TYDZIEŃ 14(12. tydzień po poczęciu)Zwykłe burczenie czy...Niektóre kobiety mogą już na tym etapie ciąży odczuwać ruchy płodu, inne muszą jeszcze poczekać kilka tygodni. Z reguły szybciej potrafią je rozpoznać mamy, które już rodziły oraz osoby szczupłe. Już wkrótce te delikatne muśnięcia zmienią się w dzikie harce skutecznie wyrywające nawet z najgłębszego snu.
A propos - wiele ciężarnych skarży się właśnie na bezsenność. Wypróbuj znane od lat domowe sposoby - szklankę ciepłego mleka, kojący masaż lub odpowiednie konfiguracje poduszek (pod nogą, pod brzuchem, za plecami...), a może... warto kupić większe łóżko (przyda się po porodzie, jeśli zdecydujecie się na wspólne spanie !).
TyByć może wraz z powiększaniem się brzucha zaczynasz odczuwać większy niepokój o zdrowie dziecka. To dobry czas, aby wraz z lekarzem omówić kwestię ewentualnych badań prenatalnych. Kiedy będziesz z wizytą u lekarza, poproś go, aby umożliwił Ci posłuchanie bicia serca dziecka. Za pomocą czułej aparatury Dopplera będziesz mogła posłuchać jego szybkich uderzeń (zwielokrotnionych w przypadku bliźniaków).
Słuchanie odgłosu bijącego serduszka jest ogromnym przeżyciem i wzbudza wiele emocji. To doświadczenie z pewnością pozwoli Ci na głębsze uświadomienie sobie, że Twoje dziecko jest odrębną osobą, a Ty gościsz je tylko w swoim wnętrzu przez 9 miesięcy.
Twoje dzieckoDziecko osiąga wzrost 7,5 centymetra i waży około 14 gramów. Rozpoczyna trenowanie odruchu ssania, poprzez podciąganie górnej wargi. Żebra i kręgi dziecka kostnieją, a nerki rozpoczynają produkcję moczu. Dzięki ukształtowanemu pęcherzowi moczowemu, maluszek może zrobić siusiu (na takiej samej zasadzie, jak po urodzeniu). Mocz jest wydalany do płynu owodniowego. Powstaje też otwór odbytowy, który rozpocznie swoje zadanie w chwili wydalenia przez dziecko smółki (czyli pierwszej kupki).
Witamy w 14 tygodniu

Wizyta u lekarza odwołana i przełożona na za tydzień. Nic sie nie dzieje ,wyniki badan mam ok wiec nie musze śpieszyć do lekarza tylko "papiery na maluszka" dostane troche pozniej

Tak sobie siedze i dokładnie o 12:00 poszułam dziwne "bulkanie" w brzuchy. Pomyslałam - "Aga to jeszcze za wczesnie, nie wypatruj czegos czego nie ma " ale nie dało mi to spokoju bo nie znam takiego uczucia,to tak jakby gromada bombelków nagle uciekła mi z brzucha . Zajrzałam do kalendarza ciązy a tu pisze o "dziwnym burczeniu w brzuchu". Czyzby to juz "to" ??
Pozatym od wczoraj jestem w dobrym nastroju po smsie od Igraszki

Dopiero pare dni temu rozmawiałysmy o tym ze ma planowana cesarke na 28 kwietnia