Autor Wątek: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach  (Przeczytany 4067903 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline chlebosia

• Mąż i żona to jedna dusza w dwóch ciałach...
  • Chuck Norris
  • SZCZĘŚLIWI JAK NIGDY
  • data ślubu: 16.08.2008
Odp: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach
« Odpowiedź #28440 dnia: 7 Października 2013, 21:09 »
Marta Twój mały wciąż mnie zaskakuje  ;)  Mój tez nosi 86  ;D

Offline misia241

• Chuck Norris
  • data ślubu: 27.08.2011
« Odpowiedź #28441 dnia: 7 Października 2013, 21:10 »
Moj tez cyckowy ;D  wazy 8.200  :) ale mu lekarka powiedziala ze mam zwolnic z karmieniem bo za gruby :o walnieta,machnelam reka i wyszlam z gabinety.

Offline selena

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10.10.2009r.
« Odpowiedź #28442 dnia: 7 Października 2013, 21:14 »
Serio?! W szoku jestem, jak zwolnić z karmieniem  ::). A jest ponad normą? Masakra, takie coś usłyszeć  8). Mój 11kg i od miesiąca nic nie przybrał, bo chodzi z pchaczem. Odetchnęłam, bo podnieść go z łóżeczka nie mogę.

Offline marta082008

• Chuck Norris
« Odpowiedź #28443 dnia: 7 Października 2013, 21:18 »
Co? Niby jak? Ograniczyc produkcje mleka? Czy zmniejszyc kalorycznosc? Dobre. Z reszta, moj mlodszy i grubszy i zyje ;)

No wlasnie selena, po cos te skale sa, jak dziecko jest w normie to przeciez nie ma sie czym przejmowac

Ewa, my dopiero wchodzimy w 86. Moze teraz jeszcze troszke zwolni, ale swoja droga, dziecko ma niby podwoic wage urodzeniowa w wieku 6 miesiecy, a ja sie obawiam, ze potroimy ::) po kim on taki to janie wiem... Jak nas ktos zna to wie, ze my oboje szczuplaki i jacys szczegolnie wysocy tez nie jestesmy. No coz ;D

Offline selena

• Chuck Norris
« Odpowiedź #28444 dnia: 7 Października 2013, 21:21 »
Nie wiedziałam, że można zmniejszyć kaloryczność mleka ;-).

Offline chlebosia

• Mąż i żona to jedna dusza w dwóch ciałach...
  • Chuck Norris
  • SZCZĘŚLIWI JAK NIGDY
« Odpowiedź #28445 dnia: 7 Października 2013, 21:23 »
Teraz będzie rósł w górę to pewnie w tym 86 trochę pochodzi.

Offline .monia.

• * * * * *
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #28446 dnia: 7 Października 2013, 21:26 »
Kubuś tydzien temu u lekarza ważył 7100g więc podwoił z nadwyżką swoją wagę.
Misia cóż to za lekarz, nie wiedziałam że można zwolnić karmienie, no cóż, człowiek uczy się całe życie ;)

Offline marta082008

• Chuck Norris
« Odpowiedź #28448 dnia: 7 Października 2013, 21:32 »
Teraz będzie rósł w górę to pewnie w tym 86 trochę pochodzi.

Mysle, ze teraz tez juz tak nie bedzie z waga lecial, bo rusza sie sporo, pewnie bedzie spalal, takze moze jeszcze do 80 wrocimy jak brzuszek spadnie 8)

Kolezanka w zeszlym tygodniu chciala cos malemu kupic izdecydowala sie na bluzeczke i ogrodniczki. Mowi do mnie, ze kupila na 6-9 miesiecy, bo on taki duzy. Juz jej przykrosci nie chcialam robic ;) w sobote sie widzialysmy i ubralam Adasia w ten komplecik, to go zgiac nie moglam, zeby do fotelika wcisnac, trzeba bylo w dresiki ubrac ;D ale na dlugosc tez jakos przymale bylo

Offline hania3033

• Chuck Norris
« Odpowiedź #28449 dnia: 7 Października 2013, 21:41 »
Ja na samym początku właśnie palcem myłam. Nie chciałam szczoteczką podrażnić mu bolącego dziąsełka.
Taka silikonowa szczoteczka nie podrażnia dziąsełka, a wręcz przynosi ulgę ;)

Offline selena

• Chuck Norris
« Odpowiedź #28450 dnia: 7 Października 2013, 21:48 »
No ja ją mam, ale Adi nie chciał na początku, odwracał się i jęczał, a dziąsło było strasznie napuchnięte, to wnioskowałam, że mu to przeszkadza. Teraz rzeczywiście to lubi.

