Autor Wątek: Szczęśliwe 9 miesięcy...  (Przeczytany 93108 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

rybkawiedenka
  • Gość
Szczęśliwe 9 miesięcy...
« Odpowiedź #720 dnia: 29 Marca 2007, 16:49 »
Wszystkie badania pod kontem genetyki - jak przepływy czy echo serca płodu robi sięw 2d. Reszta, czyli 3D albo 4D to już bajery dla rodziców.. Dla lekarza - nic nie wnoszą.

Jeżeli masz skierowanie od lekarza prowadzącego to byćmoże nie będizesz musiała za 2d płacić...my musielibyśmy dopłacać gdybyśmy chceli 3D ale wszsytko wyszło na 2D więc nie chcialiśy więcej.

Offline Antalis
  • Chuck Norris
Szczęśliwe 9 miesięcy...
« Odpowiedź #721 dnia: 29 Marca 2007, 16:52 »
Rybko chyba masz racje. Tak jak pisałam 3d to juz chyba takie urozmaicenie :)
Pytałam Lilian zobaczymy co nam powie :)

Offline Antalis
  • Chuck Norris
Szczęśliwe 9 miesięcy...
« Odpowiedź #722 dnia: 29 Marca 2007, 17:03 »
Oto co napisała Lilian:

"USG 3D nie ma większej przydatnosci diagnostycznej nie zwykłe USG. To po prostu dodatkowy bajer - komputerowa obróbka fal ultradźwiękowych.
Jedyne co w nim może lepiej widać to wady twarzoczaszki typu rozszczep wargi itp...ale to samo zobaczy sie i na zwykłym USG. "

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
Szczęśliwe 9 miesięcy...
« Odpowiedź #723 dnia: 29 Marca 2007, 18:03 »
No to tak jak myślałam.
Cytat: "anulka33"
3d to tylko dodatek, tam się nic nie zobaczy konkretnego, po prostu wygląd Dzidzi

Offline madziulek

• Chuck Norris
Szczęśliwe 9 miesięcy...
« Odpowiedź #724 dnia: 30 Marca 2007, 08:00 »
Cytat: "Antalis"
"USG 3D nie ma większej przydatnosci diagnostycznej nie zwykłe USG. To po prostu dodatkowy bajer - komputerowa obróbka fal ultradźwiękowych.
Jedyne co w nim może lepiej widać to wady twarzoczaszki typu rozszczep wargi itp...ale to samo zobaczy sie i na zwykłym USG. "

dokładnie ...3d to tylko taki dodatkowy bajer gdzie można zobaczyć buziuńkę dzidzi :) ja byłam w 21 tygodniu i lekarz powiedział że nie mamy co robić 3d bo dzidziuś ma za mało tłuszczyku i nie wiele zobaczymy ...więc zrobił mi zwykłe 2d i tam zobaczyliśmy wszystko :)

A ta przeziornosc była 3D ?? Tez była płatna ??

nie poprostu to było robione na zwykłym usg w 14 tygodniu dzidziuś się ładnie przekręcił i widać było taka fałdkę karczkową i mierzy się jej długość albo szerokość  i ten pomiar daje obraz czy wsio jest ok :)

mnie lekarz zaprosił na 3d koło 30 tc żeby było juz fajnie widać dzidzie :)
ale powiem szczerze ze ne wiem czy chciałabym juz zobaczyć twarzyczkę ..bo tak chyba fajniejsza iespodzianka przy porodzie ..a dla mnie najważniejsze żeby na usg się dowiedzieć czy wszystko jes ok czy dobrze się rozwija  :los:
Kuba 2007
Szymon 2010

Offline Igraszka
  • bywalec
Szczęśliwe 9 miesięcy...
« Odpowiedź #725 dnia: 30 Marca 2007, 11:16 »
KOCHANA JAK CI LADNIE Z TYM BRZUSZKIEM! Domagam sie FOty w całej okazałości. :) DZiękuję za namiary na ciuchy. Zaopatrze sie. Tzn mąż cos tam pokupował.
U nas wszystko oki. Duzo roboty mało czasu gdyby nie mam ai Tesciowa no i maż to chyba bym umarła ze zmeczenia. Cieżcie sie ze macie po jednym. Ale już nabieram w prawy nawet udaje mi sie je razem nakarmić co uważam za wielki moj sukces. Sorki za rospisanie sie w twoim Watku. Pozrdrawaimy Serdecznie.

