Autor Wątek: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach  (Przeczytany 4067582 razy)

Offline _patka_

• Chuck Norris
Odp: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach
« Odpowiedź #28320 dnia: 1 Października 2013, 19:40 »
My stolik mamy taki i Antek lubi sie nim bawic, a teraz lubi przy nim stawac, nogi wyjelam i lezy na ziemii. http://olkusz.olx.pl/sprzedam-stolik-edukacyjny-fisher-price-iid-202521539

Offline hania3033

• Chuck Norris
« Odpowiedź #28321 dnia: 1 Października 2013, 19:42 »
Tak, kostkę polecam ;)

Aniu, bębenek to niegłupia sprawa i Marietka wcale nie jest za duża ;) Ostatnio nam psycholog powiedziała że fajnie jakby Tymek miał bębenek (a jak wiesz skupiamy się na mowie), bo można na nim świetnie ćwiczyć powtarzanie dźwięków. Ty wystukujesz jakis prosty rytm i zachęcasz Marietkę do tego samego. Chodzi o usprawnienie syntezy i analizy słuchowej, bo w końcu od słuchu do mowy niedaleka droga. Nie chodzi o "byle jakie" bębnienie i walenie w niego ;)

Milcia, super pomysł z matą! Zapisałam do ulubionych i też jutro przeszperam allegro. Ania jak znajdziesz coś ciekawego to daj znać :)

Pati, widziałam filmik, Antoś pięknie sobie radzi :D Chodziło mi o to, że on staje, a od stawania do chodzenia może być jeszcze daleko - stąd wniosek że jest za mały na chodzik, jeśli zdecydujesz się go w ogóle kupić. Ale to moje zdanie ;)

Offline _patka_

• Chuck Norris
« Odpowiedź #28322 dnia: 1 Października 2013, 19:43 »
Aniu Marietka zaraz konczy dwa latka tak? Usunelas suwaczek i nie pamietam  :P moze to sie orzyda http://parenting.pl/portal/zabawki-dla-dwulatka

Offline _patka_

• Chuck Norris
« Odpowiedź #28323 dnia: 1 Października 2013, 19:46 »
Hania mi wlasnie sie wydaje, ze teraz bylby odpowiedni moment na ten chodzik, bo poki sam nie chodzi to moglby sie w ten sposob w pionie poruszac. Ale musze przemyslec te kwestie, tym bardziej,ze on staje przy stoliku swoim i jakby chcial pojsc wiec moze lepiej ten pchacz? Bo w koncu do chodaka nie bedzie chcial wejsc, a pchacza to zawsze moze sobie uzyc. Chyba jest bardziej praktyczny nie? Ale wstrzymam sie do chrzcin bo moze dostanie cos takiego.

Offline lusi251

• Chuck Norris
  • data ślubu: 28 04 2012
« Odpowiedź #28324 dnia: 1 Października 2013, 19:49 »
mamom młodszych dzieciaczkow polecam taka wieze z polkul z fisher price : cos takiego: http://szafka.pl/c1126583-kubeczki-piramida-wieza-fisher-price.html u nas to jest akurat hit :) mala szura spodeczkami po podłodze, rozwala wieze z nich no i pelza za ta grzechoczaca pileczka, jak usiądzie to pewnie odkryje kolejne opcje ;)

co do chodzika uważam ze jest zbędny.. mam cos podobnego ale bez kolek.. http://www.kiddicare.com/wcsstore/SafeStorefrontAssetStore/images/pwr/product-reviews/Toys-Bouncers-Swings/Baby-Walkers-and-Entertainers/Graco/p/15189-Graco-Fun-Rock-Giggles-multi.html ale wkładam tam mala dosłownie na 5min i to co pare dni, frajda dla niej duza, ale na dluzej tez nie daje jej w tym siedzieć bo się boje o jej kregoslup

Offline milcia

• Chuck Norris
  • W życiu chodzi o to, by być trochę niemożliwym ;)
  • data ślubu: 08.08.2008
« Odpowiedź #28325 dnia: 1 Października 2013, 19:59 »
Anio0lek mój Tymek właśnie z tym stolikiem chodził jak z pchaczem ;)
Timber 27.12.2009 Nuśka  27.06.2013
BOY
GIRL

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #28326 dnia: 1 Października 2013, 20:01 »
Haniu, a taki zwykły bębenek to mamy (o jaaaa napisałam wcześniej przez "om"  ::). DOstała od chrzestnego na roczek, ale jest w PL. to już poczekamy, ale dzięki za pomysł zabawy.

