Autor Wątek: Odchudzanko przyszłych Panien Młodych  (Przeczytany 343349 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Lewar
  • użytkownik
  • **
Odchudzanko przyszłych Panien Młodych
« Odpowiedź #300 dnia: 31 Stycznia 2007, 19:41 »
Hmmm... sytuacja dość skomplikowana bo jak czytam wiele pozycji chcesz dać opcję HOLD! Nie ruszać i koniec! Może zaczniemy od "dzień dobry" po przebudzeniu posiłek być musi, dobrze że jest chociaż ta szklanka soku, to da żołądkowi czas na oswojenie się z tematem, przechodzimy do posiłku w pracy, niestety pierwszy posiłek nie jest cudny, powiedziałbym że jest raczej nieodpowiedni, ponieważ pasta z łososia to głównie tłuszcz z niewielką ilością białka, pieczywo mimo że ciemne zawsze zawiera sporą ilość węglowodanów, a tłuszcz i węglowodany razem to nie dobry wybór, zdecydowanie lepiej w to miejsce wsadzić coś bezchlebowego, ewentualnie do chleba nie pasta a np sama wędlina, na to warzywo, ewentualnie ser chudy twarogowy, gotowane jaja itp, ale bez smarowidła! Obiad bez ziemniaków to świetne wyjście, fajno by było odstawić też ryż, zwłaszcza biały, makaron jeśli chcesz to najlepiej z mąki durum, lub taki jak do spagetti, jest on znacznie dłużej trawiony a co za tym idzie wyrzut insuliny do krwi jest znacznie spowolniony (im szybciej tym szybciej tłuszczyk się odkłada). Warzywa z patelni i rybka, nawet smażone to świetny wybór do momentu aż.... nie dołożych do nich ryżu, w tym momencie robisz posiłek czysto na masę :( niestety takie są realia fizjologi których nie przeskoczymy, co można zrobić aby mimo nienajlepszej diety zrzucać kg, to przedewszystkim ćwiczenia aerobowe 3-4 razy w tygodniu, to pomoże zbilansować nadmiar kcal i niewłaściwe połączenia w posiłkach, ale czy waga będzie spadać, zależy tylko od intensywności treningów do jakości diety. Powodzenia!

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #301 dnia: 31 Stycznia 2007, 20:09 »
Lewar, w takim razie ja rowniez prosze o mala rade bo sie zalamuje cztajac to co piszesz. A wiec:
Rono, albo 8 albo o 9,30 zalezy jak rozpoczynam prace (w jeden dzien tak, w drugi tak) jem ciemna bulke z pomidorkiem i serem feta, uwielbiam fete mniam.
Nastepie ok. 11:00 chrupie jedna marchewke i jablko.
Ok 13:00 pomaranczka, 15:00 grejpfru lub swierzy ananas.
Niekiedy kiedy jestem glodka platki fitnes Nestle z mlekiem lub jogurtem Jogobela truskawkowym.
Obiad jem tylko jak wracam do domu o 18:00, kiedy wracam o 19:30 obiadu nie jem.
Na obiad jem albo ryz ciemny z warzywami z patelni lub sosem ze sloiczka, albo makaron, pisze na nim ciemny makaron razowy ze zboz ekologicznych :drapanie:
Lub na obiadem wcinam zupe z kostki pomidorowa lub rozol z ciemnym makaronem lub ryzem.
Tylko w niedziele jem obiadki lekko inne :zawstydzona:
Nie jem od 2 lat ziemniakow. Pije herbate ze slodzikiem i czsami kawa ale zalana mlekiem z lyzka cukru.
Czasami jak wracam pozno z pracy i glod mnie trzyma zjadam sucharka badz dwa.
Pozatym dwa razy w tyg chodze na 1,5h na silownie, bieznia, rowerek i pare silowych cwicen na nogi, brzuszek i raczki.
Unikam slodyczy, nie moge przestac pic Coli, prawie zawsze Light!!
No i co ze mna bedzie??
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline **sloneczko**

• maniak
  • data ślubu: 02-05-2007
« Odpowiedź #302 dnia: 31 Stycznia 2007, 22:05 »
Cytat: "Lewar"
niewłaściwe połączenia w posiłkach

oo właśnie, może trochę więcej byś o tym napisał. Czego z czym nie wolno łączyć, a co jak najbardziej bo ja w tych sprawach ciemnogród  :mdleje:

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #303 dnia: 1 Lutego 2007, 10:17 »
Cytat: "**sloneczko**"
oo właśnie, może trochę więcej byś o tym napisał. Czego z czym nie wolno łączyć, a co jak najbardziej bo ja w tych sprawach ciemnogród

Przychylam sie tylko prosze nie pisz nie laczymy bialka z weglowodanami bo mnie to nic nie mowi :drapanie: tylko np. czy zolty ser mozna jesc z wedlina czy moze raczej nie, cos w tym stylu :los:

Offline tylunia
  • You are my person brand of heroine
  • Chuck Norris
  • Ludzie mają pewną wspanialą ceche. Zmieniają się.
« Odpowiedź #304 dnia: 1 Lutego 2007, 10:37 »
hej lewar ja tez nie wiem jak to robic...
chcialabym schudnac 8-10kg max w 5 mieisecy da sie?? z tego co wyczytalam to zero slodyczy ( staram sie) zero ziemniakow ( moja slabosc) i zero chleba ( z tym nie mam problemu bo malo jem) a moze z tym mozna cos zrobic uwielbiam nabial wszystkie serki sery sereczki za to mieso mogloby dla mnie nie istniec...mozna na takiej podstawie stworzyc diete??

buziaki

Offline Beth

• maniak
  • Master of disaster!
  • data ślubu: 02.09.2006
« Odpowiedź #305 dnia: 1 Lutego 2007, 11:02 »
Czyli rozumiem, że kluczem do sukcesu jest tak naprawdę odpowiednie łączenie, a raczej nie-łączenie pewnych potraw.. Bardzo ciekawe :)
W takim razie wywalam ryż biały klasyczny, wywalam wszelkiego rodzaju smarowidła na chleb, a jeśli obiad to najlepiej mięso i warzywa. No i czasem spaghetii (kupuję tylko ciemne makarony) :)

Dziękuję Ci bardzo za odpowiedź. Mam jeszcze tylko pytane odnośnie tych ćwiczeń aerobowych. Często czytam o "aerobach" i o "interwałach" i o "siłowych". Co jest czym. Czy ćwiczenia ATC czyli brzuch, uda, pośladki, a do tego ABDO-STRETCH czyli typowo brzuch należą do którejś kategorii i są przydatne przy spalaniu tłuszczu, tudzież przekształcaniu go w mięśnie? Czy też lepszy byłby np. STEP i FATBURNING oraz generalnie ćwiczenie układów choreograficznych?

Offline Lewar
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #306 dnia: 1 Lutego 2007, 11:37 »
Cytat: "anusiaaa"
Lewar, w takim razie ja rowniez prosze o mala rade bo sie zalamuje cztajac to co piszesz. A wiec:
Rono, albo 8 albo o 9,30 zalezy jak rozpoczynam prace (w jeden dzien tak, w drugi tak) jem ciemna bulke z pomidorkiem i serem feta, uwielbiam fete mniam.
Nastepie ok. 11:00 chrupie jedna marchewke i jablko.
Ok 13:00 pomaranczka, 15:00 grejpfru lub swierzy ananas.
Niekiedy kiedy jestem glodka platki fitnes Nestle z mlekiem lub jogurtem Jogobela truskawkowym.
Obiad jem tylko jak wracam do domu o 18:00, kiedy wracam o 19:30 obiadu nie jem.
Na obiad jem albo ryz ciemny z warzywami z patelni lub sosem ze sloiczka, albo makaron, pisze na nim ciemny makaron razowy ze zboz ekologicznych :drapanie:
Lub na obiadem wcinam zupe z kostki pomidorowa lub rozol z ciemnym makaronem lub ryzem.
Tylko w niedziele jem obiadki lekko inne :zawstydzona:
Nie jem od 2 lat ziemniakow. Pije herbate ze slodzikiem i czsami kawa ale zalana mlekiem z lyzka cukru.
Czasami jak wracam pozno z pracy i glod mnie trzyma zjadam sucharka badz dwa.
Pozatym dwa razy w tyg chodze na 1,5h na silownie, bieznia, rowerek i pare silowych cwicen na nogi, brzuszek i raczki.
Unikam slodyczy, nie moge przestac pic Coli, prawie zawsze Light!!
No i co ze mna bedzie??
Anusiaaa główny problem to: ananas który ze wzgledu na masakryczny IG poprzez zawartość sacharozy, fruktozy i glukozy powoduje straszną lipogenezę (odkładanie się tłuszczyku), Obiad może być mimo że zawiera ten ryz... ale wiem jak to jest nie móc się najeść, bo węglowodany pięknie zapychają, no i ten serek feta, ale nie można sobie wszystkiego odmawiać, dlatego pozostaw to tak jak jest.