A i Tak z ciekawości jestem na etapie szczepionek. Wczoraj moj siostrzenbiec była na szczepieniu przeciw zapaleniu opan mózgowych czyli  pnemokokom to co teraz tak rekalamują . Jak usłyszałam cene za szczepionkę to normalnie  :mdleje:  390zł  :mdleje:
Szok.

Sciskamy Was wszystkie mocno a w Szczególności Cocię Agnieszkę. GŁET

A i zauważyłam ze jeszcze jedna Emilia będzie na forum. Wajnie. :)

Offline Antalis
  • Chuck Norris
Szczęśliwe 9 miesięcy...
« Odpowiedź #726 dnia: 30 Marca 2007, 11:25 »
Cytat: "Igraszka"
Domagam sie FOty w całej okazałości

Oj lepiej nie :P
Dziękuję za namiary na ciuchy. Zaopatrze sie.

Nie ma sprawy :) Wiem ze ciezko kupic takie manienkie ciuszki.
Ale już nabieram w prawy nawet udaje mi sie je razem nakarmić co uważam za wielki moj sukces.

:brawo_2:
Sorki za rospisanie sie w twoim Watku.

Piszta ile chceta :)
Jak usłyszałam cene za szczepionkę to normalnie  390zł

No niestety to drogie szczepionki i jest to cena za jedna dawke.A u Ciebie jeszcze jest dwojka maluszków.
Koszt jednej dawki szczepionki to ok. 260-360 zł, w zależności od marży apteki czy przychodni. Koszty są różne w zależności od wieku dziecka. Chyba starsze maluchy mohga miec tylko 2 dawki.Szczepienie przeciw pneumokokom można podać w każdym wieku, dla dziecka w wieku 6 miesięcy zaleca się podanie 2 dawek szczepionki koniugowanej (Prevenar) w odstępie 4-6 tygodni, oraz trzecią dawkę po ukończeniu roku.
Sciskamy Was wszystkie mocno a w Szczególności Cocię Agnieszkę. GŁET

My rowniez pozdrawiamy :)

P.S. My sie chyba wyczuwamy - dopiero co pisałam w Twoim watku co słychac :)

Offline Antalis
  • Chuck Norris
Szczęśliwe 9 miesięcy...
« Odpowiedź #727 dnia: 30 Marca 2007, 12:38 »
Jeny jeszcze nie ma pierwszej a ja jestem taaaka spiaca a trzeba popsiatac domek, zrobic jakis obiadek ehh. Meczy mnie to wczesne wstawanie ale moj organizm jakos sam sie tak budzi. Smiejemy sie z mezem ze cwicze przed urodzeniem maluszka nieprzespane noce :) No bo jak to mówia
"Dziecko jest jak kawa rozpuszczalna - łatwo je zrobić i nie daje spać po nocach :P"

Musze sie zastanowic co kupic w prezencie chrzesniakowi Rafala.Ciezko jest bo ten przedszkolak jest dla nas " nieodgadniety". Wszystko lubi i jest bardzo inteligentny.
Myslimy nad kupieniem mu rybki i akwarium ( zeby sie nauczył obowiazkowosci ) oraz nad takim dzieciecym laptopem

Ma duzo gier edukacyjnych no i moze w koncu Kubus nie bedzie zabierał braciom komputera.
Szkoda tylko ze one wszystkie maja takie małe ekraniki choc moze to i lepiej bo oczka sie szybko zmeczą i dziecko nie bedzie siedzialo przy tym dzien cały.
Oto funkcje i gry komputerka:
KOMPUTER - LAPTOP DZIECIĘCY - ZABAWKA EDUKACYJNA.

