Autor Wątek: Szczęśliwe 9 miesięcy...  (Przeczytany 92496 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Antalis
  • Chuck Norris
Szczęśliwe 9 miesięcy...
« Odpowiedź #510 dnia: 9 Marca 2007, 18:30 »
No niby tak bo w koncu kazda "kobieta powinna zadac dowodów a nie obietnic ". Co z tego z ew opisie pisze jaki to wspanialy wozek jak w realu okazuje sie złomem.
W sumie fajna babeczka - nawet okiem nie mrugnela tylko z usmiechem "dala mi " swoj wozek :)

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 13.08.2005
Szczęśliwe 9 miesięcy...
« Odpowiedź #511 dnia: 9 Marca 2007, 19:29 »
Agentka :D
To, że się uśmiecham, śmieje i żartuje jak zawsze nie znaczy, że u mnie jest zajebiście. Ja po prostu nie lubię pokazywać, że jest mi bardzo źle. -

Offline Lea

• Przyjaciele
  • Chuck Norris
  • Nelcia mój kawałek nieba
Szczęśliwe 9 miesięcy...
« Odpowiedź #512 dnia: 10 Marca 2007, 09:42 »
hihihi...już sobie to wyobrażam...ale w domu pewnie opowiadała :hahaha: ...że ją ktoś zaczepił...Fajnie....
Życie jest jak gra planszowa...czasem ktoś stoi na twoim polu.

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Szczęśliwe 9 miesięcy...
« Odpowiedź #513 dnia: 10 Marca 2007, 10:42 »
Antalis, to dobrze trafiłas - kuzyna żona nikomu (dosłownie) nikomu obcemu nie pozwalał się do wózka zbliżać, jakieś lęki miała :mdleje:

Offline Antalis
  • Chuck Norris
Szczęśliwe 9 miesięcy...
« Odpowiedź #514 dnia: 11 Marca 2007, 15:51 »
Cytat: "Maja"
Antalis, to dobrze trafiłas - kuzyna żona nikomu (dosłownie) nikomu obcemu nie pozwalał się do wózka

I ja bede miała tak samo :p . Juz teraz zastrzegam sobie "wyłącznosc" nawet na  noszenie maluszka :) No jedyna osoba dopuszczana do dzidzi to moj maz.

Dzis kolejny spokojny weekend. Rano bylismy u mojego tescia na cmentarzu a potem spacerkiem do domku na obiadek. Pogoda sprzyja takiemu "szwedaniu sie ".

Jutro o 13 wizyta u lekarza.Beda wyniki wszystkich badan i w koncu dostane "papiery na malucha"  :skacza: No i jutro zaczynamy 14 tydzien  :brewki:

Offline Martaxyz11

• Chuck Norris
Szczęśliwe 9 miesięcy...
« Odpowiedź #515 dnia: 11 Marca 2007, 15:55 »
Cytat: "Antalis"
Pogoda sprzyja takiemu "szwedaniu sie ".

o tp fajnie bo u nas kiepsko... wieje ... buro na dworze.... bedze padac pewnie :(

Jutro o 13 wizyta u lekarza.Beda wyniki wszystkich badan i w koncu dostane "papiery na malucha"  No i jutro zaczynamy 14 tydzien  

No to miły poniedziałek  :brawo:
"wszystkie zwieŻęta są rUwne, ale świnie są rUwniejsze"
Orwell G. "Folwark Zwierzęcy"

Offline Ewelina_Michał

• Chuck Norris
  • data ślubu: czerwiec 2007
Szczęśliwe 9 miesięcy...
« Odpowiedź #516 dnia: 12 Marca 2007, 10:38 »
i jak? o której ta wizyta? może już coś wiesz Antalis? czekamy na wieści od Ciebie  :tupot:

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
Szczęśliwe 9 miesięcy...
« Odpowiedź #517 dnia: 12 Marca 2007, 10:46 »
Jutro o 13 wizyta u lekarza.Beda wyniki wszystkich badan i w koncu dostane "papiery na malucha"

w takim razie czekamy na relację, wiesz my tutaj musimy być na bieżąco :hahahaha:

Offline jagodka24

• Chuck Norris
Szczęśliwe 9 miesięcy...
« Odpowiedź #518 dnia: 12 Marca 2007, 11:22 »
no czekamy na wieści  :skacza:

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline Antalis
  • Chuck Norris
Szczęśliwe 9 miesięcy...
« Odpowiedź #519 dnia: 12 Marca 2007, 12:09 »
TYDZIEŃ 14
(12. tydzień po poczęciu)

Zwykłe burczenie czy...