Pati, dzięki! z 14 grudnia jest ;) Zapoznam się później, bo carbonara w piekarniku i zaraz będzie trzeba iść  :P
Świetnie Antoś sobie radzi!
Jeśli pytasz co lepsze, to dla mnie pchacz  ;) ale najlepiej taki z melodyjkami, światełkami, co najmniej taki jak wkleiłam, albo i bardziej skomplikowany, żeby się dłużej pobawił. My tu mieliśmy taki prosty - same grzechotki, jakieś kulki i tym się w ogóle nie bawiła poza chodzeniem.

Offline hania3033

• Chuck Norris
« Odpowiedź #28327 dnia: 1 Października 2013, 20:13 »
Ja też bym wybrała pchacz ;) Mielismy taki jak Ania wkleiła oraz taki jak ten poniżej pchaczo-jeździk (rączkę musiałam przykleić po swojemu bo wypadała). Tymek do dzisiaj sie bawi :P Wagonik się odczepia i zostaje sam pchacz. Najpierw przy nim chodził, dopiero potem zaczął śmigać na jeździku
http://tablica.pl/oferta/smily-chodzik-pchacz-jezdzik-pociag-lokomotywa-ciuchcia-muzyczny-ID2bABl.html

Offline milcia

• Chuck Norris
  • W życiu chodzi o to, by być trochę niemożliwym ;)
  • data ślubu: 08.08.2008
« Odpowiedź #28328 dnia: 1 Października 2013, 20:21 »
Jezusie pociąg też mamy  :mdleje: Masakra jak ja już odchowam te moje dzieci to chyba otworzę sklep  :hopsa:
Timber 27.12.2009 Nuśka  27.06.2013
BOY
GIRL

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #28329 dnia: 1 Października 2013, 20:22 »
Jezusie pociąg też mamy  :mdleje: Masakra jak ja już odchowam te moje dzieci to chyba otworzę sklep  :hopsa:
posprzedajesz i zarobisz na studia dla dzieci  ;D

Offline selena

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10.10.2009r.
« Odpowiedź #28330 dnia: 1 Października 2013, 20:47 »
Ten pociąg my także mamy, genialny, polecam!. Bawi się nim co dzień, narazie bez wagonika. I nie chodzi z nim, bo on jednak jest lekki, chodzi narazie przy cięższych rzeczach. Ale stoi z nim i ogólnie bawi się.

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 08.09.2007
« Odpowiedź #28331 dnia: 1 Października 2013, 20:56 »
Anulka ja myślę, że absolutnie nie jest za późno ani na bębenek ani na cymbałki. Do tego trąbka i gitara :) Natalka uwielbia do tej pory i łażą we dwójkę z Dominikiem i na całą parę nawalają w sprzęty ;)
Spróbuj np dać butelkę lub słoik a do tego np groch, piasek, orzechy laskowe... różne małe rzeczy, niech sobie sypie, przesypuje...
A może już by się zainteresowała domkiem dla lalek lub kucykami? Są kucyki takie interaktywne, coś gadają aby przy nich zrobić, zbadać czy coś.

U nas hitem jest teraz to MYSZKA MIKI I Natalka i Dominik lubią go męczyć. Są piosenki a przełączając tryb są opowiadania.