MÓJ PIERWSZY KOMPUTER  MÓWI PO POLSKU I GRA.

18 ZABAWNYCH PROGRAMÓW

- WYMÓW LITERKĘ
- NAPISZ LITERKĘ
- WYBIERZ POPRAWNĄ LITERKĘ
- ZNAJDŹ LITERKĘ
- WYMÓW SŁOWO
- PRZELITERUJ
- ODGADNIJ POPRAWNY WYRAZ
- ZNAJDŹ WYRAZ
- WYMÓW CYFERKĘ
- NAPISZ CYFERKĘ
- WYBIERZ POPRAWNĄ CYFERKĘ
- ZNAJDŹ CYFERKĘ
- ZAGRAJ MELODIĘ
- ZAGRAJ NUTĘ
- WYBIERZ POPRAWNĄ NUTĘ
- ZNAJDŹ NUTĘ
- ZŁAP CEGIEŁKĘ
- ZESTRZEL GWIAZDKĘ

(CYFERKI X 4, SŁÓWKA  X 4, MATEMATYKA X 4, MUZYKA X 4, GRY X 2)

DOSKONAŁY DO NAUKI DLA DZIECI.

KLUCZ DO SPRAWNOŚCI UMYSŁOWEJ.

-NAUKA PODSTAW ALFABETU
-NAUKA PODSTAW ARYTMETYKI
-WYSOKIEJ ROZDZIELCZOŚCI EKRAN Z ŻYWYMI ANIMACJAMI
-PRZYJAZNY MODUŁ GŁOSOWY
-ŁATWOŚĆ OPEROWANIA

WYMIARY KOMPUTERKA 26 X 21 CM.   WYMIARY EKRANU  5 X 4,2 CM.

Co tym myślicie ??

Offline jagodka24

• Chuck Norris
Szczęśliwe 9 miesięcy...
« Odpowiedź #728 dnia: 30 Marca 2007, 13:20 »
moi siostrzency maja taki komputerek i bardzo sie sprwadza
mały 5 lat nauczył sie pisac i czytać i bardzo lubi sie tym bawić

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline Antalis
  • Chuck Norris
Szczęśliwe 9 miesięcy...
« Odpowiedź #729 dnia: 30 Marca 2007, 13:26 »
Cytat: "jagodka24"
moi siostrzency maja taki komputerek i bardzo sie sprwadza
mały 5 lat nauczył sie pisac i czytać i bardzo lubi sie tym bawić

Miejmy nadzieje ze Kubusiowi tez sie spodoba. W koncu to nauka przez zabawe wiec przyjemne z porzytecznym :)

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Szczęśliwe 9 miesięcy...
« Odpowiedź #730 dnia: 30 Marca 2007, 18:50 »
Antalis, ja współczuję tych super babek ze spółdzielni i cieszę się, że ja nie mam z takimi do czynienia...nie ma jak olać wszystko totalnie a Ty się człowieku martw.
Brzuszek juz masz ciążowy, oj śliczny się robi :brawo_2:

Offline Martaxyz11

• Chuck Norris
Szczęśliwe 9 miesięcy...
« Odpowiedź #731 dnia: 30 Marca 2007, 21:46 »
Antalis czytam czytam i jakos nie moge sie zebrac aby cos madrego napisac... :drapanie:

ale sciaska Was  :uscisk:
"wszystkie zwieŻęta są rUwne, ale świnie są rUwniejsze"
Orwell G. "Folwark Zwierzęcy"

Offline Antalis
  • Chuck Norris
Szczęśliwe 9 miesięcy...
« Odpowiedź #732 dnia: 31 Marca 2007, 08:55 »
Cytat: "Martaxyz11"
Antalis czytam czytam i jakos nie moge sie zebrac aby cos madrego napisac...

A czemuz to ?

