Witamy w ten zimowy poranek ( znowu bez Oliwki Demki

)
Co do mezow po prodzie coz ... rzeczywistosc nigdy nie jest kolorowa. Wiem jedno - nie moge dac sie wyreczac w pracy przy dzidzi bo na poczatku to na pewno kazdy chetny bedzie i sie beda cisli wszyscy, bo potem jak im sie "zabawka znudzi" to mnie zostawia i rady sobie nie dam.
Ja jestem bardzo samodzielna wszystko bym chciala SAMA i SAMA nawet jak skrecam sie z bolu.Ale jak tylko mam tam jakas goraczke czy cos to to mi nie przeszkadza w robieniu wszystkiego dopiero kiedy cialo odmowi posluszenstwa. Tak zostałam wychowana - liczyc na siebie i sama sobie radzic bo nigdy nie wiadomo co mnie w zyciu spotka. Niestety moja tesciowa tego nie rozumie i dlatego jest miedzy nami tak jak jest a jest nieciekawie. Podobno chciala miec corke ( ma 3 synow ) i teraz jakby probuje mi nianczyc ( szkoda ze dopiero po tym jak zaszłam w ciaze bo do tego czasu bylam powietrzem ). A jak jej mowie grzecznie ze nie lubie pilnowania, wiecznych telefonow "Jak sie czujesz" ( w koncu chora nie jestem ) i ze sie wyprowadzilam z domu m.in po to bym sama mogla o sobie decydowac to u tesciowej od razu obraza. Jestesmy tak rozne, na dodatek obie lwice wiec zadna nie chce dac za wygraną. W tym wszystkim szkoda mi tylko mojego Rafała ale ja nie ustapie - bo niby czemu wiecznie ja ??
Ok z miłych spraw ( bo ten wyzej mnie dołuje ) Zaczelismy dzis 10 tydzien

Ciut wiedzy na ten temat
TWOJE DZIECKO Rozwój uszu. Największym wydarzeniem ubiegłego tygodnia był rozwój rączek i nóżek. Do końca tego tygodnia rozwiną się zewnętrzne części uszu. Teraz są one osadzone bardzo nisko na głowie. Jednak w miarę jak głowa będzie rosła, uszka przesuną się na odpowiednie miejsce po każdej ze stron. Już wkrótce Twój głos stanie się ulubionym dźwiękiem Twojego maleństwa.
Oczy. Rozwijają się również oczy Twojego dziecka. Struktura optyczna jest już na miejscu. Powoli oczy, które wciąż jeszcze znajdują się po bokach głowy, zaczynają być pokrywane powiekami.
Ząbki. Pierwszy ząbek Twojego dziecka ujrzy światło dzienne najwcześniej kilka miesięcy po porodzie, ale już teraz zaczynają się kształtować maleńkie zalążki ząbków. W momencie narodzin, Twoje maleństwo będzie miało 20 mlecznych ząbków, gotowych wyrosnąć w ciągu kilku pierwszych lat życia. Jednocześnie pod dziąsłami rozwijają się zalążki zębów stałych.
Pomiar. Częściowo dzięki rozwijającym się kościom i wydłużającym się kończynom płód waży teraz około 2,5 gram i ma długość 2 do 3 centymetrów, licząc od czubka głowy do pupki.
Tak wyglądam!Młody płód ma dużą głowę i duże oczy, ponieważ te struktury rozwijają się najwcześniej. Mózg, rdzeń kręgowi i nerwy zaczynają się kształtować wcześnie, mimo iż układ nerwowy jako taki nadal rozwija się już po urodzeniu.
TWOJA CIĄZAZrezygnuj z kofeiny. Kiedy jest się wyczerpanym trudno jest oprzeć się kolejnej filiżance herbaty lub kawy. I chociaż badania pokazują, że picie kawy w umiarkowanych ilościach nie jest szkodliwe dla płodu, wielu lekarzy zaleca zredukowanie lub wyeliminowanie kofeiny z diety. Z pewnością nie ma żadnego uzasadnienia dla dalszego spożywania kofeiny — nie ma ona żadnej wartości odżywczej i może sprawić, że będziesz się czuła podenerwowana (może to dotyczyć również Twojego maleństwa). Kofeina może również przyczynić się do odwodnienia, ponieważ ma ona działanie moczopędne (przyspiesza produkcję moczu). Jeśli musisz wypić swoją dzienną porcję kawy lub napoju zawierającego kofeinę, koniecznie wypij dodatkową ilość wody, aby uzupełnić utracone płyny.
Informacje dotyczące krążenia. Mniej więcej od teraz Twoje serce zaczyna przepompowywać więcej krwi przez Twoje żyły. Tak naprawdę, do końca 32 tygodnia, w Twoim organizmie będzie o 40 do 50 procent krwi więcej, niż w czasie, kiedy nie byłaś w ciąży. Ta dodatkowa ilość krwi jest niezbędna w celu ukrwienia macicy i łożyska.
Skoro już mówimy o krążeniu, istnieją pewne kroki, które powinnaś teraz podjąć, aby poprawić przepływ krwi i zapobiec powstawaniu żylaków w późniejszym okresie ciąży. Codzienne spacery, leżenie na lewym boku, trzymanie nóg w górze (podpartych pod kolanami), siedzenie bez krzyżowania nóg - wszystkie te pozycje mogą pomóc zapobiegać spowolnieniu krążenia.
Od ekspertów. "Jeśli jako dziecko przeszłaś ospę wietrzną, w czasie ciąży przekażesz swojemu dziecku przeciwciała”, mówi lekarz medycyny Suzanne Dixon. Jeśli tak jest, nie musisz się obawiać zakażenia w czasie ciąży. Jeśli jednak nie chorowałaś na ospę wietrzną, powinnaś zachować szczególne środki ostrożności”.
Ostatni akapit cieszy mnie bardzo choc tylko połowicznie. Jak juz kiedys pisałam chorowałam na ospe tyle ze z tego powodu bylam calowicie sparalizowana przez miesiac. I tak sie teraz zastanawiam-jak moje dziecko bedzie chorowało na takie choroby czy bedzie moglo odziedziczyc po mnie takie ich przechodzenie ? Jeny nie zycze nikomu

czytalam gdziec ze choroby dziedziczy sie po matce - tu akurat mam + ( poki co ) bo na nic jakos tak nie choruje przewlekle i nie mam większych klopotow ze zdrowiem.