Offline Lewar
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #307 dnia: 1 Lutego 2007, 11:49 »
Ufff... jakie zainteresowanie tematem :)

Zacznę od końca, mianowicie ćwiczenia siłowe to ćwiczenia odbywane na siłowni, do nich zaliczyć możemy również wszelkiego rodzaju brzuszki które trwają powiedzmy 20 powtórzeń i 2 minuty przerwy itp, ćwiczenia interwałowe polegają na przemienny bieganiu, rowerkowaniu lub steperkowaniu na przemian niskim temperm i bardzo szybkim, tak nazywa się trening HIIT gdzie robi się np biegajac 30s sprintem, później 60 sek truchtem i znów 30s sprintem i znów 60s sprintem i tak 5-6 cykli, podnosi to wydajność spalania na wiele godzin po treningu ale jest niezwykle cieżkie przy braku kondycji, trening aerobowy to nic innego jak rowerki, steperki, orbitreki, różnej maści fitnesy, biegania, aerobiki, o co chodzi tutaj? aby przynajmniej 30% mięśni szkieletowych było zaangażowanych w ćwiczeniach, czyli wszystkie ćwiczenia gdzie używamy nóg nieustannie, tempo takich ćwiczeń ma być na tyle intensywne że bedziecie mogli rozmawiać z minimalną trudnością podczas ich wykonywania (około 65% max możliwości).

Przez wiele lat treningów nauczyłem się jednego, jeśli na brzuszku jest sporo tłuszczu to ćwiczenia na brzuch jedynie rozbudują mięśnie pod tłuszczykiem, jednak aby zrzucić tą kołderkę tłuszczową trzeba poddać się aerobom, uwierzcie mi ze warto.

Wracając do połączeń w posiłkach, organizm człowieka jest nastawiony enzymatyką na pewne cykle trawienne, mianowicie z rana najlepiej trawi białko i węglowodany, później tłuszcze i tak powinniśmy się odżywiać, oczywiscie w przybliżeniu, dlatego z rana powinniśmy np jeść posiłki białkowo-węglowodanowe, czyli płatki z mlekiem, jogurt z musli, jajecznica z pomidorami, jajka gotowane z ciemnym pieczywem lub pomidorem, tutaj unikamy tłuszczu, w miarę jak dzień idzie na przód serwujemy sobie np na obiad mięso z warzywami, bez ziemniaków ryżu itp, w okolicach kolacji zalecam już jedzenie np jajecznicy z szynką i nieco tłuzczyku, makrele wędzoną i pomidorek, owoce jadamy do popołudnia, unikać bananów, śliwek, ananasów, cytrusy można zajadać śmiało, marchew tylko surową, można wdrożyć dość sporą ilość kapusty kiszonej która praktycznie nie ma kcal a świetnie hamuje łaknienie. Unikajcie żywności wysokoprzetworzonej, typu pasztety, serki homogenizowane, parówki, jasne pieczywo, pierogi itp. Im bliżej natury tym lepiej dla was drogie panie  :brewki:

Offline tylunia
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #308 dnia: 1 Lutego 2007, 12:25 »
uuuu ale full serwis wielkie dzieki :przytul:

Offline Beth

• maniak
  • Master of disaster!
« Odpowiedź #309 dnia: 1 Lutego 2007, 12:48 »
No ten ostatni akapit z Twojego posta to sobie wycięłam i wkleiłam do Worda :) Muszę się nauczyć tego na pamięć i przede wszystkim STOSOWAĆ!

