Autor Wątek: Odchudzanko przyszłych Panien Młodych  (Przeczytany 344524 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Beth

• maniak
  • Master of disaster!
  • data ślubu: 02.09.2006
Odchudzanko przyszłych Panien Młodych
« Odpowiedź #360 dnia: 7 Lutego 2007, 09:11 »
Co do wody - tak jak Lerwar napisał wcześniej - nie pijcie nigdy tej smakowej. Czytałąm kiedyś artykuł na temat tych wód - pisali, że wszystko co się w nich znajduje jest sztuczne. Więc radziłabym unikać. Jeśli macie problem z piciem wody "czystej" to można ją trochę ulepszyć wciskając sok z połowy albo całej cytryny. Dobrze jest też ogólnie soki rozcieńczać wodą - mają wtedy mniej kalorii. Zazwyczaj pół szklanki soku zalewamy połową szklanki wody.

Ja sobie kupiłam reparat "Body Pure 24h". Mam zamiar go wypróbować za półtora tygodnia - Mąż na weekend wyjeżdża, więc będę mogła przeprowadzić prawie 2-dniową głodówkę w samotności. TUTAJ więcej informacji. Mam nadzieję, że się ładnie zdetoksuję. Grejfruty zafunduję sobie w wakacje, wtedy jakoś chyba łatwiej o ładne owoce.

Offline Lewar
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #361 dnia: 7 Lutego 2007, 12:36 »
Beth soki naturalne są niemal niekaloryczne, rozcieńczanie ich jeszcze wodą to czysta profanacja, byłbym daleki od tego rodzaju oszczędności kalorycznych, lepiej kromala mnie zjeść na kolację :>

Anusiaaa herbatki odchudzające to przedewszystkim mieszanki ziłowe mające pobudzić wydzielanie soków trawiennych, rozbudzić ruchy perystaltyczne jelit, zniwelować toksyny, zahamować łaknienie, nieco podnieść termogenezę, tych przeczyszczających nie zalecałbym, ingerowanie tak znacznie w fizjologię swojego organizmu jest niewskazane, mikroflora jelitowa może wówczas ulec mocnym zachwianiom, a następnie dojść może nawet do nadmiernego rozwoju niechcianych patogenów, z przeczyszczających najbardziej znana to chyba Figura.

Offline Beth

• maniak
  • Master of disaster!
« Odpowiedź #362 dnia: 7 Lutego 2007, 12:58 »
Lewar - a tam :) Ja czasem rozcieńczam, bo niektóre soki są bardzo słodkie. Lubie te wszystkie grejfrutowe i anansowe, ich nie trzeba zalewać wodą, bo są akurat. A kromala na kolację to w ogóle lepiej chyba nie jeść :)

Offline Lewar
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #363 dnia: 7 Lutego 2007, 16:15 »
Cytat: "Beth"
...A kromala na kolację to w ogóle lepiej chyba nie jeść :)
Podobnie jak pić soku ananasowego :taktak:

Offline tylunia
  • You are my person brand of heroine
  • Chuck Norris
  • Ludzie mają pewną wspanialą ceche. Zmieniają się.
« Odpowiedź #364 dnia: 7 Lutego 2007, 23:34 »
oj Lewar to wpadles ( widzez e skonczyles AR pewnie miales zajecia z Pania M. Friedrich ja mialam z jej mezem)...wlasnie nadrobilam wszystkie strony :los:
ja tam lubie wode mineralna ale kiedys czytalam artykul co powinna a czego nie woda mineralna i pamietam ze zapisalam sobie na karteczce i chhodzilam po sklepie sprawdzajac sklad wod...i wiecie ze zywiec zdroj nie miala nawet polowy wartosci zalecanej...podobno pisali ze taka woda moze zaszkodzic a najblizsza wskaznikow byla naleczowianka i nawet lepiej mi smakuje mimo ze jest bez smaku :drapanie:  :drapanie: dziwne
Lewar jak to jest wlasciwie z tymi wodami????

