Autor Wątek: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach  (Przeczytany 4063987 razy)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
Odp: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach
« Odpowiedź #27210 dnia: 26 Lipca 2013, 20:44 »
Lila i Anula - a może jakiś upadek był i teraz wolą się asekurować?

Tyt tak miał, że był wyrywny, ruchowo dużo "szybszy" jak siostra...raczkował szybko, wstawał szybko...i jeszcze nie trzymał równowagi i "odpadał" i leciał jak kłoda do tyłu...
łup na łeb...
jeśli ma tak samo dobrą pamieć jak siostra, to może to "pamiętać"...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #27211 dnia: 26 Lipca 2013, 20:48 »
Anulka ja słyszałam że dzieci wielojęzyczne później zaczynają mówić zrozumiale dla innych. NIe wiem ile w tym prawdy.
No ja słyszałam, że mogą zacząć później, ale niekoniecznie. W naszym przypadku chyba nastąpił regres, bo szło jej nieźle, już proste zdania składała (po polsku, a w pozostałych językach po kilka słów), a teraz nie chce nawet powtarzać nazw, używa 3 słów na krzyż, tacie odpowiada po polsku (tak/nie), dużo mówi w swoim czwartym języku  ::) i nadaje rzeczom swoje nazwy, np. kot to "AŃ"  :P Ale spokojnie, nie spinami się, cały czas stosujemy metodę OPOL (one person, one language), czyli tata tylko po albańsku, mama tylko po polsku do niej, a grecki na ulicy i trochę bajek... jakoś sobie to w końcu poukłada.

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #27212 dnia: 26 Lipca 2013, 20:50 »
Anulka ale się jej musi w głowie mieszać ;D  Ale potem będzie miała łatwiej w życiu dziewczyna...

Offline malgosiask

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
« Odpowiedź #27213 dnia: 26 Lipca 2013, 20:55 »
Bibek i Ciaciep, faaaajnie ;D

Mój Wiktor na pytanie "jak masz na imię?" odpowiadał ABIŚ ;D A od wczoraj odpowiada ADAŚ.
Znam kilka osób, które mają inaczej w metryce a inaczej "na co dzień". Może u nas też tak będzie :)

Offline selena

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10.10.2009r.
« Odpowiedź #27214 dnia: 27 Lipca 2013, 09:27 »
Wow, Anulka, będziesz miała poliglotkę!  :o

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #27215 dnia: 27 Lipca 2013, 10:49 »
No mam nadzieję, choć to nie takie proste jak się wydaje. Za mało czasu spędza z tatą, ale zimą będzie nadrabiać. O grecki się nie martwię, bo bawi się z dzieciakami na plaży, a właśnie kontakt z dziećmi jest ważny. Dzieci w większości są albańskie, ale rodzice nie rozmawiają z nimi po albańsku i ona głównie po grecku, czasem rzucą jakieś słowo  :-\ Tylko ja taka uparta, że walczę o język ojca i cały czas go upominam jak tylko spróbuje powiedzieć do niej cos po polsku czy grecku  ;) Na szczęście ojciec się podporządkowuje i już coraz rzadziej się zapomina.
No i ostatnio zauważyłam, że angielskiego też załapała coś od turystów ;) Mówi "bye" i "hi"  ;D A jak słyszy jakiś całkiem inny język to widzę po niej, że zauważa, że to obcy. Patrzy ze zdziwieniem na mówiącego i jakby się wysilała i próbowała zrozumieć  ;D

Małgosia Adaś wygrywa  ;D Może po prostu mu się to imię bardziej podoba  :D

Offline selena

• Chuck Norris
« Odpowiedź #27216 dnia: 27 Lipca 2013, 11:49 »
To niesamowite, jak małe dzieci mówią w kilku językach. Ja mam kuzynkę, która urodziła się w Hiszpanii (rodzice Polacy) i do 5 roku życia tam mieszkała, mówiąc biegle po polsku, hiszpańsku i sporo po angielsku. Dwa lata temu rodzice wrócili do Polski na stałe, teraz Klaudia ma 7 lat i niestety tylko po polsku mówi, tj. po hiszpańsku nie powie nic, nawet jak się ją poprosi lub jak o coś zapyta w tym języku. Znajomej psycholog pytałam, to powiedziała, że poczuła chęć dostosowania się do tutejszych dzieci i nie chce się wyróżniać... Rodzice niestety nie ciągną nauki hiszpańskiego, olali temat, a jak mi jest szkoda  ::). Taki początek, a pewnie wszystko zapomni...