Z aerobikiem na razie zostanę tak jak jest czyli 2x w tygodniu ATC + ABDO. Od 1 marca dołożę sobie jeszcze STEP albo ten INTERWAŁ, bo kondycji nie mam takiej złej. Za basenem mi się tęskni..

Lewar - jeszcze coś. Kwestia zapotrzebowania kalorycznego. Ja generalnie staram się czytać na ten temat - wchodze co jakiś czas na forum www.sfd.pl Ale tam jest wszystko bardzo skomplikowanie opisane, mam wrażenie, że takim slangiem, który rozumieją tylko starzy wyjadacze :) A mnie nurtuje kwestia zapotrzebowania kalorycznego, które będzie bezpieczne dla organizmu, ale pozwoli chudnąć ok. 1kg tygodniowo. Wyliczyłam sobie, że przy mojej wadze i wzroście powinnam jeść max. 1628kcal/dziennie, ale nie wiem czy to chodzi o fakt, żebym nie przytyła, czy żebym zaczęła zrzucać. Czy dieta 1200kcal jest dobra? A jak odnosisz się do wynalazków typu "detoksykacja organizmu" np. preparat "24h Body Pure"?

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #310 dnia: 1 Lutego 2007, 12:57 »
Lewar, srasznie dziekuje za rady, wyrzucam ananasa z mojej diety :( a to taki pyszny owoc ehhhhhhh :dno:

Mam jeszcze pytanko jesli chodzi o te wszelkie reklamowane tabletki, ktore pozwalaja spalic tlusz?? Czy takie cos warto kupic i zarzywac?? Czy to cos daje??

Offline Lewar
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #311 dnia: 1 Lutego 2007, 13:43 »
Tylunia, nie ma sprawy, powodzenia :)

Beth za pewne to co przeczytałaś na tamtym forum jest wartością ile powinnaś spożywać, czyli ani przybierać ani tracić na wadze nie bedziesz, bezpiecznie jest nieco obciąć, ale nie przesadnie dużo, co by po fakcie jo-jo nie wyskoczyło myślę że 1400kcal jest dla Ciebie odpowiednią podażą energetyczną. Co do preparatów detoksykacyjnych to polecam 3 dniówkę grejfrutową, polega ona na jedzeniu dziennie bodajże 6 grejfrutów i wypiajniu 3l soku z grejfruta przez 3 dni, mega detoksykacja!

Anusiaaa tabletki wspomagają spalanie tłuszczu jednak trzeba wiedzieć które wybrać, są słabiaczki typu karnityna która działa jedynie przed aerobami, są normalne termogeniki bazujące na ostrych przyprawach, pieprzy kajeńskim, guaranie, kofeinie, są jeszcze mocniejsze wersje wzbogacone w yohimbinę, trijodotyroninę i inne bostery tarczycowe podkręcające metabolizm, na samym szczycie spalaczy są tzw ECA, obecnie nieco nielegalne w Polsce, ale wciąż osiągalne ;) na skrót ECA składa się efedryna cofeina i aspiryna, są to ziołowe preparaty z wyciągu rośliny Ma Huang, nie dość że mocno pobudzają to termogeneza jest na tyle silne ze 10kg to kwestia 6-8 tygodni (przy odpowiedniej diecie) ale do tych ostatnich trzeba mieć zdrowe serduszko i cały układ naczyniowo-sercowy.

Offline **sloneczko**

• maniak
« Odpowiedź #312 dnia: 1 Lutego 2007, 14:16 »
no to w takim razie, jakie legalne i dobre tabsy możesz nam polecić??

Offline Beth

• maniak
  • Master of disaster!
« Odpowiedź #313 dnia: 1 Lutego 2007, 14:27 »
Lewar, właśnie ja się przygotowuję na głodówkę 2-dniową, 3-dniowa jest właściwie niemożliwa, bo tylko w weekend mogę nie jeść. W tygodniu jak pracuję ciężko byłoby jeść tylko grejfruty i pić z nich sok.

Jeszcze raz bardzo dziękuję Ci za rady, takie "ludzkie" wytłumaczenie tych wszystich zawiłości naprawdę dużo daje :)

Offline tylunia
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #314 dnia: 1 Lutego 2007, 14:30 »
ooo to moze ja sprobuje te grajfruty  :brawo_2:

Offline Lewar
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #315 dnia: 1 Lutego 2007, 17:04 »
Jeśli macie jeszcze jakieś skomplikowane teorie żywieniowe do rozwiania to proszę śmiało pisać.

