Autor Wątek: Szczęśliwe 9 miesięcy...  (Przeczytany 92483 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Antalis
  • Chuck Norris
Szczęśliwe 9 miesięcy...
« Odpowiedź #750 dnia: 1 Kwietnia 2007, 13:32 »
Dziewczyny pytanie za 100 pkt. czy butelki ze smoczkami maja termin waznosci ??
Pytam bo chcialam kupic juz butelki ale nie wiem czy do czasu urodzenia sie dzidzi smoczki mi nie zbutwieją.

Offline s.aga

• maniak
  • Życie jest piękne, gdy patrzysz na nie pięknie
  • data ślubu: 16.10.2004
Szczęśliwe 9 miesięcy...
« Odpowiedź #751 dnia: 1 Kwietnia 2007, 14:11 »
witaj. własnie czytam, nie masz mały kontekt z innymi forumkami.
ja do katowic autkiem mam jakieś 40 min. więc może kiedyś jakieś spotkanie dojdzie do skutku. :)

rybkawiedenka
  • Gość
Szczęśliwe 9 miesięcy...
« Odpowiedź #752 dnia: 1 Kwietnia 2007, 14:15 »
Antalis - ja bym poczekała z kupowaniem butelek. Niby nie ma terminu ważności ale po co ma Ci sylikon butwieć? Chyba lepiej poczekać i kupić "świeże".

Offline Antalis
  • Chuck Norris
Szczęśliwe 9 miesięcy...
« Odpowiedź #753 dnia: 1 Kwietnia 2007, 14:18 »
Cytat: "rybkawiedenka"
Niby nie ma terminu ważności ale po co ma Ci sylikon butwieć?

No własnie dlatego pytam bo jesli butwieje to faktycznie poczekam, choc osobiscie mialam nadzieje ze dzisiejsze smoki nie butwieja ;p

Cytat: "s.aga"
witaj. własnie czytam, nie masz mały kontekt z innymi forumkami.
ja do katowic autkiem mam jakieś 40 min. więc może kiedyś jakieś spotkanie dojdzie do skutku.

Ja mam godzinke busikiem :) s.aga to moze w koncu jakis zlocik w Katowicach dojdzie do skutku  :brewki: Moze po świętach ??

Offline s.aga

• maniak
  • Życie jest piękne, gdy patrzysz na nie pięknie
  • data ślubu: 16.10.2004
Szczęśliwe 9 miesięcy...
« Odpowiedź #754 dnia: 1 Kwietnia 2007, 14:28 »
Cytat: "Antalis"
Katowicach dojdzie do skutku  Moze po świętach ??

14 kwietnia jestem w katowicach bo mam seminarium. więc wszystko jest do dogadania. ja niestety prawka nie mam i muszę mojego męczyć aby mnie woził, bo autobusem z moją choroba lokomocyjną  :mdleje:  to tylko do tych jestem w stanie dojechać.

Offline Antalis
  • Chuck Norris
Szczęśliwe 9 miesięcy...
« Odpowiedź #755 dnia: 1 Kwietnia 2007, 14:32 »
Cytat: "s.aga"
14 kwietnia jestem w katowicach

Zaraz zakladam wątek zlocikowy :D

Offline martulka

• Chuck Norris
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
Szczęśliwe 9 miesięcy...
« Odpowiedź #756 dnia: 1 Kwietnia 2007, 22:39 »
Antalis, butelki takie używa teraz moja szwagierka i bardzo sobie chwali. Co prawda maluszek ma kolki, ale nie wiem czy to przez tą butelkę.
A jeśli chodzi o smoczki to niestety butwieją, ja Wiktorkowi wymieniam smoczki co 3 m-ce zgodnie z zaleceniami producenta.

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 13.08.2005
Szczęśliwe 9 miesięcy...
« Odpowiedź #757 dnia: 1 Kwietnia 2007, 22:47 »
Cytat: "martulka"
niam smoczki co 3 m-ce zgodnie z zaleceniami producenta.

