Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2929036 razy)

0 użytkowników i 10 Gości przegląda ten wątek.

Offline mon_ka98

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3673
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10080 dnia: 19 Września 2014, 13:23 »
Zrobiłam przed chwilą
http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/placki/placki_dyniowe/przepis.html
zajebi**e to mało powiedziane :)



Najlepiej widzę, kiedy zamknę oczy...

Offline emm-a

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7892
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10081 dnia: 19 Września 2014, 16:30 »
a u mnie dzis pizza z termo  :D pożarłam mnostwo  :D :D tzn. Klara mnie zmusila  ;)
Moje Laleczki :-)
Klara 2014r.
Dominika 2017r.

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10082 dnia: 23 Września 2014, 10:38 »
dlaczego mój ulubiony wątek spi ;D
ci dziś gotujecie ?
ja kopytka plus gulasz lub butki
i rosół :-)


Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10083 dnia: 23 Września 2014, 10:39 »
Z czym te butki? Czyste chociaż? :P

U mnie dziś żeberka w sosie własnym :)

Offline andzelika

  • Małżeństwo jest zgodne, kiedy żona panuje nad mężem, a mąż nad sobą.
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4931
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 19.09.09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10084 dnia: 23 Września 2014, 10:43 »
ja właśnie zastanawiałam się co zrobić na obiad.Wchodzę na forum i mam !! KOPYTKA sylwusia085  dzięki  ;)
[/url]
[/url]

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10085 dnia: 23 Września 2014, 10:44 »
butki na obiad to pewnie ze sznurówkami 8)

U mnie dziś karkówka w sosie i chyba buraczki
Jutro będzie risotto bo mam gości cały dzień

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10086 dnia: 23 Września 2014, 10:46 »
Marta mogą być też na rzepy :P

U mnie właśnie też buraczki :)

Offline Kiniutek
  • forumowicz
  • ***
  • Wiadomości: 247
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10087 dnia: 23 Września 2014, 10:47 »
u mnie pomidorówka dziś  :)

Offline dmonik44

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5748
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 19.06.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10088 dnia: 23 Września 2014, 10:48 »
U mnie pulpety w sosie pomidorowym z wczoraj ;) plus ryż i sałatka mojej mamy ze słoika. Jutro placki ziemniaczano - kabaczkowe :)
Natalka 4.11.2012

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10089 dnia: 23 Września 2014, 10:50 »
U mnie wczoraj danie jednoworkowe - pasuje do butków  ;D
Do worka wspałam kuskus, na to warzywa (papryka, cukinia) polałam bulionem i na wierzch położyłam podudzia kuraka zamarynowane w tymianku - zamknęłam worek i do piekarnika

W wolnym czasie popełniłam gołąbki z indyczym mięsem  :P
Dziś mam obiad z głowy, tylko sosik dorobię


Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6878
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10090 dnia: 23 Września 2014, 10:50 »
U mnie pomidorowka (mama przysłała tatowym "kurierem" ;-) ), canneloni i chyba na tyle ;-) w lodówce buraczki i fasolka, ale chyba nie chcę mi się robić mięsa do tego...będzie na jutro ;-)


Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10091 dnia: 23 Września 2014, 10:51 »
Anusia, jak w końcu zrobiłaś ten makaron? Smakowało?

Zrobilam z szynka parmeńska + dodatkow suszone pomidory i było pycha!
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline agu-s

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7420
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10092 dnia: 23 Września 2014, 11:03 »
Ja dzisiaj mam babcine kotlety mielone  ;D do tego mizerię chyba machnę.
Wczoraj znowu jedliśmy ryz z kurczakiem i mango z TM, jest u nas hitem.
W weekend robiłam jeszcze bułeczki maślane z TM z kruszonką i dodałam do nich śliwki, wyszły super :)
Dzisiaj mój J. zabrał do pracy czekoladową panna cottę i też podobno pyszna. Była robiona na gorzkiej czekoladzie (chyba 90% kakao) i jak dla mnie średnia, ale ja nie lubię gorzkiej czekolady 8)

Anusia, brzmi pysznie, nie robiłam z szynką parmeńską jeszcze.
 

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10093 dnia: 23 Września 2014, 11:15 »
Marta mogą być też na rzepy :P
sznurówki mi się z makaronem skojarzyły  ::)

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10094 dnia: 23 Września 2014, 11:16 »
hy :D
butki będą czyste z szynki :-)))
w sosie  :D

Aga robiłam czekoladę na gorąco w Tm i mi nie smakowała tez.. mój k. porównał do kawy.. a ja kawy nie lubię

a te bułeczki mówisz są ok? może na kolacje z drzemkę zrobie

kurde tez chciałam buraki ale nie wiem czy mi się zdarza ugotować i wystygnac


Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10095 dnia: 23 Września 2014, 11:20 »
kurde tez chciałam buraki ale nie wiem czy mi się zdarza ugotować i wystygnac

upiecz, będą smaczniejsze  8)

Offline vonka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11307
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10096 dnia: 23 Września 2014, 11:21 »
u mnie botwinka z wczoraj
a na drugie mielone z sosem grzybowym z prawdziwków  :D

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10097 dnia: 23 Września 2014, 11:28 »
u mnie botwinka z wczoraj
a na drugie mielone z sosem grzybowym z prawdziwków  :D

Suszonych czy świezych.