Marta, bo te niektóre ciuszki dziecięce jakieś dziwne są. Mój Adi też z tych długich i większość spodni z jego rozmiaru ma za krótkie nogawki, a jak nogawki dobre, na metce 1-1/2 roku, a w pasie przyciasne  ::). My nosimy bardzo dużo ciuszków 12-18 miesięcy, nie wiem jak się to przekłada na rozmiar, ale śmieszne to. Albo bardzo dużo bluz i bluzek ma opięte na ramionach, takie małe bicepsy 8). Ja już teraz wszystko na oko biorę.

Offline neta88sc

• maniak
  • "najważniesze jest niewidoczne dla oczu"
  • data ślubu: :serce::serce:
« Odpowiedź #28451 dnia: 7 Października 2013, 21:59 »
Mamuśki - co poradzicie sprawdzonego na biegunkę u roczniaka? Byliśmy dziś u lekarki ale kazała nam nic małej nie dawać do jedzenia tylko do picia - nic wiecej. I mamy czekać do jutra potem dać jej kisiel :|

Offline selena

• Chuck Norris
« Odpowiedź #28452 dnia: 7 Października 2013, 22:09 »
Ojej, głodzić dziecko  ???

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #28453 dnia: 7 Października 2013, 22:18 »
Podaj jej lacidoenter albo enterol
ją bym jakiś ryż chociaż dała czy biszkopta

Offline Ninka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #28454 dnia: 7 Października 2013, 22:26 »
Marchwianka na ryżu z odrobiną masła.

Gotuję ryż z marchewką do miękkości, miksuję, dorzucam łyżeczkę masła, czasem ciut soli lub cukru. Możesz rozrzedzić do konsystencji butelkowej przegotowaną wodą.

Marchew i ryż mają właściwości regulujące pracę układu pokarmowego, a cukier w małej ilości neutralizuje kwasowość żołądka.

Offline hania3033

• Chuck Norris
« Odpowiedź #28455 dnia: 7 Października 2013, 22:51 »
Tak jak dziewczyny piszą - ugotowana marchew (nawet sama, do pogryzienia) i ryż. Lacioenter też polecam (lub enterol - to to samo, a ten drugi jest sporo droższy), bo to probiotyk który ureguluje trochę kupki, a jego plusem jest to że zawartość kapsułki można rozpuścić dosłownie w 1,5 łyżeczki wody czy soku (nie to co inne ::) ), wiec dziecko nawet nie zdąży zaprotestować jakby co ;) Właśnie teraz podaję lacidoenter, Młody już się "nauczył" go brać. Kiedyś rozpuszczałam w wodzie - teraz w soku bo w ten sposób Tymek lepiej go przyjmuje

Offline neta88sc

• maniak
  • "najważniesze jest niewidoczne dla oczu"
  • data ślubu: :serce::serce:
« Odpowiedź #28456 dnia: 7 Października 2013, 23:39 »
Ryż próbowałam taki rozgotowany ale nie chciała, dałam jej kilka suszonych jagódek... i kilka małych biszkoptów - bo cały czas wołała "ama ama".  Wieczorem dostała mm bo inaczej by nie usnęła... Na razie spokój albo cisza przed burza... jutro skoczę po te probiotyki i ugotuję marchwiankę - najgorsze jest to że ma mega odparzoną pupcię mimo natychmiastowej wymiany pieluszki... i smarowałam już chyba wszystkimi maściami//kremami co mam w domu i wietrzyłam ale nadal jest odparzenie ( chyba nie zniknie póki kupka sie nie zmieni...)

Dzięki za szybką odpowiedź :)
P.S. nie wiem ile w tym może być prawdy ale Pani Doktor powiedziała że mięta ma działanie kancerogenne :O bo zapytałam czy można maluszkowi podać na brzuszek... stanowczo zabroniła. Słyszeliście o tym ?