Wiecie co !
Ja wogóle o tym nie pomyślałam !
Dominik uzywa smoczkó już 4,5 miesiaca , ale sa nadal idealne . Czy i tak mam je wymienic ?
To, że się uśmiecham, śmieje i żartuje jak zawsze nie znaczy, że u mnie jest zajebiście. Ja po prostu nie lubię pokazywać, że jest mi bardzo źle. -

Offline madziulek

• Chuck Norris
Szczęśliwe 9 miesięcy...
« Odpowiedź #758 dnia: 2 Kwietnia 2007, 08:16 »
Cytat: "ela"
Dominik uzywa smoczkó już 4,5 miesiaca , ale sa nadal idealne . Czy i tak mam je wymienic ?

chyba nie  :drapanie:  moja siostra ma już z pół roku jedne smoczki tylko w dlaszym ciągu po każdym posiłku je wyparza we wrzątku i są super więc wydaje mi się że nie trzeba zmieniać...chyba że się mylę  :drapanie:
Kuba 2007
Szymon 2010

Offline morgaina

• Chuck Norris
Szczęśliwe 9 miesięcy...
« Odpowiedź #759 dnia: 2 Kwietnia 2007, 12:01 »
A jak w sklepie stoją to nie butwieją  :drapanie: myślę że sklepy raczej nie wymieniają towaru po miesiącu, apteki tym bardziej no chybaże będziecie kupować w hurtowni jakiejś dziecięcej tam może mają większy obrót.

Offline Antalis
  • Chuck Norris
Szczęśliwe 9 miesięcy...
« Odpowiedź #760 dnia: 2 Kwietnia 2007, 12:43 »
Cytat: "morgaina"
Myślę że sklepy raczej nie wymieniają towaru po miesiącu, apteki tym bardziej no chybaże będziecie kupować w hurtowni jakiejś dziecięcej tam może mają większy obrót.

Tu tez sie musze zgodzic. Moj maz pracuje w aptece ( moj kochany farmaceuta  :Zakochany: ) i tez mowi ze nie wymieniaja jakos specjalnie tych butelek.Zreszta nigdy nie wiadomo co sie kupi bo buteleczki sa zapakowane.
Chyba jednak kupie teraz te butelki - jest promocja bo likwiduja sklep wiec cena kuszaca :) Dzis jedziemy do Real'a poogladamy jeszcze ich zasoby dzieciece :)

A tak  to dzis zaczal sie 17 tydzien :D

Po co te wszystkie badania?

Przy każdej wizycie lekarz prosi Cię o wykonanie badania na poziom cukru we krwi. Pozwala to szybko rozpoznać - i leczyć - cukrzycę ciężarnych, pojawiającą się u ok. 1-2% kobiet. Ich ciąża również może przebiegać normalnie, pod warunkiem stałego kontrolowania poziomu cukru za pomocą diety i niekiedy lekarstw.

Ty
Większość kobiet odczuwa już ruchy dziecka.
Powoduje to pojawienie się żywszych fantazji na temat dziecka - jak wygląda, jak się czuje i jakie będzie w przyszłości. Być może zastanawiasz się nad jego rozwojem, zarówno teraz, jak i w przyszłości. Jeżeli wcześniej nie miałaś siły, aby cieszyć się dzieckiem, z pewnością teraz to zacznie się zmieniać.

Twoje dziecko
Dziecko ma ok. 11-12 cm długości i waży ok. 150 gramów - jest tej samej wielkości co łożysko.
Mózg dziecka jest już mocno rozwinięty, ma wykształcone bruzdy i zwoje, przykryte korą mózgową. Pojawiają się ruchy chwytania - dziecko najpierw zaciska piąstkę bez udziału kciuka, a następnie z jego udziałem (zupełnie w tej samej kolejności dziecko uczy się chwytania po urodzeniu). Prawie całe ciałko dziecka wykazuje wrażliwość na dotyk. Okolice niewrażliwe, to czubek i boki głowy, które są szczególnie narażone na ból podczas porodu.

