Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2944586 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10530 dnia: 15 Października 2014, 08:12 »
Marta a masz jakiegoś linka do tej Waszej wędzarni? Ja też uwielbiam wedzonki... :)

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10531 dnia: 15 Października 2014, 08:17 »
Marta, rzuć linkiem - od kilku lat B i mój tata "budują" wędzarnię  ;D
Może to by ich wyręczyło


Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10532 dnia: 15 Października 2014, 16:06 »
 Marta082008 co oprocz chilli do tych udek u nas kiełbasę się wędzi i schab ale to nam znajomy załatwia od gospodarza na wsi już przygotowane zazwyczaj na święta
smaka mi narobiłaś to zagonię z tymi udkami

Offline selena

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5874
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10.10.2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10533 dnia: 15 Października 2014, 17:55 »
Dziewczyny, wow, jakie upiekłam ciabatty :-D Ekspresowe, tanie i przepyszne!!!!!!!!! Nie wiedziałam, że można tak szybko samemu zrobić ciabattę.

http://www.kwestiasmaku.com/domowa_piekarnia/ciabatta_z_dodatkami/przepis.html

Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10534 dnia: 15 Października 2014, 18:02 »
wygląda smakowicie;-) mniam



Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10535 dnia: 15 Października 2014, 18:05 »
Przepis na mące orkiszowej hmm trzeba będzie wypróbować.
Jakiś czas temu przerzuciłam się zupełnie na mąkę orkiszową i to była świetna decyzja. Mimo, że u mnie kilo mąki orkiszowej kosztuje 2x drożej niż zwykłej pszennej to i tak warto.
Murzynek na mące orkiszowej jest po prostu obłędny ;D



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline dagmaral
  • bywalec
  • ****
  • Wiadomości: 255
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 07.08.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10536 dnia: 15 Października 2014, 22:35 »
Moja ulubiona

Roladka z żurawinami i pistacjami
2 piersi z kurczaka lub filet indyczy(500g)
1 jajko (60g)
pistacje (25g)
żurawiny suszone (25g)
przyprawy  (sól, pieprz cytrynowy, tymianek)

Surową pierś z kurczaka/indyka mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy surowe jajko i przyprawiamy. Do środka wrzucamy suszone żurawiny i pistacje. Wszystko dokładnie mieszamy. Rozkładamy folię spożywczą, skrapiamy wodą (żeby później mięso ładnie od niej odchodziło). Bierzemy ¼ mięsa i formujemy roladkę ok. 10cm długości, zawijamy w folię i podobnie przygotowujemy pozostałe 3 roladki, każda w osobnej folii. W garnku gotujemy wodę i wrzucamy na wrzątek nasze roladki, razem z folią. Po kilku sekundach mięso zmieni kolor na biały, wtedy można już usunąć folię bez obawy o utratę kształtu roladki. Gotujemy ok. 15 minut.



Zrobiłam dzisiaj tą roladkę tylko zamiast piersi dałam udka z kurczaka, jest przepyszna Polecam i dziękuję za przepis :)

A jak tą roladkę najlepiej przechowywać żeby nie zrobiła się sucha? i ile może poleżeć w lodówce?



Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10537 dnia: 15 Października 2014, 23:50 »
te ciabatki to i ja zrobie :D


Offline selena

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5874
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10.10.2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10538 dnia: 16 Października 2014, 08:35 »
He he tylko ja zrobiłam pół na pół z mąki pszennej i pełnoziarnistej, żeby mój mąż też zjadł, bo on wybredny. Wyszły obłędne, chyba będę je co dwa dni robić :-).

Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10539 dnia: 16 Października 2014, 09:41 »
no  to dzisiejsze popołudnie sponsorują ciabatki   dzięki :)

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10540 dnia: 16 Października 2014, 10:10 »
ciabatki zapisane na listę potraw na imprezkę  ;D

Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10541 dnia: 16 Października 2014, 12:34 »
He he tylko ja zrobiłam pół na pół z mąki pszennej i pełnoziarnistej, żeby mój mąż też zjadł, bo on wybredny. Wyszły obłędne, chyba będę je co dwa dni robić :-).
Selena ale w przepisie nie ma mowy o pełnoziarnistej jest: "pszennej lub orkiszowej"
a orkiszowa może być biała (jasna typ 650, 700) lub razowa czyli pełnoziarnista dokładnie tak samo jak pszenna może być biała i razowa pełnoziarnista.



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline emm-a

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7892
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10542 dnia: 17 Października 2014, 08:32 »
Dziewczyny znacie jakieś niezbyt skomplikowany przepis na ciasto krówkowe?
Moje Laleczki :-)
Klara 2014r.
Dominika 2017r.