pozdrwiam

Offline tylunia
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #365 dnia: 7 Lutego 2007, 23:42 »
megan witaj w klubie tez mialam celiake i bylam na bezglutenowej diecie bardzo dlugo i mialam scisla diete rodzice piekli chceb z zagranicznej maki i znam ten smak chleba bezglutenowego bialego co sie rozsypuje jak ja jeszcze kupowalam do Lo to byl z warszawy i poznania na zapisy :mdleje:  ..teraz podobno juz jest ok jem wszystko  :brewki:  :brewki:  :brewki:
czy Rodzice robili zakupy w Palmie?? :drapanie:

Offline Lewar
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #366 dnia: 8 Lutego 2007, 08:03 »
Pani M Friedrich mimo że wybitna specjalistka z fizjologi człowieka to jako jedyna na tych studiach to doprowadziła moją wewnętrzną homeostazę do zachwiania. Straszna feministka na do miar złego wchodziłem na ustny ezgamin do niej jako pierwszy facet z roku, masakra. :D W każdym razie bardzo wiele mnie nauczyła i dziękuję jej za to, o ile wiem jej mąż jest profesorem botaniki na US.

Jeśli chodzi o wodę to najlepiej aby miała taki skład jak zapotrzebowanie człowieka na składniki mineralne, ale to raczej niemożliwe do uzyskania, żywiec zdrój jest smaczna ale to praktycznie tylko woda, jeśli chce się pić jednocześnie wodę o wysokich walorach zdrowotnych to zalecam Muszynę, Kingę pienińską, Nałęczowiankę, i inne wysokomineralizowane, niskosodowe wody. Nie ma lepszego źródła naturalnych składników mineralnych.

Offline Beth

• maniak
  • Master of disaster!
« Odpowiedź #367 dnia: 8 Lutego 2007, 09:24 »
Lewar - to ja wolę pić soka ananasowy, ale nie jeść kromala na kolację ;)
W ogóle jestem z siebie dumna, bo od 1 marca będę chodzić na aerobik 3x w tygodniu. Efektów może porywających i tak nie będzie widać, bo to co jest godzina nawet 3razy w tygodniu, ale przynajmniej nie będę miała problemów z kręgosłupem i będę chociaż trochę giętka :)
My pijemy Żywca i Nałęczowiankę na zmianę. Ja tam pierniczę te wartości mineralne, bazuję raczej na tym, że woda wypłukuje i jest "zerokaloryczna".
Żeby jeszcze tylko np. ktoś mnie zahipnotyzował i zakazał jeść słodyczy... Eh...

Aha - Lewar, Ty tak ładnie znasz się na tych wszystkich teoriach żywieniowych, wartościch etc. Może byś się pochwalił czy Ty zawsze przestrzegasz tego wszystkiego?:) Masz duuuże mięśnie? :)

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #368 dnia: 8 Lutego 2007, 09:39 »
Masz duuuże mięśnie?

Ciekawosc to pierwszy stopien do piekla  :los:

A ja bym chciala jeszcze jakiejs wiedzy o Coca coli?? Mowi sie, ze to odrdzewiacz i jest bardzo niezdrowa ale ja jestem chyba uzalezniona.
Od Coli przestaje mnie bolec glowa, lepiej sie czuje po jej wypiciu...wole ja niz kawe.
Pije tylko Light ale pewnie i tak jest rownie niezdrowa jak zwykla, co??
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline Kasia-Wrocław

• uzależniony
  • data ślubu: 16.06.2007
« Odpowiedź #369 dnia: 8 Lutego 2007, 10:33 »
Ja tam pierniczę te wartości mineralne, bazuję raczej na tym, że woda wypłukuje

no właśnie, wypłukuje... taka "zwykła" woda wypłukuje także to, co nam potrzebne, czyli np. składniki mineralne. Więc tak do końca to raczej pierniczyć się nie powinno, bo można sobie bardziej zaszkodzić niż pomóc  :wink:

Offline tylunia
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #370 dnia: 8 Lutego 2007, 12:46 »
Cytat: "Kasia - Wrocław"
bo można sobie bardziej zaszkodzić niż pomóc

wlasnie o tym tez slyszalam :mdleje:

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #371 dnia: 8 Lutego 2007, 15:26 »
Cytat: "Kasia - Wrocław"
taka "zwykła" woda wypłukuje także to, co nam potrzebne

i to jak!!!!! prowadziłam kiedyś pacjenta z ostrą niewydolnością nerek przekazanego z psychiatrykowa...miał zespół urojeniowy w pełni.
Pił właśnie kranówę, wyrywał sobie cewniki dializacyjne i w ogóle był kochany....
Ale jonogram miał tak rozchrzaniony jak żaden inny pacjent...właśnie przez tą kranówę...ona nie ma żadnych minerałów - wtedy przekonałam się o tym w pełni.
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline szajo

• maniak
  • data ślubu: 28.IV.07
« Odpowiedź #372 dnia: 8 Lutego 2007, 15:31 »
z wody to uwielbiam Kinge niegazowana... co 2 dni baniak 5 litrowy kupuje ;)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #373 dnia: 8 Lutego 2007, 15:40 »
Cytat: "szajo"
z wody to uwielbiam Kinge niegazowana

Kinga jest super...jest delikatnie naturalnie gazowana, lekko kwaskowa...mniamniusia...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline szajo

• maniak
« Odpowiedź #374 dnia: 8 Lutego 2007, 15:52 »
nooo a najlepsza swiezo otwarta schłodzona  :brewki:    dlatego wystarcza na 2 dni ;) z czego praktycznie pije ja sama ... tak 90% baniaka trafia do mego pęcherza  :brewki:

Offline szajo

• maniak
« Odpowiedź #375 dnia: 8 Lutego 2007, 15:55 »
gazetka dobrze forum znana ale przypomnę  :los:

http://www.swiatkonsumenta.pl/testy.php?action=showtest&category=59&id=&topicid=818&story=2

Kinga 7 miejsce ;) jak jej nie ma to Jurajska albo Cisowianke biore  :brewki:  coś jest w tym teście

Offline tylunia
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #376 dnia: 10 Lutego 2007, 00:56 »
ja najbardziej lubie naleczowianke zawsze pilam zywca...ale jak kiedys przyjzalam sie etykietce to jest malo wartosciowa...w porownaniu wlasnie z kinga i naleczowianka...natomist ja kingi nie rusze...kupilam ja raz...ale jakos nie smakowala mi :mdleje:

Offline Lewar
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #377 dnia: 10 Lutego 2007, 10:01 »
My pijemy Żywca i Nałęczowiankę na zmianę. Ja tam pierniczę te wartości mineralne, bazuję raczej na tym, że woda wypłukuje i jest "zerokaloryczna".
Woda wypłukuje? Z całym szacunkiem ale to przecież pogański bełkot, woda wypłukuje bo jest z natury rozpuszczalnikiem i inne fazy rozpuszczają się w niej a nie ona w nich, i to jest jej wielką zaletą, bo pewne złogi odłożone w organizmie niejednokrotnie połączone z masą grup hydrofilowych powodują że dzięki wodzie wszystko ładnie się czyści, woda jest zerokaloryczna i bardzo dobrze, dzięki temu możemy zapewnić odpowiednie ciśnienie osmotyczne komórek bez potrzeby obciążania organizmu kolejnymi kcal. To co powyżej napisałaś to same zalety wody  :taktak:

Aha - Lewar, Ty tak ładnie znasz się na tych wszystkich teoriach żywieniowych, wartościch etc. Może byś się pochwalił czy Ty zawsze przestrzegasz tego wszystkiego?:) Masz duuuże mięśnie? :)
Nie zawsze przestrzegam wszystkich zasad, jednak nie mam z tym problemu jak już się wezmę, jadę do sklepu kupuję cały bagażnik jedzenia i mam to na 3-4 tygodnie, w ten sposób znacznie łatwiej trzymać dietkę.

