Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2924505 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10200 dnia: 26 Września 2014, 10:16 »
To będziesz miała pierś z grilla i jeszcze tzatziki??? To ile tego mięcha??? (PS. Sorki doksik, musiałam :P )

Najlepsze jak wchodzi tu Sylwusia i się pyta co dziś na obiad i pisze co ona będzie miała i potem mi się zachciewa tego :P Więc u mnie dziś podobnie :)

Offline elisabeth81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7820
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10201 dnia: 26 Września 2014, 10:26 »
Tak..jak sylwia cos napisze to mi od razu jezyk ucieka nie powiem gdzie ;) poprosze przepis :)
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10202 dnia: 26 Września 2014, 10:31 »
To ja już wiem co, u mnie będą szaszłyki z filetów z udek, a reszta jak u Sylwii :)

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10203 dnia: 26 Września 2014, 10:32 »
To wezcie mnie zaproscie  8) u mnie dzis chyba kanapki ;D


Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10204 dnia: 26 Września 2014, 10:43 »
Zaprosiłabym Cię, ale obawiam się, że w pakiecie bym musiała poród odbierać, także sorry... ;D

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10205 dnia: 26 Września 2014, 11:02 »
No dobra, wybaczam  ;D


Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10206 dnia: 26 Września 2014, 11:29 »
jesteście kochane  :D
szkoda ze te moje gotowanie na rozmiar cicha się nie przekłada ::)
no ale nie można mieć wszystkiego  ;)

wiec robie tak
marynuje mięso w oliwie/oleju zależy co mam :-) połączeń z świeżym wycisnietym czosnkiem, wycisnieta przez prasę cebulą,  ubitym w mozdzierzu pieprzem, do tego papryka w proszku słodka plus wedzona bo ostatnimi czasy to u nas hit i raz jeszcze dzięki Martuska za polecenie mi jej  ;) do tego dodaje szczyptę majeranek czasem coś w stylu oregano bazylia rozmaryn czy tymianek.. no i wiadomo sól.
jak marynuje na grilla mięso wieprzowe to dodaje do tej marynaty ociupine keczupu i musztardy. do piersi nie bo nie czuć jej smaku końcowo.

fileta delikatnie rozbijam ale nie na płaski kotlet i nacisnąć najczęściej w 3 miejscach po środku piersi. nie umiem tego nazwać :))
i przez te trzy nacięcia przekłada plasterek cienkiego boczku.
dopiero wtedy okładem mięso marynata.

za moje tzaziki anulka80 by mnie wysmiala bo nie ma zbyt wiele wspólnego z oryginałem.

na kubek jogurtu dodaje łyżeczkę majonezu bo nie lubię smaku samego jogurtu. do tego ze dwa ząbki czosnku i starty na tarce ogórek ze skórką .. plus sól i pieprz. mieszamy i gotowe

warzywa z grilla to u mnie cukinia pocięte w takie długie paski cieniutkie- pomagam sobie tarka do sera
do tego kroje w słupki paprykę zależy jaka mam.. najczęściej świeża ale np konserw owa powoduje że nie muszę już tych warzyw przyprawić :-))
i cebula w pióra żeśmy zam na odrobinie oliwy z połowa żabka krojów ego czosnku i tu używam tylko mikro ilość soli i pieprzu żeby zachować smaki

karpatka- z paczki :-)) talentu do pieczenia niestety nie mam


Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10207 dnia: 26 Września 2014, 11:36 »
Ja bez majonezu tzatziki. A jak inaczej można zrobić niż tak jak Ty bez tego majonezu oczywiście?

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10208 dnia: 26 Września 2014, 11:44 »
kiedyś przy fali była grecka knajpa to robili na setki twarogowym.
a oryginał trzeba anulki zapytać bo pamiętam kiedyś się. pisała ze tzaziki nasze i grecka sałatka to z Grecja mają tylko nazwę wspólna


Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10209 dnia: 26 Września 2014, 12:00 »
Chyba sie robi na jogurcie greckim, ale taki prawdziwy grecki to chyba tylko w Grecji widzialam, on byl gesty jak twarog wlasnie


Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10210 dnia: 26 Września 2014, 12:04 »
Na jogurcie typu greckiego, czyli bałkański i inne - one są na prawdę gęste, można kroić  ;D
Musi być dużo czosnku i dobrze odcisnięty ogórek (bez nasion), koper i chyba odrobina soku z cytryny ale za to nie dam sobie ręki uciąć.


Offline malinowa__mamba

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5066
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10211 dnia: 26 Września 2014, 12:28 »
 z tym sokiem z cytryny tez mi aie cos kojarzy ale chyba kopru sie nie daje: :drapanie:

Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6878
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10212 dnia: 26 Września 2014, 12:51 »
Dziewczyny,  co smacznego z krewetek i jak? Pierwszy raz będę robiła nie wiem jak do tego podejść.


