Autor Wątek: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach  (Przeczytany 4071830 razy)

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
Odp: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach
« Odpowiedź #28710 dnia: 23 Października 2013, 14:13 »
jego mama reaguje, nawet klapsa daje,
no właśnie  :( ja bym tu widziała przyczynę, bo przecież przemoc rodzi przemoc, a nie wiadomo czy to tylko klaps (choć dla mnie i tak klaps to za dużo), czy czasem jak są sami i robi się niebezpiecznie nie pociągnie go gwałtownie, nie da "po łapkach"  :-\ itd... a skoro dzidzią mama siłą rzeczy więcej się zajmuje, a przede wszystkim nie daje jej klapsów, to dziecko swoją agresję wyładowuje na siostrze, bo ma poczucie niesprawiedliwości.
Znam co najmniej jeden taki przypadek. Dziewczynka 4 letnia gdy Marietka miała kilka miesięcy niby podawała jej rączkę i pięknie się uśmiechała, a ukradkiem próbowała jej wykręcić paluszek. Za chwilę próbowała zabierać zabawki, a nawet "zagroziła" jej, że zaraz ją przewali z wózkiem  ::) Swoją matkę też szarpała, biła, odstawiała histerie o nic, a potem zobaczyłam jak matka uderzyła ją po głowie na ulicy ... i dla mnie było wszystko jasne.

Innym powodem na takie zachowania może być to, że rodzice w odpowiednim momencie nie ustalili granic, nie zabraniali, gdzieś zabrakło konsekwencji i potem już było za późno (choć może to nieodpowiednie określenie, bo za późno żeby dziecko wychować nigdy nie jest, ale im dalej w las tym więcej drzew jak to mówią  ;)). Wiele dzieci lubi ciągnąć mamę za włosy, ugryźć czy podrapać i takie zachowania zaczynają się juz u niemowląt. Jeśli nie zaregujemy w porę, nie będziemy zabraniać to może być coraz gorzej. Wiem bo sama przerabiałam. Marietka jak jeszcze dobrze nie chodziła potrafiła mnie "zajść od tyłu" jak leżałam na kanapie i ciągnąc za włosy z całej siły. Dla niej to była zabawa. Mojego męża gryzła, a on się śmiał, ale szybko go ustawiłam i zaczął też odpowiednio reagować.. zabranialiśmy, tłumaczyliśmy, że nas to boli i nie wolno tak robić i pokazywaliśmy, że ma nam robic "aja" i  jakoś jej przeszło, zrozumiała, że to boli, że to nie najlepszy sposób na zabawę.

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #28711 dnia: 23 Października 2013, 14:37 »
Jak mozna napisać że "NAWET" daje klapsa... Jak można uderzyć 2 latka z tego powodu że jest ewidentnie zazdrosny... Jak mozna w ogóle uderzyć dziecko. NIe pojmuję i nie pojmę.

Offline lusi251

• Chuck Norris
  • data ślubu: 28 04 2012
« Odpowiedź #28712 dnia: 23 Października 2013, 16:54 »
Bycie za lub przeciw dawaniu klapsów to temat rzeka, każdy ma prawo sam decydować czy popiera klapsy czy nie. Ja np. jestem za, ale z glowa.

Offline selena

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10.10.2009r.
« Odpowiedź #28713 dnia: 23 Października 2013, 17:00 »
Hm, może źle to wszystko opisałam. Dla mnie to 'nawet' to jest właśnie szok, bo ja w życiu bym dziecka nie uderzyła. Chodziło mi o to, że ona szuka sposobu na to, żeby nie bił dzieci. To trwa już kilka miesięcy i niestety tłumaczenie nic nie daje, ja mam wrażenie, że on albo nie rozumie, albo nie słucha. A ona dopiero teraz zaczęła dawać 'klapsy', ale to lekki klaps w pupę, nie uderzenie... Mówi, że próbuje mu okazać, że innych boli to co robi... Więc to nie jest przyczyną jego zachowania. Chłopczyk dorosłych nie traktuje w ten sposób. A to jest agresja dość mocna według mnie, bo ugryzł ją aż do krwi...

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #28714 dnia: 23 Października 2013, 17:18 »
Selena wiem że szok ;) nie Ciebie tu miałam na celu skrytykować ;) Na pewno dawanie klapsów nie pomoże a zaszkodzi.
Lusi wybacz ale masz rację ze to temat rzeczka ALE nie masz racji że kazdy moze o tym decydować. Nie zgodzę się nigdy z  tym i tez mam do tego prawo. Dziecka się nie bije, nie popycha, nie klapsuje.... Zresztą jest ustawa która tego zabrania wiec nie wolno tego robić.