Spalacze dobre i legalne... hmmm... z tymi ECA sprawa ma się tak że są można by powiedzieć na skraju legalności, w sklepach normalnych nie wolno jej sprzedawać, ale w internetowych nie brakuje jej :) w każdym razie coś lżejszego to warto zakupić Thermo Speed firmy Olimp, Scorch V3 Remix firmy MAN, Tight! firmy SAN, nie warto się bawić w l-karnityny, uwierzcie mi nie wykorzystacie jej odpowiednio, jeśli któraś ma problemy z łaknieniem warto zainteresować się blokerami łaknienia, coś na rodzaj chitochromu, działają rewelacyjnie.

Drogie Panie dieta grejfrutowa to nie dieta na odchudzanie ale na oczyszczenie organizmu, zwłaszcza zalegających w jelitach niestrawiona i niewydalno chymna, oczywiście wyłapuje ona także sporo wolnych rodników z organizmu, róbcie ją nie częściej niż raz na rok.

Offline szajo

• maniak
  • data ślubu: 28.IV.07
« Odpowiedź #316 dnia: 1 Lutego 2007, 18:40 »
hmmm... grejfrutowa dieta ...  :brewki:
dzisiaj zjadłam 3... prawie codziennie jem ;) w takich ilościach wiec pewnie odtruta jestm ;)

a poczytam o tych tabsach co polecasz  :los:

Offline SaTine

• ღ KM ღ
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 21.06.2008
« Odpowiedź #317 dnia: 1 Lutego 2007, 18:54 »
dziwi mnie ten ananas, przeciez jest on składnikiem wielu tabletek odchudzających , i podobno ananas sam w sobie jest dobry w czasie odchudzania  :drapanie:

W artykule znalezionym na necie "18 produktów, dzięki którym schudniesz", ananas jest na pierwszym miejscu.

Ananas - ten egzotyczny, efektowny owoc odznacza się wspaniałym aromatem i smakiem. Nawet w trakcie diety możesz go jeść bez żadnych ograniczeń, bo 10 dag ananasa zawiera tylko 56kcal. Dostarcza natomiast bromeliny - enzymu przyspieszającego przyswajanie białka. Występuje ona jednak wyłącznie w świeżych owocach.

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #318 dnia: 1 Lutego 2007, 19:08 »
Lewar a jesli chodzi o takie tabletki co reklamuja w telewizji!!!!???Co o nich sadzisz??

Offline Lewar
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #319 dnia: 1 Lutego 2007, 19:19 »
SaTine sprawa jest nieco bardziej skomplikowana, i nie chodzi tutaj niemal w ogóle o bromelainę, oczywiście masz rację że ananas jest zalecany, ale nie sam jako owoc o czym wiele osób często zapomina, włókna ananasa mają niezwykłą zdolność pęcznienia w środowisku kwaśnym, czyli w momencie jak mamy wyseparowane włókna ananasa i spożyjemy je to w żołądku spęcznieją one bardzo mocno i przez mechanoreceptory zawarte w ściankach żołądka dadzą sygnał o sytości, Sam ananas mimo że ma jedyne 56kcal to posiada bardzo wysoki indeks glikemiczny który niestety powoduje spory wyrzut insuliny do krwiobiegu, ta natomiast zbija cukier przerzucając go z krwi do adipocytów czyli miejsca rozbudowy komórek tkanki tłuszczowej.

Anusiaaaa o jakich konkretnie tabletkach mówisz?

Offline SaTine

• ღ KM ღ
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #320 dnia: 1 Lutego 2007, 19:24 »
Lewar, a o tym niewiedziałam. I przez to pewnie wiekszośc ludzi uważa że anasa jest pomocny przy odchudzaniu. Bo nawet jak wpiszesz na goglach ananas + odchudzanie to wyskoczy tysiące artukułów.

