Autor Wątek: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach  (Przeczytany 4067893 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Zoya

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2010 r.
Odp: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach
« Odpowiedź #28500 dnia: 9 Października 2013, 11:46 »
Niewyobrażalna tragedia :( Współczuję bardzo rodzicom...  :(

Offline justyna85

• Chuck Norris
  • data ślubu: 01.08.2009
« Odpowiedź #28501 dnia: 9 Października 2013, 13:49 »
Chlebosia , aż mnie ciarki przeszły i od razu łzy w oczach, to jest jakas tragedia co sie teraz dzieje tutaj taka tragedia, moich znajomych dziecko 20 dni starsze od NAdii chore na zanik rdzenia mięsniowego gr I ( nahgorsza i nie uleczalne ok rok 2 lata życia ) , NAdia też chora ahhh ja to sie już modle za wszystkie dzieci ....

Offline chlebosia

• Mąż i żona to jedna dusza w dwóch ciałach...
  • Chuck Norris
  • SZCZĘŚLIWI JAK NIGDY
  • data ślubu: 16.08.2008
« Odpowiedź #28502 dnia: 9 Października 2013, 21:35 »
Ja nie mogę cały czas dojść do siebie po tej tragedii. Najgorsze jest to,że oni się tego zupełnie nie spodziewali,całą ciążę wszystko było dobrze,wszystko przygotowane dla małej Basi,a tu taki cios...Niewyobrażalne  :'(

Offline nadzieja

• Chuck Norris
  • Kocha się za nic. Nie istnieje powód do miłości...
« Odpowiedź #28503 dnia: 10 Października 2013, 09:46 »
bardzo mi przykro :'( nie jestem sobie w stanie wyobrazić tej tragedii :'(
Kamil VIII.2008  Kaja VII.2011  Klara IX.2013      https://e-wesele.pl/forum/index.php?topic=48945.new

Offline neta88sc

• maniak
  • "najważniesze jest niewidoczne dla oczu"
  • data ślubu: :serce::serce:
« Odpowiedź #28504 dnia: 11 Października 2013, 08:19 »
Straszna tragedia... niewyobrażalna :(

Dziewczyny - dziękuję za radę z zastosowaniem probiotyku przy biegunce - od razu pomogło :) jeszcze raz dzięki za rady :)

Offline Ninka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #28505 dnia: 11 Października 2013, 12:57 »
Dołożyłam coś Extra! Ostatnie godziny! Podaj dalej!!!

http://allegro.pl/show_item.php?item=3603446826

Offline .monia.

• * * * * *
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #28506 dnia: 11 Października 2013, 13:40 »

Offline sylwiq

• Chuck Norris
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
« Odpowiedź #28507 dnia: 11 Października 2013, 15:51 »
dziewczyny mam strasznego dola
jestem z sebastianem w szpitalu
wykryli cytomegalie..
czeksmy na potwierdzenie wynikow...
eeg, usg brzuszja i glowy, badanue dna oka, wszystko oki
ja w ciazy bylsm w styczniu w lutym robilam badania na cytomegalie i bylo  igg dodatnie wiec teoretycznie nie zarazam..

boje sie o moje dziecko...
czy u ktoras miala podobny problem?
doczytalam ze jesli to wrodzona to rokowania sa zle..
uposledzenie umyslowe padaczka smierc.... masakra

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #28508 dnia: 11 Października 2013, 16:07 »
Sylwia, nie czytaj na necie, bo oszalejesz. Rozmawiaj z lekarzami. Ja oczywiście nie mogłam się powstrzymać i poczytałam trochę, ale trafiłam na bardziej optymistyczny artykuł, gdzie o takich rokowaniach nie było mowy, a pewne inne zaburzenia były wymienione jako "w skrajnych przypadkach" . Tak więc najlepiej nie czytać nic  ::)
Współczuję tej niepewności, mam nadzieję, że szybko się wyjaśni i będzie dobrze. Trzymajcie się!