Niektóre kobiety mogą już na tym etapie ciąży odczuwać ruchy płodu, inne muszą jeszcze poczekać kilka tygodni. Z reguły szybciej potrafią je rozpoznać mamy, które już rodziły oraz osoby szczupłe. Już wkrótce te delikatne muśnięcia zmienią się w dzikie harce skutecznie wyrywające nawet z najgłębszego snu.
A propos - wiele ciężarnych skarży się właśnie na bezsenność. Wypróbuj znane od lat domowe sposoby - szklankę ciepłego mleka, kojący masaż lub odpowiednie konfiguracje poduszek (pod nogą, pod brzuchem, za plecami...), a może... warto kupić większe łóżko (przyda się po porodzie, jeśli zdecydujecie się na wspólne spanie !).

Ty
Być może wraz z powiększaniem się brzucha zaczynasz odczuwać większy niepokój o zdrowie dziecka. To dobry czas, aby wraz z lekarzem omówić kwestię ewentualnych badań prenatalnych. Kiedy będziesz z wizytą u lekarza, poproś go, aby umożliwił Ci posłuchanie bicia serca dziecka. Za pomocą czułej aparatury Dopplera będziesz mogła posłuchać jego szybkich uderzeń (zwielokrotnionych w przypadku bliźniaków).
Słuchanie odgłosu bijącego serduszka jest ogromnym przeżyciem i wzbudza wiele emocji. To doświadczenie z pewnością pozwoli Ci na głębsze uświadomienie sobie, że Twoje dziecko jest odrębną osobą, a Ty gościsz je tylko w swoim wnętrzu przez 9 miesięcy.

Twoje dziecko

Dziecko osiąga wzrost 7,5 centymetra i waży około 14 gramów. Rozpoczyna trenowanie odruchu ssania, poprzez podciąganie górnej wargi. Żebra i kręgi dziecka kostnieją, a nerki rozpoczynają produkcję moczu. Dzięki ukształtowanemu pęcherzowi moczowemu, maluszek może zrobić siusiu (na takiej samej zasadzie, jak po urodzeniu). Mocz jest wydalany do płynu owodniowego. Powstaje też otwór odbytowy, który rozpocznie swoje zadanie w chwili wydalenia przez dziecko smółki (czyli pierwszej kupki).

Witamy w 14 tygodniu :) Wizyta u lekarza odwołana i przełożona na za tydzień. Nic sie nie dzieje ,wyniki badan mam ok wiec nie musze śpieszyć do lekarza tylko "papiery na maluszka" dostane troche pozniej :(
Tak sobie siedze i dokładnie o 12:00 poszułam dziwne "bulkanie" w brzuchy. Pomyslałam - "Aga to jeszcze za wczesnie, nie wypatruj czegos czego nie ma " ale nie dało mi to spokoju bo nie znam takiego uczucia,to tak jakby gromada bombelków nagle uciekła mi z brzucha . Zajrzałam do kalendarza ciązy a tu pisze o "dziwnym burczeniu w brzuchu". Czyzby to juz "to" ??

