Autor Wątek: Gosiaczek80 szczęśliwa przyszła Mamusia  (Przeczytany 29602 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
Gosiaczek80 szczęśliwa przyszła Mamusia
« Odpowiedź #270 dnia: 10 Listopada 2006, 08:19 »
To co znalazłam o teście obciążenia glukozą :

"Usłyszałam, że powinnam zrobić sobie test obciążenia glukozą. Jak i kiedy się go przeprowadza?
Na samym początku ciąży ginekolog kieruje kobietę na badanie, które pozwala oznaczyć poziom glukozy w surowicy krwi. Jest wykonywane na czczo. Nawet jeśli jego wynik jest zupełnie prawidłowy, każdej kobiecie między 24. a 28. tygodniem ciąży powinno się przeprowadzić test doustnego obciążenia glukozą (50 g). Po godzinie od wypicia wody z glukozą pobiera się krew i oznacza poziom stężenia glukozy. W czasie tego badania kobieta nie musi być na czczo, nie ma także znaczenia pora dnia ani czas, jaki upłynął od ostatniego posiłku. Za prawidłowe uznajemy stężenie glukozy w surowicy krwi poniżej 140 mg%. Jeśli poziom cukru wynosi od 140 do 180 mg%, należy wykonać test obciążenia 75 g glukozy. Nieprawidłowe wyniki oznaczają konieczność wizyty w poradni diabetologicznej. Jeżeli natomiast test obciążenia 50 g glukozy jest nieprawidłowy, ale wynik drugiego testu jest prawidłowy, w 32. tygodniu ciąży należy wykonać jeszcze raz test obciążenia 75 g glukozy."

"Ciąża i cukrzyca

Diagnostyka

http://www.potomek.pl, maj 2002 r.

W Polsce Komitet Ekspertów Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego opracował następujące zalecenia dotyczące wczesnego rozpoznawania cukrzycy u kobiet w ciąży . Jest to postępowanie dwustopniowe,uwzględniające test przesiewowy, a następnie test diagnostyczny.

Zaleca się:

1. Wykonanie u wszystkich kobiet w ciąży przy okazji pierwszej wizyty u lekarza oznaczenia stężenia glukozy w surowicy krwi żylnej na czczo. Stężenie glukozy mniejsze lub równe 105 mg% - glikemia jest prawidłowa. Jeżeli stężenie będzie wynosiło 105 mg% lub więcej, należy wykonać test diagnostyczny z obciążeniem 75 g glukozy (OGTT) zgodnie z zaleceniami i kryteriami WHO. Kobiety w ciąży z cukrzycą należy kierować do regionalnego ośrodka diabetologiczno-położniczego.

2. Wykonanie między 24-28 tygodniem ciąży u wszystkich kobiet testu przesiewowego po doustnym podaniu 50 g glukozy i oznaczeniu jej stężenia w 60. Min w surowicy krwi żylnej (GCT). Test przesiewowy może być wykonany bez względu na porę doby i czas, jaki upłynął od ostatniego posiłku.(nie musi być na czczo !)

A. Wynik testu po 1 godzinie od podania glukozy mniejszy od 140 mg% oznacza wartość prawidłową.

B. Jeżeli stężenie glukozy po 1 godzinie będzie równa lub większa od 140 mg%, ale mniejsze od 180 mg% należy wykonać test diagnostyczny z doustnym obciążeniem 75 g glukozy (OGTT).

C. Przy stwierdzeniu stężenia glukozy równego lub większego od 180 mg%, kobietę w ciąży należy skierować do regionalnego ośrodka diabetologicznego na leczenie.

3. Przy nieprawidłowym wyniku testu przesiewowego, a prawidłowym wyniku testu diagnostycznego, należy powtórzyć test diagnostyczny w 32. tygodniu ciąży.

