Autor Wątek: Natalka i Dominiś - Ricardowe dzieciaczki  (Przeczytany 670241 razy)

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 08.09.2007
Odp: Natalka i Dominiś - Ricardowe dzieciaczki
« Odpowiedź #1050 dnia: 14 Marca 2010, 14:20 »
Dzięki dziewczyny  :-* :-* :-*

Już dzisiaj jej dałam tą wit. K więc to już była jej ostatnia porcja.

A jakie herbatki polecacie? Czy lepiej nie herbatki a woda?

I powiedzcie jak to jest, że dziecko woli spać u mamy na rękach niż normalnie?  ;D

Offline ooppoonnkkaa

• Traktuj ludzi tak jak byś sam chciał być traktowany...
  • Chuck Norris
  • Jeszcze 3 lata :)
  • data ślubu: 29.07.2006
« Odpowiedź #1051 dnia: 14 Marca 2010, 14:34 »
Ona jest za mała Patiś na herbatki. Dziecka nie trzeba wcale dopajać, czy na cycu czy na butli. A zawsze lepiej woda niż herbatki, a jeśli juz to poszukaj tych bez cukru

Centymetry nadchodźcie!!!

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1052 dnia: 14 Marca 2010, 14:41 »
Moja Zu herbate zwykla, zielona dostala poraz pierwszy jak skonczyla rok. Wczesniej dostawala tylko wode, tez byla na sztucznym :)
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1053 dnia: 14 Marca 2010, 14:46 »
hahaha
z tym spaniem to niestety tak jest...
mój to albo na cycku by wisiał albo na rękach...ku mojej rozpaczy nie chce smoka...
teraz śpi w wózku - mam nadzieję, że dłuzej niż 30 min bo tyle trwała jego ostania drzemka ....

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1054 dnia: 14 Marca 2010, 15:02 »
Za mała na herbatki? Pytam się tylko o tak, bo coś mi się kiedyś obiło o uszy, że przy sztucznym trzeba dopajać.

Oczywiście Mała odłożona na bok zaraz się obudziła... I teraz przyśnie tylko ze smokiem, ale smok wypadnie a ona się budzi... Mimo, że przy niej jestem i przytrzymuję smoka to i tak historia się powtarza... Ostatnio miała w ogóle dni, że w dzień nic nie spała a jak przysnęła to może na 10 minut...

Jak zrobić, żeby smok trzymał jej się w buzi? Ale bez pomocy mojej ręki oczywiście :)

Offline ooppoonnkkaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1055 dnia: 14 Marca 2010, 15:10 »
Ja wiem, że są herbatki już po 1mscu ale po co je dawać? Następne są dopiero po 4-tym o ile dobrze pamiętam. Bo kiedyś się mówiło, że trzeba dopajać dziecko sztucznie karmione ale to nie prawda. Nie trzeba do 6msca

Offline dziubasek

• Chuck Norris
  • data ślubu: .:25.08.2006:.
« Odpowiedź #1056 dnia: 14 Marca 2010, 15:15 »
Pati ja przy mieszanym (do 3go miesiąca) w ogóle nie dopajałam.... a zaczęłam jakoś w 5-6 miesiącu jak się ciepło zrobiło i to samą wodą, Do tej pory Nikodem najlepiej lubi pić wodę, jedynie do śniadania i kolacji dostaje ciepłą herbatkę.
Z herbat jak już to polecam z hipa DO ZAPARZANIA, byle nie te granulowane...