Pozatym od wczoraj jestem w dobrym nastroju po smsie od Igraszki :) Dopiero pare dni temu rozmawiałysmy o tym ze ma planowana cesarke na 28 kwietnia :)

Offline Martaxyz11

• Chuck Norris
Szczęśliwe 9 miesięcy...
« Odpowiedź #520 dnia: 12 Marca 2007, 14:00 »
Witamy w 14 tygodniu  Wizyta u lekarza odwołana i przełożona na za tydzień

oj... trudno....

a powiedz mi bo ja skreloza zapomniłam czy miałas juz usg robione i mierzona oprzyziernosc karkową  :drapanie:  :drapanie:  :drapanie:
bo tyle Was jest ze juz nie łapię co u której było ..a która jeszcze czeka  :los:

Offline merkunek

• Chuck Norris
Szczęśliwe 9 miesięcy...
« Odpowiedź #521 dnia: 12 Marca 2007, 20:48 »
Cytat: "Martaxyz11"
Witamy w 14 tygodniu  Wizyta u lekarza odwołana i przełożona na za tydzień

oj... trudno....

trudno, ale to w sumie tylko tydzień...zleci...

Offline Antalis
  • Chuck Norris
Szczęśliwe 9 miesięcy...
« Odpowiedź #522 dnia: 13 Marca 2007, 15:34 »
a powiedz mi bo ja skreloza zapomniłam czy miałas juz usg robione i mierzona oprzyziernosc karkową

Nie to nie ja :)
Cytat: "merkunek"
trudno, ale to w sumie tylko tydzień...zleci...

Tylko tydzien i az tydzien :) Ale juz jest wtorek - ani sie obejrze a znow bede na wizycie :)

Dzis dopiero niedawno wrocilam do domu.Wyruszylismy rano z mezem na zakupy i tak jakos zeszlo :)
Zakupy owocne - mam pierwsze spodnie ciazowe :D Fotosy jutro jak maz wroci z pracy.

rybkawiedenka
  • Gość
Szczęśliwe 9 miesięcy...
« Odpowiedź #523 dnia: 13 Marca 2007, 15:49 »
Nie to nie ja
To nie najlepiej moim zdaniem...bo właśnie usg w 12 tygodniu z badaniem przezierności karku wyklucza poważne schorzenia takiej ka Zespół Downa naprzykład. Dziwie się że lekarz nie skierował cie na takie badanie.... To jedno z najważniejszych usg w ciąży.

rybkawiedenka
  • Gość
Szczęśliwe 9 miesięcy...
« Odpowiedź #524 dnia: 13 Marca 2007, 15:57 »
Antalis mozę to nie moja sprawa - ale czy to ciągle ten sam lekarz który twierdził żę maszn ie robić bety bo za wcześnie kiedy byłaś u niego na pierwszej wizycie??? On mi sięód początku dziwny wydawał...

Offline Antalis
  • Chuck Norris
Szczęśliwe 9 miesięcy...
« Odpowiedź #525 dnia: 13 Marca 2007, 16:18 »
Cytat: "rybkawiedenka"
To nie najlepiej moim zdaniem...bo właśnie usg w 12 tygodniu z badaniem przezierności karku wyklucza poważne schorzenia takiej ka Zespół Downa naprzykład.

Napisalam ze to nie ja bo nie wspominalam o tym wczesniej po prostu a myslalam ze marta pomylila mnie z ktorac dziewczyna ktora o tym pisała.Dziewczyny ja dopiero w poniedzialek bede miala robione USG , mialam miec teraz no ale wizyta odwolana. Byc moze na tym własnie USG lekarz zbadal by te przeziernosc.Siostra mowi ze u nas tu bada sie to w 13-14  tygodniu i to najczesciej dziecku obciązonemu genetycznie .

Antalis mozę to nie moja sprawa - ale czy to ciągle ten sam lekarz który twierdził żę maszn ie robić bety bo za wcześnie kiedy byłaś u niego na pierwszej wizycie??? On mi sięód początku dziwny wydawał...

A ja mam zaufanie do tego lekarza.Jest to bardzo dobry lekarz,znany tutaj. Nie robil bety bo wszystko wskazywało na ciaże a ja dokładnie wiedzialam kiedy nastapilo poczecie a USG wszystko potwierdziło. Nie widze problemu.Beta nie zawsze potwierdza ciaze-zdarza sie ze organizm robi nam psikusa i beta wychodzi ciazowa a ciazy ani sladu.A i dziewczyny nie czepiajcie sie tego lekarza-nie jestem pierwsza jego pacjentka.Ciekawe co by zmienilo gdybym wiedziala ze moje dziecko jest chore ?? Tfu Tfu ..