Offline agulla1919

• Chuck Norris
« Odpowiedź #28715 dnia: 23 Października 2013, 18:51 »
Dziewczyny co polecicie na sucha twarzyczke 2 miesiecznego maluszka ??

Na twarzycze Julci schodzi skórka, złuszcza się... najbardziej nad brwiami.
Smaruje kremem ,mam i z nivea i z bambino ... ale nic to nie daje.

Buzke przemywam przegotowana woda.

Za to ciałko myje żelem z nivea.
Czasem smaruje olejkiem z hipp , a czasem balsamem z nivea.

Twazyczka tylko sucha bo reszta jest w "dobrym stanie".

Nie wiem co mam zrobić aby skórka się nie schodziła.

Offline hania3033

• Chuck Norris
« Odpowiedź #28716 dnia: 23 Października 2013, 18:54 »
Spróbuj krem cutibaza - to nie jest lek, a krem dla osób z suchą skór oraz skłonnościami do alergii. Poleciła nam go pediatra jak Tymkowi ychodziły takie suche placki nie wiadomo od czego. Pomógł :) No i jest niedrogi ;)

Offline _patka_

• Chuck Norris
« Odpowiedź #28717 dnia: 23 Października 2013, 19:29 »
Ja sobie tak mysle, ze klapsa to bym mogla dac starszemu dzieciakowi, do ktorego juz naprawde nic nie dociera... Ale nie maluszkowi.

Offline hania3033

• Chuck Norris
« Odpowiedź #28718 dnia: 23 Października 2013, 19:39 »
Mnie zastanawia co zrobi taki rodzic, który daje klapsy, a w odpowiedzi usłyszy od dziecka "i tak mnie nie bolało" ??? Co? Spuści mocniejszy wpie*dol?? :-X

Offline selena

• Chuck Norris
« Odpowiedź #28719 dnia: 23 Października 2013, 19:49 »
Ale się uczepiłyście tego klapsa  8). Pytanie, co zrobić z dzieckiem, które notorycznie krzywdzi inne i nic do niego nie dociera... Szkoda mi tej małej, non stop jest narażona na agresję brata.

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #28720 dnia: 23 Października 2013, 19:50 »
Selena tłumaczyć aż do obrzydzenia... Czytac bajki terapeutyczne. Kochać, jak najwiecej przytulać, dawac dużo czasu.. A jak to nie pomoże to iść po pomoc do psychologa....

Offline _patka_

• Chuck Norris
« Odpowiedź #28721 dnia: 23 Października 2013, 20:07 »
Ale się uczepiłyście tego klapsa  8). Pytanie, co zrobić z dzieckiem, które notorycznie krzywdzi inne i nic do niego nie dociera... Szkoda mi tej małej, non stop jest narażona na agresję brata.
Ksiegowa mi mowila, ze jej starsza corka tez tak mlodsza siostre traktowala i u niej pomoglo to, ze kiedy ona ugryzla siostre to ona ja gryzla zeby zobaczyla jak to boli.
Ale ja sie nie znam i nie wiem czy to dobry sposob. Na pewno skuteczny u niej.

Haniu trzeba zapytac tych rodzicow co robia.
Ja dotad klapsa dalam mezowi   8)

Offline hania3033

• Chuck Norris
« Odpowiedź #28722 dnia: 23 Października 2013, 20:20 »
Haniu trzeba zapytac tych rodzicow co robia.
Ja dotad klapsa dalam mezowi   8)
Mam nadzieję, że nie odebrałaś moich słów personalnie, bo nie o to mi chodziło :-*

Mąż Cię chyba na komendę nie zaciągnął z tego powodu ;D

Offline _patka_

• Chuck Norris
« Odpowiedź #28723 dnia: 23 Października 2013, 20:24 »
A nie nie, spokojnie. Klapsa nie dam. Kiedys Tolce dalam i bylomi glupio i przykro z tegopowodu, a co dopiero dziecku. Choc nie ukrywam sama dostalam nie raz, ale jakos mnie to nie ruszylo w ogole. Nie jest mi przykro, nie mam zalu itd. Po prostu bylam bardzo pyskata i rodzicom chyba wtedy zabraklo argumentow.  8)

Offline _patka_

• Chuck Norris
« Odpowiedź #28724 dnia: 23 Października 2013, 20:25 »

Na komende nie...  ;D gdzie indziej za to  :D

Offline hania3033

• Chuck Norris
« Odpowiedź #28725 dnia: 23 Października 2013, 20:30 »
A nie nie, spokojnie. Klapsa nie dam. Kiedys Tolce dalam i bylomi glupio i przykro z tegopowodu, a co dopiero dziecku. Choc nie ukrywam sama dostalam nie raz, ale jakos mnie to nie ruszylo w ogole. Nie jest mi przykro, nie mam zalu itd. Po prostu bylam bardzo pyskata i rodzicom chyba wtedy zabraklo argumentow.  8)

Ja też klapsy dostawałam ::) Nie byłam bita czy maltretowana 8) urazu nie mam, ale nie uważam żeby te klapsy cokolwiek wnosiły, a myślę wręcz że pogarszają sprawę. Jak Ania napisała: przemoc rodzi przemoc. Dlatego sama nie zamierzam stosować. Tymek ma jakiś taki odruch (po gryzieniu, bo już tego nie robi, albo robi rzadko), że zamachnie się żeby trzepnąć, albo tak szybko szczypnąć. Nie podoba mi się to i nie wiem skąd to wziął :-\ Jakoś samo przyszło i teraz walczymy o to, żeby sobie poszło...

Na komende nie...  ;D gdzie indziej za to  :D
  :brewki:

Offline selena

• Chuck Norris
« Odpowiedź #28726 dnia: 23 Października 2013, 21:15 »
rodzicom chyba wtedy zabraklo argumentow.  8)

I w tym cały sęk, jak nie wiedzą już co zrobić, to pach klapsa  ::). Brzydko określę, ale nie jest to zbyt mądre według mnie. Chyba każdy jakieś tam klapsy dostawał, ja słabo pamiętam, ale pamiętam u młodszego brata i strasznie mi się to nie podobało, zgadzam się z Hanią, że to nic nie wnosi. Podobnie jak nie rozumiem straszenia dzieci tekstami typu 'pan cię zabierze', 'bo przyjdzie ktoś tam' etc.  ::)

Offline malgosiask

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
« Odpowiedź #28727 dnia: 23 Października 2013, 21:29 »
Zdarzyło mi się
dać "po łapach" z 2-3 razy. Po ostatnim razie syn do mnie "mama ma kaje". No i musiałam posiedzieć w ciszy ::) Głupio mi było jak nie wiem. No wstyd przed dzieckiem.
Wszystko przychodzi niespodziewanie i po jakimś czasie mija. Trzeba być cierpliwym i duuużo tłumaczyć. Wiem wiem, nuda, ale da się bez "rękoczynów".

Offline selena

• Chuck Norris
« Odpowiedź #28728 dnia: 23 Października 2013, 21:37 »
Ta cierpliwość najważniejsza. Mój Adrian ma teraz etap na 'próbowanie' wszystkiego, lata po całym mieszkaniu i co nie złapie, to do buzi. Jakoś nauczyłam go z kapciami i kółkami wózka, wystarczy, że stanowczo powiem nie ze trzy razy i w tym dniu już nie łapie ich, omija, el reszta nie idzie. Mam wrażenie ostatnio, że za często mówię nie, nie chciałabym, żeby zobojętniał na to, ale przecież nie pochowam wszystkiego, czego nie może... Liczę, że szybko to minie  ;D

Offline hania3033

• Chuck Norris
« Odpowiedź #28729 dnia: 23 Października 2013, 21:52 »
Podobnie jak nie rozumiem straszenia dzieci tekstami typu 'pan cię zabierze', 'bo przyjdzie ktoś tam' etc.  ::)
Ja też tego nie rozumiem. Miałam w B-czy sąsiadkę, mądra kobieta tak ogólnie mówiąc i bardzo fajna, która straszyła swoją córkę słowami "Bo przyjdzie pan policjant" - to akurat było głupie ::)

Offline marta082008

• Chuck Norris
  • data ślubu: 16.08.2008
« Odpowiedź #28730 dnia: 23 Października 2013, 22:00 »
Dziewczyny co polecicie na sucha twarzyczke 2 miesiecznego maluszka ??

Na twarzycze Julci schodzi skórka, złuszcza się... najbardziej nad brwiami.
Smaruje kremem ,mam i z nivea i z bambino ... ale nic to nie daje.

Buzke przemywam przegotowana woda.

Za to ciałko myje żelem z nivea.
Czasem smaruje olejkiem z hipp , a czasem balsamem z nivea.

Twazyczka tylko sucha bo reszta jest w "dobrym stanie".

Nie wiem co mam zrobić aby skórka się nie schodziła.

A moze to jeszcze to luszczenie po porodzie? U nas to trwalo gdzies z 6-7 tygodni i samo sie skonczylo jak zeszlo co mialo zejsc. Chyba ze chodzi Ci o takie szorstkie placki? Moj Adas mial takie czasem i skonczylo sie po calkowitym wyeliminowaniu wszelkich oliwek, a zaczelo sie od proby wprowadzenia oliwek zapachowych. Polecam Ci sprobowac najpierw moze na buzie stosowac to co na cale cialo, skoro tylko z buzia masz klopot,a jesli to nie pomoze to kupic krem bezzapachowy do cery suchej. My mamy cetaphil, jest specjalna seria dla niemowlat, albo jest tez e45, dostalam go od Lovisy z GB :)

Natomiast co do straszenia to mi sie dzis podczas posiaduch z psiapsiolka przypomniala trauma, jak mniebabcia straszyla, ze do cyganow odda mojego brata, jak bede niegrzeczna i pamietam jak strasznie plakalam, zeby mnie lepiej oddala, bo on przeciez miotly nawet nie umie trzymac jeszcze ;D

Offline marta082008

• Chuck Norris
« Odpowiedź #28731 dnia: 23 Października 2013, 22:01 »
Trauma jakiej sie nabawilam, kiedy mnie babcia straszyla... Ale napisalam ::)

Offline agulla1919

• Chuck Norris
« Odpowiedź #28732 dnia: 23 Października 2013, 22:26 »
Plackow suchych nie ma.Tylko zluszcza sie skorka nad brwiami.
Hmm ale tak dlugo by sirme zluszczala?

W weekend pojde do sklepu I poprosze o cos w aptece.

A te e45 jest dovre??
U nas sa te kosmetyki.

Czasem buzke mazne oliwka...moze przestac?

Offline agulla1919

• Chuck Norris
« Odpowiedź #28733 dnia: 23 Października 2013, 22:27 »
Haniu pewnie tego kremu u mnie nie dostane...

Offline marta082008

• Chuck Norris
« Odpowiedź #28734 dnia: 23 Października 2013, 22:31 »
Ja jestem zadowolona, jest bezzapachowy, bez konserwantow itd. nawilza bardzo dobrze. Alejak nie masz plackow to sie nie stresuj, samo przejdzie. Na stowe to jeszcze luszczenie po 9 misiacach w brzuszku ;)

Dziewczyny ze Szczecina, czy ktos jeszcze oprocz Ninki ma chec na spacer z dzieciaczkami po parku kasprowicza moze, albo na wyjscie do cafe mimi? Chce sie wybrac z malym ;)

Offline hania3033

• Chuck Norris
« Odpowiedź #28735 dnia: 23 Października 2013, 22:33 »
Przy brwiach też nam się tak łuszczyło i też cutibazę stosowałam ;) A może w jakiejś polskiej aptece?

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #28736 dnia: 23 Października 2013, 22:33 »
Ja jestem zadowolona, jest bezzapachowy, bez konserwantow itd. nawilza bardzo dobrze. Alejak nie masz plackow to sie nie stresuj, samo przejdzie. Na stowe to jeszcze luszczenie po 9 misiacach w brzuszku ;)

Dziewczyny ze Szczecina, czy ktos jeszcze oprocz Ninki ma chec na spacer z dzieciaczkami po parku kasprowicza moze, albo na wyjscie do cafe mimi? Chce sie wybrac z malym ;)
Kiedy?

Offline marta082008

• Chuck Norris
« Odpowiedź #28737 dnia: 23 Października 2013, 22:34 »
Nie wiem, moze jutro? Albo w sobote?

Offline agulla1919

• Chuck Norris
« Odpowiedź #28738 dnia: 23 Października 2013, 22:43 »
Poprosze mame bo leci do pl 1kistopada to mi kupi.Zapisze tylko nazwe :).

Offline hania3033

• Chuck Norris
« Odpowiedź #28739 dnia: 23 Października 2013, 22:57 »
Myślę że warto go kupić bo nawet jak później coś się będzie działo to można smarować. Tubka kosztuje ok 8 zł. A jeśli nie pomoże to niewiele stracisz ;)

Jutro mamy bilans dwulatka - czego się mogę spodziewać??