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1057 dnia: 14 Marca 2010, 15:20 »
Pytam tylko tak na wszelki wypadek. Natalka sie nie domaga picia bo cycek i sztuczne jej widać starczają, ale co jesteśmy u lekarza to się pytają czy mam herbatkę dla niej. Jak będzie chciała pić to dam jej wodę :)

Offline LilithGoth

• Anka ot tak
  • maniak
  • Czorcik Alanek :)
  • data ślubu: 12.07.2008r.
« Odpowiedź #1058 dnia: 14 Marca 2010, 16:51 »
Herbatki są juz od 1 tyg zycia :) ja dopajałam  juz w szpitalu herbatka rumiankową ... bo polozna powiedziala ze na sztucznym dziecko musi byc dopajane a na cycku nie ma takiej potrzeby :)
Terraz Alanek pije herbatki hipp po 5 miesiącu i bardzo mu smakuja oczywiscie są to herbatki bez cukru ... na noc daje mu tylko wode :)
17.12.2012, 3400g, 55cm

15.09.2009, 3050g, 55cm

Offline madziq

• Chuck Norris
  • data ślubu: 26.04.2008
« Odpowiedź #1059 dnia: 14 Marca 2010, 17:59 »
z herbatkami nie pomogę bo moja pije tylko wodę i nic innego nie przyswaja  ;) aczkolwiek jak karmisz też to jak dla mnie nie musisz dopajać - co innego gdyby lato było, na początku ssania Twój pokarm zaspakaja pragnienie, a później dopiero głód więc powinno jej starczyć, co nie znaczy że nie możesz próbować - może akurat będzie chciala popić jeszcze

Offline kuchasia

• Szczęśliwa Pani W.:)
  • Chuck Norris
  • Lenka-Nasz Największy Skarb...
  • data ślubu: 21.04.2007 godz.18.00 Sak
« Odpowiedź #1060 dnia: 14 Marca 2010, 18:34 »
A ja swojej dawałam na początku wode a jak się zaczęły problemy brzuszkowe to poszła w ruch herbatka koperkowa(ale u niektórych dzieci daje odwrotny skutek) Ja dawałam herbatki do zaparzania.
Moim zdaniem najlepiej podać wode i bym spróbowała jej dać może akurat by ją to uspokoiło na dłużej:)
Co do tego czy dziecku powinno się podać coś do picia  to ile osób tyle teorii.

Offline Anjuschka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 15.05.2010
« Odpowiedź #1061 dnia: 14 Marca 2010, 18:48 »
Ja tam daję herbatki granulowane z Hippa, ba, dawałam już w pierwszym miesiącu.
Uwielbiam herbatkę z Melisą, co by dziecko spokojniejsze było :)
Herbatkę młoda pije codziennie.

Offline hany81

• Chuck Norris
  • data ślubu: 16.08.2008
« Odpowiedź #1062 dnia: 14 Marca 2010, 19:54 »
Ja to już sama nie wiem . Mi lekarka powiedziała, że jeśli dzidzia nie ma problemów z kupką to nie trzeba dopajać. Wiadomo jak przyjdą upały to koniecznie ale wtedy i dzidzia sama się upomni ;).
Moja Zunia jak poczuje smak wody to robi coś takiego  :drapanie:  :nie: :buu: :Nie_powiem: i nie ma picia. Pluję na wszystkie strony. Czasami uda mi się ją oszukać i przed mleczkiem podam troszkę wody . Wtedy pociągnie z 5-10 ml aż się zorientuję ,że coś nie tak i już nie ma picia.

Offline ASIA39

• Chuck Norris
  • Szata miłości utkana jest z materiału codzienności
  • data ślubu: 18.08.2012
« Odpowiedź #1063 dnia: 14 Marca 2010, 20:27 »
Pati super wygladasz w tych nowych włoskach!!!!

a Natalka jest słodziudka normalnie cudowna jest!!  :-*

Offline suprynka

• maniak
  • data ślubu: 07-08-2010
« Odpowiedź #1064 dnia: 14 Marca 2010, 21:46 »
A ja od początku dopajam Małą. Nawet jak była na piersi. Na początku była to woda, a od 6 tygodnia herbatki Hippa. Jest taka herbatka ziołowa na trawienie a druga uspakajająca. Niektórzy daja też Plantex, choć ja jakoś nie byłam za nim, bo moja nie miała problemów z zaparciami. Oczywiście nie były to duże ilości. Ile wypiła to wypiła, a skoro piła, to znaczy, ze jej się pić chciało. Spróbuj podać wodę, albo herbatkę, to się przekonasz.