A ja znowy jestem chora :( Choraczka, bol gardła oraz kazdej czesci ciała z osobna  :mdleje:  Jeny zaledwie miesiac temu to przechodziłam a teraz znowu :(
Maz kategorycznie zakazał mi wychodzenia z łozka, gotowania obiadu a juz wychodzenie z domu bedzie karane  :bicz:
Poki co pije goraca herbatke z cytrynka i biore syropek Pini zeby si enie udusic tym kaszlem bo z tego całe miesnie brzuszka mnie bolą a Tajniakowi pewnie to nie odpowiada.

Moj małż wczoraj poczytał sobie ciązowa prase :) Czuje z ebedzie to robił czesciej - spodobalo mu sie :) Teraz cgodzi i rzuca informacjami czego to sie dowiedział nowego :)

Eva*
  • Gość
Szczęśliwe 9 miesięcy...
« Odpowiedź #733 dnia: 31 Marca 2007, 10:01 »
bidulko trzymaj sie!!! Z taką opieką męza to grzech byłoby nie zdrowieć... :)

tak szczerze to tego zakazu opuszczania łóżka to tak ciut, ciuteczek, tak odrobine...zazdraszczam...ale tylko tego...

Offline Antalis
  • Chuck Norris
Szczęśliwe 9 miesięcy...
« Odpowiedź #734 dnia: 31 Marca 2007, 12:13 »
Cytat: "Eva*"
tak szczerze to tego zakazu opuszczania łóżka to tak ciut, ciuteczek, tak odrobine...zazdraszczam...ale tylko tego...

To moze sie zamienimy ?? Ja nie lubie tak sama w lozku :P

Dzis przyszła czesc zakupków z Allegro :) Faktycznie musze stopnac z tymi zakupkami. Tylko te bodziaki z dlugim rekawem i finito :)

Dziewczynki macie jakis przepis na baranka wielkanocnego ? Chodzi mi o taki przepis gdzie to ciacho takie twarde bedzie a nie takie jak babka bo nie chce by barankowi łeb urwało :P . Miałam juz kiedys taki przepis ale sie ulotnił - wychodzilo własnie takiw twardawe no i sie go nie jadło tylko mozna bylo sobie taka "owce" zostawic na nastepny rok. To ma słuzyc jako ozdoba.

Offline Antalis
  • Chuck Norris
Szczęśliwe 9 miesięcy...
« Odpowiedź #735 dnia: 31 Marca 2007, 13:47 »
Tak ogladam sobie Allegro i szukam tego co miec musze. Oto co wybrałam :
1.Okrycie kąpielowe z kapturem ( z tą żabką )

2.Szczotka i grzebyk do wlosków

3.Smoczek imitujacy pierś

4.Etui na tenże smoczek

5.I nad takimi butelkami sie zastanawiam. Ma ktoras takie ??

Posiada silikonowy, trójprzepływowy smoczek z guzkami, nasadkę zapobiegającą cieknięciu, gumowe "nóżki" zwiększające stabilizację butelki.

Dodatkową zaletą jest czujnik ciepła:
OK-temp.idealna (33-39,5C);
H-zbyt gorące (powyżej39,5C)

W poniedzialek jak bede sie dobrze czuła jedziemy do Real'a i zrobie cenowe konfrontejszyn  :brewki:

Znalazłam tez bardzo ciekawego "zapobiegacza" smierci łozeczkowej . Szkoda ze cena tez powala ( 110 zł ):

Teddycal składa się z dwóch wałków połączonych ze sobą miękkim pasem bawełny, na którym dziecko może wygodnie leżeć.
Teddycal ma regulowaną szerokość, dzięki czemu zapobiega przewróceniu się dziecka na brzuszek podczas snu

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
Szczęśliwe 9 miesięcy...
« Odpowiedź #736 dnia: 31 Marca 2007, 14:10 »
Antalis, ręczniczek śliczny, szczoteczka też :) Ale ja takie rzeczy to już będę kupować w hurtowniach. Jakoś tak wolę widzieć :) Tak samo ze smoczkiem. O butelkach się nie wypowiem bo nie widziałam nigdy takich.

