Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2944751 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline lusi251

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4193
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 28 04 2012
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11100 dnia: 19 Listopada 2014, 11:14 »
o, nigdy nie dodawalam oleju do ciasta na pierogi, tylko maka i wrzatek.. sprobuje dodac do swiatecznych jak sie za nie zabiore w koncu :P
poki co gotuje 3 dzien bigos, dzis mam nadzieje w koncu dokupic jeszcze troche miesa i sliwki bo nie mam. i w koncu go pozrec :)

a propo swiat: robicie jakies modyfikacje przepisow swiatecznych pod dzieci? tak sie zaczelam zastanawiac ostatnio .. i nie wiem czy nie dodac czegos pod Klaudie do menu, bo zadne grzyby i kapucha ja nie zaciekawia. Ewentualnie rybe zje i moze podziubie salatke :/

Offline vonka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11307
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11101 dnia: 19 Listopada 2014, 11:28 »
Marta, mięso im dłużej się marynuje tym jest lepsze,
w niektórych przepisach podają, żeby marynować 4 dni (ja najczęściej marynuję w czwartek wieczorem, żeby na niedziele wsadzić do piekarnika albo coś innego z niego zrobić, wychodzi 2,5 dnia)

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11102 dnia: 19 Listopada 2014, 12:42 »
o, nigdy nie dodawalam oleju do ciasta na pierogi, tylko maka i wrzatek.. sprobuje dodac do swiatecznych jak sie za nie zabiore w koncu :P
poki co gotuje 3 dzien bigos, dzis mam nadzieje w koncu dokupic jeszcze troche miesa i sliwki bo nie mam. i w koncu go pozrec :)

a propo swiat: robicie jakies modyfikacje przepisow swiatecznych pod dzieci? tak sie zaczelam zastanawiac ostatnio .. i nie wiem czy nie dodac czegos pod Klaudie do menu, bo zadne grzyby i kapucha ja nie zaciekawia. Ewentualnie rybe zje i moze podziubie salatke :/

dla siebie robię pierogi z szuszoną śliwką, dla Nikoli z jabłkiem i cynamonem + ruskie + z kapustą i pieczarkami czasem zje

W tym roku na szczęście wigilia u moich rodziców to nie muszę robić dla siebie jedzenia, bo u teściów w wigilię mięcho mięcho i mięcho - i nawet ostatnio teściowa powiedziała "to dobrze że nie będzie was na wigilii to nir będę musiała ci pierogów lepić" no cóż... za rok albo mi w gardle staną albo ich nie zjem  ::)

Vonka - tyle dni na przód myśleć o obiedzie - ehh nie wiem czy umiem :P

Offline lusi251

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4193
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 28 04 2012
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11103 dnia: 19 Listopada 2014, 12:51 »
o, dzieki za podpowiedz.. moze ulepie pare owocowych pierogow.. tylko nie wiem czy moje dziecko lubi pierogi bylo kilka podejsc i wyszly roznie ;) musze cos przed swietami zaserwowac to zobacze.

Offline Vivka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6224
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: maj 2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11104 dnia: 19 Listopada 2014, 13:01 »
Chiquita

mięcho w wigilię?  ;D

to ja jednak wolę tradycyjnie ;)




Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11105 dnia: 19 Listopada 2014, 13:07 »
tak i do dziś mi się wypomina że któregoś roku jadłam krokiety z mięsem w wigilię i że wymyślam  ::)

No cóż, jak nie było nic bez mięsa, a ja od rana głodna i w ciąży to musiałam coś zjeść

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11106 dnia: 19 Listopada 2014, 14:14 »
Dziewczyny,

Jak zrobić lizaki?
Mam foremki ale nie mam sprawdzonego przepisu, a chce na urodziny Zu zrobic?
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline lusi251

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4193
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 28 04 2012
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11107 dnia: 19 Listopada 2014, 14:46 »
tak mi sie wydawalo ze widzialam na moich wypiekach ostatnio lizaki. Prosze: http://www.mojewypieki.com/przepis/lizaki

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11108 dnia: 19 Listopada 2014, 14:48 »
Poprosze o przepis na idealne racuchy..
Mam zsiadle mleko do wykorzystania. Mam tez drozdze. Smakuja mi te z MW ale dzis chce zrobic z zsiadlym mlekiem


Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11109 dnia: 19 Listopada 2014, 15:25 »
Te zrobiłam wczoraj - są boskie!!!!!!

http://whiteplate.com/2011/01/racuchy-z-jablkami/
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11110 dnia: 19 Listopada 2014, 15:27 »
tak mi sie wydawalo ze widzialam na moich wypiekach ostatnio lizaki. Prosze: http://www.mojewypieki.com/przepis/lizaki

Dzięki.

Znalazłam jeszcze takie coś

https://www.tesco.pl/smaczna-strona/przepisy/cake-pops-8398.html
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11111 dnia: 19 Listopada 2014, 15:45 »
Dzieki anusiaaa
A jak myslicie jeslu w przepusach na drozdzowe racuchy jest mleko to noge uzyc podgrzanego zsiadlego?


Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11112 dnia: 19 Listopada 2014, 15:47 »
Ja mleko wymiennie stosuje z maślanka, zsiadłe mleko, jogurt mleka roślinne woda, tylko nie podgrzewam  stawiam do lodówki najczęściej. A drożdże rozpuszczam w kapce cieplej wody

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11113 dnia: 19 Listopada 2014, 15:51 »
Dzieki Marta


Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11114 dnia: 19 Listopada 2014, 19:34 »
anusiaaa, to ty mi podawałaś przepis na tortellini????? wyszło pycha;-))) dzięki, myślałam,że starczy na dwa dni, ale mąż już zjadł jedna porcję w domu, drugą wziął do pracy, ja zjadłam jedną i mąż ma jeszcze jak przyjdzie z pracy  :mdleje: :mdleje: :mdleje: :mdleje:  zatem plany na jutro pokrzyżowane, otworzyłam zamrażalkę i odmrażam dla nas łazanki, dla Alana będzie kotlecik z piersi;-)
co do Świąt i modyfikacji, to raczej nic nie będę modyfikować pod Alana, jak nie będzie chciał zjeść czegoś ze stołu to dostanie chleb i pomidora......niestety mam takiego gagatka..........



Offline Lea

  • Przyjaciele
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5537
  • Płeć: Kobieta
  • Nelcia mój kawałek nieba
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11115 dnia: 20 Listopada 2014, 10:14 »

Cytuj
Martka Lea w czym marynujesz krolika?
Drobno pokrojona cebula, musztarda, oliwa z oliwek, pieprz młotkowany z kolendrą, sól, na końcu świeża kolendra
Życie jest jak gra planszowa...czasem ktoś stoi na twoim polu.

Offline MARTKA

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4060
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 02.08.2008.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11116 dnia: 20 Listopada 2014, 10:44 »
Bardzo dziekuje :-)

Offline madziatko

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8927
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 03.07.2010/31.07.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11117 dnia: 20 Listopada 2014, 13:32 »
Robiła któraś?

http://www.mojewypieki.com/przepis/jesienna-koralowa-szarlotka

Jutro chciałam popełnić, bo kolega z rodzicami do syna przychodzi...



Offline andzelika

  • Małżeństwo jest zgodne, kiedy żona panuje nad mężem, a mąż nad sobą.
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4931
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 19.09.09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11118 dnia: 20 Listopada 2014, 13:44 »
u mnie jedyne ciasto które mąż uwielbia to szarlotka, a z tego przepisu robiłam już kilkanaście razy i za każdym razem wychodzi i do tego jest pyszna. Ja ciepłą podaję z lodami
[/url]
[/url]

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11119 dnia: 20 Listopada 2014, 14:52 »
anusiaaa, to ty mi podawałaś przepis na tortellini????? wyszło pycha;-))) dzięki, myślałam,że starczy na dwa dni, ale mąż już zjadł jedna porcję w domu, drugą wziął do pracy, ja zjadłam jedną i mąż ma jeszcze jak przyjdzie z pracy  :mdleje: :mdleje: :mdleje: :mdleje:

 ;D Mówiłam, że dobre i szybkie ;D
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11120 dnia: 20 Listopada 2014, 15:08 »
Anusiaaa a podaj jeszcze raz :P

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11121 dnia: 20 Listopada 2014, 15:22 »
Ania, juz wychodze z pracy, strone dalej jest przepis.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline miśka28

  • pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9429
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.09.2006
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11122 dnia: 20 Listopada 2014, 15:24 »
prosze, ja akurat miałam skopiowane, bo sie do niej przymierzam  :)
Paka tortellini z miesem ugotowac
Podmsazyc pieczarki z cebulka. Dodac do nich pol paczki przyprawy do gyros. Dodac fasole czerwona z puszki.Zalać połową szklanki bulionu. Dodać śmietane(ja daje jogurt).
Wsadzic tortellini do naczynia zarododpornego i zalać pieczarkami z dodatkami z patelni.
Mozna posypać serem i zapiekac.
Pycha.

   

Zawsze pieke w 180 ok. 20 min,

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11123 dnia: 20 Listopada 2014, 15:55 »
Dziękuję.

Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11124 dnia: 20 Listopada 2014, 16:08 »
  a ja zrobiłam dzisiaj   te fryty  przez  Was polecane podgotowane i  upieczone w piekarniku są boskie   dzięki


Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11125 dnia: 20 Listopada 2014, 16:47 »
Oj taaak. Frytki sa pychaaa

U mnie dzis szaszlyki plus ryz z warzywami (cukinia,papryka,cebula,czosnek,por) i do smaku troche koncentratu pomidorowego mniaaam


Offline lusi251

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4193
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 28 04 2012
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11126 dnia: 20 Listopada 2014, 23:22 »
u mnie dzis byl bigos (w koncu :D ) a na jutro zrobilam pomidorowa.

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11127 dnia: 20 Listopada 2014, 23:34 »
U mnie jutro kotlety rybne i chyba te zachwalane frytki + buraczki

Offline joannaM
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2967
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11128 dnia: 21 Listopada 2014, 08:03 »
ile pieczecie te frytki? Wczoraj trzymałam je z 50 min i nadal były blade, bez 'ściętej skorupki', takie po prostu ziemniaki jak z wody  >:(
On 2011
Ona 2013

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11129 dnia: 21 Listopada 2014, 09:00 »
Ja piekklam z termoobiegiem i skórka była lekko chrupka.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"