Offline madziulek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1065 dnia: 15 Marca 2010, 10:49 »
nie zgadzam sie z oponką ... wcale nie jest za mała na herbatki tym bardziej jak jest karmiona sztucznie ... w cycu masz dużo wody ale w sztucznym nie , lepiej nawet dopajać bo wtedy z kupką nie ma problemów :)

mój kuba od początku był dopajany nawet jak był na cycu ,,
Kuba 2007
Szymon 2010

Offline sandrunia

• Chuck Norris
  • data ślubu: 18.08.2007
« Odpowiedź #1066 dnia: 15 Marca 2010, 11:23 »
ja tez i Wanesce i Lili dawałam pic od małego, pierw wodę i Lili była na cycku 4 miesiące...
potem te herbatki od 1 miesiąca...i przy 3 też bym dała, nie widzę nic złego w tym...

Offline Elcik

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.06.2007
« Odpowiedź #1067 dnia: 15 Marca 2010, 11:55 »
Ja bym też zaczęła przyzwyczajać maluszka do picia...wody tylko i wyłącznie.... mogą być jakieś herbatki jak kto lubi (ja nawet nie mogłam koperkowej pić jak karmiłam cyckiem, takie Pati miała gazy),  byleby nie ta granulowana chemia..

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1068 dnia: 15 Marca 2010, 12:32 »
A tak sie jeszcze zastanawiam, skoro ona za mało przybierała i ogólnie muszę ją pilnować z jedzeniem to jest sens dawać pić? Jak dawać to na pewno po jedzeniu, bo przed to napełni sobie brzuszek i mniej zje.

Dzisiaj taką zrobiła kupę, że normalnie aż jej wyszło na plecy  ::) hehehe, wszystko do przebrania :) a tak się skupia jak robi kupę, że czasami się zastanawiam czy to normalne... Daję jej ten Infacol, ale nie wiem czy czasem już nie przestaje on działać... Chyba czas zamienić na coś innego z innym składnikiem, ale nie wiem co jeszcze jest. Chyba ten Espumisan dla dzieci, nie? Nie pamiętam jak się nazywa... Pójdę do apteki to mi powiedzą.

A od kilku dni Mała coraz częścięj się usmiecha :) Do mnie :) Bo tatusia jeszcze nie zaszczyciła usmiechem ;) hehehe (ale zresztą on miał targi no to jest usprawiedliwiony ;) ).

Dzisiaj chciałam jej zrobić zdjęcie z uśmiechem ale oczywiście jak trzymałam aparat to ona udawała ż go nie widzi ale nie uśmiechała się :) Cwaniara jedna :)

Offline nikola/23

• Chuck Norris
  • data ślubu: 4.10.2008
« Odpowiedź #1069 dnia: 15 Marca 2010, 12:41 »
Ja wczesniej nie dopajałam, teraz daje herbatke po kaszce badz wode ;)

Offline hany81

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1070 dnia: 15 Marca 2010, 13:38 »
Wiesz co ja bym nie zmieniała infacolu. To łagodny preparat a naprawdę skuteczny. Dlaczego chcesz zmieniać??. Jeśli nie kolek, brzusio nie boli i nie ma zaparć to nie kombinuj z innymi preparatami bo możesz zrobić "bidę". JA tez próbowałam espumisanu po infacolu i odrazu wyrzuciłam go do kosza i wróciłam do infakolu. Nie ma sensu jeśli MAła dobrze go toleruję.
Moja Zunia jak robiła kupki to słyszeliśmy ja w drugim pokoju;) ;) Tak ubaw ,że hej i tylko "yyyy, yyyyyyy, yyyyyyyyy" Do tego buraczek na buzi i zaciśniete piąstki ;) ale kupka ładna. Teraz już w ogóle nie słyszę jak robi kupkę. Infacol odstawiłam jak przeszły jej kolki

Offline ooppoonnkkaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1071 dnia: 15 Marca 2010, 13:45 »
Pati nie łącz Infacolu z stękaniem przy kupce, to absolutnie normalne. Zobacz później jak będzie głośno stękać  :D :D :D Jeśli tylko kupki ładne to wszystko w porządku :)  Nie zmieniaj nic, po co małej następne leki...