Koniec tematu mojego lekarza.
A to moj brzuszek z dziasiaj :

Offline Antalis
  • Chuck Norris
Szczęśliwe 9 miesięcy...
« Odpowiedź #526 dnia: 13 Marca 2007, 16:26 »
Co do tych badan-Myślę, że to badanie może być ważne dla tych, które wiedzą, że nie chcą urodzić chorego dziecka i robią wszystkie badania, które mogą taką ewentualność wykluczyć. A dla tych, którzy chcą pomóc dzieciaczkowi ważniejsze jest późniejsze usg czy badanie echa serduszka, które pozwala na stwierdzenie czegoś więcej niż tylko, że "być może dziecko jest chore"

KONIEC TEMATU :)

Offline Martaxyz11

• Chuck Norris
Szczęśliwe 9 miesięcy...
« Odpowiedź #527 dnia: 14 Marca 2007, 07:32 »
To nie najlepiej moim zdaniem...bo właśnie usg w 12 tygodniu z badaniem przezierności karku wyklucza poważne schorzenia takiej ka Zespół Downa naprzykład

no ja włsnie o te badanie chciałam spytac...

Myślę, że to badanie może być ważne dla tych, które wiedzą, że nie chcą urodzić chorego dziecka i robią wszystkie badania, które mogą taką ewentualność wykluczyć. A dla tych, którzy chcą pomóc dzieciaczkowi ważniejsze jest późniejsze usg czy badanie echa serduszka, które pozwala na stwierdzenie czegoś więcej niż tylko, że "być może dziecko jest chore"

to chyba nie jest tak do konca...  poto si erob wszystkie badania wczesniej aby "wyeliminowac" jakies choroby  - leczy sie tez PŁÓD w brzuszku....

A dla tych, którzy chcą pomóc dzieciaczkowi ważniejsze jest późniejsze usg czy badanie echa serduszka, które pozwala na stwierdzenie czegoś więcej niż tylko, że "być może dziecko jest chore"

to zaprzeczas sama sobie... bo co w takim razie ma swtierdzic usg ?

Offline Tajusia

• Chuck Norris
  • data ślubu: 17.09.2005
Szczęśliwe 9 miesięcy...
« Odpowiedź #528 dnia: 14 Marca 2007, 08:35 »
Antalis, dziewczyny się tylko martwią, chcą coś poradzić, nikt nic nie krytykuje :(
"...Jest na ziemi jedno moje małe miejsce, gdzie poza biciem serca nie liczy się NIC więcej..."

rybkawiedenka
  • Gość
Szczęśliwe 9 miesięcy...
« Odpowiedź #529 dnia: 14 Marca 2007, 08:41 »
to chyba nie jest tak do konca...
Też tak uważam. Jeżeli ktoś wymyślił usg na przezierność karku w 12 tygodniu to GŁÓWNIE po to żeby pomóc maluszkowi. Bo matce to juz niewiele może dać w tym momencie.

Siostra mowi ze u nas tu bada sie to w 13-14 tygodniu i to najczesciej dziecku obciązonemu genetycznie .
U nas tzn gdzie? Wydawało mi się że usg w ciąży wszędzie robi się mniej więcej w tym samym okresie, a pierwsze to na 100% w 12 tygodniu najpózniej. I wiem i czytam że prawie każda z nas miała takie badanie - nie tylko te zagrożone "obciążeniami".

rybkawiedenka
  • Gość
Szczęśliwe 9 miesięcy...
« Odpowiedź #530 dnia: 14 Marca 2007, 08:44 »
A ja mam zaufanie do tego lekarza.Jest to bardzo dobry lekarz,znany tutaj.
Ja też miała pełne zaufanie do lekarza prowadzącego ciąże z Kasią....do momentu kiedy w szpitalu, na 3 tygodnie po terminie okazało się że jeszcze nie rodze, a wody zielone, łożysko 3-go stopnia, dziecko się dusi a lekarz mnie przed 5 dni pod oksytocyną trzymał....I prawie dzieciaka zabił.

