Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2948497 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6878
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11460 dnia: 17 Grudnia 2014, 19:56 »
Ja dziś popełniłam faworki drożdżowe. Akurat przyszli teście, teściowa nie mogła się opanować ;)


Offline martusia-sc

  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1485
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 02.06.2012
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11461 dnia: 17 Grudnia 2014, 20:02 »
Uwielbiam drożdżowe faworki:) kruche jakoś mniej;)
Moje skarby :)
Alan Gabriel - ur.30.10.2012
Blanka Liliana - ur. 03.04.2015

Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6878
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11462 dnia: 17 Grudnia 2014, 20:03 »
Uwielbiam drożdżowe faworki:) kruche jakoś mniej;)

ja też ;)


Offline _patka_

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17532
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11463 dnia: 17 Grudnia 2014, 20:14 »
Ja kocham caluski, ale faworkow mie trawie. :P

Offline justyna85

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8439
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 01.08.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11464 dnia: 17 Grudnia 2014, 20:24 »
dziewczyny czy do grochówki, groch trzeba namaczać?? nigdy nie robiłam a w jednym sklepie n aopakowaniu było ,żeby namoczyć ale w drugim sklepie inna firma i już nic nie ma napisane czy namaczć czy nie a groch ten sam



Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6878
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11465 dnia: 17 Grudnia 2014, 20:25 »
Namaczać, nie będzie twardy


Offline justyna85

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8439
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 01.08.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11466 dnia: 17 Grudnia 2014, 20:28 »
no już doczytałam też na necie , dzięki :)



Offline dmonik44

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5748
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 19.06.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11467 dnia: 17 Grudnia 2014, 20:32 »
Zrobiłam ciasto marchewkowe! Jest mega! Polowy juz nie ma ;)
Natalka 4.11.2012

Offline lusi251

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4193
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 28 04 2012
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11468 dnia: 18 Grudnia 2014, 17:32 »
Justyna przede wszystkim polecam go dobrze parokrotnie przeplukac zmieniajac wode, Najczesciej potem go zostawiam na toche pol godzinki godzinke w tej wodzie (chyba ze nie mam czasu to wrzucam i gotuje), w miedzyczasie juz zaczybajac robic zupe. zawsze jest miekki, nawet czasami mi sie rozgotuje na papke (a tak akurat lubie najbardziej :)

Offline kasia_1979
  • zapaleniec
  • *****
  • Wiadomości: 492
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11469 dnia: 18 Grudnia 2014, 20:40 »
Dziewczyny ma ktos pomysl jak upiec kaczke na Swieta, mam taka 2,5kg i nie wiem jak ja przyprawic

Offline vonka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11307
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11470 dnia: 18 Grudnia 2014, 20:42 »
kasia_1979 mam podobny dylemat
zawsze robiłam z jabłkami i nacierałam majerankiem
ostatnio spróbowałam z mięsem mielonym i kaszą jednak to nie nasze smaki

na święta planuję z wątróbką ale nie mam jeszcze sprawdzonego przepisu

Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6878
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11471 dnia: 18 Grudnia 2014, 20:43 »
Kaczka wymaga przede wszystkim majeranku. Do tego sól, pieprz, czosnek w kosteczkę i nic więcej. Do środka marchew, pietrucha, seler i kawałek pora. Obok połóż główkę czosnku, ale nie obraną- daje niesamowity aromat i smak, a potem jak ktoś lubi może obrać i rozsmarować na kaczce. Warto też dolać wina podczas pieczenia- wychodzi mioooodzio.


Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6878
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11472 dnia: 18 Grudnia 2014, 20:48 »
A!!! Przyprawy i czosnek rozmieszane w oleju, fajnie też dorzucić trochę miodu, żeby łatwiej było natrzeć kaczkę i będzie miała złocisty kolor :)


Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11473 dnia: 18 Grudnia 2014, 21:40 »
kupiłam kaczkę   babcia zawsze robiła z wątróbką  i się zamarzyło mężowi   choć ja  to nie bardzo ::)  ale   trudno raz kozie śmierć chyba go nie otruję :)
ale  mniej więcej   to :

 nigdy  nie było szczegółowo  rozliczane  robione z przyzwyczajenia    jak farsz  zostawał piekli w foremce
   wątróbki   drobiowe  , cebulka szklona na maśle odrobina  troszkę do smaku , żółtko , dużo natki posiekanej   łyżeczka masła  i  na koniec białko  na sztywno  ubite  jak rzadka masa można dodać  bułki   tartej oczywiście sól ,pieprz  i oczywiście majeranek , czosnek 
dobrze kaczkę natrzeć  masłem  z tymi przyprawami  przed opalaniem w piekarniku  ;)




Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11474 dnia: 18 Grudnia 2014, 21:42 »
Dziewczyny ma ktos pomysl jak upiec kaczke na Swieta, mam taka 2,5kg i nie wiem jak ja przyprawic
Kasia gdzie dorwałaś kaczkę? Waitrose?



