Autor Wątek: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach  (Przeczytany 4072342 razy)

Offline justyna85

• Chuck Norris
  • data ślubu: 01.08.2009
Odp: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach
« Odpowiedź #29490 dnia: 2 Grudnia 2013, 21:07 »
Czy miała któraś rtg bioderek u niemowlaka? Dostaliśmy skierowanie na rtg, ale czytam w necie że rtg bioderek nie robi się u niemowlaków, że usg wystarczy.

tak moja Nadia miała , ale tu w NO

ps.  lusi251 dziękuje za książke :)
a i nie było podejrzeń o coś poważnego ,po prostu zwykła kontrol z racji wcześniactwa

Offline vonka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2008
« Odpowiedź #29491 dnia: 3 Grudnia 2013, 21:25 »
kiedy Wasze dzieci zrezygnowały całkowicie z drzemki w ciągu dnia?

Patryk od ponad tygodnia nie chce spać w południe
jest senny ziewa ale na propozycję położenia się kategorycznie odmawia, wspólne leżenie też jest bee
dzisiaj pościeliłam łóżku w sypialni i włączyłam na chwilę bajkę, żeby choć na chwile się położył
dzień zaczyna od płaczu (bo kot siedzi na parapecie, bo kot sobie poszedł, bo świeci słoneczko, bo już nie świeci) - czasami brakuje mi już siły
później jest już ok i rzadko płacze z takich powodów

co mam zrobić z tym spaniem?
przywiązać go do łóżeczka nie zamierzam (bo i takie złote rady dostałam od sąsiadki)
w ubiegłym tygodniu spał od 22 do 10, unormowałam i teraz śpi od 20 do 8  ::)

Offline lusi251

• Chuck Norris
  • data ślubu: 28 04 2012
« Odpowiedź #29492 dnia: 3 Grudnia 2013, 21:40 »
a propo spania - co myślicie o spaniu na brzuchu maluszka? Klaudia miała etap 'na wznak' potem był prawy bok tylko a od kilku dni czasami zasypia na brzuchu.. odwracac ja czy zostawiac? Już jest calkiem duza chyba nie jest to niebezpieczne.. co myślicie?

Offline Olaa
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #29493 dnia: 3 Grudnia 2013, 22:02 »
a propo spania - co myślicie o spaniu na brzuchu maluszka?
Moi - obaj - od urodzenia spali na brzuszku.
There is no such thing as an ending. Just a new beginning...

Offline dziubasek

• Chuck Norris
  • data ślubu: .:25.08.2006:.
« Odpowiedź #29494 dnia: 3 Grudnia 2013, 22:10 »
kiedy Wasze dzieci zrezygnowały całkowicie z drzemki w ciągu dnia?

Obaj mieli po 2 lata. Na początku, jak zrezygnowali z drzemki,  chodzili spać na noc chwilę po 18tej ;) i wstawali po 6, ale z czasem dzień stał się "normalniejszy" i teraz obaj chodzą spać ok 20.30 i budzę ich do przedszkola ok 7.30. W przedszkolu nie śpią ;)

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #29495 dnia: 3 Grudnia 2013, 22:41 »
Mój Karol przed 2 rokiem już nie spał w dzien
chociaż czasami zdarza mu się jeszcze kimnac ale to muszą być sprzyjające warunki
chodzi spać po 20 i wstaje ok 8
no chyba że musze go zawiezc do babci to o 6.30 ale dla niego to nie spał ma roznicy

Jesli chodzi o spanie na brUszku jest to najlepszą pozycja
mój nawet tak w wozku spał  ;)

Offline ziomaleczka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 12.09.2009
« Odpowiedź #29496 dnia: 3 Grudnia 2013, 22:44 »
Moja Anuśka nadal śpi w dzień :) Godzina snu musi być :)

Spałaby dłużej czasem, ale delikatnie po tej godzince ją wybudzam, bo wieczorem byłby sajgon, kongo i meksyk :P

Offline Daruda

• Chuck Norris
  • data ślubu: 20.06.2009
« Odpowiedź #29497 dnia: 3 Grudnia 2013, 22:45 »
My Alanowi sami zabraliśmy drzemkę i nie pamiętam,żeby narzekał;-) oczywiście czasem się zdarzy,że zaśnie w ciągu dnia, a niech sobie śpi jak jest zmęczony, ale potem do łóżka idzie o przyzwoitej porze;-) my nie mogliśmy sobie pozwolić ,aby Alan sobie zasypiał o 16 i wstawał o 19 ;-))) bo ja sama chciałam iść spać około 22/23 ;-))) a On w najlepsze się bawił, drzemka została odpuszczona i marudnych dni było niewiele;-)

Offline malgosiask

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
« Odpowiedź #29498 dnia: 3 Grudnia 2013, 22:52 »
U nas też drzemki zniknęły lekko po 2 urodzinach. Tak jest o wiele lepiej - chodzi spać wcześniej. Śpi 12h, z małymi przerwami na "pogawędki" ;)
Jak ma drzemkę w ciągu dnia (zdarza mu się raz na tydzień) to zasypia o nieludzkiej porze, więc staramy się żeby nie drzemał. Mamy małe leżakowanie po obiedzie przed tv.

Mój kochał spać na brzuszku, na spacerach też tak spał.

Offline .monia.

• * * * * *
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #29499 dnia: 3 Grudnia 2013, 23:24 »
Moja też sama zrezygnowała z drzemki  w dzień przed 2 urodzinami.
Czasem jak jedziemy gdzieś autem to zdarza jej się usnąć, więc zawsze dalszą podróż planujemy albo rano, gdzie jeśli uśnie to i tak pójdzie w miarę normalnie spać (20.30) albo na noc  :). jeśli nie uśnie w ciągu dnia to śpi do ok. 8 chyba, że braciszek ją obudzi wcześniej. Jeśli zaśnie w dzień to później tak jak u Was, jest Meksyk. Nie chce spać o normalnej porze wieczorem i buszuje do 23. Ale to na szczęście baaaaaardzo rzadko się zdarza  ;D

Offline hania3033

• Chuck Norris
« Odpowiedź #29500 dnia: 3 Grudnia 2013, 23:28 »
A mój ponad dwulatek jeszcze kima w dzień ;) Musi pospać chociaż godzinkę (albo i dłużej) - czy to w żłobku czy w domu, około 12, wtedy budzi się 13-14 i na noc zasypia o ludzkiej 20 ;) Bez drzemki by nie wyrobił ;D

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 08.09.2007
« Odpowiedź #29501 dnia: 4 Grudnia 2013, 07:07 »
Dominik cała noc potrafi przespać na brzuchu :) inaczej nie zasnie.

Offline vonka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #29502 dnia: 4 Grudnia 2013, 08:46 »
Patryk wczoraj zasnął kilka minut po 20 w trakcie czytania bajki
nie wiem co mam robić z wolnym czasem  :D
jak były drzemki w ciągu dnia to chodził spać koło 22
nie powiem - zmiana bardzo mi się podoba  :D

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #29503 dnia: 4 Grudnia 2013, 08:52 »
Moi nadal mają drzemkę w ciągu dnia :) Maćkowi zdarza się spać nawet 2h :) Ale nie śpią juz zawsze.

Offline ~monika~

• Chuck Norris
  • data ślubu: 06.08.2006
« Odpowiedź #29504 dnia: 4 Grudnia 2013, 09:32 »
Mój Filip to był (i jest nadal) mega śpioch, z drzemki w dzień zrezygnował gdzieś blisko 4 roku życia. Z tym, że nawet jak spał w dzień po 2 godziny to wieczorem zasypiał normalnie:) Z Hancią chyba nie będzie tak różowo;) Ale może się zdziwię;)

Offline dziubasek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #29505 dnia: 4 Grudnia 2013, 09:33 »
to jest też kwestia w jakim trybie my żyjemy... u nas sygnał, że czas wyeliminować drzemkę był wówczas, kiedy zaczęła się ona przesuwać... a z racji pracy nie mogliśmy sobie pozwolić, aby dzieci buszowały po 20 po chacie ;) Wieczór musieliśmy mieć "wolny" od dzieci, aby ogarniać sprawy firmowe ;) Wtedy jeszcze maluchy nie chodziły do przedszkola więc w zasadzie pracę zaczynałam jak szli spać ;)
Miałam natomiast niedawno sesję z rodzinką, która najaktywniejszy okres rodzinny ma w godz. 19-24... synek ma rok :) I zrobili to celowo, bo choć mały jest z mamą w domku to jednak pracujący długo tata też chce uczestniczyć w życiu swojego synka. Jak wraca do domu o 19 dopiero zaczynają rodzinne życie ;) Idą spać razem z synkiem, rano tata ucieka do pracy, a mama z małym wstają dopiero ok 11 ;)

Offline Zaneta_81

• Chuck Norris
  • data ślubu: 7.07.2007
« Odpowiedź #29506 dnia: 4 Grudnia 2013, 10:34 »
Też jakieś wyjście. Wole jednak wieczór mieć wolny i nadrabiać wspólny czas w weekendy ;)
Dla mnie opcja zasypiania dzieci po godz. 19 jest nie do ruszenia ;) ale ja to wyrodna jestem  :P

Dzieci się nie wychowuje, dzieciom daje się przykład...

