Autor Wątek: Szczęśliwe 9 miesięcy...  (Przeczytany 91906 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Ewelina_Michał

• Chuck Norris
  • data ślubu: czerwiec 2007
Odp: Szczęśliwe 9 miesięcy...
« Odpowiedź #1680 dnia: 6 Lipca 2007, 21:31 »
jakie super fooooty. Antalis gratuluje zdrowego dzidziusia. pewnie nie mozesz sie juz doczekac jak bedziesz go tulic w ramionach. :)

Offline ~monika~

• Chuck Norris
  • data ślubu: 06.08.2006
« Odpowiedź #1681 dnia: 7 Lipca 2007, 09:56 »
Cieszę się z tak pozytywnych wieści, no i humorek mamusi z pewnością o niebo lepszy:)

Offline AGULA

• entuzjasta
  • data ślubu: 25.06.2005 r.
« Odpowiedź #1682 dnia: 7 Lipca 2007, 11:24 »
Anatalisku!Cudowne wieści!
Gratulujemy synusia!!! ... Tata pewnie dumny! hiihihihi
Piekne fotki dzidziusia!

Offline megi28

• uzależniony
  • data ślubu: 30.09.2006
« Odpowiedź #1683 dnia: 7 Lipca 2007, 15:08 »
Antals gratuluję syneczka ale ma słodką buźkę i chyba oczka otwarte dobrze widzę?????
Cieszę się że wszystko u malucha w porządeczku :brawo_2:

Jejku już tak nedługo ci zostało, jak ten czas leci szybko:)

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 13.08.2005
« Odpowiedź #1684 dnia: 8 Lipca 2007, 17:57 »
Skoro już na 100 % wiesz że bedzie Kacperek to bedziesz najszczesliwsza mamą na swiecie :D
Synkowie to takie kochane urwisy :D mozna im zrobic irokeza , kupic zabawke supermena :D
A potm jezdzic razem na deskorolce ;)
Synkowie są kochani :D

To, że się uśmiecham, śmieje i żartuje jak zawsze nie znaczy, że u mnie jest zajebiście. Ja po prostu nie lubię pokazywać, że jest mi bardzo źle. -

Offline Antalis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1685 dnia: 8 Lipca 2007, 19:40 »
Elus masz racje :) Bede szczesliwa na pewno :)
Dzis leniwy dzionek - siedzimy z mezem i ogladamy filmy :)

Co do prania - pozostala mi tylko posciel , zrobie to jutro :)

Szlafroczek i kapcie kupione. Tak wiec od wtorku prasowanko i chyba sie spakuje - a niech se to lezy:)

Jutro tez bracik ma urodziny wiec bedziemy sie bawic :)

Offline Ewelina_Michał

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1686 dnia: 8 Lipca 2007, 21:06 »
ooo no to faktycznie bedziesz miał juz wszystko naszykowane. ja tez wole sie zwykle wczesiej przyszykowac by potem juz nie myslec.

Offline Martaxyz11

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1687 dnia: 9 Lipca 2007, 06:39 »
Antalis jaki juz pokazny ten brzusio :)
i powiem Ci ze O DZIWO przodem wygląda na wiekszego niz bokiem  :D zazwyczaj jest odwrotnie  ;D

Pozdrowienia dla Kacperka niech rooosnie sobie i niedokucza mamausi :)
"wszystkie zwieŻęta są rUwne, ale świnie są rUwniejsze"
Orwell G. "Folwark Zwierzęcy"

Offline Antalis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1688 dnia: 9 Lipca 2007, 09:23 »
Witamy forumkowe ciocie :)

Dzis zaczynamy 31 tydzien !! Eee... ten czas chyba oszalał. Przeciez dopiero co test robiłam a tu juz koncóweczka  :o

TYDZIEŃ 31
(29. tydzień po poczęciu)

Wybierz szpital!

Najwyższy czas wybrać miejsce, w którym Twoje dziecko powita świat - bezpiecznie i w przyjaznym otoczeniu. Nie żałuj czasu i odwiedź okoliczne szpitale.

