Autor Wątek: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach  (Przeczytany 4062511 razy)

Offline selena

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10.10.2009r.
Odp: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach
« Odpowiedź #27000 dnia: 17 Lipca 2013, 20:14 »
Gabiś, ale ja narazie nie daję w nocy mm. W nocy daję cyca. A pytam, czy jak przejdziemy na mm i będą 3 porcje mm w dzień, a synek obudzi się w nocy, to czy można dać nadprogramową butlę mm, czy jak  ???

No i nie wiem, jak cyc będzie tylko w nocy, to jak ja go od tego odzwyczaję. Niby nie budzi się często, ale przez te zęby to nigdy nie wiadomo.

Mon_ka, ja raz dałam mojego kompotu z jabłek i poszedł spać dalej, do rana  8). Ale próbowałam tak jeszcze 2 razy i nie przeszło - wiem, że tu jest potrzeba cyca po prostu.

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #27001 dnia: 17 Lipca 2013, 20:22 »
Selena dałabym cyca a nie mm...  moi mięli w pewnym momencie cyc tylko w nocy i nie było żadnego problemu z odstawieniem. Moi najczęściej budzili się jak mięli ok. 1,5 roku... nawet do 10 razy.

Offline selena

• Chuck Norris
« Odpowiedź #27002 dnia: 17 Lipca 2013, 21:06 »
No tak, ale ciągle pytam - co jak już nie będzie cyca, jak go odstawię, a się obudzi...  ;)

Offline hania3033

• Chuck Norris
« Odpowiedź #27003 dnia: 17 Lipca 2013, 21:07 »
Pytasz o tą "nadprogramową" butlę mm? Jak obudzi się i będzie głodny to bym dała. Przecież nie przetrzymasz go do rana 8) A że "nadprogramowa"... Jedne dzieci piją więcej mleka, inne mniej, a jeszcze inne zupełnie w pewnym momencie odrzucają. Spokojnie bym dała jak będzie potrzebował :)

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #27004 dnia: 17 Lipca 2013, 21:09 »
No ale nie chcesz dac cyca tylko w nocy jak odstawisz ??? Ja bym dała, nawet gdyby w dzień już nie pił.. i z wygody i z tego że w cycu mleko jest mniej kaloryczne i "lżejsze" wiec nie przyzywczai się tak do nocnego posiłku... Ale jak nie będziesz chciała no to musisz zobaczyć czy jest głodny... Jak będzie ewidentnie głodny to daj mm, a jak stwierdzisz że nie to daj wodę i przytul. Moi po nocach darli się jak oszalali ale głodni nie byli .... ja tam nie jestem za nocnym napychaniem dziecka jedzeniem tylko dla zasady...

Offline hania3033

• Chuck Norris
« Odpowiedź #27005 dnia: 17 Lipca 2013, 21:16 »
ja tam nie jestem za nocnym napychaniem dziecka jedzeniem tylko dla zasady...
Tak sobie napisałaś czy w nawiązaniu do mojej wypowiedzi ?? :) Ja też za tym nie jestem.  Tymko szybko przestał jeść w nocy, jakoś jak zaczął przesypiać nocki, tj. ok 2,5-3 miesięcy, ale zdarzyło się parę razy że obudził się i darł - jak się okazało z głodu, bo herbatka, szszszyszanie, tulenie tylko wzmagało histerię. Po butli kimał z powrotem. Ale selena właśnie pyta chyba o to, co jeśli obudzi się głodny. Bo jak nie głodny, a będzie chciał np. tylko pogłaskania i poczucia że mama jest blisko, to wiadomo że nie ma co dawać mleka.

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #27006 dnia: 17 Lipca 2013, 21:22 »
Haniu nawet nie widziałam Twojej wypowiedzi jak wysyłałam...

Offline Izunia

• uzależniony
  • data ślubu: 11.08.07
« Odpowiedź #27007 dnia: 17 Lipca 2013, 21:25 »
My najpierw skończyliśmy z cycem w ciągu dnia, przez pewien okres zostało tylko nocne cyckowanie.
Jak zauważyłam ze cyc w nocy stal się tylko potrzeba bliskości, zamieniłam go na wodę.
Sztuka jest rozgryźć czy chce jeść czy zamyla, wiadomo jak jeść to butla idzie w ruch.

Zaglosowane  ;)
Natalia   10.10.2008  
David      15.06.2013  

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
« Odpowiedź #27008 dnia: 17 Lipca 2013, 21:37 »
Gabis juz tysiąc razy miałam to napisać - miEli a nie miĘli :) Sorki ale mnie to razi :)

Offline selena

• Chuck Norris
« Odpowiedź #27009 dnia: 17 Lipca 2013, 21:43 »
Hania, alleluja za zrozumienie  ;D

Gabiś, chodzi właśnie o to, że jak za miesiąc zacznę odstawiać, to chcę odstawić już całkiem, a takie nocne karmienie utrzyma laktację.

Swoją drogą tak się bałam, że po powrocie do pracy zniknie mi mleko, ale nie  8).