Jak się  robi taki sos ???
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6878
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10098 dnia: 23 Września 2014, 11:30 »
Że świeżych pristo- podsmazasz grzyby z cebula i pietruszka, potem dodaj śmietanę i juz ;-) oczywiście sól i pieprz.


Offline agu-s

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7420
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10099 dnia: 23 Września 2014, 12:49 »
Sylwia, może jakbyś tę czekoladę na mlecznej zrobiła?
Bo ja niestety gorzkiej nie lubię ::)

Jakiś czas temu robiłam jeszcze pęczak z kurczakiem i warzywami.
Pęczak gotowałam osobno.
Kuraka pokroić w kostkę, przyprawić jak się lubi najbardziej. Podsmażyć na łyżce oliwy z oliwek, przełożyć do innego naczynia.
Na tej samej patelni poddusić cebulę, dodać pieczarki pokrojone w plasterki i cukinię w słupki, pod koniec dodać suszone pomidory pokrojone i doprawić jak się lubi (daję sporo czosnku).
Później mieszam wszystko razem na patelni i dodaję natkę z pietruszki.


 

Offline isiaczek
  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 800
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: Long time ago ;D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10100 dnia: 23 Września 2014, 13:12 »
Jakiś czas temu robiłam jeszcze pęczak z kurczakiem i warzywami.
Pęczak gotowałam osobno.
Kuraka pokroić w kostkę, przyprawić jak się lubi najbardziej. Podsmażyć na łyżce oliwy z oliwek, przełożyć do innego naczynia.
Na tej samej patelni poddusić cebulę, dodać pieczarki pokrojone w plasterki i cukinię w słupki, pod koniec dodać suszone pomidory pokrojone i doprawić jak się lubi (daję sporo czosnku).
Później mieszam wszystko razem na patelni i dodaję natkę z pietruszki
 
Podoba mi się ten przepi. Na pewno zrobię. Tylko powiedzcie co mozna dac zamiast cukinii i jak gotowac pęczak?



Offline agu-s

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7420
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10101 dnia: 23 Września 2014, 13:15 »
Pęczak wg przepisu na opakowaniu ;)
Zamiast cukinii może paprykę? Ale nie wiem jak pomidory z tą papryką pasują.
Nie lubię papryki na ciepło więc nie wiem 8)

Offline isiaczek
  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 800
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: Long time ago ;D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10102 dnia: 23 Września 2014, 13:19 »
może brokuły?
A ja pęczak gotuję jak na opakowaniu ale zawsze mam wrażenie że jakiś za twardy jest.



Offline vonka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11307
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10103 dnia: 23 Września 2014, 13:22 »
mam dużo mrożonych prawdziwków i kozaków

najpierw odważam grzyby (gotują się kilka minut), odcedzam
do grzybów daję  śmietanę, odrobinę masła i cebulkę - wszystko duszę
w międzyczasie dodaję jeszcze koperek, sól i pieprz  ;D

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10104 dnia: 23 Września 2014, 13:28 »
Ja mam suszone prawdziwki ale nie wiem co z nimi zronic :D

A peczak gotuje 3 do 1 wody i jak zaczyna być mało wody zakręcam gaz i przykrywam pokrywką i tak sobie dochodzi z 15 min,
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline malinowa__mamba

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5066
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10105 dnia: 23 Września 2014, 14:05 »
ja uzywam suszonych do sosu...namaczam wczesniej i tyle... albo do barszczu ukrainskiego

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10106 dnia: 23 Września 2014, 14:09 »
Mozna zrobic obtaczane suszone. Najpierw sie namacza w mleku, potemprzyprawia sola i pieprzem obtacza w mace i smazy,ale dla mnie to wigilijna potrawa, pomimo tego, ze pyszna. Aha no i to musza byc kapelusze


Offline isiaczek
  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 800
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: Long time ago ;D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10107 dnia: 23 Września 2014, 14:10 »

A peczak gotuje 3 do 1 wody i jak zaczyna być mało wody zakręcam gaz i przykrywam pokrywką i tak sobie dochodzi z 15 min,

czyli 3 razy więcej pęczaku niż wody???

 A suszone grzyby wystarczy namoczyc i potem dodawać do sou albo do kapusty z grzybami (np. jako farsz do pierogów, krokietów)



Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10108 dnia: 23 Września 2014, 14:15 »

A peczak gotuje 3 do 1 wody i jak zaczyna być mało wody zakręcam gaz i przykrywam pokrywką i tak sobie dochodzi z 15 min,

czyli 3 razy więcej pęczaku niż wody???

 A suszone grzyby wystarczy namoczyc i potem dodawać do sou albo do kapusty z grzybami (np. jako farsz do pierogów, krokietów)

Nie na odwrót.Sorki. 3 razy wiecej wody niż pęczaku ;)
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10109 dnia: 23 Września 2014, 14:45 »
mam buraki ;D
ugotowaly sie
 ;D
Aga póki co czekoladę odpuszczam. skusi łam się na tą z gorzka z nadzieją ze mi posmak uje a do tego będzie mniej kcl .. a że wyszło na odwrót to mam na napoje z termo focus :-))