Offline alinka692

• "Decydując się na dziecko, kobieta zgadza się aby jej serce żyło poza jej ciałem"
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 06.08.2010
« Odpowiedź #28332 dnia: 1 Października 2013, 21:15 »
dziękuję za propozycję zabawek interaktywnych dla młodszych dziubasków  :D :D

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #28333 dnia: 1 Października 2013, 22:44 »
Jest taki specjalny chwyt do podnoszenia dzieci i od razu wlaśnie pleckami do brzuszka
nie powinno sie nosić przodem do nas bo dziecko wygina główke do tyłu, a jak jest przodem do świata to wszystko widzi i ma na czym oprzec swoją główkę i plecy
zaraz poszukam tego chwytu  ;)

Offline misia241

• Chuck Norris
  • data ślubu: 27.08.2011

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #28335 dnia: 1 Października 2013, 22:50 »
Ja tak podnosiłam Karola, wydaje się trudne ale szybko wchodzi w krew i teraz jak ide do jakiegoś niemowlaczka to mamusie ,jak Ty to robisz, pokaż to jeszcze raz  ;D

Mój Karol podnosił główkę jak mial miesiąc i wszyscy ło jaki silny
szkoda ze to bylo wzmożone napięcie mięśniowe  8)

Offline hania3033

• Chuck Norris
« Odpowiedź #28336 dnia: 1 Października 2013, 23:10 »
No wygląda tutaj na skomplikowane ;) Ja podnosiłam i odkładałam podobnie, ale jednak nie tak samo ;) Nasza pani reh. i P. Zawitkowski 8) pokazali mi jak to robić, i oni jakoś to łatwiej przedstawili ;)

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #28337 dnia: 1 Października 2013, 23:16 »
Ja mam bratową fizjoterapeutkę ze specjalnoscia dzieci i niemowlęta także pokazała nam wszystko dokładnie  ;)
może tu na tym filmiku nie widac dokładnie ...

Offline hania3033

• Chuck Norris
« Odpowiedź #28338 dnia: 1 Października 2013, 23:19 »
Ja mam bratową fizjoterapeutkę ze specjalnoscia dzieci i niemowlęta także pokazała nam wszystko dokładnie  ;)
Wiem wiem, pamiętam ;)

Właśnie ta pani na filmiku trochę jakby hmm.. przekombinowała? Ale ja akurat wiem o co chodzi ;) "Podnoszenie i odkładanie dziecka bokiem do podłoża" ;)

Offline marta082008

• Chuck Norris
  • data ślubu: 16.08.2008
« Odpowiedź #28339 dnia: 1 Października 2013, 23:23 »
O kurcze, toz to jakas masakra, ale cii, Adas sie budzi,ide potrenowac ;)

Offline lusi251

• Chuck Norris
  • data ślubu: 28 04 2012
« Odpowiedź #28340 dnia: 1 Października 2013, 23:49 »
Ja tak podnosiłam Karola, wydaje się trudne ale szybko wchodzi w krew i teraz jak ide do jakiegoś niemowlaczka to mamusie ,jak Ty to robisz, pokaż to jeszcze raz  ;D

łooo matulu jakie grzeczniutkie i spokojne dziecko :) i jak się patrzy w ta kobitke uroczo
moja nawet jak spi to tak grzecznie nie lezy tylko się rzuca ;D :D ;D obejrzałam ten filmik z mezem i oboje się usmialismy po pachy komentując np. 'nasza to już by dawno rzucila się do tylu', 'oho, taak na lezaco to już by się nie dala ponosic'

Offline Daruda

• Chuck Norris
  • data ślubu: 20.06.2009
« Odpowiedź #28341 dnia: 2 Października 2013, 00:18 »
co do tego siadania i stania -zachęcania czy nie ,powiem wam,że niemal codziennie widzę noworodki w spacerówce......serce się kraja.....strasznie popularną sprawą- głównie wśród irlandzkich tatusiów jest podrzucanie do góry małego brzdąca, tu również dziecko inaczej odbijają po mleczku - sadzając na kolanie, trzymając ręką pod szyją i klepiąc w plecy......kurcze irlandzkie dziaciaki mają chyba kręgosłupy z gliny;-))))

anulka,Alan też miał taki etap,że w sumie zabawki mogły nie istnieć;-))))na ten czas mieliśmy rożne sortery, magnetyczne sprzęty do rysowania, mate wodną, książeczki, gównie tą: http://lubimyczytac.pl/ksiazka/152486/moj-skarbczyk jest w obiegu do dnia dzisiejszego......