Szkoda ze tym razem jestem w tej mniejszosci i ruchow jeszcze nie czuje :(

Offline madziulek

• Chuck Norris
Szczęśliwe 9 miesięcy...
« Odpowiedź #761 dnia: 2 Kwietnia 2007, 13:15 »
Antalis spokojnie pierwsze ruchy odczuwa się przy pierwszym dziecku dopiero między 16 a 20 tygodniem ...wiekszość lekarzy powie Ci że zdecydowana wiekszość odczuwa je dopiero koło 20 tygodnia więc nie jesteś wcale w mniejszości :)
Kuba 2007
Szymon 2010

Offline Antalis
  • Chuck Norris
Szczęśliwe 9 miesięcy...
« Odpowiedź #762 dnia: 2 Kwietnia 2007, 13:21 »
Ale ja bym juz tak chciała  :skacza:
Miałam nadzieje ze z racji tego ze jestem szczupła osoba poczuje to wczesniej ... coz wiem jednak jedno - na tak cos wyjatkowego warto poczekac :D Jeszcze bede miała dość kopniaczków :P

Offline Ewelina_Michał

• Chuck Norris
  • data ślubu: czerwiec 2007
Szczęśliwe 9 miesięcy...
« Odpowiedź #763 dnia: 2 Kwietnia 2007, 14:29 »
hehe no własnie tak pomyślałam że kobieta tak bardzo czeka na ruchy maleństwa a potem jak dostanie kopniaka w żebra to zaczyna mieć tego "rozpychania" dość :) tak czy inaczej to na pewno jest cudowne uczucie poczuć małego człowieczka w sobie. spokojnie - tajniaczek niebawe mocniej się ujawni. mopże zrobi ci prezencik na świeta a możę zrobi to gdy najmniej się bedziesz tego spodziewała :)

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
Szczęśliwe 9 miesięcy...
« Odpowiedź #764 dnia: 2 Kwietnia 2007, 15:36 »
Antalis, jestem pewna że na dniach poczujesz swoje Maleństwo :) Ja poczułam pierwszy raz w 16 t i 4 d :) Cudowne uczucie i nigdy Go nie zapomnę :taktak: Teraz to już tylko rozpychanie mojego Bąbla czuję. że aż czasem łezki w oczach się zbierają z bólu :taktak:

Offline madziulek

• Chuck Norris
Szczęśliwe 9 miesięcy...
« Odpowiedź #765 dnia: 2 Kwietnia 2007, 15:40 »
dokładnie Antalis rozumiem że chciałabyś juz tp przeżyc ale wszystko w swoim czasie :) zobaczysz jeszcze nie raz coś Ci zaboli tu i tam  :D
Kuba 2007
Szymon 2010

Offline ~monika~

• Chuck Norris
  • data ślubu: 06.08.2006
Szczęśliwe 9 miesięcy...
« Odpowiedź #766 dnia: 2 Kwietnia 2007, 17:39 »
A ja się wcale nie dziwię, ze nie mozesz sie tych namacalnych dowodów istnienia dzidzi doczekać ... też bym się niecierpliwiła ;)

Offline Ewelina_Michał

• Chuck Norris
  • data ślubu: czerwiec 2007
Szczęśliwe 9 miesięcy...
« Odpowiedź #767 dnia: 2 Kwietnia 2007, 17:54 »
hihi nie wiem od czego to zależy kiedy się pierwszyraz czuje dzidzie. moze wieczorkiem ułuż się spokojnie po kolacji i popukaj do maluszka :) może da o sobie w końcu znać. znajmoa tak miała - odkad pamięta mały dawał znac o sobie głównie wieczorem po kolacji. wtedy to takie kopniaki dawał że szok. a w ciagu dnia gdy mam go cały czas nosiła i bujała to spał na całego. nawet się śmiali jak poszli do lekarki na usg to musiała jej aż całym brzuchem przewalać żeby sie młody obudził i by mogła dokładnie zbadac bicie serdusza w stanie wybudzenia itp. no ale musiała się konkretnie natrudzić by małego dobudzić. poekspermynetuj wieczorkiem z brzuszkiem - może da  Tajniaczek znać o sobie :)

Offline jagodka24

• Chuck Norris
Szczęśliwe 9 miesięcy...
« Odpowiedź #768 dnia: 2 Kwietnia 2007, 21:49 »
najlepiej jak polozysz sie po kolacji na pleckach i zaczniesz sie w siebie wsłuchiwać
ale nie spodziewaj sie jakiś niesamowitych ruchów
na poczatku to ja myslałam że to jelita i wcale sie tym nie przejmowałam
dopiero jak w 20t mnie kopneła dosyc mocno to powiedziałam lekarzowi i powiedział że książkowo
wiec daj mu czas i spokój a zobaczysz poczujesz to w koncu