Offline Lewar
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #321 dnia: 1 Lutego 2007, 19:32 »
SaTine także widzisz że to nie sam ananas a jego włókno jest tym dobrym, cały ananas jest Fe.... :)

Offline Kasia-Wrocław

• uzależniony
  • data ślubu: 16.06.2007
« Odpowiedź #322 dnia: 2 Lutego 2007, 09:17 »
Oj coś czuję, Lewar, że teraz to już się nas nie pozbędziesz :)

Offline **sloneczko**

• maniak
« Odpowiedź #323 dnia: 2 Lutego 2007, 09:32 »
Cytat: "Kasia - Wrocław"
Oj coś czuję, Lewar, że teraz to już się nas nie pozbędziesz :)

dokładnie  :skacza: facet się normalnie wkopał na całego ;)

Offline SaTine

• ღ KM ღ
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #324 dnia: 2 Lutego 2007, 09:51 »
Lewar, ska tyle wiadomości na ten temat? Czyżbyś był dietetykiem?
Bo zaraz bedziesz musiał nam tu menu układać   :skacza:

Offline Beth

• maniak
  • Master of disaster!
« Odpowiedź #325 dnia: 2 Lutego 2007, 10:46 »
Czyli chodz przede wszystkim o ananasa w całości - w sokach/napojach i tabletkach jest o wiele lepszy? Ja piję od jakiegoś czasu tylko te soki w wersji "light", a są one dostępne w konfiguracjach ananas-grejfrut, ananas-pomarańcza.

A napisz proszę jak to jest z tym jedzeniem co 3h i z niejedzeniem po 18:00/19:00. Co o tym myślisz?

Offline Lewar
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #326 dnia: 2 Lutego 2007, 11:15 »
Jestem dietetykiem z wykształcenia i pasji (mgr inż. z AR w Szczecinie na tech żywności i żywienia człowieka) wieloletnia praktyka i zabawa z ciężarami nauczyła pokory w odżywianiu  :hahahaha:

Ananas w sokach to syrop cukrowy bez grama włókna, także w takiej formie odpada, jedynie jak warto go brać to właśnie w uprzednio przygotowanych suplementach.

Jedzenie co 3h jest bardzo dobre, chociaż liczne badania wykazują że nie ma to znaczenia to jednak organizm nie jest przeciążony, żołądek nie podlega rozciąganiu które w przyszłości owocuje trudniejszym zaspokojeniem apetytu, lepiej jeść mniej a częściej. Co do nie jedzenia wieczorem również to racja ponieważ organizm także przechodzi w stan uśpienia, motoryka przewodu pokarmowego, sekrecja enzymów znacząco się zmniejszają, czyli pokarm jest dłużej trawiony, po za tym wydatek energetyczny w nocy jest najniższy z możliwych (podczas snu a nie .... :uscisk: ) także nadmiar dostarczonych kcal jest odkładany pod postacią tłuszczu.

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #327 dnia: 2 Lutego 2007, 16:30 »
Anusiaaaa o jakich konkretnie tabletkach mówisz?

No np. tak czesto reklamowane w TV tabletki BIo CLA ( nie wie czy to sie tak pisze) :drapanie: , czy to cos na prawde daje??

Ananas w sokach to syrop cukrowy bez grama włókna, także w takiej formie odpada, jedynie jak warto go brać to właśnie w uprzednio przygotowanych suplementach.

To w takim razie co pic???

Offline SaTine

• ღ KM ღ
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #328 dnia: 2 Lutego 2007, 18:32 »
Cytat: "anusiaaa"

To w takim razie co pic???

wydaje mi sie że przy diecie najlepsza będzie woda niegazowana , i zielona herbatka np:)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #329 dnia: 2 Lutego 2007, 18:51 »
Lewar, moje słowa uznania.... :brawo_2:  :brawo_2:  :brawo_2:
dużo cennej wiedzy od Ciebie nabyłam....
Jako looserka 20kg od kilkunastu lat utrzymująca wagę ok 51-52kg stwierdzam, że z moją dietą nie jest tak źle.
Też uwazam co i z czym łączę...chociaż wiele rzeczy robiłam intuicyjnie.
Np do sałatek zawsze dodaję trochę białka pt. ryba lub kurczak.
Ubolewam jedynie nad brakiem czasu na aerobik i sensowną kompozycję posiłków (na i po dyżurze jest to niestety trudne)
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos