piersi kaczki
miód
żurawina
sól, pieprz i dodatkowo zielony marynowany pieprz
Piersi nacinamy od strony skóry w kwadraty, pieprzymy i smażymy na suchej patelni skórą do dołu, żeby wytopił się z nich tłuszcz (- (ok.8-10 minut na średnim ogniu)
Odwracamy piersi skórą do góry, solimy, smażymy 4-5 minut. Wykładamy na półmisek skórą do góry, solimy i zostawiamy na jakieś 3-5 minut, żeby mięso odpoczęło.
W tym czasie robimy sos: Do rondla wlewamy miód, jak się rozpuści- dodajemy żurawinę, zielony pieprz i odrobinę wody. Solimy, pieprzymy i dusimy całość 5 minut, żeby sos zgęstniał. Pod koniec duszenia dodajemy piersi z kaczki, kładziemy je w rondlu skórą do dołu i dusimy przez minutę z każdej strony.