Offline hania3033

• Chuck Norris
« Odpowiedź #28457 dnia: 8 Października 2013, 00:11 »
Jak Tymkowi tak się pupa przy biegunce odparzyła (a o to nie trudno bo kupka jest wtedy kwaśna), ale to tak że aż widać było czerwone na pośladkach jak stał - tak sie to "rozlało", nie mógł biedny siadać i jakoś bokiem próbował (jak sobie przypomnę to aż mi smutno...), to z polecenia pediatry smarowaliśmy clotrimazolem. Już po pierwszym posmarowaniu było lepiej

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #28458 dnia: 8 Października 2013, 07:18 »
U nas też zaleciła clotrimazol jak nic innego nie pomagało i zadziałał od razu.
Za drugim razem latem miała odparzenie na pół pupy i to takie, że cała skóra pofałdowana, jak po poparzeniu i wtedy każdy krem tylko zaogniał sytuację, więc  całkiem zrezygnowałam i tylko myłam szarym mydłem i wietrzyłam (spała w dzień bez pieluszki nawet, ale było gorąco  ;)) Wtedy chyba nie wpadłam na clotrimazol, a może nie miałam..
Jak miała rota to tylko piła wodę z kaszką ryżową bezsmakową Holle, albo kleikiem ryżowym i mleko rozwodnione (1 miarka na 60 ml), ale moja to niejadek  ;)
Nam pediatra zalecił proponować posiłki, ale nie zdziwić się i nie martwić jak nie będzie chciała jeść i przede wszystkim pilnować, żeby piła dużo.
Ta marchwianka, którą opisała Ninka to dobry pomysł. Nawet Hipp ma w ofercie taki specjalny napój na biegunki z marchwią i ryżem, ale pewnie taniej wyjdzie taki domowy  ;)

Offline beta80
  • maniak
  • data ślubu: 11.07.2009
« Odpowiedź #28459 dnia: 8 Października 2013, 09:05 »
Nasz też już rozm 74 nosi :) parę dni temu mieliśmy wizytę i nasz maluch waży prawie 9 kg :) ale pediatra powiedziała nam, ze waga jak najbardziej prawidłowa :) aha...no i dwie pierwsze dolne jedynki nam sie przebiły :) teraz czas na "górę" :) dzisiaj rano zauważyłam, że ma dziąselko lekko spuchnięte więc chyba wkrótce i górne ząbki wyjdą :)

Offline marta082008

• Chuck Norris
« Odpowiedź #28460 dnia: 8 Października 2013, 10:00 »
Jezeli spi w dzien jeszcze, to tez bym wietrzyla. W pokoju bym nagrzala i zostawila bez pieluszki. Jak mojemu sie pupcia odparzyla przy biegunkach, to go kladlam na ziemi oblozonego recznikami i lezal tak pol dnia, tylko go zabawialam. Ale on nie siadal, nie chodzil, nic, tylko lezal. Wygoilo sie ladnie, po kilku dniach sladu nie bylo.

A co do zebow, to pomimo tego zebiska, ja nie zauwazylam zeby dziaslo bylo pulchne, twarde jak zawsze. To normalne?

Offline selena

• Chuck Norris
« Odpowiedź #28461 dnia: 8 Października 2013, 10:08 »
No pewnie, nie wszystkie będą puchły. U nas na 8 zębów 3 były takie wielkie bańki, nawet przed samym przebiciem zmieniły kolor na taki siny, fioletowy... Zęby mogą wychodzić różnie.

Ja ostatnio pierwszy raz u córci koleżanki zobaczyłam, co to jest odparzenie pupci... Straszne, Adi na szczęście nie miał nigdy.