Poproś o pokazanie sali porodowej, wypytaj o szczegóły:
 :) czy obowiązuje strój szpitalny, czy też możesz przynieść własną koszulę ?
 :) czy u każdej rodzącej stosuje się lewatywę i golenie krocza?
 :) czy możesz wybrać pozycję porodu, czy też będziesz zmuszona do leżenia na plecach?
 :) czy istnieje możliwość rodzenia w obecności bliskiej osoby (pod jakimi warunkami)?
 :) jakie są możliwości łagodzenia bólu (poród w wodzie, znieczulenie zewnątrzoponowe)?
 :)czy szpital działa w systemie "rooming-in" (oznacza to, że noworodki nie przebywają na oddzielnej sali, tylko razem z mamami)?
 :) czy szpital promuje naturalne karmienie?

Najlepiej będzie, jeśli od razu zarejestrujesz się w wybranym szpitalu. Oszczędzi Ci to później trudów związanych z koniecznością wielokrotnego podawania swoich danych pomiędzy skurczami ! Niektóre szpitale wymagają wcześniejszej rejestracji w przypadku porodów rodzinnych (często wiąże się to z koniecznością opłacenia tzw. cegiełki - nie zapomnij o rachunku, możesz odliczyć tę kwotę od podatku).
Być może po wizytach w szpitalach zdecydujesz się rodzić w domu. Koniecznie omów tę sprawę ze swoim lekarzem, możesz także skontaktować się ze Stowarzyszeniem na rzecz Naturalnego Rodzenia i Karmienia.

Ty
Wraz z uciskiem rosnącej macicy na żołądek, coraz częściej może dokuczać Ci zgaga. Zapobiegaj jej pijąc dużo wody i jedząc niewielkie porcje - za to częściej. Być może chodząc, charakterystycznie kołyszesz się na boki - przyczyną jest rozluźnienie więzadeł w miednicy (Twoje biodra rozszerzają się, aby zrobić miejsce dla dziecka). Nie martw się - po porodzie znów będziesz chodziła jak modelka !
Widok Twojej sylwetki może przywoływać wspomnienia o tym, jak wyglądałaś przed porodem. Być może zastanawiasz się, czy Twoje ciało po porodzie znów będzie takie jak dawniej ? Wiele kobiet uważa, że zmiany wyglądu są cudem i świadczą o niepowtarzalnej możliwości wydania na świat nowego człowieka. Są jednak kobiety, dla których zmiany ich wyglądu są tylko nieprzyjemnymi zmianami wielkości i ciężaru ciała. Być może w takim przypadku warto na ten temat z kimś, kto zrozumie problem porozmawiać ? Dobrym rozwiązaniem jest łagodzenie takich odczuć bez odwlekania tego w czasie.

Twoje dziecko
Dziecku rosną paznokcie - może się zdarzyć, że jedną z pierwszych rzeczy, którą po porodzie będziesz musiała wykonać u Twojego maleństwa będzie... manicure !
Twój maluch otwiera i zamyka oczy (otoczone już rzęsami i brwiami), ciekawie rozglądając się we wnętrzu macicy. Potrafi rozróżnić jasne i ciemniejsze cienie. Być może pamięć z tego okresu sprawia, że odpoczynek czy relaks w późniejszym życiu lepiej nam wychodzi, gdy przygasimy światła?