A kupa na plecach u nas się skończyła jak zmieniliśmy pieluszki na huggiesy bo mają świetną gumkę z tyłu :) Najlepsze rozwiązanie jak dla mnie :) Ale każde dziecko ma inną budowę i tu wyskoczy tyłem a tu bokiem itd  :D

Offline Ninka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1072 dnia: 15 Marca 2010, 15:24 »
Nasza nic nie piła do 7,5 miesiąca poza cyckiem i czasem, jak wymiękałam modyfikowanym mlekiem, ale to raczej jedzenie było. A dziś? Dziś pije  wodę przegotowaną lub mineralkę. Z soków jedynie prawdziwe wyciskane, innymi pluje i dobrze ;) Co innego bardziej ugasi pragnienie, jak nie woda właśnie?

Offline marta082008

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1073 dnia: 15 Marca 2010, 15:49 »
no a tu tematy o których marta ani be ani me :)

Offline aadaa

• Ada
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 06/09/2008
« Odpowiedź #1074 dnia: 15 Marca 2010, 15:56 »
Jak dla mnie tez jeszcze te tematy to czarna magia :) Ale odwiedzam i podczytuje :D
B .: 02/06-2010    K.: 20/06-2012

Offline marta082008

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1075 dnia: 15 Marca 2010, 15:57 »
no jatez, potem mogewdzieciatym towarzystwie zabłysnąć :)

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1076 dnia: 15 Marca 2010, 16:25 »
Nie myślałam o zmianie Infacolu na coś innego do momenty az gdzieś wyczytałam, że stosując długo jakiś preparat organizm się do niego przyzwyczaja i on już nie działa. Jak przemyślałam, to od kilku dni jest właśnie tak jak Hania pisała o Zuzi. Ale ogólnie nic innego jej nie dolega, więc faktycznie na razie nie będę zmieniać.

A kupa na plecach u nas się skończyła jak zmieniliśmy pieluszki na huggiesy bo mają świetną gumkę z tyłu :) Najlepsze rozwiązanie jak dla mnie :) Ale każde dziecko ma inną budowę i tu wyskoczy tyłem a tu bokiem itd  :D

My właśnie mamy Huggisy, ale ta kupa na plecach zdarzyła się pierwszy raz, bo taaaaaaaaaaaaaaaaaaaką wielką to ja pierwszy raz widzę :) Nie wiem gdzie to się jej pomieściło :)

A generalnie określenie "ładna kupa" jest nie adekwantne, ale wiem o co Wam chodzi :) Kupa jak kupa ;)

A do tego mnie boli gardło  :-\ Tantum Verde zażywam a do tego piję hebratę z miodem - jest trochę lepiej ale nadal to nie jest to co powinno być. Wiem, że jak zaraz napiszecie, że miód może uczulać - nic nie zauważyłam na ciałku Natalki żadnych krostek ani nic innego a do tego położna powiedziała, że można.

Offline anulla_p

• Chuck Norris
  • data ślubu: 27-06-09
« Odpowiedź #1077 dnia: 15 Marca 2010, 17:10 »
Pati, na gardło ciepła woda z duuuuuużą ilością soli tylko nie do picia oczywiście i jak najczęściej nawet co pół godziny

Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1078 dnia: 15 Marca 2010, 17:13 »
Z miodem uwazaj bo bardzo uczula.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline marta082008

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1079 dnia: 15 Marca 2010, 17:20 »
ale żeby z ta sola tez nie przesadzić, ja kiedys się tak leczyłam, bardzo fajne dawało efekty, az sobie gardła nie spaliłam