Dziewczyny, mój synek zaczyna wstawać! Na sekundę przy łóżku i ląduje na pupie  ;D. Ale frajda  :D

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #27010 dnia: 17 Lipca 2013, 21:45 »
~anulka~ można zgłosić do moderatora jak Cię razi ;) Nikt nigdy mi nie poprawił, a nie jestem nieomylna ;) Obiecuję już pisać poprawnie.
selena takie nocne karmienie nie utrzyma Ci długo laktacji a być może pozwoli pospać kilka miesięcy ;D Mały może się w nocy mocno awanturować ;D i brawa za wstawanie !

Offline sylwiq

• Chuck Norris
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
« Odpowiedź #27011 dnia: 18 Lipca 2013, 00:21 »
Szczecinianki gdzie przebijalyscie corkom uszy? Mozecie  polecic  jakiś salon kosmetyczny ?
polecam beauty center na kopernika ;D
dzialaja na dwa pistolety na raz. tzn dwie panie przebijaja uszka jednoczesnie, dziewczynki dostaaja dyplom super bohaterki ;D

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
« Odpowiedź #27012 dnia: 18 Lipca 2013, 10:19 »
Pisałam z tel i łatwiej mi było napisać tu :) Wiadomo - nikt nie jest nieomylny i to przecież żadna ujma dla Ciebie czy coś :) Ja jestem wzrokowcem i po prostu boję się, że mi się to w koncu utrwali :) Hehehe :)

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #27013 dnia: 18 Lipca 2013, 10:50 »
anulka spoko przecież się nie obrażam ;D

Offline selena

• Chuck Norris
« Odpowiedź #27014 dnia: 18 Lipca 2013, 12:23 »
Zważyłam wczoraj Adriana (mamy wagę dla niemowląt) - waży 9400... Przez ostatni miesiąc znów 1kg przybrał. Ja nie wiem z czego! Od 2 dopiero stał się cud i je (jak narazie) duże słoiczki obiadków. Taki pucuś się zrobił, sadełko na brzuszku się zwija... Moja mama mówi, że nie powinnam mu dawać tych dużych słoiczków, bo że to za dużo dla takiego dziecka. A przecież taka porcja jest w schemacie po 7 miesiącu, a on zaraz kończy 8. Poza tym w końcu zjada, bo do tej pory jadł pół małego, a od 2 tyg cały mały.

Najpierw mama z babcią mówiły - czemu to dziecko nie je, daj mu i daj mu. Teraz - że za dużo. I że on może jeść, nawet jak nie będzie głodny, a wtedy go utuczę  ??? A przecież dobrze wiedzą, że do tej pory on nie chciał jeść, a i teraz tak ma, że jak nie chce, to koparę zamknie i koniec.

Adi jest też porównywany do  kuzyna, 1,5 miesiąca starszego, który waży 8300.

Wkurzają mnie te dobre rady wszystkich wokół  8). Przecież zaraz się chyba wyciągnie, co  ??? Jak zacznie raczkować itp. Narazie pełza w zawrotnym tempie.

Offline aadaa

• Ada
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 06/09/2008
« Odpowiedź #27015 dnia: 18 Lipca 2013, 12:27 »
Szczecinianki gdzie przebijalyscie corkom uszy? Mozecie  polecic  jakiś salon kosmetyczny ?
dzialaja na dwa pistolety na raz. tzn dwie panie przebijaja uszka jednoczesnie, dziewczynki dostaaja dyplom super bohaterki ;D
Dzieki - byłas tam juz?
B .: 02/06-2010    K.: 20/06-2012

Offline aaaneta

• Chuck Norris
« Odpowiedź #27016 dnia: 18 Lipca 2013, 12:32 »
Nasza forumowa Ela (chyba) przekłuwa uszy

Offline hania3033

• Chuck Norris
« Odpowiedź #27017 dnia: 18 Lipca 2013, 13:13 »
Selena, wg niektórych co byś nie robiła to będzie źle :P Dawaj mu jak chce jeść. Nie utuczysz go. Nie zapychasz go słodyczami ani colą ;D Poczekaj aż zacznie raczkować a potem chodzić, jasne że się wyciągnie. Do tego może nie mieć wtedy czasu na jedzenie, to babcie znów będą płakać że niejadek 8) Aż idę sprawdzić ile mój miał w wieku Twojego, bo też był zawsze z tych co mają maciusia na brzuszku ;) ale nie uważam żeby był gruby ::)
8 miesięcy i 4 dni - waga 9270, więc prawie tak jak Twój :P

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #27018 dnia: 18 Lipca 2013, 13:19 »
Slelna moja chyba miała wtedy 9300 i przez całe lato nie przybrała... ona zawsze tak skokowo... a jadła bardzo mało, albo wcale  ::) tylko że piła dużo mleka, więcej razy dziennie mniejszą ilość, ale w sumie wychodziło więcej niż w schemacie.
Mleko chyba ma jednak więcej kalorii i choćby objętościowo jest go więcej niż takiego obiadku, więc co by tak w tym obiadku nie było (a przeważnie są to warzywa i chude mięsko) nie utuczy dziecka jeśli to tylko jeden słoiczek (duży czy mały)... tak przynajmniej uważam. Może po prostu ostatnio dostaje więcej mm, ale tym też bym się nie przejmowała. Przy ilościach w granicach rozsądku oczywiście  :P Jeśli chodzi o nocne karmienie, to Marietka budziła się sporadycznie. Zawsze próbowałam dać wodę, a jeśli to nie wystarczyło to dawałam mm, ale nie piła dużo.