Hmmm.... moje mięśnie, nie są duże, ćwiczę już jakiś czas, zawsze miałem problemy z wagą dlatego zabrałem się za ten sport, obecnie przy 186cm 97kg wagi, wkleję jakiegoś fotosa z lepszych (różnych) czasów, mam nadzieje że mnie mój murmelek nie zgładzi za to  :los:

Aerobik 3razy w tyg również może wiele dać, więc nie rezgynuj z niego, to spory wydatek kaloryczny i można śmiało dostrzec jego pozytywne działanie na nadmiar ciałka.

Coca-cola jako odrdzewiacz - okazało się że tutaj najsilniej działa dwutlenek węgla i aspartam, są one aktywnie czynne i reagują z tlenkiem żelaza jakim jest rdza, nie trzeba się tego aż tak strasznie bać.

Offline Beth

• maniak
  • Master of disaster!
« Odpowiedź #378 dnia: 12 Lutego 2007, 09:35 »
Lewar - no ładnie, ładnie :) Mnie się wydaje, ze faceci to są w ogóle bardziej zdyscyplinowani jeśli chodzi o diety, siłownię itp. Kobiety dużo mówią o odchudzaniu, a potem się okazuje, że ciężko to zamienić w czyny. Niestety taki nasz los :( Ale należy wierzyć, że za którymś razem się uda :) Od marca zatem zamiast 2x aerobikowania w tygodniu, będzie 3x. I myślę poważnie o zakupie parowaru. Jeśli miałoby to chociaż minimalnie pomóc, to i tak będzie to dużo.

Offline met

• Młoda Żonka
  • Chuck Norris
  • Amor Vincit Omnia
  • data ślubu: [size=
« Odpowiedź #379 dnia: 12 Lutego 2007, 09:39 »
Też myślałam o parowarze.
Przygotowane jedzenie jest dużo zdrowsze, niż np. ugotowane. Choć kalorycznie dużej różnicy chyba raczej nie ma.

Masz rację Beth. Kobiety łatwiej zmobilizować, ale trudniej jest im utrzymać się w postanowieniu.
Zazwyczaj wieczorami, łamiemy zakazy..  Po całodziennej głodówce.
Ech.
No nic, idę dalej wcinać marchewkę i poćwiczę trochę ;-)

Offline Lewar
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #380 dnia: 12 Lutego 2007, 11:42 »
Doskonałym sposobem na utrzymanie motywacji jest prowadzenie foto-relacji na sportowych forach gdzie ludzie na wzajem dopingują się i pomagają w korektach diet i treningów oraz ewentualnym doborze suplementów.

Parowar - bardzo dobra alternatywa dla gotowanego jedzonka, główne zalety to niesiąknięcie potraw wodą oraz zachowywanie wartości odżywczych gdyż nie przechodzą one do wody, osobiscie robię sobie w domku parowar własnej roboty, tzn biorę sitko na frytki/pierogi, wkładam do dużego wysokiego garnka do góry dnem, i nalewam wody, czekam aż zacznie wrzeć i kładę na sitko surowiec który chcę uparować, w ten sposób oszczędziłem nieco zł :D

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #381 dnia: 12 Lutego 2007, 15:16 »
Cytat: "Lewar"
osobiscie robię sobie w domku parowar własnej roboty, tzn biorę sitko na frytki/pierogi, wkładam do dużego wysokiego garnka do góry dnem, i nalewam wody, czekam aż zacznie wrzeć i kładę na sitko surowiec który chcę uparować, w ten sposób oszczędziłem nieco zł

....taaaa a ja mam komplet garnków z wkładką do gotowania na parze - parowaru mi nie trza. Szkoda kasy.
— Richard M. Devos

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #382 dnia: 13 Lutego 2007, 16:11 »
No ladnie Lewar pokazales sie nam, miesnie zascne :los:  :brawo_2:

Ok to porozmawiajmy jeszcze o ziemniakach tudziez kartoflach :los:
Ja nie jadam ale moj narzeczonek uwielbia, a wiec mam pytanie nie jesc ich wcale czy moze nie sa takim wielkim zlem??