A "zapobiegacz" extra ale i cena kosmiczna :( Strasznie drogo jak na takie coś :mdleje:

Eva*
  • Gość
Szczęśliwe 9 miesięcy...
« Odpowiedź #737 dnia: 31 Marca 2007, 14:23 »
Antalis mam lepszy pomysł porostu wdepne do ciebie i razem poleniuchujemy i poplotkujemy :)

Offline Antalis
  • Chuck Norris
Szczęśliwe 9 miesięcy...
« Odpowiedź #738 dnia: 31 Marca 2007, 17:59 »
Ale ja takie rzeczy to już będę kupować w hurtowniach

U nas hurtowni takiej blisko nie ma.
Wszystko to procz grzebyczka i szczoteczki widzialam na zywo :) Ale duzo drozsze :)
O butelkach się nie wypowiem bo nie widziałam nigdy takich.

Firma Nuby jest znana ale tez pierwszy raz widze takie "flaszki". Orientowałam sie tez w sprawie smoczkow do nich i sa dostepne :) Korci mnie by je kupic. Co prawda drozsze od Aventu ale czego sie nie robi dla dzidzi :)
Antalis mam lepszy pomysł porostu wdepne do ciebie i razem poleniuchujemy i poplotkujemy

Szkoda ze to niemozliwe. Nie mam kontaktu z zadnymi forumkami :(

Offline Ewelina_Michał

• Chuck Norris
  • data ślubu: czerwiec 2007
Szczęśliwe 9 miesięcy...
« Odpowiedź #739 dnia: 31 Marca 2007, 18:21 »
hmmm Antalis wiesz ja sie tak bardzo nie znam, ale na tą smierć łóżeczkową to znajomym lekarka kazała na oc podkładać pod jedne stopki łożeczka np tom encyklopedii zeby dziecko nadal lezało na płasik ale miało główke nieco wyżej niż reszta. podobno to najgroźniejsze jest na początku. teraz dzidzia ma juz 4 miesiące i juz tak nie muszą robić już jest bezpiecznie. a jeszcze co do tej podkładki to poszukaj jeszcze na allegro bo widziałam kiedys cos w rodzaju takiej poduchy z wgłębieniem za 35 złoty. taka sama zasada. aha ... jeśli masz troszkę zdolności manualnych to takie cudo możesz zrobić sama....zroluj ręczniczek uszyj naniego pokrowiec...potem ta taśma na której lezy dzidzia i jakiś pluszak.
jak masz kaskę to luzzz...możesz kupować ale możesz też pokombinować cos takiego sama. zobaczysz, jak pojdziesz do szkoły rodzenia pewnie panie podpowiedza Wam różne metody, a pieniązki przydza ci sie na inne rzeczy np. szczepienia :)

Offline Antalis
  • Chuck Norris
Szczęśliwe 9 miesięcy...
« Odpowiedź #740 dnia: 1 Kwietnia 2007, 09:18 »
Znalazłam tez cos takiego:

Nie mam zamiaru czegos takiego kupowac. Chcialam pokazac tylko jakie cuda teraz sa.Jest tez poduszka z otworami wentylacyjnymi pozwalajacymi na swobodny przepływ powietrza. Zapobiega skrzywieniom kregosłupa, ulewaniu.No i jest duzo tansza bo kosztuje 20 zł.W pierwszych miesiącach życia niemowlaka nie zaleca się używanie poduszek tradycyjnych ze względu na ich miękość. Pediatrzy twierdzą, że dziecko powinno mieć zapewnioną odpowiednią twardość podłoża.

Eva*
  • Gość
Szczęśliwe 9 miesięcy...
« Odpowiedź #741 dnia: 1 Kwietnia 2007, 09:52 »
Szkoda ze to niemozliwe. Nie mam kontaktu z zadnymi forumkami

:drapanie: czegos nie doczytałam? :drapanie:

Offline Antalis
  • Chuck Norris
Szczęśliwe 9 miesięcy...
« Odpowiedź #742 dnia: 1 Kwietnia 2007, 09:53 »
Antalis napisał/a:
Szkoda ze to niemozliwe. Nie mam kontaktu z zadnymi forumkami

:drapanie:

??

