TYDZIEŃ 23
(21. tydzień po poczęciu) Decyzje, decyzje... Pierś czy butelka ? Naukowcy zalecają obecnie karmienie niemowląt piersią przynajmniej do końca 1. roku życia. Jeśli nie podjęłaś jeszcze decyzji o sposobie karmienia, warto poszerzyć swoje wiadomości na ten temat. Jedną z najlepszych na rynku pozycji przygotowującej do karmienia piersią i omawiającej ewentualne problemy jest "Sztuka karmienia piersią" wydana przez La Leche League (międzynarodową organizację promującą naturalne karmienie).
TyTwoja macica zmieniła się w salę gimnastyczną ! Maluch ma jeszcze mnóstwo miejsca, co z radością wykorzystuje - stąd te dzikie harce, coraz mocniejsze kopnięcia, fikołki i rozpychanie. Możesz wykorzystać te chwile, na zabawę z dzieckiem - rozpoznawanie "kopiącej" części ciała, czy głaskanie. Pocieranie i stukanie w brzuszek zachęca maluszka do kolejnej porcji kopnięć.
Prawdopodobnie przytyłaś już 5-7 kg. Od tej chwili przyrost wagi będzie w miarę regularny - około pół kilograma tygodniowo.
Twoje dzieckoDziecko waży ok. 400 gramów i ma 25 cm długości - jeśli chodzi o proporcje, jest teraz miniaturową wersją noworodka (brakuje mu jeszcze tkanki tłuszczowej). Chociaż z każdym dniem maluch staje się cięższy, jego skóra w dalszym ciągu jest pomarszczona.
Dziecko nabywa umiejętności przebywania w stanie snu i czuwania. Na sen maluszek przeznacza prawie 20 godzin na dobę. Jego aktywność zależy od indywidualnych cech temperamentalnych, a także od Twojego trybu życia. Dzięki temu dziecko nabywa własnych przyzwyczajeń w tym zakresie. Dziecko poprzez szybkość swoich ruchów, wyraża swoje samopoczucie. Bardzo często szybkie i energiczne ruchy oznaczają przestrach i zdenerwowanie dziecka. Delikatne wypinanie jakiejś części ciała jest być może zaproszeniem do wspólnej zabawy?
Moj maluszek tydzien temu wazył juz 417 g - klocuszek mały

Rafał twierdzi ze bedzie piłkarz bo Kacper czasem kopie nieziemsko

Pare razy kopnal juz tak ze zabolało

Przedwczoraj wieczorem martwilismy sie bo bolał mnie brzuch a mały nie dawał zadnych znaków choc prosilismy, błagalismy

,nawet siedziałam w pozycji ktorej nie lubi i nic ... dopiero po pewnym czasie jak przyfasolił to myslałam ze mam dziure w podbrzuszu

Dzis mielismy jechac wozki poogladac do Sosnowca ale zle sie czuje

Czuje sie taka słaba i jakby mnie zbierało przeziebienie - glowa a raczej zatoki dokuczają
Jutro wizyta u lekarza. Ciekawe czy oberwie mi sie za te hemoglobine ;p
Pytanko do dziewczyn mających komode z przewijakiem - na tej tacy macie zwykły przewijak ( taki twardy ) czy taki a'la materacyk ??
Nasza komoda bedzie tego typu:
No i chce cos mikkiego na gore :
A starczy cos takiego ?? Ma wymiary 70x50x2 cm
ale nie wiem jak to bedzie sie sprawdzało

Moze lepszy ten twardy przewijak na te komode

No ale przeciez skoro komoda z przewijakiem to chyba styknie taki materacyk lub nawet grubszy kocyk ?
A to wczorajszy zakup Kacperkowy - kombinezonik nowka za 15 zł