Fotki brzuszkowe bede potem, no ewentualnie jutro. Dzis mam troszke roboty jeszcze a potem ide na urodziny mojego brata - Raf dojedzie do mnie z pracy. W sumie brzuszek chyba sie nie zmienił choc moze ja na to inaczej patrze bo dziennie go widze :)

Mały szaleje nieziemsko. Rozpycha sie jak moze i kopie raz w pecherz raz w zeberko . Niestety mam małe kłopoty z oddychaniem. Moze mały mi na cos nasiska ( chyba przepone ) co powoduje takie objawy :drapanie:

24 lipca wizyta u lekarza a przed nia badanka. Musze pamietac by pokazac mu wyniki USG 4D - a co synus zdrowy i piekny to chwalic sie bede  ;) Lekarz mówil ze nadawałby sie do atlasu anatomii :)
No i tez pewnie dostane skierowanie na USG ale zwykłe - choc moze skoro teraz sobie sama robilam to nie bedzie potrzeby ponawiac ? No to juz decyzja lekarza. Za 2 tygodnie mały juz moze przybrac "pozycje startową" wiec pwnie warto to bedzie sprawdzic.

Ide wstawic pranie - dzis posciel i bedzie finito :)
Od jutra prasowanie  :)
« Ostatnia zmiana: 9 Lipca 2007, 09:26 wysłana przez Antalis »

Offline Antalis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1689 dnia: 9 Lipca 2007, 11:06 »
Ogłaszam wszem i wobec - misja "Wielkie pranie" zakonczona pomyslnie :) Obyło sie bez ofiar w ciuszkach :)
Jeny jak ta posciel slicznie wyglada na balkonie :) Moj Rafal nie umie sie dozcekac składania łozeczka i wieszania ozdob :) Musze Go troszke stopowac :) Obiecałam ze na pare dni przed moimi urodzinkami ( 16 sierpien czyli dokladnie miesiac przed planowanym porodem ) pozwole mu urzadzic pokoik :) oki co mezus grzecznie czyta gazetki o dzieciach :)

Offline madziulek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1690 dnia: 9 Lipca 2007, 14:06 »
Ale wspaniałe wieści u Was :) ciesze się że na USG tak ładnie synek się zaprezentował :) no i najważniejsze że wszystko u niego jest ok :) no to już spory Kacperek jest :) pozdrowienia od koleżki Kubusia :)
Kuba 2007
Szymon 2010

Offline AGULA

• entuzjasta
  • data ślubu: 25.06.2005 r.
« Odpowiedź #1691 dnia: 9 Lipca 2007, 14:41 »
Jesteście niesamowicie zorganizowani! :brawo_2:
A ten czas do narodzin Synusia szybciutko zleci!! :)

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1692 dnia: 9 Lipca 2007, 15:12 »
Antalis, super ze pranko skonczone i obyło się bez ofiar:)

Zazdroszczę Ci tych przygotowań:) Ja już też bym chciała:)

Pozdrawiam

Offline Antalis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1693 dnia: 10 Lipca 2007, 19:55 »
Martyna 1985 ani sie obejrzysz a bedziesz "na torbie siedziec" :)
 to dziekujemy wszystkie posty :)

Jak mi ktos kiedys powie ze 9 miesiecy to długo to Go wysmieje - czas leci jak opetany :)
Pranie zakonczone - jednak za prasowanko jeszcze sie nie zabrałam- dopiero wróciłam od rodziców gdzie spedzilam cały dzien.
U nas pada jak cholerka :(

Oby jutro pogoda była fajniejsza - w tym dniu mija rok od smierci mojej babci :( Ehh... a tu sie wydaje jakby to było wczoraj. Chciałam isc na cmentarz ale jak bedzie tak lało to nigdzie nie ide. Obym na mszy wysiedziała - ostatnio mam z tym nie lada kłopot.

A oto obiecane zdjątka brzuszka w 31 tygodniu :

Tutaj jakis dziwny wyszedł :P

A tutaj golasek :P

Na zywo nie wyglada wcale na duzy, ale juz przeszkadza.