Offline milcia

• Chuck Norris
  • W życiu chodzi o to, by być trochę niemożliwym ;)
  • data ślubu: 08.08.2008
« Odpowiedź #28509 dnia: 11 Października 2013, 16:13 »
Anulka podpisuję się rękami i nogami, pod tym co napisałaś.
Sylwusia zdróweczka dla Sebulka  :-* :-*
Timber 27.12.2009 Nuśka  27.06.2013
BOY
GIRL

Offline b@by

• maniak
  • data ślubu: 15.08.2009
« Odpowiedź #28510 dnia: 11 Października 2013, 16:23 »
chlebosia  tragedia :( Szczerze wspolczuje rodzicom
sylwusia085 trzymam kciuki za twojego synka!
Dziewczyny czy, ktoras z mam dzieci majacych problem z mowa miala do czynienia z metoda krakowska?

Offline .monia.

• * * * * *
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #28511 dnia: 11 Października 2013, 16:56 »
Anulka podpisuję się rękami i nogami, pod tym co napisałaś.
Sylwusia zdróweczka dla Sebulka  :-* :-*
:-*
I ja się podpisuję

Offline eovina

• Chuck Norris
  • data ślubu: 26-12-2010
« Odpowiedź #28512 dnia: 11 Października 2013, 20:02 »
Sylwia jestem z wami całym sercem
Ola 01.08.2011
Zofia 10.01.2014

Offline dmonik44

• Chuck Norris
  • data ślubu: 19.06.2010
« Odpowiedź #28513 dnia: 11 Października 2013, 20:06 »
Sylwia musi być dobrze! Cały czas o was myślę :-*
Natalka 4.11.2012

Offline hania3033

• Chuck Norris
« Odpowiedź #28514 dnia: 11 Października 2013, 20:28 »
Dziewczyny czy, ktoras z mam dzieci majacych problem z mowa miala do czynienia z metoda krakowska?
Ja, swojego czasu, dość intensywnie czytałam o tej metodzie. I odniosłam wrażenie, że osoby pracujące tą metodą (mówię o terapeutach, nie o rodzicach) uważają że tylko ona jedyna jest słuszna i najlepsza... Ale to tylko moje zdanie. Może faktycznie przynosi efekty - nie wiem, nie sprawdzałam osobiście, ale po "rozmowie" (w cudzysłowie, bo była to tylko wymiana e-mailowa) z twórczynią tejże metody wywnioskowałam (chociaż w sumie nie musiałam wnioskować, bo dostałam czarno na białym napisane), że moje dziecko na pewno jest zaburzone (podkreślam raz jeszcze, że pani nie widziała dziecka, a praktycznie postawiła od razu diagnozę) i muszę zacząć jak najszybciej z nim pracować, oczywiście posługując się odpowiednią literaturą (tutaj dostałam spis) stworzoną (a jakże) przez samą autorkę... Trochę mi to zaśmierdziało wrzucaniem wszystkich do jednego worka, przediagnozowaniem i "pokazywaniem jedynego słusznego wyjścia", czyli kupieniem tego co "im" się opłaci...

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #28515 dnia: 12 Października 2013, 12:39 »
Dziewczyny możecie mi polecić sprawdzone rajstopki dziecięce? Takie, żeby się nie mechaciły, nie rozciągały... Chciałabym zamówić kilka par na All - a może ktoś ma sprawdzonego sprzedawcę?

W zeszłym roku kupowałam m.in. z Martinex i te sa super, ale nie ma na Allegro, a ja chciałabym zrobić małe zapasy przed przyjazdem.

Offline agulla1919

• Chuck Norris
« Odpowiedź #28516 dnia: 12 Października 2013, 15:52 »
Hej :).

Mam pytanie do ma które swoje dzieci karmily mm.
Od którego miesiąca zaczelyscie podawać kaszki?
W sklepie widziałam kaszki już od 3m.
Zastanawiam sie czy czasem nie podawać za miesiąc Julce kaszki na noc tak aby mniej razy budziła sie w nocy na mleczko bo teraz budzi sie co 3h.
Tylko czy to jednak nie za wcześnie??

I czy mleko moze być innej firmy i kaszka tez?
Pyta sie bo nie widziałam kaszki z tej samej firmy co podaje teraz mleko.

I kolejne pytanko do mam które podawały mleko cobfort.
Jak długo daje sie takie mleko??
My co Prawda dopiero ponad2 tyg podajemy takie,ale jestem ciekawa czy mamy podawać do 1roku czy do kiedy.
Śmierdzi to mleko co podajemy.Kupki są mocno zielone,aż ciemne i bardzo śmierdzą.A jak Julka odbija to tez nie pachnie ;D,ale to przez to mleko bo wcześniej tak nie było :).

Offline sylwiq

• Chuck Norris
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
« Odpowiedź #28517 dnia: 12 Października 2013, 15:59 »
Aga ja jeszcze nie zaczelam rozszerzac diety w tym kaszke wlasnie ale zaczne podawac kaszke jak sebunio skonczy 4 miesiace i bede kuowsc obojetnie jakiej firmy :)

Offline hania3033

• Chuck Norris
« Odpowiedź #28518 dnia: 12 Października 2013, 16:50 »
Agata, jeśli kaszkę kupisz bezmleczną, czyli taką, gdzie najpierw przygotowujesz mleko i dopiero na nim robisz kaszkę, to może być obojętnie jakiej firmy. A jeśli już z mlekiem w środku, czyli np. mleczno-ryżowa, to kupowałabym tej samej firmy co mleko. Szczególnie na początku podawania (chociaż ja nawet teraz, jak Tymek je kaszkę, to daję z tej samej firmy, nigdy nie podawałam innej, bo w innej jest inne mleko, wiec po co ryzykować, szczególnie jak Julka ma problemy brzuszkowe). A w ogóle - kochana, nie chcę Cię martwić, ale to że Jula zje kaszke na wieczór wcale nie znaczy że będzie dłużej spać. To mit 8) Owszem, u niektórych działa, ale na pewno nie jest to reguła. Ja kaszkę podawałam dość późno jak na karmienie mm, bo coś koło 6 miesiaca. Nie widziałam sensu prędzej podawać, tym bardziej ze Tymek i tak już dobrze wyglądał ;) Acha, i mój nie chciał absolutnie kaszki z butelki, takiej wodnistej. Zjadał od razu taką na gęsto z łyżeczki.

Comfort mieliśmy podawać najpierw do pół roku, ale potem pediatra powiedziała, że możemy spróbować wcześniej poda zwykłe mleko i tak spróbowaliśmy po 4 miesiącu (nie przeszliśmy od razu - mieszałam stopniowo codziennie po jednej miarce więcej). Jak widziałam ze nic sie nie dzieje, to po jakichś 6 dniach zupełnie przeszliśmy na zwykłe mleko i tak do teraz :) A szaro-zielone kupy i śmierdzące pierdzioszki po comforcie są zupełnie normalne, więc nic się nie przejmuj :)

Agata, jeśli kaszkę kupisz bezmleczną, czyli taką, gdzie najpierw przygotowujesz mleko i dopiero na nim robisz kaszkę, to może być obojętnie jakiej firmy. A jeśli już z mlekiem w środku, czyli np. mleczno-ryżowa, to kupowałabym tej samej firmy co mleko
Acha - kaszki z mlekiem w środku, czyli mleczno-ryżowe, mleczno-wielozbożowe itp. są droższe od tych bezmlecznych, czyli np. ryżowej, ale do nich dodajesz samą wodę i po przeliczeniu (tak, tak - liczyłam ;D ) wychodzi dokładnie taka sama cena,  jakbyś kupiła samą ryżową i do tej ryżowej musiała najpierw przygotować mleko (bo to mleko też trzeba kupić i robiąc na nim kaszkę automatycznie więcej się go zużywa)

Offline milcia

• Chuck Norris
  • W życiu chodzi o to, by być trochę niemożliwym ;)
  • data ślubu: 08.08.2008
« Odpowiedź #28519 dnia: 12 Października 2013, 17:04 »
Pewnie że nie jest tak, że dziecko zjadające na noc kaszkę z mlekiem prześpi noc, bo moje oboje na piersi zaczęli przesypiać po 12h w nocy przerwy na jedzenie kiedy skończyli 3 miesiące  :P
Timber 27.12.2009 Nuśka  27.06.2013
BOY
GIRL

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #28520 dnia: 12 Października 2013, 17:19 »
Tylko ciekawe czy w UK jest duży wybór bezmlecznych, bo u nas nie ma. Jest tylko kleik ryżowy, a potem wszystkie z mlekiem i cukrem. Niedawno odkryłam dwie bezsmakowe (z różnych zbóż) bez mleka i cukru, ale wtedy już kończyłam podawać kaszki  ::)

Offline dmonik44

• Chuck Norris
  • data ślubu: 19.06.2010
« Odpowiedź #28521 dnia: 12 Października 2013, 17:36 »
Dziewczyny możecie mi polecić sprawdzone rajstopki dziecięce? Takie, żeby się nie mechaciły, nie rozciągały... Chciałabym zamówić kilka par na All - a może ktoś ma sprawdzonego sprzedawcę?

W zeszłym roku kupowałam m.in. z Martinex i te sa super, ale nie ma na Allegro, a ja chciałabym zrobić małe zapasy przed przyjazdem.

moim zdaniem dobre są z H&M, może poproś którąś z forumek, żeby Ci kupiła i wysłała? ja niestety nie mam u siebie w mieście...
ewentualnie kupuje w Pepco, ale nie wiem jaka to firma. W sumie są po 7, 10 i chyba 12zł coś w tych granicach a noszą się całkiem dobrze. Jaki rozmiar potrzebujesz? mogę spojrzeć przy okazji na ceny i Ci napisać i ewentualnie zakupić i wysłać.
Natalka 4.11.2012

Offline hania3033

• Chuck Norris
« Odpowiedź #28522 dnia: 12 Października 2013, 19:26 »
Aniu, zapytam teściową z jakiej firmy kupiła Tymkowi rajstopki (ona ma te firmy w paluszku, bo poniekąd siedzi w tym ;) ), bo one są najlepsze jakie dotąd mieliśmy, ale nie widzę metki ::) Mamy też z pepco - nie zmechaciły się, ale jakieś takie cienkie się zrobiły :-\ Na porządne wyglądają też te z c&a, ale Tymko ich jeszcze nie nosił, więc nie wiem jak będzie potem. No i z 5.10.15, ale te z kolei trochę kosztują :-\

Offline agulla1919

• Chuck Norris
« Odpowiedź #28523 dnia: 12 Października 2013, 20:15 »
Hmmm .... to u nas będzie problem bo my mamy teraz mleko SMA , a kaszek z tej firmy nie widziałam.
Wcześniej Julka miała odpowiednik bebilonu , ale były problemy z brzuszkiem.
W PL sklepie widiałam kaszki z nestle i z czegoś jeszcze tylko nie pamiętam teraz.

A to tylko taki zabobon że dziecko kaszk zje na kolacje to przespi nockę ;D.

Offline hania3033

• Chuck Norris
« Odpowiedź #28524 dnia: 12 Października 2013, 20:25 »
A to tylko taki zabobon że dziecko kaszk zje na kolacje to przespi nockę ;D.
Bo gdyby się sprawdzało na 100% u wszystkich to by było za prosto i za pięknie ;D

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #28525 dnia: 12 Października 2013, 20:44 »
Monia, dzięki! Kochana jesteś  :-* ale mi nie chodziło, żeby tutaj wysłać, bo mam jeszcze ze trzy na krzyż, a ubieram tylko w domu, bo na dworze za ciepło na rajstopki, zresztą od wczoraj w domu też już za ciepło, tylko kilka chłodniejszych dni jak było to ubierałam jej w domu, bo kafelki mamy. No i nawet jeśli się ochłodzi, to raczej nie na tyle, żeby ubierać pod spodnie  :D A takie po domu to jakieś tam mam, więc styknie  ;)
Chciałam kupić kilka par, żeby już mieć w PL jak przylecimy, ale dzięki za info o H&M. Na pewno popatrzę w Bydgoszczy.

