Ale szumno sie zrobiło
Na poczatek powiem tak - ile ciaz tyle zdan lekarzy.
Z tym pokreceniem to maci eracje pokreciłam ... ale jedynie nazwe witaminek bo mam wcinac feminatal N . Jedna taka tabletka zawiera: β-karoten, witaminę D3, witaminę C, E, B1, B2, B6, B12, nikotynamid (niacynę), kwas pantotenowy,biotynę, magnez, żelazo, cynk, miedź, mangan i jod oraz kwas foliowy - dlatego tez koniec z folikiem coby nie przedobrzyc.Zreszta mowil ze jak sie przed ciazą nie jadlo kwasu foliowego to w czasie ciazy to zbyt wiele nie daje .On niby wspomaga glownie uklad nerwowy ktory rozwija sie bodajze w pierwszych 6 tygodniach ciazy .Zakładajac ze o ciazy dowiadujemy sie w ok 4 tygodniu to 2 tygodnie to zamało troszke. Oczywiscie nikt nie mowi ze jedzenie w czasie ciazy kwasu jest złe. No i u mnie tez jest to z eja za sokami i owocami raczej nie przepadam wiec jakos sie musze dowitaminizowac

Co do bety to tu zdania tez sa podzielone. Lekarz powiedzial ze beta czasem nie wskazuje na ciaze choc cialo ewidentnie tak. Usg zrobione 31-go stycznia wskaze byc moze wiek plodu.Jesli sie to bedzie zgadzalo z obliczeniami lekarza to beta nie bedzie potrzebna. Lekarz tez mowil ze beta czasem wykazuje wiek ciazy albo "za duzy" albo "za mały" dlatego czekamy.Zreszta powiedzial ze jak USG bedzie słabo widoczne ze tak powiem to wtedy zrobimy - poki co nie ma pospiechu. Gdzie sie czlowiek spieszy ...
Co do potwierdzenia ciazy to lekarz mnie zbadal,przeprowadzil wywiad .Brak okresu,bolace piersi ( jeny dopiero dzis zaczely tak fesss i normalnie wytrzymac sie nie da), czeste siku,sennosc i powiekszona macica.Powiedzial ze ciaza bardzo mlodziutka jeszcze i ze na USG powinno juz cos widac wiec zaprasza ostatniego stycznia.Karty ciazy oczywiscie nie mam bo zakladana jest pozniej.
Antalis, a zdradzisz mi kiedy miałam ostatnią@?
11 grudnia musze dokładnie sprawdzic termin porodu w kalkulatorku