A to prezencik od prababci Kacperka dla prawnuczka - recznie robiony :)

Babcia zrobiła jeszcze niebieski komplecik ale nie mam go jeszcze w domku - zdolniacha z tej mojej babci no nie:) Szkoda z etylko jedna mi została  :'(

« Ostatnia zmiana: 10 Lipca 2007, 19:59 wysłana przez Antalis »

Offline Ewelina_Michał

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1694 dnia: 10 Lipca 2007, 20:55 »
Antalis masz wspaniła babcie. to musi być miłe jak wszyscy razem z Toba czekaja na potomka :)

Offline merkunek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1695 dnia: 10 Lipca 2007, 21:07 »
Śliczny brzusio i super prababcia :-)

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1696 dnia: 10 Lipca 2007, 21:21 »
Ale czadowe ubranko!!!! Uwielbiam takie ręcznie robione. Mama mojej koleżanki też robiła dla jej synka i mam cichą nadzieję, że jak ją poproszę to też mi zrobi :)

A brzuszek piękny:) Zmienił się chyba od ostatniego zdjęcia.

Pozdrawiam

Offline Antalis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1697 dnia: 10 Lipca 2007, 21:28 »
Dziekujemy za miłe słowa :) Fakt strasznie fajnie ze tak wszyscy czekaja na maluszka razem z nami :)
Martyna mowisz ze sie zmienił ?? Zaraz porownamy i sprawdzimy :D

No moze faktycznie  :drapanie: Jakby wiekszy i o mniej regularnym kształcie  ;) ale mały tak fika ze brzuch co chwila zmienia kształt.

Czekanie na męza trwa ... ciekawe czy nie zasne do czasu az wroci z pracy .

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1698 dnia: 10 Lipca 2007, 21:43 »
Dokładnie, teraz zrobił się bardziej szpiczasty.

Antalis, powiedz mi, jakiego rozmiaru kupujesz ciuszki?? Ja mam coś ekstra upatrzone na allegro, ale nie wiem jaki rozmiar mam kupować :drapanie:

Offline Jagna77

• Chuck Norris
  • Mateuszek cały nasz świat ....
  • data ślubu: 08.04.2007 *WIELKANOC*
« Odpowiedź #1699 dnia: 10 Lipca 2007, 22:00 »
Antalis super brzusio  :brawo_2: :brawo: :skacza: jak ja bym juz taki chciala miec  ;D wtedy bede paradowala i sie pokazywala z nim  :D

Offline Antalis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1700 dnia: 10 Lipca 2007, 22:10 »
Martynko ja spodnie kupuje 36/38 bluzeczki tak samo oczywiscie wczystko to odziez ciązowa.Przed ciazą te znosiłam takie rozmiary. Jesli kupisz sobie cos wiekszego to na pewno do tego "dorosniesz" :) Najwazniejsze by brzuszek nie byl bardzo upiety. Ja na poczatku kupowałam bluzeczki juz z "zapasem" i wtedy ciut za szerokie dzis sa idealne :)
Ta moro jest jeszcze z przed ciazy - jest zwykła nie ciązową bluzeczka i niby tez pasuje ale jak tylko podniose rece to od razu mi z brzuszka sie dzwiga :P Dla mnei najlepsze sa tuniczki i bluzeczki odcinane pod brzuszkiem - very wygodne ;)
Proponuje kupic wiekszy ciuszek - na rosnacy brzuszek w sam raz a po ciazy bedzie tuszował wszelkie ewentualne "niedoskonałosci"

A co to ciekawego upatrzyłas ??

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1701 dnia: 10 Lipca 2007, 22:29 »
Ja oczywiście nie dokładnie się wysłowiłam:) Chodziło mi o ciuszki dla Maleństwa;)

A dla siebie też widziałam spodnie, ale nie na allegro tylko innej stronce, ale na razie ich chyba nie kupię. Poczekam, aż brzuszek urośnie, a do ciązy nosiłam 34/36.

POzdrawiam

Offline Antalis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1702 dnia: 10 Lipca 2007, 22:46 »
A dzieciowe ciuszki :P No mogłam sie domyslec :P

W sumie to najmniej ciuszków to rozm 56 - głownie wyprawka do szpitala i na pierwsze dni zycia . Mam pare takich bodziaków, spioszków, pajacyków.
Lepiej kupowac wiecej 62 - noworodek tez do nich wejdzie a lepiej by podwinac rekawki czy nogawki ( ew. ubrac dodatkowo skarpeteczki ) niz by maluszek nie ubral tego wcale. Z rozm 56 maluszke wyrosnie w ciagu kilku tygodni ( w zaleznosci jak duzy sie urodzi ).