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #28342 dnia: 2 Października 2013, 07:19 »
Anulka ja myślę, że absolutnie nie jest za późno ani na bębenek ani na cymbałki. Do tego trąbka i gitara :) Natalka uwielbia do tej pory i łażą we dwójkę z Dominikiem i na całą parę nawalają w sprzęty ;)
Spróbuj np dać butelkę lub słoik a do tego np groch, piasek, orzechy laskowe... różne małe rzeczy, niech sobie sypie, przesypuje...
A może już by się zainteresowała domkiem dla lalek lub kucykami? Są kucyki takie interaktywne, coś gadają aby przy nich zrobić, zbadać czy coś.

U nas hitem jest teraz to MYSZKA MIKI I Natalka i Dominik lubią go męczyć. Są piosenki a przełączając tryb są opowiadania.
Dzięki  ;) A może orkiestrę?  ;) Widziałam kiedyś takie zestawy na all... ale to juz by było za wiele dla moich uszu  :D hmmm może faktycznie cymbałki, trąbkę, gitarę bym jej kupiła.
Kucyki też ciekawy pomysł. A może jakaś lala? Ona dostała od dziadka Polly i bardzo ją lubi, tylko  że nie potrafi jej założyć kasku i też się denerwuje i rzuca, więc jak już to daję bez tego kasku i butów  :P Ale misie próbuje karmić swoim mlekiem, ubierać, może czas na jakąś prostą lalkę  ??? Możecie jakąś polecić? Bobas jakiś może?

Jeśli chodzi o tą miki to nie wiem... ona ma podobną pszczółkę i leży w kącie. Może nie tak wypasioną, ale coś tak każe wciskać, mówić... Marieta czasem wciśnie 2 guziki i zostawia. Ma jeszcze gąsienicę gawędziarkę i tą się długo bawiła, od czasu do czasu jak schowam i wyciągnę po przerwie to też się bawi i tańczy z nią.
Ona w ogóle bardzo lubi tańczyć i np. ćwiczyć ze mną  ;)
Może ją na jakieś zajęcia zapiszę w Bydgoszczy  :-\
Mam wrażenie, że ona nie chce w ogóle siedzieć, tylko latać cały czas. Rozpiera ja energia, musi się wybiegać. Do niedawna chodziłyśmy na plażę to miała więcej ruchu, a teraz jej tego brakuje. Chodzimy na plac zabaw i tam szaleje, ale na plaży jednak znacznie dłużej siedzieliśmy.
Także na pewno po przylocie będę Bydgoszczanki namawiać na bawialnię  :D

Ale wiecie, mi chodzi o to, żeby zajęła się zabawą ze mną, żebym mogła ja uczyć - kolory, zwierzaki itd...
Teraz wygląda to tak: daję zdjęcie krowy i mówię: powiedz jak robi krowa.. jak ma nastrój powie -muuuu, dam barana, to puka się pięścią w czoło  ;) ale jak dam trzeciego zwierzaka, to już mówi: a nie! z takim znudzeniem i rzuca wszystko. A wczoraj byłam w szoku, bo z tatą posiedziała i nauczyła się na tych obrazkach nazw 5 dzikich zwierząt po albańsku. Nie powiedziała oczywiście, ale podawała odpowiednią kartę. Z nim jednak dłużej usiedziała   8)

Mnie nawet nie słucha jak mówię. Jak próbuję z nią przysiąść i pokazywać kolory na klockach, to ona mi zabiera te klocki i z nich buduje. Chodzi mi o jakieś zabawki, przy których mogłaby poznawać świat, uczyć się słów. Nie chce po mnie powtarzać na przykład. jak powiem najprostsze słowo, to jest "a nie!" na ulicy znajomym  ludziom też nie odpowiada, a w TV jak leci Dora to pięknie powtarza te słowa  ::)

Daruda, no właśnie kiedyś widziałam takie książeczki i tez mi ostatnio to przeszło przez myśl. Dzięki! Pewnie kupimy, ale to w PL, bo już tu nie będą mi wysyłać.
A właśnie sortery... tutaj też się denerwuje, próbuje wsadzić klocek w złe miejsce i jak się nie da, to rzuca  :P na 1 klocku się kończy.