Offline marta082008

• Chuck Norris
  • data ślubu: 16.08.2008
« Odpowiedź #27217 dnia: 27 Lipca 2013, 15:03 »
Malgosiak, a skad u niego ten pomysl?

Offline vonka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2008
« Odpowiedź #27218 dnia: 27 Lipca 2013, 19:03 »
jeszcze do niedawna Patryk na pytanie jak masz na imię odpowiadał: babiś
nie wiem skąd to wziął ale podobno to rodzinne, brak ma na imię Leszek i w wieku Patryka mówił o sobie jako: leleadaś  ;D

teraz mówi o sobie Patryk, nazwisko też ładnie wypowie więc jestem z niego mega dumna  :Zakochany:

Offline izulek
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30.08.2008
« Odpowiedź #27219 dnia: 27 Lipca 2013, 21:24 »
Szymon długo mówił na siebie TY, jak masz na imię - Ty :) potem był Tymon, potem już Szymon, ale odmienia często Nononowi zamiast Szymonowi, chociaż umie. Nazwisko też potrafi :)

Offline selena

• Chuck Norris
« Odpowiedź #27220 dnia: 27 Lipca 2013, 21:30 »
A mój na pytanie jak masz na imię mówi 'ebe'  ;D. A mąż na to: 'jak już to lech synku...'  8)

Offline selena

• Chuck Norris
« Odpowiedź #27221 dnia: 28 Lipca 2013, 21:04 »
Poważyłam i pomierzyłam dziś synka... Waży prawie 10kg! Aż nie mogę uwierzyć, kiedy on przystopuje z tym przybieraniem?! Małymi kroczkami przechodzimy z cyca na mm, nie wiem co to będzie jak zostanie już tylko na mm...

Zbliża się wagowo do 90 centyla, jak sobie przypomnę, jak kiedyś był na 3 centylu  :o. No i tak się zastanawiam, bo obwodem ramienia jest grubo powyżej 97 centyla, a tam jest napisane, żeby odstępstwa od normy konsultować z lekarzem...  ??? Po nim nie widać tej wagi, bo długi jest. Urodził się z 3850, a ponoć na roczek dzieci potrajają swoją wagę urodzeniową, to by się zgadzało w jego przypadku.

Od jakichś 3 tygodni je już te porcje, które są w schemacie, tj. średnio kaszka 140, obiad 190, deserek 130 - 150. Od kilku dni na noc daję mu mm po moim cycu (bo wkrótce odstawianie). Wygląda normalnie, według mnie, bo wszyscy wokół mówią, że się pulpecik zrobił. Ja nie wiem sama  ::).

Poniżej link do siatek centylowych z danymi synka, jakby kto miał ochotę zerknąć:

http://zdrowie.wieszjak.pl/niezbednik/siatki-centylowe?b=2012-11-21&genger=1&pw=9%2C790&ph=74&pog=46&por=18

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #27222 dnia: 28 Lipca 2013, 21:37 »
Niby waga na górze, ale BMI w środeczku :) wysoki chłopak to musi swoje ważyć ;) No i w łapie też ma sporo, silny chłop i tyle, mama niech się cieszy  ;)
Tak poważnie to się nie wypowiem, nie będę mieszać, bom nie spec...
Koło roczku, a może już zaraz przystopuje z tę wagą. Ja nie pamiętam dokładnie, musiałabym sprawdzić, ale Marietka chyba we wrześniu (9mies.) miała 9300, a na roczek 10,2, a teraz długo 11,5 kg; na 5 mies. 7600 na pewno.No ale jadła znacznie mniej. Ba! nawet teraz je mniej  ;)

Offline neta88sc

• maniak
  • "najważniesze jest niewidoczne dla oczu"
  • data ślubu: :serce::serce:
« Odpowiedź #27223 dnia: 28 Lipca 2013, 21:39 »
Moja Zosia urodziła się 58 cm i 4 kg, pare dni temu skończyła roczek mierzy teraz około 78 cm i waży 9,5 kg.
Wiec wydaje mi się że to po prostu indywidualna sprawa każdego dziecka (człowieka).
Każdy z nas ma też inny metabolizm i mimo to że Zosia wręcz pochłania jedzenie to waży do swojego wzrostu niewiele. No i my (rodzice) też szczupaki wiec czego się spodziewać ... :)