(OGTT) Test diagnostyczny obciążenia glukozą

Warunki wykonania testu z doustnym obciążeniem 75 g glukozy zalecane przez WHO są następujące: test powinien być wykonywany na czczo; co najmniej przez 3 dni przed wykonywaniem testu badana kobieta powinna mieć nieograniczoną dietę zawierającą minimum 150 g węglowodanów na dobę przy normalnej aktywności fizycznej; 75 g glukozy należy rozpuścić w 250-300 ml wody i wypić w ciągu 5 min. Poziomy cukru oznacza się przed wypiciem - na czczo; po 1 i 2 godzinach.Cukrzycę rozpoznajemy jeżeli przynajmniej jedna wartość glikemii przekracza podane normy : 105 mg% na czczo, po obciążeniu 75g po jednej godzinie 180 mg% i po 2 godzinach - 140 mg %.

(GCT) Test przesiewowy obciążenia glukozą

Polega na doustnym podaniu 50 g glukozy rozpuszczonej w 250 ml wody i wypiciu w ciągu 5 min. Test może być wykonany o każdej porze dnia zarówno u kobiet bedących na czczo jak i po posiłku. Wynik testu po jednej godzinie od podania glukozy mniejszy od 140 mg% oznacza wartość prawidłową. Przy wartościach między 140 a 180 mg% należy wykonać test diagnostyczny obciążenia OGTT. Stężenie glukozy po GCT większe od 180 mg % oznacza rozpoznanie cukrzycy ciężarnych.

Postawienie rozpoznania

Na podstawie wyników testów :
- GCT > 180 mg% w pierwszej godzinie po doustnym obciążeniu 50 g glukozy.
- OGTT gdy przynajmniej jedna wartość glikemii przekracza podane normy : 105 mg% na czczo; 180 mg% po 1 godzinie; 140 mg% po 2-giej godzinie od obciążenia glukoza."

Wiec już teraz zastanawia mnie tylko kiedy ja mam go zrobić.... :roll:

Offline alex

• entuzjasta
  • Aniołek październik 2008
  • data ślubu: 3 WRZESIEŃ '05
« Odpowiedź #271 dnia: 10 Listopada 2006, 10:24 »
dziewczyny takamała rada dotyczaca badanka
weźcie ze sobą cytrynkę jak wciśniecie trochę do tego roztworu to będzie łatwiejsze do przeżycia bo to taki straszny ulepek :shock:

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #272 dnia: 12 Listopada 2006, 17:25 »
Cytat: "alex"
weźcie ze sobą cytrynkę

a tak...wiem o tym....podobno ten "eliksir" jestpotworny w smaku.

no moje kochane, wreszcie sie upewniłam....dzidzia kopoie ! wczoraj tak sie rozbrykała, że juz nie musialam reki do brzuszka przykładać aby poczuc kopniaczki...mam nadzieje ze przez ten tydzien sie rozkreci, bo narazie to tak nie zawsze czuje.
Do tego  czułam jak ono sie przemieszcza, nie jak kopie ale tak jakby się przekręcało...nie wiem jak to opisać....

Do tego odkryłam coś niesamowitego. jak położyłam się sie na wznak, to widac było taką twardą "kulkę" (w zasadzie to byla tyllko ta "kulka"). podejrzewam, ze na 90 % to właśnie była dzidzia.

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #273 dnia: 12 Listopada 2006, 17:31 »
teraz siedze- leze i staram strawic to co zjadłąm, wiec :dwu daniowy obiad (potym powinien byc juz pass) , pomarańczę i resztkę orzeszków ziemn ych (solonych oczywiscie).....a ciagle mam ochote na grapefruita...ktory lezy koło mnie  :twisted:  - to sie nazywa obrzarstwo....