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline kasia_1979
  • zapaleniec
  • *****
  • Wiadomości: 492
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11475 dnia: 18 Grudnia 2014, 22:21 »
Dzieki za przepisy, cos wybiore i sprobuje upiec. Dam znac po Swietach jak wyszla :)
anulla_p w lidlu sa kaczuchy i indyki

Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11476 dnia: 18 Grudnia 2014, 23:31 »
Dzięki Kasia, nie podejrzewałam lidla o kaczki :D



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11477 dnia: 19 Grudnia 2014, 08:48 »
Anulla u nas w PL też kaczki :) Właśnie kupiłam całą pierwszy raz i chcę upiec na święta. Ale ja bez farszu bo u mnie nikt nie lubi.

Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6878
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11478 dnia: 19 Grudnia 2014, 08:56 »
Aniu, farszu nie zajadasz,  tylko on ładnie wypełnia formę kaczki i sprawia że nie jest sucha :-) ja wrzucam cały farsz a jak krótszy kaczkę z całości na kawałki to i tak on zostaje w środku i nie tracisz mięsa :-)


Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11479 dnia: 19 Grudnia 2014, 09:00 »
No coś Ty. Moja mama robi kaczke z farszem i się go je....jest pycha!
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6878
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11480 dnia: 19 Grudnia 2014, 09:00 »
Moja mama też je, ale my nie lubimy ;-)


Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11481 dnia: 19 Grudnia 2014, 09:20 »
Moja mam piecze kaczkę z jabłkami albo z farszem z wątróbki i żołądków - wszystcy wcinają oprócz mnie bo ja do podrobów długie zęby mam  ;D
Dla odmiany - uwielbiam piersi kaczki podane z żurawiną  :P


Offline miśka28

  • pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9429
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.09.2006
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11482 dnia: 19 Grudnia 2014, 09:54 »
narobiłyście smaka na tą kaczkę  ;) maja a można prosić przepis, bo ja żurawinę bardzo lubie  :)

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11483 dnia: 19 Grudnia 2014, 10:09 »
piersi kaczki
miód
żurawina
sól, pieprz i dodatkowo zielony marynowany pieprz

Piersi nacinamy od strony skóry w kwadraty, pieprzymy i smażymy na suchej patelni skórą do dołu, żeby wytopił się z nich tłuszcz (- (ok.8-10 minut na średnim ogniu)
Odwracamy piersi skórą do góry, solimy, smażymy 4-5 minut. Wykładamy na półmisek skórą do góry, solimy i zostawiamy na jakieś 3-5 minut, żeby mięso odpoczęło.
W tym czasie robimy sos: Do rondla wlewamy miód, jak się rozpuści- dodajemy żurawinę, zielony pieprz i odrobinę wody. Solimy, pieprzymy i dusimy całość 5 minut, żeby sos zgęstniał. Pod koniec duszenia dodajemy piersi z kaczki, kładziemy je w rondlu skórą do dołu i dusimy przez minutę z każdej strony.


Offline miśka28

  • pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9429
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.09.2006
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11484 dnia: 19 Grudnia 2014, 10:46 »
wielkie dzięki, brzmi pysznie, tylko jeszcze podpowiedz, gdzie ten marynowany zielony pieprz kupić  ;D

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11485 dnia: 19 Grudnia 2014, 10:54 »
A jaka żurawina? I ile miodu i tej żurawiny dac?
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11486 dnia: 19 Grudnia 2014, 11:03 »
Pieprz jest w słoiczkach  ;) Zobacz w Piotrze i Pawle
Żurawina suszona, miód do smaku - jak ktoś woli słodsze to więcej, jak mniej słodkie to można podlać wody.
Ja zlewam jeszcze ten wytopiony tłuszczyk  :P


Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11487 dnia: 20 Grudnia 2014, 10:08 »

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11488 dnia: 20 Grudnia 2014, 10:31 »
Strucla z makiem obowiązkowo bo B i mój tata uwielbiają, poza tym ciasto niebo, dumam nad orzechowcem i piernik litewski
Parę trufli ukręcę i obowiązkowo piernikowy domek skleję ale to już nie do jedzenia


Offline gosiaczekk
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5114
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11489 dnia: 20 Grudnia 2014, 10:32 »
Maju jak robisz te strucle i niebo? Zarzuc przepisem