Haniu, to się dowiedz i daj znać  ;) Ja wyczytałam, że Gatta i Wola.

Offline _patka_

• Chuck Norris
« Odpowiedź #28526 dnia: 12 Października 2013, 21:20 »
My mamy z h&m rajstopki i mechaca sie, ale od raczkowania, a jak dziecko juz chodzi jak Marietka i Natalka to beda OK  :) sa mieciutkie fajne  :)

Bosacka w swoim programie stwierdzila, ze po kaszce kukurydzianej dluzej dzieci spia w nocy, rzadziej sie budza. Ale wg mnie nie tylko to na to wplywa.  :)

Ja dawalam inne mleko i kaszke inna. A comfort szybko zmienilam, bo z kupa bylo ok, ale ulewal strasznie a po zmianie bylo ok  :)

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #28527 dnia: 13 Października 2013, 09:37 »
Jak od raczkowania się mechacą, to bez raczkowania też mogą, bo jednak dziecko dużo na podłodze się bawi, ociera, jak nosi spodnie na rajstopy to też się wszystko ociera, no i przy praniu... Zresztą ona ostatnio zaczyna znowu raczkować  ;D Lubi się tak bawić i biega po domu na czterech  ::)
Ale może kupię jedne na próbę.
Aha i ze Smyka też są dobre, ale niektóre się bardzo słabo rozciągają. Kupiłam 4 pary w rozmiarze 86/92 wiosną, z czego 3 musiałam od razu odłozyć, bo były ciasne. A z większych nie było wyboru.
No nic, kupię może Woli czy Gatty z 4 pary i do tego od jednego sprzedawcy dla mnie getry, skarpety i dla męża tez  ;)
Muszę coś zacząć kupowac, bo ona nie ma kompletnie żadnych ciuchów na zimę. Spodnie 2 pary na krzyż, bluzeczki z długim tak samo, a takich bluzeczek najwięcej nosi. Dobrze, że chociaż mamy kurtkę puchową w PL i rodzice przywioza na lotnisko,  chociaż boje się czy nie będzie za duża, bo wzięłam 98  ::) ale to 5.10.15 to wypada mniejsze raczej.

Offline lusi251

• Chuck Norris
  • data ślubu: 28 04 2012
« Odpowiedź #28528 dnia: 13 Października 2013, 09:42 »
agulla te nestle zdrowy brzuszek sa super jesli je masz w pl sklepie. Mi sie dopiero niedawno udalo je znalezc.
Nie wiem czy hipp jeszcze nie ma bezml bezcukrowych szukalam nieraz bo my mamy mm Hipp i d.pa nie dostalam nigdzie

nastepne dziecko dostanie mm cow&gate bo oni maja kaszki bezcuk tylko ze mleczne. Tez czasem dawalam i bylo okej

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #28529 dnia: 13 Października 2013, 09:56 »
Lusi, jak chcesz bez cukru, to w PL są 2-3 kaszki Hipp bezcukrowe (mleczne) - te "Na dobranoc" i "Na dzień dobry" chyba tez. W Niemczech jest znacznie większy wybór, może w UK też  ;) U nas nie ma w ogóle Hipp. Ja woziłam z PL (Najpierw Holle i Zdrowy Brzuszek, potem jak przeszliśmy na Bebiko, kupowałam Bobovity), albo przysyłali, ale moja nie jadła z łyżeczki, tylko trochę do mleka wieczornego, czasem rano też, więc ilości niewielkie i starczało na dłużej.

Zdrowy Brzuszek ze śliwką są fajne. Ja korzystałam z nich przy wprowadzaniu glutenu.