Wiec Selena, skoro pediatra nie ma zarzutów i nie sugeruje iż mały jest "przekarmiony" to wydaje mi się że nie ma co się martwić. Potem zacznie rosnąć, biegać to wszystko się zmieni :)

Offline Ola888
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #27224 dnia: 28 Lipca 2013, 21:43 »
Ło rety, nawet by mi do głowy nie przyszło żeby Jagódce ramię mierzyć  ;)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #27225 dnia: 28 Lipca 2013, 21:46 »
tym obwodem ramienia to mnie rozbawiłaś... ;D
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline selena

• Chuck Norris
« Odpowiedź #27226 dnia: 28 Lipca 2013, 21:48 »
Też się zdziwiłam, ale było pole do wypełnienia, to zmierzyłam   ;D

Offline hania3033

• Chuck Norris
« Odpowiedź #27227 dnia: 28 Lipca 2013, 21:48 »
Selena, mi tam się wydaje że powinnaś się wyluzować 8) Przecież Twój Młody mieści się w siatkach, ramię "wychodzi poza", ale przecież każde dziecko jest inne i to, że ma trochę więcej w bicepsie ;) nie znaczy że dzieje się coś złego. Konsultowałaś się z pediatrą? Jeśli nie, a coś naprawdę Cię niepokoi, to to zrób. A jak przejmujesz się tylko dlatego, bo ktoś coś ci gada, to zatkaj uszy i nic się nie martw :) Na "pocieszenie", chociaż nie wiem czy jest potrzebne :P powiem Ci że koleżanka Tymka jest od niego 4 miesiące młodsza, czyli ma rok i 5 miesięcy, a waży prawie 15 kg (14,8 o ile dobrze pamiętam - jej mama przedwczoraj mi mówiła). Jest kawał baby, ale wszystko jest ok. Taka uroda - dziecko zdrowe, ruchliwe, bardzo kumate :) I tak odkąd ją widziałam ostatnio bardzo urosła (wzrostowo), to ta waga już mniej rzuca się w oczy, niż jeszcze w maju. Powiedziałabym że wręcz "wystrzeliła do góry" więc to też się będzie zacierać i pewnie podobnie będzie u Twojego synka.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #27228 dnia: 28 Lipca 2013, 21:49 »
swoją drogą śmieszna siatka...
Tyt waga 90ty centyl, wzrost - poooooozaaaaa siatką....BMI pooniżej siatki...
dziwne dziecko mam ;)
— Richard M. Devos

Offline hania3033

• Chuck Norris
« Odpowiedź #27229 dnia: 28 Lipca 2013, 21:53 »
Ile wzrostu ma tymek?

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #27230 dnia: 28 Lipca 2013, 21:55 »
z 90 cm ma...

— Richard M. Devos

Offline Ola888
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #27231 dnia: 28 Lipca 2013, 22:05 »
Siatka Jagodowa

http://zdrowie.wieszjak.pl/niezbednik/siatki-centylowe?b=2012-11-02&genger=0&pw=9%2C00&ph=79&pog=&por=

do lekarza dzwonić nie zamierzam  ;) Chyba że do Lilki "popierdzielić" o głupotach  :D

Offline selena

• Chuck Norris
« Odpowiedź #27232 dnia: 28 Lipca 2013, 22:08 »
Może się nie martwię, bo widzę, jaki Adi jest, ale zapytać na forum można  ;). No nie umiem tak całkowicie olać tych ziarenek niepewności, zapewne przy kolejnym dziecku będzie łatwiej  ;).  

Bo w ogóle to ja jestem w szoku, pewnie pamiętacie, jak żaliłam się, że mi Adi nie chce jeść, po 2 miesiącach rozszerzania diety je wszystko, co mu dam, to niesamowite  8). W życiu nie myślałam, że będzie mnie to tak cieszyć  ;).