Eva*
  • Gość
Szczęśliwe 9 miesięcy...
« Odpowiedź #743 dnia: 1 Kwietnia 2007, 09:56 »
tak sie zastanawiałam czy czegos nie doczytałam....

Offline Antalis
  • Chuck Norris
Szczęśliwe 9 miesięcy...
« Odpowiedź #744 dnia: 1 Kwietnia 2007, 10:02 »
Chodzi o to ze nie mam takiego "cielesnego" kontaktu z forumkami. Wiekszosc z Was jest bardzo daleko.Co prawda sa zloty w Dabrowie ale to tez nie blisko a na spotkanko w Katowicach nikt sie zgodzic nie chce.

Offline agulkaaa
  • Chuck Norris
  • MISIO 13.05.2007, MACIUŚ 21.10.2009
Szczęśliwe 9 miesięcy...
« Odpowiedź #745 dnia: 1 Kwietnia 2007, 10:16 »
Aga
widzę że szczotka ładna widziałąm na żywo w hurtowni nawet chcieliśmy ją kupić bo fajna kolorowa jest ale nam pani w hurtowni odradziła bo ma sztuczne włosie
no i wzieliśmy z naturalnego w tej samej cenie

Offline Antalis
  • Chuck Norris
Szczęśliwe 9 miesięcy...
« Odpowiedź #746 dnia: 1 Kwietnia 2007, 10:19 »
Cytat: "agulkaaa"
Aga
widzę że szczotka ładna widziałąm na żywo w hurtowni nawet chcieliśmy ją kupić bo fajna kolorowa jest ale nam pani w hurtowni odradziła bo ma sztuczne włosie
no i wzieliśmy z naturalnego w tej samej cenie

O to sie nazywa dobra rada :) Jutro jedziemy do Real'a zobaczymy co tam maja ciekawego.I juz dopisuje sobie na liste - szczoteczka z naturalnego włosia :)

Nurtuja mnie wciaz te butelki  :drapanie:

Offline agulkaaa
  • Chuck Norris
Szczęśliwe 9 miesięcy...
« Odpowiedź #747 dnia: 1 Kwietnia 2007, 10:24 »
co z butelkami???
jak będziesz karmić cyckiem to chyba nie będą ci potrzebne
ja mam 3
bo mam zamiar wrócić po macierzyńskim do pracy dlatego będę ściągać żeby mały jak najdłużej pił moje mleko, zresztą jakbym któregoś dnia padła na twarz to zawsze mąż z butelką może w niocy pójść nakarmić :):):):) :brewki:  :brewki:
mam 1 mała, 1 dużą i 1 przeciwkolkową
ale nie nastawiam się na szybkie ich używanie

Offline Antalis
  • Chuck Norris
Szczęśliwe 9 miesięcy...
« Odpowiedź #748 dnia: 1 Kwietnia 2007, 10:30 »
Cytat: "agulkaaa"
ale nie nastawiam się na szybkie ich używanie

No ja tez nie, procz malej butli na herbatke .W sumie nigdy nie wiadomo jak to bedzie i czy bede mogla karmic naturalnie dlatego wole sie zabezpieczyc - zreszta i tak bedzie trzeba kupic butelki. A chodzi mi o te butelki:

A oto sms od mojego meza ktory jest w pracy.Prosilam go by sprawdzil ile kosztuja te butelki u niego w aptece.Poki co dostalam taka odp. :
"Nasz maluszek pierwsza butelke dostanie..od taty  Kupilem wlasnie super droga i super duza butelke 60ml z ulicy sezamkowej  za astronomiczna kwote 2,72"

:hahahaha:

Offline agulkaaa
  • Chuck Norris
Szczęśliwe 9 miesięcy...
« Odpowiedź #749 dnia: 1 Kwietnia 2007, 13:18 »
heheheh

a te butelki omawiali u nas na szkole rodzenia - podobno polecają
no i fajny jest ten czytnik temperatury:)