Offline beta80
  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 1857
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 11.07.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10213 dnia: 26 Września 2014, 12:55 »
ja tzatiki robie podobnie jak Maja. jogurt bałkański lub grecki, czosnek, do tego ogorek bez nasion, sól pieprz. na to kladę listek mięty i polewam odrobina oliwy z oliwek.

nigdy jednak nie udało mi sie uzyskac takiego smaku jak w Grecji. tam moglabym jesc tylko ten dip z bagietką :)



Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10214 dnia: 26 Września 2014, 12:57 »
My robimy świeże krewetki na maśle z czosnkiem (Kupuję zazwyczaj obgotowane - duże). Na patelnię dużo masła, dużo czosnku i krewetki i tak je smażymy. Moja córka je uwielbia

Mój tata robi też z cebulą, ale wtedy są zbyt słodkie dla mnie

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10215 dnia: 26 Września 2014, 14:25 »
Krewetki uwielbiamy. Swieze kupuje i jemy takie bez obrobki (u nas sprzedaja praktycznie tylko obgotowane, moze mrozone surowe da sie kupic) jako przekaske. Czasem robie makaron, takna prawde to co mi sie wrzuci na patelnie z tymi krewetkami. Kamil uwielbia zupe tajska, ale nie wiem jak robi, bo ja tylko jem. No i na maselku czasem tez jemy z czosnkiem. No nie, teraz mam chec pojesc krewetki ;D


Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6878
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10216 dnia: 26 Września 2014, 14:27 »
No my mamy surowe mrożone. Na opakowaniu piszą, że możn w mikrofali je zrobić, ale ja nie chcę w mikrofali. Chcę jakieś danie. Obsmażę na masełku z czosnkiem, ok, ale jakieś przyprawy do tego? Makaron, ryż? Gotować osobno czy wrzucić ugotowany na patelnię i podsmażyć z krewetkami??? :)


Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10217 dnia: 26 Września 2014, 14:33 »
Sa szare czy rozowe? Jezeli sa rozowe to sa gotowane. Wtedy tylko na moment na maslo, bo jak podsmazysz za dlugo to beda kapciowate. No i przypomnialo mi sie, ze ostatnio jadlam krewetki zawijane w ciasto do sajgonek, pyszne,maczane w sosie slodko kwasnym, albo kokosowym. A do krewetek to bym przypraw nie dawala, zwykle sa dosc slone juz wylowione, a inne przyprawy to mi srednio pasuja, no chyba, ze koperek, ale to juz po usmazeniu


Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6878
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10218 dnia: 26 Września 2014, 14:35 »
Różowe ;)


Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10219 dnia: 26 Września 2014, 14:39 »
Świeża zielona pietruszka też się do krewetek nadaje.

Offline mon_ka98

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3673
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10220 dnia: 26 Września 2014, 14:41 »
ja krewetki podsmażam na oleju z czosnkiem i chili, dodaję puszkę pomidorów i posiekaną natkę, doprawiam do smaku i podaję z makaronem



Najlepiej widzę, kiedy zamknę oczy...

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10221 dnia: 26 Września 2014, 14:42 »
No pietruszka, tez. Kurcze. Mam zamrozone, zaraz chyba wyciagne


Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10222 dnia: 26 Września 2014, 14:55 »
A krewetki się je w całości?
Bo coś czytalam o jakims kręgosłupie.

No jadłam juz kalmary, ośmiornice małe, duże, małże itp. Ale tych robali to się boje ;D
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6878
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10223 dnia: 26 Września 2014, 14:55 »
A to mam pietruszkę :D a z warzywami nie podsmażać? Z marchewką etc? czy same zupełnie same? No i co z tym makaronem/ryżem? Czy nie robić?


Offline elisabeth81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7820
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10224 dnia: 26 Września 2014, 14:57 »
krewetki na maśle z czosnkiem i natką ;)

ja dziś dziergam to
http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/indyk/burgery_z_indyka/przepis.html

dam znać jak wyszło
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline mon_ka98

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3673
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10225 dnia: 26 Września 2014, 14:59 »
A krewetki się je w całości?
Bo coś czytalam o jakims kręgosłupie.

No jadłam juz kalmary, ośmiornice małe, duże, małże itp. Ale tych robali to się boje ;D
świeże krewetki trzeba oczyścić czyli pozbawić właśnie tego kręgosłupa, chociaż pewnie można i oczyszczone świeże kupić...ja kupuję mrożone, na opakowaniu napisane że oczyszczone wiec tylko rozmrozić ;)



Najlepiej widzę, kiedy zamknę oczy...

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10226 dnia: 26 Września 2014, 15:03 »
Jezeli chcesz robic cale danie tonajpierw podsmaz warzywa, a na koniec wrzuc krewetki. Krewetki sie je tylko bez pancerza i bez glowy. Wydawalo mi sie ze krewetki to bezkregowce ;) chyba ze kregoslup jest pod pancerzem, ze ja go nie widze w krewetce.


Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6878
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10227 dnia: 26 Września 2014, 15:06 »
Jezeli chcesz robic cale danie tonajpierw podsmaz warzywa, a na koniec wrzuc krewetki. Krewetki sie je tylko bez pancerza i bez glowy. Wydawalo mi sie ze krewetki to bezkregowce ;) chyba ze kregoslup jest pod pancerzem, ze ja go nie widze w krewetce.

O...dzięki ;) a jakie warzywa bierzesz? Ja zwykle marchewkę, pietruszkę...może fasolkę? Hmmm..właściwie to nie mam koncepcji ;)


Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10228 dnia: 26 Września 2014, 15:10 »
Ja nie robie z warzywami. Kiedy robie nakaron to albo cos takiego jak monka, albo w bialym sosie. Ale w tajskim jedzeniu robia praktycznie wszystkie warzywa, dusza i krewetki do tego, wiec mysle ze na co tam masz ochote ;)


Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6878
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10229 dnia: 26 Września 2014, 15:12 »
Ja meżowi robię, sama nie tknę tego zwierzaka :P
No cóż, coś wymyślę, dziękuję Wam bardzo :)
Grunt, że znam podstawę- na maśle z czosnkiem i natką ;)