Offline Martaxyz11

• Chuck Norris
Szczęśliwe 9 miesięcy...
« Odpowiedź #531 dnia: 14 Marca 2007, 08:47 »
Cytat: "Tajusia"
chcą coś poradzić, nikt nic nie krytykuje  

Antalis, racja  :uscisk:  :uscisk:  :uscisk:

i powiem Ci ze brzuszek to tylko dla WTAJEMNICZONYCH :) a  ciaze to u Ciebie moze byc widac tylko po oczach i buzi ze jest promienijąca szczesciem co ? :)

rybkawiedenka
  • Gość
Szczęśliwe 9 miesięcy...
« Odpowiedź #532 dnia: 14 Marca 2007, 09:03 »
ze brzuszek to tylko dla WTAJEMNICZONYCH
Ale za to jaki ładny!

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
Szczęśliwe 9 miesięcy...
« Odpowiedź #533 dnia: 14 Marca 2007, 09:14 »
Antalis, nie denerwuj się  :przytul: przecież wiesz, że tutaj wszystkie pozytywnie nakręcone i raczej z czystej wrażliwości się dopytują :taktak:
Brzuszek już się zaczyna uwidaczniać, juz już :taktak:

Offline madziulek

• Chuck Norris
Szczęśliwe 9 miesięcy...
« Odpowiedź #534 dnia: 14 Marca 2007, 09:38 »
Antalis  brzuszek już się zaokrągla :)
Kuba 2007
Szymon 2010

Offline Antalis
  • Chuck Norris
Szczęśliwe 9 miesięcy...
« Odpowiedź #535 dnia: 14 Marca 2007, 10:17 »
Dziewczynki sorki z awczoraj. Co do tych badan - poczytałam troszke na necie. Szukałam po roznych forach i jest tak jak myslałam. Nie dla wszystkich lekarzy jest to badanie wymagane.Dla jednych jest to badanie standardowe, dla innych nie.Wiele moich kolezanek nie mialo tego badania. Byz moze wszystko okaze sie w poniedzialek kiedy to pojde na wizyte. Co do terminu to w internecie terminy sie wachaja od 12 do 15 tygodnia. Na dodatek badanie to nie jest niczym pewnym. Na tej podstawie można stwierdzić, że prawdopodobnie dziecko nie ma wad genetycznych czy układu krążenia.Jedynie amniopunkcja (badanie wód płodowych) może wykluczyć te choroby.Njawazniejsze jest badanie miedzy 20 a 24 tygodniem.Lekarz ocenia objętość płynu owodniowego, lokalizację łożyska, a także wielkość płodu oraz budowę jego czaszki i mózgu, kręgosłupa, serca, żołądka, pęcherza moczowego, nerek, płuc i kończyn.
Antalis napisał/a:
A dla tych, którzy chcą pomóc dzieciaczkowi ważniejsze jest późniejsze usg czy badanie echa serduszka, które pozwala na stwierdzenie czegoś więcej niż tylko, że "być może dziecko jest chore"

to zaprzeczas sama sobie... bo co w takim razie ma swtierdzic usg ?

Martus chodzilo mi o to ze po pierwsze badanie to nie daje 100% pewnosci.Po 2 - jesli przeziernosc wyjdzie zle i okaze sie np.ze dzieciatko ma Downa to jemu juz nie pomozesz-przeciez tego wyleczyc nie mozna.Choroba genetyczna... - trudno trzeba z tym zyc. A badanie miedzy 20 a 24 tygodniem wykrywa choroby ktore mozna leczyc juz  w wieku płodowym.

Przemilcze fakt ze jeśli przebiega ona prawidłowo - wystarczą trzy, po jednym w każdym trymestrze.A wiekszosc dziewczyn choc nic sie nie dzieje robi ich duzo wiecej.

o momentu kiedy w szpitalu, na 3 tygodnie po terminie okazało się że jeszcze nie rodze, a wody zielone, łożysko 3-go stopnia, dziecko się dusi a lekarz mnie przed 5 dni pod oksytocyną trzymał.