Offline Lewar
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #383 dnia: 14 Lutego 2007, 09:22 »
Ziemniaczki temat rozległy że można książkę napisać, problem ziemniaczków polega głównie na sposobie ich przyrządzenia, wiadomo że nie jemy ich na surowo ze względu na zbyt złożoną strukturę skrobi z którą nasze amylazy nie poradzą sobie wystarczająco, co za tym idzie sensacje żołądkowe gwarantowane, dlatego też ziemniaczki poddaje się obróbce cieplnej w wyniku której skrobia ulega dekstrynizacji (pocięciu na krótsze odcinki) tutaj enzymy radzą sobie znacznie lepiej i teraz im ziemniak z bardziej pociętą skrobią tym jego IG (indeks glikemiczny) wyższy a tym samym gorszy przy odchudzaniu. Dlatego trzeba wybrać taki sposób obróbki pyry aby te IG było możliwie niskie ale i ziemniak zjadliwy, najlepszym znanym mi sposobem jest gotowanie ziemniaków od wrzątku w mundurkach, oraz pieczenie w folii aluminiowej bez dodatku tłuszczu, te dwie formy zachowują maksimum wartości odżywczych i są stosunkowo mniej tuczące niestety mają też wady, bardzo długi czas przygotowania i dość energochłonny co zniechęca do codziennego stosowania tej metody, inna sprawa ma się w przypadku okrasania ziemniaczków tłuszczykiem, to fatalny błąd ponieważ węglowodany o zróżnicowanej długości łańcuchów są łączone z tłuszczem co znacznie wzmaga odkładanie się tkaneczki tłuszczowej, wniosek z tego taki aby jeść ziemniaczki gotowane w mundurkach lub pieczone jedynie z chudym mięsem i surówką.

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #384 dnia: 14 Lutego 2007, 11:54 »
Lewar, dzieki ehhh tylko jak powiedziec to mojemu mezczyznie, amatorowi ziemniaczkow :drapanie:

Offline tylunia
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #385 dnia: 14 Lutego 2007, 13:06 »
ja sama kocham ziemniaczki i co teraz :drapanie: dla mnie jak nie ma ziemniakow i serkow to nie mam co jesc :mdleje:

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #386 dnia: 14 Lutego 2007, 14:06 »
.... ja wybrałam taką wersję ....ziemniaki gotowane na parze, bywa, że i w mundurkach (wtedy mają inny smak) i delikatnie, ale to delikatnie posolone.
Bez sosu, masła, tłuszczyku - dodatek mięsko lub surówka.
Spróbujcie tak przez jakiś czas, w zaczniecie rozróżniać smak ziemniaków. Niektóre odmiany poznaje po smaku.

Acha i na parze gotują sie szybciej niż w wodzie.
— Richard M. Devos

Offline Lewar
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #387 dnia: 14 Lutego 2007, 14:27 »
Ziemniaki możecie dalej spożywać ale odpowiednio przyrządzone i podane, bez tłustej okrasy :)

Offline tylunia
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #388 dnia: 15 Lutego 2007, 21:36 »
kurcze Lilian musze sprobowac  :los:

Offline Elcik

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.06.2007
« Odpowiedź #389 dnia: 16 Lutego 2007, 08:14 »
Wczoraj po dłużeszj przerwie poszłyśmy z kumeplą na spining :) godzinka na rowerkach treningowych. POLECAM!! pot się leje strumieniami i mam nadzieje wzmocnię kondyche do wesela :)