Offline agnieśka

  • forumowicz
  • ***
  • Wiadomości: 221
  • Płeć: Kobieta
  • Twoje łzy miażdżą mi serce
  • data ślubu: 19.08.2006
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10543 dnia: 17 Października 2014, 09:19 »
Emma ja sobie zapisałam to wypróbowania ten przepis http://arabeskawaniliowa.blog.pl/2013/11/02/krowkowe-ciasto-ze-slonecznikiem/, bo wyglądał na prosty  ;D. Co do smaku się nie wypowiem, bo jeszcze go nie robiłam...

Offline emm-a

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7892
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10544 dnia: 17 Października 2014, 09:40 »
agnieśka - fajne to ciasto i chyba nawet proste  :D tylko chyba zamiast słonecznika dalabym orzechy  :Dchyba tak zrobię  :D dziękuję  :D
Moje Laleczki :-)
Klara 2014r.
Dominika 2017r.

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10545 dnia: 17 Października 2014, 12:09 »
u nas jutro na obiad coś z tego menu z racji akcji szczecin za pół ceny http://www.gastronauci.pl/korona_smakosza/#/miasto/szczecin

Offline madziatko

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8927
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 03.07.2010/31.07.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10546 dnia: 17 Października 2014, 12:13 »
A u mnie dziś zapiekanka ziemniaczana z kielbaska, cebulka i pieczarkami..  zaraz wkładamy do piekarnika :)

Na jutro i na niedzielę krupnik.. mąż wyjeżdża to dla mnie i Młodego wystarczy..

I kupiłam dziś na targu patisona... mniami.. jutro sobie na przystawke zrobię.. hmm Młody też chyba takiego z jajku i bulce może zjeść?



Offline andzelika

  • Małżeństwo jest zgodne, kiedy żona panuje nad mężem, a mąż nad sobą.
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4931
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 19.09.09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10547 dnia: 17 Października 2014, 12:45 »
u mnie dzisiaj filet z kurczaka w cieście francuskim, a jutro http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/zupy/rybna_pomidorowa_krewetki/przepis.html i szarlotka na deser
[/url]
[/url]

Offline beta80
  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 1857
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 11.07.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10548 dnia: 17 Października 2014, 12:46 »
Super ta zupa wygląda. a jakie krewetki dodajesz? tygrysie?



Offline anulka 80
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9277
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10549 dnia: 17 Października 2014, 13:00 »
Ma któraś z was jakiś przepis na KARCZOCHY? tak mnie naszło  :P
Tylko bez krewetek, bo mam alergię ;)

Offline malgosiask

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8926
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10550 dnia: 17 Października 2014, 13:10 »
U mnie dziś chili con carne, właśnie się robi z 1,5kg mięcha. Będzie na weekend bo pewnie nic nam się nie będzie chciało innego robić. Poza tym jest akcja za pół ceny (tak jak pisze Marta) więc pewnie gdzieś pójdziemy.

Offline andzelika

  • Małżeństwo jest zgodne, kiedy żona panuje nad mężem, a mąż nad sobą.
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4931
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 19.09.09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10551 dnia: 17 Października 2014, 13:22 »
Super ta zupa wygląda. a jakie krewetki dodajesz? tygrysie?
tak tygrysie, leżą w zamrażalce a ja niemiałam na nie żadnego pomysłu zobaczymy jak będą smakować w zupie
[/url]
[/url]

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10552 dnia: 17 Października 2014, 13:32 »
U mnie dziś panierowany filet z.puree.

Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6878
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10553 dnia: 17 Października 2014, 13:33 »
A u mnie pierogi z serem :D miał być schabowy z ziemniakami, buraczkami i brokułami, ale córka miała "marzenie" :D


Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10554 dnia: 17 Października 2014, 13:43 »
Ja wczoraj miałam pierwsze spotkanie z krewetkami - nigdy więcej nie wezme tego du ust...do tej pory mam odruch wymiotny ::)
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10555 dnia: 17 Października 2014, 13:45 »
Ja wczoraj miałam pierwsze spotkanie z krewetkami - nigdy więcej nie wezme tego du ust...do tej pory mam odruch wymiotny ::)

czyli były źle zrobione  ::) ;) ja wręcz nie znoszę kkrewetek koktajlowych - bleechhh

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10556 dnia: 17 Października 2014, 15:13 »
Obojetnie jakby chyba nie były...ta konsystencja :Naciaga:
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline Vivka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6224
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: maj 2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10557 dnia: 17 Października 2014, 15:14 »
konsystencja? :D

to w jakiej one były konsystencji? :D przecież to jak mięciutkie mięsko jest :)




Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6878
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10558 dnia: 17 Października 2014, 15:16 »
Noo jak ja robię mężowi i nadziewam widelcem to owszem, mięciutkie jak mięsko, ale jakies takie...flakowato-galaretowate...nie smakowałam, ale własnie ta "konsystencja" mnie odrzuca. Mężu się zajada...


Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10559 dnia: 17 Października 2014, 15:40 »
konsystencja? :D

to w jakiej one były konsystencji? :D przecież to jak mięciutkie mięsko jest :)



Nie umiem tego opisać, ale czułam te ich "łączenia robalowe" i mi puchło w gębie!
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"