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #27233 dnia: 28 Lipca 2013, 22:32 »
oj tak bardzo cieszy. mi sie rzadko zdarza, ze zje to co jej dam, ale jak sie uda to taka dumna jestem . . . i juz snuje plany ze teraz bedzie ladnie jadla i ukladam sobie w myslach jadlospis, a przy nastepnym posiłku znowu klapa :( obecnie mam dziwaczne marzenia - np. zeby moje dziecko kiedys zjadło z jednego talerza 2 rodzaje pokarmu albo jakas kanapke ;) a ona nadal upiera sie przy diecie niełaczenia  , ale lepsze to niz dieta mleczna ;)

Offline dziubasek

• Chuck Norris
  • data ślubu: .:25.08.2006:.
« Odpowiedź #27234 dnia: 29 Lipca 2013, 11:26 »
Kochane zachęcam te dziewczyny, które mają FB, aby przyłączyły się do charytatywnej akcji na rzecz małego Łukaszka.
Wraz z kilkoma koleżankami "aparatkami" licytujemy sesję zdjęciową.
Więcej szczegółów tutaj:
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=553580224704059&set=a.406212992774117.95466.405244732870943&type=1&theater

Zachęcam baaaardzo do udostępniania!

Dzięki  :-*

Offline sarmaxarica

• maniak
« Odpowiedź #27235 dnia: 1 Sierpnia 2013, 01:53 »
Mam kilka pytań do Szczecinianek. ;D
- jaka korporacja taksówkarska ma foteliki do przewożenia maluchów?
- czy potwierdziły się plotki (z internetowej szczecińskiej gazety ;)) o darmowej komunikacji miejskiej na czas TTSR?

i najważniejsze - czy możecie polecić BARDZO DOBREGO okulistę dla dorosłych,który przyjmie mnie z dnia na dzień?(oczywiście nie łudzę się,że na nfz....)
Ewentualnie jak przekonać panie z rejestracji okulistyki na Pomorzanach,że z moim "problemem ocznym" kazano mi przybiegać z każdym bólem i zaczerwienieniem oka? (do karty nie wpisano mi niestety statusu "stałego pacjenta" ;) ale okulistka twierdziła,że zawsze mam być przyjęta)

Offline loona
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 25.08.2007r.
« Odpowiedź #27236 dnia: 1 Sierpnia 2013, 08:31 »
sarmaxarica z komunikacją nie pomogę, a nr 1 wśród okulistów to dr Dariusz Łąk na ul. Odzieżowej, tel. 91 450 13 33. Cała moja rodzina od lat do Niego chodzi i nie ma zastrzeżeń.

Offline lusi251

• Chuck Norris
  • data ślubu: 28 04 2012
« Odpowiedź #27237 dnia: 1 Sierpnia 2013, 13:11 »
czy ktoras ze szczecińskich mam karmi maleństwo Bebilonem 1 ?

Będę a Szczecinie w drugiej polowie sierpnia i mam do oddania za darmo jedno pudlo 1-ki i pare kartonikow małych plynnych (tzn to irlandzki odpowiednik, Aptamil 1, ale to zupełnie to samo) jak cos -dajcie znac na pw

Offline carollaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #27238 dnia: 1 Sierpnia 2013, 22:17 »
Dziewczyny, mam OGROMNĄ prośbę. Czy ma któraś w formie elektrtonicznej książki Hogg "Język niemowląt", albo to drugie o usypianiu dzieci?
Mam spory problem z najmłodszą :( No nie może dziewczyna mi zasnąć na dłużej po południu. Przedpołudniem ma drzemkę 1,5-2 godz. najczęściej  na spacerze, ale po południu to katastrofa. Zmęczona jest, nakarmiona, przewinięta ki bieda. Zasypia mi przy piersi i jak odkładam, to 5 minut i ryk. No wykończe się. Jakie macie/miałyście sposoby na usypianie takiego malucha? Poza piersią, bo ona przy piersi zaśnie, ale bal jest później.
Czy takie malństwo naperawdę moze samo zasypiać od urodzenia, jak się je odkłada do łółżka rozbudzone?
Poratujcie mnie plissss...

Offline madziatko

• Chuck Norris
  • data ślubu: 03.07.2010/31.07.2010
« Odpowiedź #27239 dnia: 1 Sierpnia 2013, 22:20 »
Mój zasypiał sam. Często zasypiał przy jedzenia, ale też bywało, iż odkładaliśmy do łóżeczka i sam zasypiał.. Czasem troszkę pomarudził, ale dał radę..