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline Tajusia

• Chuck Norris
  • data ślubu: 17.09.2005
Szczęśliwe 9 miesięcy...
« Odpowiedź #769 dnia: 3 Kwietnia 2007, 08:46 »
ależ miałam zaległości  :mdleje:

też znam ta niecierpliwość - kiedy wreszcie poczuję dzidzię  :los:
ale ze spokojem, ja też koło 20tyg zaczęłam czuć moje maleństwo, na początku to są takie delikatniusie ruchy :) nie spodziewaj się kopniaczka  :los:

co to butelek i butwienia smoczków -> to myślę że jak butelki i smoczki są szczelnie zamknięte i nie mają kontaktu z pokarmem to nic nie powinno się z nimi dziać  :taktak:

Aha - i jeszcze chciałam tylko zalecić ostrożność w kupowaniu tych wszystkich "cudeniek" przeciwdziałających SIDS (wiem że Ty nie zamierzasz ale pisze dla tych co chcą poszaleć :) ) - najlepiej jest jak dziecko śpi na twardym płaskim podłożu, bez poduszek ponieważ wtedy minimalizujemy możliwość zbytniego wtulenia się dziecka w podusię, misia itp. i ewentualnych zaburzeń oddechowych, jak już chcemy coś kupić, co naprawdę jest warte swoich pieniędzy to polecałabym maty z monitorem oddechu.
"...Jest na ziemi jedno moje małe miejsce, gdzie poza biciem serca nie liczy się NIC więcej..."

Offline Antalis
  • Chuck Norris
Szczęśliwe 9 miesięcy...
« Odpowiedź #770 dnia: 3 Kwietnia 2007, 10:18 »
Cytat: "Tajusia"
Aha - i jeszcze chciałam tylko zalecić ostrożność w kupowaniu tych wszystkich "cudeniek" przeciwdziałających SIDS (wiem że Ty nie zamierzasz ale pisze dla tych co chcą poszaleć  ) - najlepiej jest jak dziecko śpi na twardym płaskim podłożu, bez poduszek ponieważ wtedy minimalizujemy możliwość zbytniego wtulenia się dziecka w podusię, misia itp. i ewentualnych zaburzeń oddechowych, jak już chcemy coś kupić, co naprawdę jest warte swoich pieniędzy to polecałabym maty z monitorem oddechu.

Moja maz pracuje w aptece i mowi ze wszyscy sie rzucili na szczepionki i nawet w hurtowniach ich nie ma. Ja sama juz sie zastanawialam czy bede szczepic maluszka - i tak jak piszesz wydaje mi sie ze jest to troszke zbedne, no chyba ze ktos nie ma co z kasą robić.Teraz jest tylko szał na te leki bo gdzies tak mktos tam wykryl sepse ale za pare miesiecy nikt o tym pamietal nie bedzie.

Wczoraj bylismy w realu na zakupkach swiateczno-Tajniaczkowych :P Co na swieta jestesmy zaopatrzeni  a Tajniak wzbogacil sie o wanienke :)Zdjatko wkleje potem bo teraz znowu ide na poczte i poszukac jakiegos fajnego swiatecznego bieznika ;)

rybkawiedenka
  • Gość
Szczęśliwe 9 miesięcy...
« Odpowiedź #771 dnia: 3 Kwietnia 2007, 11:00 »
Moja maz pracuje w aptece i mowi ze wszyscy sie rzucili na szczepionki i nawet w hurtowniach ich nie ma.
Antalis ale Tajusia pisze o SIDS - czyli śmierci łóżeczkowej a nie o szczepionkach.......

Zdjatko wkleje potem
Będziemy czekać :)

Offline Antalis
  • Chuck Norris
Szczęśliwe 9 miesięcy...
« Odpowiedź #772 dnia: 3 Kwietnia 2007, 13:40 »
Cytat: "rybkawiedenka"
Antalis ale Tajusia pisze o SIDS - czyli śmierci łóżeczkowej a nie o szczepionkach.......