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 13.08.2005
« Odpowiedź #274 dnia: 12 Listopada 2006, 18:49 »
Cytat: "Gosiaczek80"
to sie nazywa obrzarstwo....

no przestan !
To sie nazywa przekaska :D
To, że się uśmiecham, śmieje i żartuje jak zawsze nie znaczy, że u mnie jest zajebiście. Ja po prostu nie lubię pokazywać, że jest mi bardzo źle. -

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #275 dnia: 12 Listopada 2006, 19:20 »
ooo ela pojawilas sie ...SUPER !!!
stwierdzam ze ta moja kruszynka to jakaś leniwa jest....nie chce kopac....a wczoraj wieczorem tak fajnie bylo.... :(

Offline asiek

• Chuck Norris
  • data ślubu: 14.08.2004
« Odpowiedź #276 dnia: 12 Listopada 2006, 19:44 »
Gosiaczku, ogromnie się cieszę,że u Ciebie wszystko ok. Cśnienie widzę też u Ciebie należy do niskich....Ja w ciąży miałam często tak niskie, że prawie niewyczuwalne....  :P  .
Co do krzywej cukrowej,to tak
- na czczo przyjść i pobrać krew;
- wypić glukozę (jeśli 50 ml - to po godzinie pobrać krew; jeśli 75, to po godzinie i po kolejnej godzinie)
- dopiero potem zjeść śniadanko niestety  :roll:

no moje kochane, wreszcie sie upewniłam....dzidzia kopoie ! wczoraj tak sie rozbrykała, że juz nie musialam reki do brzuszka przykładać aby poczuc kopniaczki...mam nadzieje ze przez ten tydzien sie rozkreci, bo narazie to tak nie zawsze czuje.
Do tego czułam jak ono sie przemieszcza, nie jak kopie ale tak jakby się przekręcało...nie wiem jak to opisać....

to cudowne uczucie,prawda :?:  :?:  :?: Rozkoszuj się tym   :Wzruszony:  
A jak fajnie będzie,jak porządnie kopnie w żeberko,hihi
Dużo zdrówka :!:

Offline merkunek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #277 dnia: 12 Listopada 2006, 19:58 »
Oj, czyli jednak ruchy, to super!!!!!! A co do krzywej cukrowej i tego ulepku, to jak dla mnie nie był taki zły  :mrgreen: choć na codzień nie słodzę...

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #278 dnia: 13 Listopada 2006, 07:37 »
to jak dla mnie nie był taki zły  choć na codzień nie słodzę...

ja słodzę...ale zauważyłam, że znacznie mniej niż przed ciążą. Po bardzo słodkiej herbacie strasznie mnie muli. jak bedzie z tym - zobaczymy...ale w cytrynę napewno się zaopatrze (zawsze mam cytrynę w lodówce  :mrgreen: )

Cytat: "asiek"
Rozkoszuj się tym  

juz sie doczekac nie moge....

rybkawiedenka
  • Gość
« Odpowiedź #279 dnia: 13 Listopada 2006, 09:53 »
Gosiu jak ja sie nie moge doczekac tych kopniaczkow!!! Moj babel juz sie wierci, chwilami daje sie wyczuc na ktoryms boku, ale to ejszcze rzadko.....

Co do slodkosci to zauwazam ze mnie tez bardziej do kwasnego ciagnie!

Offline Vall

• Chuck Norris
  • Żyć - oznacza wciąż wyrywać się do przodu!
  • data ślubu: 07.07.2007 :smile:
« Odpowiedź #280 dnia: 13 Listopada 2006, 12:44 »
Gosiaczek80, i ja sie medluje u Ciebie..nie sposb ogarnąc wszytskeigo :)
Ja oststnio z ciąza za pan brat - moja siora włąsnei spodziewa sie synusia..jest w 28 tygdniu :)
I smiej sie, że wszelkie proadniki czyta jak dopadną ja jakies dolegliwości to sprawdza czy tak ma byc - i wszystko ksiązkowo.... :)

asiek napisał/a:
Rozkoszuj się tym

juz sie doczekac nie moge....

no zobaczymy co będziesz mówic, jak neid a Ci w spokoju odpoczywac :) bo zwykle podbno jest tak, ze zaczyna się wiercic kiedy mamusia spokojnei sobie lezy...a jak sie porsuza to mu dobrze bo maluszka buja :)

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #281 dnia: 13 Listopada 2006, 13:06 »
Cytat: "Vall"
Gosiaczek80, i ja sie medluje u Ciebie..

witam Cię Vall w moim nowym, bebikowym wątku.

.nie sposb ogarnąc wszytskeigo

wcale się nie dziwię, forum tak się rozrosło.....ale to dobrze.  :mrgreen:

no zobaczymy co będziesz mówic, jak neid a Ci w spokoju odpoczywac  bo zwykle podbno jest tak, ze zaczyna się wiercic kiedy mamusia spokojnei sobie lezy...a jak sie porsuza to mu dobrze bo maluszka buja

narazie to ja do ok.18 prawie ciągle jestem na nogach....wiec muszę się pogodzić razcej, że maleństwo mało będzie kopać  :cry:

dziewczyny słuchajcie....czy przejedzenie, pełne jelita itp. sprawy mogą tłumić kopniaczki ? coś mi się wydaje, moje przepełnione jelita (nio niestety, dopadły mnie zaparcia) mogą tłumić kopniaczki ?

Cytat: "rybkawiedenka"
Gosiu jak ja sie nie moge doczekac tych kopniaczkow!!!

rybko u ciebie pierwsze kopniaczki mogą pojawić się za dwa tygodnie  :!: bo to twoja druga ciąża.

Co do slodkosci to zauwazam ze mnie tez bardziej do kwasnego ciagnie!

ja w zasadzie to jem i kwaśne i słodkie. W słodkich nieco wybredna się stałam  :twisted:  bo nie wszystko mi smakuje. Ale dobrze ukiszona kapusta jest rewelacyjna. czy też kwaskowe zupy...mniam,mniam.

rybkawiedenka
  • Gość
« Odpowiedź #282 dnia: 13 Listopada 2006, 13:18 »
Gosiu wiem ze przy drugiej ciazy wczesniej wszystko sie wyczuwa i powiem ci ze caly czas sie zastanawaim kiedy to bedzie!! Czekam i czekam!

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #283 dnia: 13 Listopada 2006, 13:35 »
dziś skończyliśmy 19 tydzień. A więc tym samym zaczynamy 20.....(matko ale te 12 tygodni szybko zleciało).  tak się zastanawiam, że to już chyba początek 5 miesiąca  :!:  :!:

Półmetek....

Czuję się trochę zagubiona, że tak szybko czas ucieka. Za kolejne 20 tygodni będę lulać swoje maleństwo i mój świat jeszcze bardziej wywróci się do góry nogami...

Co do ciążowych aspektów to:

* zmieniły mi się żywieniowe upodobania: znacznie mniej słodzę (a mleko to już nawet  przestałam), owocowe herbatki mi nie smakują (z tego powodu mi strasznie smutno i przykro) i wątróbka drobiowa też (a tak ją lubiłam). Wędlina jest niesmaczna i zazwyczaj mi śmierdzi (co jest wprost przeciwne do 1 . trymestru). Jedyną "wędliną" jaką mogę przełknąć, jest mięso pieczone ale tylko domowe... ogólnie to mięso może dla mnie nie istnieć, a jeśli juz to najlepiej akceptuję wołowinę. Tak jak mięso dla mnie może nie istnieć, tak niewyobrażam sobie życia bez zupy....nawet rosół akceptuję i wcinam posłusznie   :shock:  Obrzydzenie zapachowe na żółty ser naszczęście mi przeszło, więc teraz kanapki do pracy są z serem.

* Brzuszek rośnie i jest coraz większy... i trudno już go ukryć  :twisted:   :mrgreen:  hmmmm trzeba by się zmierzyć w obwodzie....
próbowałam założyć ostatnio rybaczki biodrówkowe...i nie stety...brakowało jakieś 7 cm .... jak niewięcej...  - jak nic muszę zakupić dresik, bo po domu nie mam w czym chodzić.