Offline milcia

• Chuck Norris
  • W życiu chodzi o to, by być trochę niemożliwym ;)
  • data ślubu: 08.08.2008
« Odpowiedź #28462 dnia: 8 Października 2013, 10:15 »
Zajrzałam do książeczki mojego Tymka z wagą urodzeniową 2750 ;) Waga urodzeniowa podwojona była na 7 tygodni  ;) Potrojona na 6 miesięcy a na roczek była prawie razy 4  :D
Nikt nigdy mi nie powiedział, że za dużo nabiera, bo przybierał równomiernie na siatce, po pierwszym po urodzeniowym skoku, szedł już równiutko po 97 centylu.
W wieku 4 miesięcy ważył 7300 a na pięć miesięcy 7850g  ;D
I od tamtej pory zdecydowanie zwolnił z przybieraniem bo na pół roku już "tylko" 8100g  ;)
Wniosek był taki, że on po prostu urodził się "za mały" bo miał mało miejsca w brzuchu a po prostu zapowiadał się na większego bobasa i ciągle jest w okolicach 90 centyla zarówno z wagą jak i ze wzrostem  ;)
Timber 27.12.2009 Nuśka  27.06.2013
BOY
GIRL

Offline hania3033

• Chuck Norris
« Odpowiedź #28463 dnia: 8 Października 2013, 10:16 »
A co do zebow, to pomimo tego zebiska, ja nie zauwazylam zeby dziaslo bylo pulchne, twarde jak zawsze. To normalne?
Normalne ;) Tymek dziasła w niektórych miejscach, szczególnie przy tylnych zębach, miał rozpulchnione, ale przednie zębiska próbowały wyjść właśnie z twardych dziąseł. I wyszły :) Górne jedynki to nawet nie wiem kiedy ;)

ciągle jest w okolicach 90 centyla zarówno z wagą jak i ze wzrostem  ;)
Ale teraz też?? A nie wygląda ;)

Offline marta082008

• Chuck Norris
« Odpowiedź #28464 dnia: 8 Października 2013, 10:19 »
Podwojona w 7 tygodniu :o o ja, mega szybko,tomoj taksybko nie szedl, podwoilna 3 miesiace. No ale te biegunki byly, wtedy przybieral po 200 g tygodniowo, przed biegunkami dwa razybylonawet 500 g tygodniowo

Dzieki selena, hania. Bo u nas nic nie zapowiadalo zebow

Offline selena

• Chuck Norris
« Odpowiedź #28465 dnia: 8 Października 2013, 10:20 »
Wniosek był taki, że on po prostu urodził się "za mały" bo miał mało miejsca w brzuchu a po prostu zapowiadał się na większego bobasa
Ale ładnie to napisałaś  :D

Offline milcia

• Chuck Norris
  • W życiu chodzi o to, by być trochę niemożliwym ;)
  • data ślubu: 08.08.2008
« Odpowiedź #28466 dnia: 8 Października 2013, 10:25 »
No cały czas się tak utrzymuje, nie wygląda bo waga też w okolicach 90 centyla więc jest proporcjonalnie duży  ;)
Też byłam nieco zaniepokojona, ale po 6 miesiącach zdecydowanie zwolnił.
Ja byłam "wielkim" noworodkiem bo 61cm i 4300g po urodzeniu więc mój Tymek pewnie był by podobny gdybym miała większą miednicę  :D
On w terminie porodo (bo urodził się 3 tygodnie wcześniej) ważył 4100g.
U nas zęby to był istny horror, teraz mam nadzieję, że młoda przejdzie to choćby troszkę łagodniej.
A dziś idę ją szczepić 2 dawki i jestem cała chora, jak ja nie lubię szczepień  :'(
Timber 27.12.2009 Nuśka  27.06.2013
BOY
GIRL

Offline marta082008

• Chuck Norris
« Odpowiedź #28467 dnia: 8 Października 2013, 10:42 »
Powodzenia na szczepieniu

Offline misia241

• Chuck Norris
  • data ślubu: 27.08.2011
« Odpowiedź #28468 dnia: 8 Października 2013, 10:50 »
Tez sprawdzilam ze mój mieści się w normie centylowej,nie będę się przejmować gadaniem glupiej baby :P wazy odpowiednio do swojego wieku :)

Offline alinka692

• "Decydując się na dziecko, kobieta zgadza się aby jej serce żyło poza jej ciałem"
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 06.08.2010
« Odpowiedź #28469 dnia: 8 Października 2013, 11:46 »
to moja Niuńka na odwrót- mieści się między 10 a 3 centylem bo waży tylko 6220 g ale jest długa i już od jakiegoś czasu nosi rozmiar 74  :) co prawda na szerokość jest ciut za dużo ale na długość akurat  :)
też muszę zakupić sobie silikonową szczoteczkę na palec ..  :)