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #29507 dnia: 4 Grudnia 2013, 12:35 »
Mój MAciek nawet jak śpi do 16 to zasypia o 20 :) i dla mnie też kwestia spania dzieci o 20 jest nie do ruszenia.... mają być już w łóżkach ;D

Offline ika3w

• Ilona
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23.08.2008r
« Odpowiedź #29508 dnia: 4 Grudnia 2013, 12:46 »
joannaM moja Tosia miała Rtg stawów biodrowych, miała dysplazję i nosiła aparat.

A z drzemki zrezygnowaliśmy zaraz po skończeniu 2 lat, bo właśnie nocne zasypianie zaczęło się nam przesuwać do nieprzyzwoitych pór  :)

Offline joannaM
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #29509 dnia: 4 Grudnia 2013, 13:44 »
Wczoraj mieliśmy rtg bioderek, na szczęście wyszło że jest dobrze, odetchnęłam.
Zamówiłam nianię elkt. Switel 58, jak ktoś będzie potrzebował opinii o niej to chętnie odpowiem.

Co do drzemek w ciągu dnia, to u nas drzemka 2 godzinna jest, potem lata do 22.
Udało mi się ustawić obydwoje tak by mieli drzemkę jednocześnie, mogę wtedy odetchnąć, czyli wypić zimną już kawę, ogarnąć mieszkanie, zrobić obiad, czasem zdarza się że ogarnę i siebie  ;D wczoraj udało mi się paznokcie pomalować.
Doba ma stanowczo za mało godzin dla mnie.
On 2011
Ona 2013

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #29510 dnia: 4 Grudnia 2013, 14:02 »
Mój nawet jak z drzemki wstanie po 18 ( jesli jest ) to i tak pójdzie spać po 20
zawsze tak mieliśmy , z zasypianiem nie ma problemu u nas od początku  ;)
noce cale przesypia od 6 miesiąca życia i tak jest do tej pory z małymi wyjątkami  ;)
od czasu do czasu przydrepcze do nas ok 3- 4 rano  ;)

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #29511 dnia: 4 Grudnia 2013, 17:35 »
Dziubasek - nie wiem czy byłabym skłonna tak poświęcić najlepsze godziny snu dziecka  ::) Poza tym myśl o przestawieniu później malucha do innego trybu życia (np. przedszkolnego) mnie osobiście paraliżuje.

u nas na szczęście sprawy się już dawno unormowały. 19 - kąpiel, 19:30 łóżko i czytanie bajki, 20 - spanie. Gdy coś nam się przesuwa Nikola od razu ma problem z zaśnięciem. Najłatwiej i najszybciej zasypia do 20 i wtedy w miarę wysypia się do przedszkola  ::)

Offline agulla1919

• Chuck Norris
« Odpowiedź #29512 dnia: 4 Grudnia 2013, 18:01 »
Czy po cc moze zrobic sie ranka na bliznie?
Caly czas mnie swedzi ta blizna,a wczoraj zobCzylam mala ranke i m krew (pare plamek).Blizne mam mocno czerwona.Czy powinnam sie z tym udac do lekarza?

Offline malgosiask

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
« Odpowiedź #29513 dnia: 4 Grudnia 2013, 18:33 »
Wiesz agulla, ja bym na pewno poszła. Jesteś przecież już ponad 3 miesiące po cc, takie rzeczy nie powinny się dziać.

Offline dziubasek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #29514 dnia: 4 Grudnia 2013, 18:43 »
Koniecznie przejdź się do lekarza... nie pamiętam jak mi się goiła rana, ale na pewno szybko o niej zapomniałam...

Marta, czy ja wiem czy to jest poświęcenie? Dziecko powinno spać +/- 10-12h w nocy,a czy zrobi to między 20-8, czy 23-11 to wydaje mi się to zupełnie obojętne. Inna sprawa że mi osobiście taki tryb zupełnie by nie odpowiadał. Teraz już kręcę nosem, bo chłopaki o 20 co prawda są już w łóżkach, ale ostatecznie zasypiają ok 20.30... tęsknie do czasów jak przed 19 już słodko spali :P Tyle, że faktycznie przy trybie przedszkolnym to byłaby już przesada ;) Ledwo wróciliby z przedszkola, a już by szli spać... trzeba poczuć, że się ma dzieci, co nie?

Offline agulla1919

• Chuck Norris
« Odpowiedź #29515 dnia: 4 Grudnia 2013, 19:38 »
To chyba pójdę ię zapisać do tego lekarza.
Ogólnie to bliznę mam cały czas czerwoną i cały czas mnie swędzi.A ta ranka naprawdę mała sie zrobiła ... no,ale jak piszecie że warto iść to pójdę.

