Witamy forumkowe ciocie

Dzis zaczynamy 31 tydzien !! Eee... ten czas chyba oszalał. Przeciez dopiero co test robiłam a tu juz koncóweczka
TYDZIEŃ 31
(29. tydzień po poczęciu)Wybierz szpital! Najwyższy czas wybrać miejsce, w którym Twoje dziecko powita świat - bezpiecznie i w przyjaznym otoczeniu. Nie żałuj czasu i odwiedź okoliczne szpitale.
Poproś o pokazanie sali porodowej, wypytaj o szczegóły:

czy obowiązuje strój szpitalny, czy też możesz przynieść własną koszulę ?

czy u każdej rodzącej stosuje się lewatywę i golenie krocza?

czy możesz wybrać pozycję porodu, czy też będziesz zmuszona do leżenia na plecach?

czy istnieje możliwość rodzenia w obecności bliskiej osoby (pod jakimi warunkami)?

jakie są możliwości łagodzenia bólu (poród w wodzie, znieczulenie zewnątrzoponowe)?
:)czy szpital działa w systemie "rooming-in" (oznacza to, że noworodki nie przebywają na oddzielnej sali, tylko razem z mamami)?

czy szpital promuje naturalne karmienie?
Najlepiej będzie, jeśli od razu zarejestrujesz się w wybranym szpitalu. Oszczędzi Ci to później trudów związanych z koniecznością wielokrotnego podawania swoich danych pomiędzy skurczami ! Niektóre szpitale wymagają wcześniejszej rejestracji w przypadku porodów rodzinnych (często wiąże się to z koniecznością opłacenia tzw. cegiełki - nie zapomnij o rachunku, możesz odliczyć tę kwotę od podatku).
Być może po wizytach w szpitalach zdecydujesz się rodzić w domu. Koniecznie omów tę sprawę ze swoim lekarzem, możesz także skontaktować się ze Stowarzyszeniem na rzecz Naturalnego Rodzenia i Karmienia.
TyWraz z uciskiem rosnącej macicy na żołądek, coraz częściej może dokuczać Ci zgaga. Zapobiegaj jej pijąc dużo wody i jedząc niewielkie porcje - za to częściej. Być może chodząc, charakterystycznie kołyszesz się na boki - przyczyną jest rozluźnienie więzadeł w miednicy (Twoje biodra rozszerzają się, aby zrobić miejsce dla dziecka). Nie martw się - po porodzie znów będziesz chodziła jak modelka !
Widok Twojej sylwetki może przywoływać wspomnienia o tym, jak wyglądałaś przed porodem. Być może zastanawiasz się, czy Twoje ciało po porodzie znów będzie takie jak dawniej ? Wiele kobiet uważa, że zmiany wyglądu są cudem i świadczą o niepowtarzalnej możliwości wydania na świat nowego człowieka. Są jednak kobiety, dla których zmiany ich wyglądu są tylko nieprzyjemnymi zmianami wielkości i ciężaru ciała. Być może w takim przypadku warto na ten temat z kimś, kto zrozumie problem porozmawiać ? Dobrym rozwiązaniem jest łagodzenie takich odczuć bez odwlekania tego w czasie.
Twoje dzieckoDziecku rosną paznokcie - może się zdarzyć, że jedną z pierwszych rzeczy, którą po porodzie będziesz musiała wykonać u Twojego maleństwa będzie... manicure !
Twój maluch otwiera i zamyka oczy (otoczone już rzęsami i brwiami), ciekawie rozglądając się we wnętrzu macicy. Potrafi rozróżnić jasne i ciemniejsze cienie. Być może pamięć z tego okresu sprawia, że odpoczynek czy relaks w późniejszym życiu lepiej nam wychodzi, gdy przygasimy światła?
Fotki brzuszkowe bede potem, no ewentualnie jutro. Dzis mam troszke roboty jeszcze a potem ide na urodziny mojego brata - Raf dojedzie do mnie z pracy. W sumie brzuszek chyba sie nie zmienił choc moze ja na to inaczej patrze bo dziennie go widze

Mały szaleje nieziemsko. Rozpycha sie jak moze i kopie raz w pecherz raz w zeberko . Niestety mam małe kłopoty z oddychaniem. Moze mały mi na cos nasiska ( chyba przepone ) co powoduje takie objawy

24 lipca wizyta u lekarza a przed nia badanka. Musze pamietac by pokazac mu wyniki USG 4D - a co synus zdrowy i piekny to chwalic sie bede

Lekarz mówil ze nadawałby sie do atlasu anatomii
No i tez pewnie dostane skierowanie na USG ale zwykłe - choc moze skoro teraz sobie sama robilam to nie bedzie potrzeby ponawiac ? No to juz decyzja lekarza. Za 2 tygodnie mały juz moze przybrac "pozycje startową" wiec pwnie warto to bedzie sprawdzic.
Ide wstawic pranie - dzis posciel i bedzie finito
Od jutra prasowanie