W "moim" szpitalu musisz sie zglosic jesli mija tydzien od terminu ( i nic sie nie dzieje ) i wtedy nikt na nic nie czeka jak w Twoim przypadku.

W sumie to nawet troche smieszne - afera na całego a ja byc moze mialam miec robiona te cala przeziornosc w tym tygodniu tyle ze lekarza nie bylo.
powiem Ci ze brzuszek to tylko dla WTAJEMNICZONYCH  a ciaze to u Ciebie moze byc widac tylko po oczach i buzi ze jest promienijąca szczesciem co ?

Fakt smieje sie ciagle jak glupi do sera :P Rozumiem ze maja byc fotki z facjata zgadza sie ??

Offline jagodka24

• Chuck Norris
Szczęśliwe 9 miesięcy...
« Odpowiedź #536 dnia: 14 Marca 2007, 11:06 »
to w internecie terminy sie wachaja od 12 do 15 tygodnia.

no wlasnie mnie tez sie tak wydaje
Rozumiem ze maja byc fotki z facjata zgadza sie

no m,yśle że pokazesz to swoje rozpromienione pycho

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline Antalis
  • Chuck Norris
Szczęśliwe 9 miesięcy...
« Odpowiedź #537 dnia: 14 Marca 2007, 11:32 »
Cytat: "jagodka24"
no m,yśle że pokazesz to swoje rozpromienione pycho

Nie macie czym mezow straszyc czy jak :P Ok wieczorkiem jak maz wroci z pracy to moze cos wkleje :) w koncu obiecałam zdjecie w moich nowych spodenkach :)

Cytat: "jagodka24"
no wlasnie mnie tez sie tak wydaje

No w koncu aby jedna :P.Po prostu w zaleznosci od tygodnia norma sie zmienia.Wszyscy mowia ze do 12 tygodnia sie ja robi ale tylko dlatego ze po 14 tygodniu trudniej jest zmierzyć przezierność karkową - prawdopodobieństwo uzyskania pomiaru spada z 98-100% do 90%.

Osobiscie uwazam ze jestesmy troszke przewrazliwione.Nikt dziecku krzywdy zrobic nie chce.Jesli na kolejnej wizycie nie bede miala robionego USG z nie bede panikować. Kiedys nikt nie słyszał o takim badaniu i swiat sie nie skonczył. Rozumiem ze chcecie korzystac z "cudów techniki".

Offline Martaxyz11

• Chuck Norris
Szczęśliwe 9 miesięcy...
« Odpowiedź #538 dnia: 14 Marca 2007, 13:49 »
Dziewczynki sorki z awczoraj

to ja przepraszam   :uscisk:  ale wiesz jak to jest... kazdy sadzi według siebie :)
mi mówiono ze przeziernosc sie mierzy od 11w3d do 13w6d
ot i temu pytałam :)
a to wszystko z troski zeby było wszystko dobrze  :) oczywiscie od SAMEGO USG to absolutnie nie zalezy ...ale skoro to wymyslono :)

Rozumiem ze maja byc fotki z facjata zgadza sie ??

:brawo_2: no jedna co rozumie w lot ze fotki  :tupot: fotki :tupot: fotki  :tupot:

Offline Antalis
  • Chuck Norris
Szczęśliwe 9 miesięcy...
« Odpowiedź #539 dnia: 14 Marca 2007, 13:57 »
mi mówiono ze przeziernosc sie mierzy od 11w3d do 13w6d

No to w razie czego w poniedziałek bedzie jeden dzien spoznienia :)
Tak jak pisałam ni ebede nalegała na to badanie - jesli lekarz zrobi to ok, jesli nie to nie. Wiem jedno - nie mozna popadac w przesade.

a to wszystko z troski zeby było wszystko dobrze

Dzieki za troske :)

Szczerze to nie umiem sie doczekac poniedziałku choc wizyta u ginekologa nie nalezy do najprzyjemniejszych.

no jedna co rozumie w lot ze fotki

No aby tyle rozumiem :P