Aha jeszcze odnośnie tej kaszy... właśnie ostatnio o tym pisałyście i się zastanawiałam nad tym. Tylko, że ona lubi wszystko rozrzucać po podłodze i myślę, że zamiast przesypywać rozrzucałaby na cały pokój krzycząc "WOW" bo tak robi z wodą i jedzeniem ::) Oczywiście jak powiem, że nie wolno to nie rzuci, ale czasem mnie uprzedzi... i wtedy każę zbierać i zbiera, ale całej kaszy nie wyzbiera  :D No ale chyba spróbuje i zaryzykuję.

Offline hania3033

• Chuck Norris
« Odpowiedź #28343 dnia: 2 Października 2013, 08:28 »
Daria już kiedyś mi pisalas o tej książeczce. Gdzie ją kupila? Na all wtedy jak szukałam to nie znalazłam, a wpisane w google zawsze wyświetlał się w księgarniach jako artykuł niedostępny :(

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #28344 dnia: 2 Października 2013, 08:30 »
Ja widziałam w Carrefour na Glinkach

Offline izulek
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30.08.2008
« Odpowiedź #28345 dnia: 2 Października 2013, 09:00 »
Młoda ma temperament, ale nie martw się :) Szymek też najwięcej biega tańczy ale zdarza mu się nad czymś przysiąść, bardzo lubi puzzle takie drewniane wkładane http://allegro.pl/pojazdy-z-cyframi-puzzle-drewniane-ukladanka-wawa-i3559589183.html jak już się nauczył wkłądać to ukłądał po kilka razy z rzędu. Taką żyrafą potrafił dłuugo się bawić bo łątwo klocki wrzucić, jak się znudził to oczywiście rzucał klockami :)
A i hitem się stało coś takiego http://allegro.pl/drewniany-labirynt-przeplatanka-i3570320530.html

Offline hania3033

• Chuck Norris
« Odpowiedź #28346 dnia: 2 Października 2013, 10:23 »
Mamy taką drewnianą układankę (trochę inną ale w tym stylu), na początku Tymek w ogóle nie chciał układać, ale potem jak skumał o co chodzi i co gdzie włożyć, to już chętnie. A ten labirynt (podobny) kupiliśmy w ikei i też Młody śmigał :) Zresztą teraz też się tym jeszcze bawi :)

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #28347 dnia: 2 Października 2013, 10:32 »
mamy taką układankę ze zwierzątkami i jeszcze kilka innych zostawiłam w PL na później. Weźmie jedno zwierzę, próbuje wcisnąć tam gdzie nie trzeba - pisk i rzucanie całą układanką... Próbuję więc następnym razem jej pokazywać gdzie ma to włożyć, a wtedy ona przykłada, jak ustawi pod złym kątem to nie wchodzi, wali tym puzzlem w to miejsce, próbując wcisnąć na siłę i zaraz rzuca ze złością... i wraca do klocków.
Poszukam tego labiryntu czy tu mają, jak nie to w Pl kupimy, może tym się pobawi.

Offline izulek
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30.08.2008
« Odpowiedź #28348 dnia: 2 Października 2013, 10:35 »
Labirynt młody póżno polubił, ale za to teraz jest największe zaangażowanie :) wcześniej musiałam chować bo służyło do rzucania. Puzzle zanim zajarzył to też nerwica była. Dzieci widzę mammy z podobnym charakterkiem :)

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #28349 dnia: 2 Października 2013, 10:39 »
na to wygląda ;) Ja się czasem zastanawiam czy te jej problemy z jedzeniem to też nie głównie właśnie z powodu braku cierpliwości