* pojawiły się kolejne mniej przyjemne objawy ciąży (zaparcia) i te znacznie fajniejsze, czyli kopniaczki....

* i ciągle zastanawiam sie kto tam w środku siedzi : Zuzia czy Filip  :?:

Offline Vall

• Chuck Norris
  • Żyć - oznacza wciąż wyrywać się do przodu!
  • data ślubu: 07.07.2007 :smile:
« Odpowiedź #284 dnia: 13 Listopada 2006, 13:44 »
Zuzia czy Filip

no to chyba juz nie długo będzies zmogła sie dowiedziec :) jescze troszke cieprliwości :)

rybkawiedenka
  • Gość
« Odpowiedź #285 dnia: 13 Listopada 2006, 14:08 »
Ja tez jestem strasznie ciekawa! Mam nadzieje ze jak tylko sie dowiesz to podzielisz sie z nami newsami!

Eva*
  • Gość
« Odpowiedź #286 dnia: 13 Listopada 2006, 14:16 »
A ja tam  mówię, że Zuzia... :wink: Bo byłaby to w końcu imienniczka mojej córki :wink:

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #287 dnia: 13 Listopada 2006, 18:01 »
Cytat: "Eva*"
A ja tam mówię, że Zuzia.

jestes trzecią kobietką, która stawia na dziewczynkę  :mrgreen:

mąż, jego siostra i mama stawiają na chłopca  :wink:

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #288 dnia: 13 Listopada 2006, 18:02 »
Mam nadzieje ze jak tylko sie dowiesz to podzielisz sie z nami newsami!

mofa....napiszę od razu....

Offline Martaxyz11

• Chuck Norris
« Odpowiedź #289 dnia: 13 Listopada 2006, 20:30 »
Gosiaczek80,  :serce: jestem i u Ciebie po 100 latach nieobecności  :oops:

No i widze ze wszytstko jest w najlepszym porzadeczku !!  :D

Powiem Ci ze imona macie bardzo ładne i jedno i drugie mi się podoba  :D

Pogłaskaj brzusio od cioci Marty  :D  i wybacz ze bede wiecej czytac i sprawdzac czy odpoczywasz troszkę niz pisać za czesto.... :wink:
"wszystkie zwieŻęta są rUwne, ale świnie są rUwniejsze"
Orwell G. "Folwark Zwierzęcy"

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #290 dnia: 14 Listopada 2006, 08:15 »
Cytat: "Martaxyz11"
jestem i u Ciebie po 100 latach nieobecności

Marta fajnie, że zajrzałaś. wcale się nie dziwię, że nie piszesz dużo...przy takim małym szkrabiku jest pewnie mnóstwo pracy.

No i widze ze wszytstko jest w najlepszym porzadeczku !

:mrgreen:  ano odpukać w niemalowane   :mrgreen:

Powiem Ci ze imona macie bardzo ładne i jedno i drugie mi się podoba

cieszę się, że ci się podobają. Zostały wybrane naprawdę lata temu  :wink:

Pogłaskaj brzusio od cioci Marty

wykonane  :lol:

wiecie co? zastanawiam się nad jedną rzeczą.  Czy w czasie ciąży śniły się wam wasze dzieciątka ? albo czy śniła się wam ich płeć ?
pytam się, bo mnie po raz drugi (w trakcie ciąży) śniła mi się córcia, taka nowonarodzona (choć tym razem wyglądała na starszą ) i że ja ją karmiłam piersią (a jak łapczywie jadła, hohoho). Nie pamiętam żebym widziała płeć ale byłam pewna na 100% że to była dziewczynka.

Mojemu mężowi w weekend śniło się, że rodziłam i urodziłam synka  :wink:  

Na ostatnim usg nie było widać siusiaka, więc czyżby....