Dziewczyny moja Julka od samego początku często ulewa.
Do 3 miesiąca wymiotowała jak z fontanny , a teraz już tylko lekkie ulewanie.
Ale czy normalne jest to że ona ulewa jak by wodą ???Czasem właśnie,a raczej często ulewa takim płynek przezroczystym.
Czasem samym mlekiem,a tylko parę razy ulało się jej takim "serkiem".
Teściowa jak u nas była to własnie nie podobało się jej te ulewanie Julki wodą ... i nie powiem że troszkę się tym zamartwiam teraz.

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #29516 dnia: 4 Grudnia 2013, 20:45 »
To chyba pójdę ię zapisać do tego lekarza.
Ogólnie to bliznę mam cały czas czerwoną i cały czas mnie swędzi.A ta ranka naprawdę mała sie zrobiła ... no,ale jak piszecie że warto iść to pójdę.

Dziewczyny moja Julka od samego początku często ulewa.
Do 3 miesiąca wymiotowała jak z fontanny , a teraz już tylko lekkie ulewanie.
Ale czy normalne jest to że ona ulewa jak by wodą ???Czasem właśnie,a raczej często ulewa takim płynek przezroczystym.
Czasem samym mlekiem,a tylko parę razy ulało się jej takim "serkiem".
Teściowa jak u nas była to własnie nie podobało się jej te ulewanie Julki wodą ... i nie powiem że troszkę się tym zamartwiam teraz.

Nikola była mistrzem w ulewaniu (nawet dusiła się od tego kilka razy) i ulewała czym się dało, serkiem, mlekiem, mlekiem ze śluzem, albo niemal samym wodnistym śluzem. U nas to nie było nic niepokojącego. Wolniejsze jedzenie, karmienie w pionie, odciąganie pierwszego mleka cyckowego by nie podawać za dużo laktozy itd. itp. w końcu znacznie ulewanie zmniejszyło.

Mi rana dokuczała długo, chociaż na zewnątrz zagoiła się szybko, jednak pamiętam, że lekarz mówiła, że jak by cokolwiek się działo to mam iść na kontrolę. Nie powinno być ranek, krwi żadnych wydzielin.

Ania :) wg mojej wiedzy książkowej sen jest najlepszy i najbardziej wartościowy między 20 a 24 - dlatego pisałam o poświęceniu :) Dla mnie to rodzice mogą w ogóle dziecka nie kłaść jeśli uważają że dobrze robią :P

Ja zazwyczaj w tygodniu spędzam z Nikolą 4-5h w ciągu dnia. Ale jest to najczęściej czas tylko dla niej.

Offline sylwiq

• Chuck Norris
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
« Odpowiedź #29517 dnia: 5 Grudnia 2013, 08:38 »
mamuski poszukuje nosidla dla syna.
uzywane bedzie sporadycznie.. np jak bedzie padalo zeby tylko wsadzic na klate w nosidle mlodego i wyskoczyc do warzywniaka na druga strone...
generalnie tylko po to mi nosidelko.

macie jakies godne polecenia ktore nie zrujnuje nas finansowo??
i moze ktoras wie na co zwrocic uwage kupujac takowe nosidlo?

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #29518 dnia: 5 Grudnia 2013, 09:13 »
Caly czas mnie swedzi ta blizna,a wczoraj zobCzylam mala ranke i m krew (pare plamek).Blizne mam mocno czerwona.Czy powinnam sie z tym udac do lekarza?

Agata a miałaś kontrolną wizytę z usg rany? Jeśli krwawi to idź do lekarza. Mnie czasem swędziało i raz gdzieś z boku tak się trochę pogrubiła i zaczerwieniła i to swędziało, ale tylko trochę i może po 2-3 dniach się wyrównało, żadnej krwi nie było.

Offline _patka_

• Chuck Norris
« Odpowiedź #29519 dnia: 5 Grudnia 2013, 09:24 »
mamuski poszukuje nosidla dla syna.
uzywane bedzie sporadycznie.. np jak bedzie padalo zeby tylko wsadzic na klate w nosidle mlodego i wyskoczyc do warzywniaka na druga strone...
generalnie tylko po to mi nosidelko.

macie jakies godne polecenia ktore nie zrujnuje nas finansowo??
i moze ktoras wie na co zwrocic uwage kupujac takowe nosidlo?
ja mam uzywane, ale juz nie potrzebuje :)

Agata a miałaś kontrolną wizytę z usg rany? Jeśli krwawi to idź do lekarza. Mnie czasem swędziało i raz gdzieś z boku tak się trochę pogrubiła i zaczerwieniła i to swędziało, ale tylko trochę i może po 2-3 dniach się wyrównało, żadnej krwi nie było.
mnie tez troche swedziala, byla czerwona, ale lekarka mowila mi, ze to dpbrze, bo znaczy ze sie goi. Natomiast zadnych ranek nie mialam i to jest niepokojace. Trzeba skonsultowac. :)