Offline selena

• Chuck Norris
« Odpowiedź #27019 dnia: 18 Lipca 2013, 13:27 »
Uff, a więc nie waży aż tak dużo  8). On jest na cycu, mm dopiero wprowadzam, porcję na noc poza kaszką mleczną.
Mam nadzieję, że jak za miesiąc przejdę na mm, to nie przybierze za dużo. Ale tak jak mówicie, przecież daję mu obiadek, poza tym nie je nic z cukrem, w ogóle żadnych ciasteczek, nawet dziecięcych.

Offline hania3033

• Chuck Norris
« Odpowiedź #27020 dnia: 18 Lipca 2013, 13:38 »
Ja Ci powiem tak - rób po swojemu i bądź tego pewna. Bo jak mama/babcia/teściowa zauważą zachwianie w Twoim postępowaniu/decyzjach to dopiero wejdą na głowę ;D

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #27021 dnia: 18 Lipca 2013, 13:53 »
Ja Ci powiem tak - rób po swojemu i bądź tego pewna. Bo jak mama/babcia/teściowa zauważą zachwianie w Twoim postępowaniu/decyzjach to dopiero wejdą na głowę ;D
nooo właśnie ;)

wiele dzieci w tym wieku to takie pucusie, co by nie jadły  ;) potem się wyciągają ;)

To ja źle zrozumiałam, bo myślałam, że w dzień dajesz mm... choć i na cycu można przybrać - moja do 4,5 mies na cycu, a w wieku 5 mies. ważyła 7600 g... a też wcześniej były problemy z przybieraniem... i cały czas taka huśtawka... wyszła na swoje w końcu. Teraz je lepiej i nie tyje  :D

Offline sylwiq

• Chuck Norris
« Odpowiedź #27022 dnia: 18 Lipca 2013, 15:30 »
Dzieki - byłas tam juz?
chodze tam do fryzjera i kosmetyczki.. maja bardzo duzo malych klientek zauwazylam ;) oczywiscie jesli o uszka chodzi.. moje dwie przyjaciolki tam przebijaly swoim corka i byly bardzo zadowolone.. duzo kolcxykow do wyboru z tego co widzialam jak czekalam na swoja kolejke..
nie wiem tylko cenowo jak to wyglada.. juz wiem luknij dobie
http://www.beautycenter.szczecin.pl/salon-kosmetyczny/szczecin/-PIERCING-i-PRZEK%C5%81UCIE-USZU/134

Offline nadzieja

• Chuck Norris
  • Kocha się za nic. Nie istnieje powód do miłości...
« Odpowiedź #27023 dnia: 18 Lipca 2013, 21:39 »
Selena, na słoiczkach się nie utuczy :D prędzej na mm ;)
brawo za podciąganie :D teraz będzie Ci namiętnie wstawał 8)
Kamil VIII.2008  Kaja VII.2011  Klara IX.2013      https://e-wesele.pl/forum/index.php?topic=48945.new

Offline marta082008

• Chuck Norris
  • data ślubu: 16.08.2008
« Odpowiedź #27024 dnia: 18 Lipca 2013, 23:12 »
Hehe, ach te babcie. Nam tez wciaz dobre rady daja, a nawet jeszcze wnuka na oczy nie widzialy, no jedynie przez skype ;)

Dziewczyny, czy ktoras wybielala zeby w czasie karmienia? Chodzi mi o opalescence? Jeszcze nie bylam u dentysty to nie wiem czy w ogole mozna, wiec pytam z ciekawosci ;)

Aha, kupka nam wraca do normy ;D

Offline dziubasek

• Chuck Norris
  • data ślubu: .:25.08.2006:.
« Odpowiedź #27025 dnia: 19 Lipca 2013, 12:03 »
Dziewczyny, znacie może jakiegoś dobrego kardiologa dziecięcego w Szczecinie?

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 16.09.2006
« Odpowiedź #27026 dnia: 19 Lipca 2013, 15:01 »
dziubasku już pisze priva  :)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #27027 dnia: 19 Lipca 2013, 18:08 »
za dużego wyboru w tej materii nie ma...
właściwie w grę wchodzą dwie osoby...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline sylwiq

• Chuck Norris
« Odpowiedź #27028 dnia: 19 Lipca 2013, 18:46 »
dziewczyny gdzie kupie termometr do ciala diagnostic nc300 w szczecinie?

Offline malgosiask

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
« Odpowiedź #27029 dnia: 19 Lipca 2013, 19:05 »
Widziałam w aptece w CH Molo.
Zadzwoń http://aptekapuls.pl/Millenium-ab74-76.html