Jeny sorki :p Ale wysylalam własnie Gosi info o pneumokokach i tak jakos :P Sorki raz jeszcze .

Będziemy czekać

A tutaj bluzeczki ktore przyszły z Allegro :)

Offline madziulek

• Chuck Norris
Szczęśliwe 9 miesięcy...
« Odpowiedź #773 dnia: 3 Kwietnia 2007, 13:51 »
jaka fajniuchna wanienka :) z Kubusiem  :taktak:  
bluzeczki też są świetne widze że sporo rzeczy kupujesz juz tak z wyprzedzeniem :) ale spoko przecież to się nie zniszczy nie ? buźka ja ciągle czekam na te zamówione przez Ciebie
Kuba 2007
Szymon 2010

Offline Antalis
  • Chuck Norris
Szczęśliwe 9 miesięcy...
« Odpowiedź #774 dnia: 3 Kwietnia 2007, 13:55 »
Cytat: "madziulek"
jaka fajniuchna wanienka  z Kubusiem

Jestem jego fanką :)
bluzeczki też są świetne widze że sporo rzeczy kupujesz juz tak z wyprzedzeniem

Ten typ tak ma.Lubie miec wszystko wczesniej bo nigdy nie wiadomo co bedzie jutro.A wanienka spodobala mi sie tym bardziej bo jest z Puchatkiem i kosztowała 39.99 zł :)
ja ciągle czekam na te zamówione przez Ciebie

Przyszedł mail od tego goscia - ciuszki wysłano 30.03 wiec przyjda pewnie na dniach :)

Offline Tajusia

• Chuck Norris
  • data ślubu: 17.09.2005
Szczęśliwe 9 miesięcy...
« Odpowiedź #775 dnia: 3 Kwietnia 2007, 14:03 »
Jeny sorki  Ale wysylalam własnie Gosi info o pneumokokach i tak jakos  Sorki raz jeszcze .

a nie szkodzi
ano troszkę się zdziwiłam  :los:

wanienka rzeczywiście słodka
tylko teraz jest taka moda na Kubusia Puchatka że aż strach się bać  :taktak:
wsio jest kubusiowe  :los:
"...Jest na ziemi jedno moje małe miejsce, gdzie poza biciem serca nie liczy się NIC więcej..."

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
Szczęśliwe 9 miesięcy...
« Odpowiedź #776 dnia: 3 Kwietnia 2007, 14:55 »
Fajna wanienka :) Dobrze wiedzieć że w Realu takie mają bo mamy blizutko i może tez taką kupimy :taktak:

Offline rajdowka

• Chuck Norris
Szczęśliwe 9 miesięcy...
« Odpowiedź #777 dnia: 3 Kwietnia 2007, 15:05 »
ale superowa wanienka :D  :skacza:

teraz maja tyle rzeczy z kubusiem ze szok  :los:

Offline martulka

• Chuck Norris
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
Szczęśliwe 9 miesięcy...
« Odpowiedź #778 dnia: 3 Kwietnia 2007, 16:18 »
Ja jeszcze raz wrócę do tematu smoczków. Ostatnio wymieniałam i sprawdziłam na opakowaniu, że smoczki nadają się do używania przez 3 lata od daty produkcji, tak więc hurtownie i apteki nie muszą ich aż tak często wymieniać. A ze względów higienicznych należy je wymieniać dziecku co 3 m-ce. Nasze po 3 m-cach stają się takie matowe i bardziej miękkie.

Offline Antalis
  • Chuck Norris
Szczęśliwe 9 miesięcy...
« Odpowiedź #779 dnia: 3 Kwietnia 2007, 17:59 »
Cytat: "anulka33"
Fajna wanienka  Dobrze wiedzieć że w Realu takie mają bo mamy blizutko i może tez taką kupimy

Dzieki :) Nasza ma 84 cm długosci ale były jeszcze 100 cm (44.99zł ). Oferta wazna tylko do 07.04. Sa jeszcze niebieskie, rózowe i takie fioletowe.

A ja sie chyba czyms przytrułam :( Boli mnie zoladek i wymiotkuje :( Ehh...