Ja 56 mam serio tylko pare no i jakies tam ciuszki ktore wybitnie mi sie podobały :P
Z 74 to wyrasta chyba najdłuzej. Ogolnei przyjeło sie te :

r 56 i 62 od 0- 2,5 lub 3 mies
r 68 od3 mies -6
r 74 od 6 m- 9
r 80 od 9 m -12

Wiem jedno - ciezko bedzi ekupowac niewiele 56 bo one najsłodsze :P A zawsze dl arodzenstwa zostanie ;p

Offline agulkaaa
  • Chuck Norris
  • MISIO 13.05.2007, MACIUŚ 21.10.2009
« Odpowiedź #1703 dnia: 11 Lipca 2007, 08:15 »
bardzo łądny brzuszek i świetna prababcia:)

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1704 dnia: 11 Lipca 2007, 08:44 »
Dzięki za odpowiedź :) W sumie u nas jest szansa, że Maluszek urodzi się większy, bo M był badrzo duży a ja średnio :) Ale już wiem, że kupię, to co chcę 62.

Pozdrawiam

Offline ~monika~

• Chuck Norris
  • data ślubu: 06.08.2006
« Odpowiedź #1705 dnia: 11 Lipca 2007, 09:16 »
Antalis, faktycznie taki sterczący ten Twój brzuszek sie zrobił, śliczny:)

Ja też dziś wyczytałam, ze najlepiej zacząć kupowanie ciuszków od rozmiaru 62. Można kupić też coś w mniejszym rozmiarze ale maluszek może sie urodzić większy i będą one niepotrzebne, a tak jak piszesz, zawsze można rękawki podwinąć.

Offline Antalis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1706 dnia: 11 Lipca 2007, 13:05 »
Brzuchol przybiera rozne kształty w zaleznosci jaki sport w danej chwili uprawia Kacperek :P
Co do ciuszkow to tak jak pisałam ja mam troszke rozm 56 a potem to juz 62 i wyzej. Co do wzrostu to jakby tak popatrzec to moj maz ma 182 cm a ja 167 :P wiec w sumie kolos z tego raczej nie wyjdzie :P
Ciuszki zawsze moga zostac dla rodzenstwa :D

Dzis chce zrobic mezowi niespodzianke i poprosze tate by przyniosł mi łozeczko do mieszkania - Rafal juz mi marudzi od dłuzszego czasu ze by tak pokoik jzu zrobic. Chcialam w polowie sierpnia ale chyba dam mu sie pobawic tym lozeczkiem i niech sobie stoi i sie wietrzy :P I tak znajac jego godziny pracy to bedzi je składał tydzien :P

Ide cos wszamac :)

Offline Jagna77

• Chuck Norris
  • Mateuszek cały nasz świat ....
  • data ślubu: 08.04.2007 *WIELKANOC*
« Odpowiedź #1707 dnia: 11 Lipca 2007, 13:06 »
Antalis to widac ,ze przyszly tatus sie niecierpliwi  :D dobry znak ,ze juz sam chce  poskladac lozeczko , moze i on chce sie napaytrzyc na nie zanim synus  w nim zamieszka  8) ;D

Offline Antalis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1708 dnia: 11 Lipca 2007, 14:42 »
Jagna miejmy nadzieje ze mu sie to łozeczko nie spodoba na tyle ze bedzie w nim spał :P

Offline tulip

• zapaleniec
  • data ślubu: 1 lipca 2006
« Odpowiedź #1709 dnia: 11 Lipca 2007, 16:41 »
Antalis, ja widzę, że masz jeszcze 2 miechy, a jesteś już przygotowana na maxa :)
Masz więcej rzeczy niż ja ;)
Żonka od 1 lipca 2006 :D Maminka od 20 lipca 2007 :)