiu nie szczypało-wiadomo jak nas rozetna to rana bedzie dawała wtedy o sobie znac.Do tego celu uzywa sie własnie butelki z "dziubkiem"-podczas siusiania odczyla sie troszke i leje letnia wode na pochwe, dzieki temu mocz jest rozcienczany a co za tym idzie nie szczypie w rane. Probowała ktoras tego ?

My od wczoraj meczymy sie z hemoroidami :( Boli jak jasny gwint ( wersja ocenzurowana ) .To wszystko przez to zelazo ktore biore - dawka 140 mg daje popalić :( Nie dosc ze zle je przyswajam to jeszcze przyplatało mi sie to dziadostwo :( Do tego alergia atakuje z podwojna siła - ja to mam szczescie :(

Dzis jedziemy do reala po pake pampersów ( lepiej 2-ki kupic no nie  ??? ) i po chusteczki dla małego 6-ciopak i po Lovele :) A do tego normalne zakupki :)
Wczesniej jednak krotka wizyta u mamy Rafala a po realu u mojej mamy :) Siostra tez ma dzis urodzinki ale poszla do pracy na 12 godzin  wiec impra jutro :)

Offline jagodka24

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1312 dnia: 26 Maja 2007, 08:46 »
pewno jak bedzie latwiej to go b ierz tym bardziej ze za free

a zakupki to niezle pojedziecie z kasą
to co najdroązsze z najtanszych

a dla siostrzyczki najlepsze zyczenia

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

rybkawiedenka
  • Gość
« Odpowiedź #1313 dnia: 26 Maja 2007, 09:27 »
Antalis ja powiem szczerze nie czułam żadnego pieczenia po nacięciu podczas sikania! Absolutnie nic. Co do żelaza to bierzesz Terdyferon? Ja go musiałąm odstawić bo bardzo żle go tolerowałam i nie wchłaniał się wogóle, dlatego popadłam z taką anemie że żelazo tylko domięśniowo....

Co do nacięcia to jedno co na 100% polecam to poduszka!!! Taka okrągła ( u nas była do kupienia na odziale za 20pln) z dziurą w środku. Super sprawa, bez niej pierwszy tydzień to ja bym stała tylko...

Offline Antalis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1314 dnia: 26 Maja 2007, 09:54 »
Tak rybko biore Terdyferon Fol i mialam Ggo brac rano na czczo na 30 min przed sniadaniem ale sie nie dalo bo mnie mdliło i miałam biegunke.Na ulotce jest napisane ze to moga byc skutki uboczne i sa one przejsciowe. Teraz biore wieczorem i jest niezle ale nie rewelacyjnie. Moja mama tez ma kłopoty z przyswajaniem zelaza i chyba to po niej odziedziczyłam.

A co do naciecia to pytam z ciekawosci - sama nie wiem jak to boli :) O taka poduche Ci chodzi ?

U mojej siostry urodzil sie maluszke 4,4 kg :) Mały kolos :)

rybkawiedenka
  • Gość
« Odpowiedź #1315 dnia: 26 Maja 2007, 10:26 »
Ja musiałam ten Terdyferon zupełnie odstawić, jak brałam rano - koszmar, jak na wieczór - całą noc z głowy. Jakaś paranoja!

Tak, dokłądnie o taką poduszke mi chodzi. Coś rewelacyjnego!  Nawet do fryzjera ją zabrałam :)

Offline Ewelina_Michał

• Chuck Norris
  • data ślubu: czerwiec 2007
« Odpowiedź #1316 dnia: 26 Maja 2007, 15:10 »
no no no o tych poduszkach tez wiele dobrego słyszałam i tez dziewczyny proponują w ramach zamiennika do poduszki - małe kolo do pływania (oczywiście napompowane). ale tak czy inaczej taka poducha chyba wygodniejsza jest.

Antalis jak sie czujesz jako przyszła maminka :) hmm zakupki zakupami ale chyba dopada cie juz mysl że niebawem tak wiele sie zmieni, że będzie dziecko, że juz na zawsze bedziecie razem. jakie masz odczucia...pytam z czystej ciekawości bo temat ciaży i macierzyństwa nastraja mnie bardzo pozytywnie (nie wiem, ale zawsze kobiety w ciaży są dla mnie takie magiczne :) )

Offline Antalis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1317 dnia: 26 Maja 2007, 15:41 »
Coz Ewelinko to fakt ze czas biegnie nieubłaganie i juz wkrotce na swiecie pojawi sie nasz synek. Czy zastanawiam sie jak to bedzie  ??? Oj tak i to czesto ale nastawiam sie pozytywnie.Staram sie nie myslec ze sobie nie poradze, ze cos bedzie nie tak. Jedyne co mnie martwi co fakt ze Rafal tyle pracuje i nie bedzie mogł uczestniczyc w zyciu rodzinnym tyle ile by chcial. Jakos nie smuca mnie nieprzespane noce, sterty prania i wory pod oczami - wiem ze to nie ja pierwsza i nie ostatnia :)Zreszta zdecydowalismy sie na to swiadomie wiec pretensje moglabym miec tylko do siebie. Traktuje to troszke jak wyzwanie. Mam nadzieje ze dam sobie rade i ze macierzynstwo spelni moje wyobrazenia i oczekiwania. Wiem ze nie zawsze bedzie kolorowo - zmeczenie, zadkie kupki, kolki, zabkowanie i wiele wiele innych ale w tym wszystkim najwazniejsze jest dziecko :)

Dzis rano jak wstalam w kuchni na stole zastalam mala karteczke na kwiatku z napisem " Wszystkiego najlepszego z okazji dnia mamy zyczy Kacpi " :) Normalnie az mi łzy napłyneły :) Jakos tak dzis do mnie dotarło ze za rowny rok moj synek bedzie mial juz jakies 9 miesiecy :)

Eva*
  • Gość
« Odpowiedź #1318 dnia: 26 Maja 2007, 17:06 »
Antalis wyobraź sobie, że za rok będziesz świetować Dzień Matki z synkiem na ręku...... to dopiero jest wzruszające..... ;)

Offline Ewelina_Michał

• Chuck Norris
  • data ślubu: czerwiec 2007
« Odpowiedź #1319 dnia: 26 Maja 2007, 19:21 »
no pieknie to wszystko napisałaś. Antalis na pewno dasz rade i zdasz wzorowo egzamin z tzw. macierzyństwa. ja co do tego nie mam watpliwości. jestes świadomo wszystkiego co może być, gotowa na wyrzeczenia, poswiecenie i troske na całe late. to klucz do sukcesu. bedzie dobrze a Kacperek bedzie kiedyś dumny że ma taka zaradna i kochająca mame :)