Kiedyś teściowa mi mówiła, że jak się śni dziecko to jest to niedobry znak. Ale ja w sennikach internetowych  wyczytałam, że raczej dobry.  :?

Offline Tajusia

• Chuck Norris
  • data ślubu: 17.09.2005
« Odpowiedź #291 dnia: 14 Listopada 2006, 09:07 »
Wydaje mi się że to całkiem normalne ze śni Ci sie dzidziunia - przecież wiekszość czasu o niej myślisz, i to napewno nie wróży złych rzeczy, nie wierz przesądom teściowych  :wink:  :wink:  :wink:
Pozdrowionka dla Ciebie i Brzusia  :mrgreen:
"...Jest na ziemi jedno moje małe miejsce, gdzie poza biciem serca nie liczy się NIC więcej..."

Offline merkunek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #292 dnia: 14 Listopada 2006, 09:22 »
Nie wierz w przesądy...moja teściowa jak się dowiedziała, że jestem w ciązy kazała mi wyrzuciś świnke morską (mojego ślicznego Łysiorka), bo się zapatrzę i dziecko brzydkie będzie  :mrgreen: no wyśmiałam ją po prostu  :mrgreen:

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
« Odpowiedź #293 dnia: 14 Listopada 2006, 09:46 »
Cytat: "merkunek"
bo się zapatrzę i dziecko brzydkie będzie

przecież Łysy jest ładny :twisted: ale coś w tym jest - ostatnie foty Kuby (te z irokezem) wskazują na podobieństwo do Łysego :mrgreen:

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #294 dnia: 14 Listopada 2006, 09:56 »
Cytat: "Maja"
merkunek napisał/a:   

przecież Łysy jest ładny  ale coś w tym jest - ostatnie foty Kuby (te z irokezem) wskazują na podobieństwo do Łysego

haha  :mrgreen: haha :mrgreen: haha :mrgreen:  :mrgreen:

ło matko....to ja tuż zanim dowiedziałam się o ciąży przeszłam w domu tępienie    :Kill:  zwariowanych mysz....i niestety jedną z nich przyszło mi sprzątać ...a fuj   :x

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #295 dnia: 14 Listopada 2006, 09:57 »
no ale co ? śniła wam się płeć maleństwa czy nie ?

Offline merkunek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #296 dnia: 14 Listopada 2006, 10:00 »

przecież Łysy jest ładny :twisted: ale coś w tym jest - ostatnie foty Kuby (te z irokezem) wskazują na podobieństwo do Łysego :mrgreen:

no coś w tym jest  :mrgreen:  :mrgreen:  :mrgreen:

a co do płci, to normalnie nie pamiętam, czy mi się sniła...  :roll:

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
« Odpowiedź #297 dnia: 14 Listopada 2006, 10:09 »
U mnie tylko pokutuje twierdzenie, że jak sie małe dzieci śnią to kłopot - he he a cóż by innego :mrgreen:

Offline Tajusia

• Chuck Norris
  • data ślubu: 17.09.2005
« Odpowiedź #298 dnia: 14 Listopada 2006, 11:36 »
jak sie małe dzieci śnią to kłopot - he he a cóż by innego

Majka - jest coś innego - RADOŚĆ  :mrgreen:  :mrgreen:
"...Jest na ziemi jedno moje małe miejsce, gdzie poza biciem serca nie liczy się NIC więcej..."

Offline asiek

• Chuck Norris
  • data ślubu: 14.08.2004
« Odpowiedź #299 dnia: 14 Listopada 2006, 11:50 »
mnie chyba się śnił mój synio kiedyś,jak byłam w ciąży,tzn śniła mi się dzidzia chyba.Bo płci nie pamiętam,czy śniłam.Ale nie wiem osobiście co to znaczy.Ale na pewno po porodzie jest sama radość!!! Nic innego.
Dużo zdrówka!!!