Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2944555 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Asiq
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5294
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 29.06.2013
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8790 dnia: 15 Kwietnia 2014, 14:48 »
glutaminian tak szczypie.

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8791 dnia: 15 Kwietnia 2014, 14:53 »
Marta  ;)

Nigdy nie zapiekałam więc nie mam porównania.
A sos do tej pory robiłam z torebki  :P bo my raczej jemy gołąbki z sosem: jogurt+keczup+czosnek  ::)

aaaa, niektóre vegety są bez glutaminianu ale mają drożdże w składzie  :-\ też średnio


Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8792 dnia: 15 Kwietnia 2014, 14:57 »
Upieklam tę babkę z serkiem philadphia... Pięknie wyrosła i nie ma zakalca, ale jednak to nie nasz smak. Dalej poszukuje przepisu na babkę idealną ;)

Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8793 dnia: 15 Kwietnia 2014, 14:57 »
z Gessler to nie zlośliwie - bardziej w żarcie  ;D

Marta, a to nie Ty pisałaś, że do gołąbków używasz gotowego sosu ? ;)

Co Nas nie zabije to Nas wzmocni :) 8)

Ja tam czasem używam, ale raczej nie sosów tylko innych cudów :luzak:

Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8794 dnia: 15 Kwietnia 2014, 15:25 »
Zdradzę Wam przepis na pyszny dodatek do lodów, ktory wymyśliła moja mama.

Dżem malinowy wkładamy na 2 lub 3 minuty do mikrofali. Wyjmujemy sosik, polewamy lody, zachwycamy sie smakiem i zbieramy pochwały od gości :) wypróbujcie, a na pewno nie pożałujecie! :)

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9277
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8795 dnia: 15 Kwietnia 2014, 15:35 »
z Gessler to nie zlośliwie - bardziej w żarcie  ;D
No wiem  ;) zresztą ty Serce mi tu nie podpadaj, bo dziś tak dobrze o Tobie myślę wcinając Twoje kotleciki  :D

Offline asashia

  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 833
  • Płeć: Kobieta
  • ~so be it~
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8796 dnia: 15 Kwietnia 2014, 15:40 »
Zdradzę Wam przepis na pyszny dodatek do lodów, ktory wymyśliła moja mama.

Dżem malinowy wkładamy na 2 lub 3 minuty do mikrofali. Wyjmujemy sosik, polewamy lody, zachwycamy sie smakiem i zbieramy pochwały od gości :) wypróbujcie, a na pewno nie pożałujecie! :)

Oj, ja też uwielbiam:) nie mam mikro więc podgrzewam w rondelku:) można też ze świeżych lub mrożonych z cukrem...mmmm
A od dżemu jeszcze lepsza konfitura, tak samo truskawki świetnie się sprawdzają:)
Niezmiennie rozczula mnie etykietka-którą zabrałam z porodówki z łóżeczka córeczki: "Tam, gdzie nie ma dzieci, brakuje nieba." Algernon Charles Swinburne... Zostałam Mamą! Mam w końcu swoje upragnione niebo!

Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8797 dnia: 15 Kwietnia 2014, 15:42 »
z Gessler to nie zlośliwie - bardziej w żarcie  ;D
No wiem  ;) zresztą ty Serce mi tu nie podpadaj, bo dziś tak dobrze o Tobie myślę wcinając Twoje kotleciki  :D

 :oops:

poprawie się :)
smacznego :)

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8798 dnia: 15 Kwietnia 2014, 16:36 »
Marta  ;)

Nigdy nie zapiekałam więc nie mam porównania.
A sos do tej pory robiłam z torebki  :P bo my raczej jemy gołąbki z sosem: jogurt+keczup+czosnek  ::)

aaaa, niektóre vegety są bez glutaminianu ale mają drożdże w składzie  :-\ też średnio

zgadza się pomidorowy z torebki :) ostatnio robiłam go chyba ponad rok temu jak nie dawniej
Bo gołąbki o których tu była mowa zjadłam w końcu ze śmietaną i keczupem  ::)
Lenistwo :) nie chciało mi się iść do sklepu po sos  :P

Offline _patka_

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17532
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8799 dnia: 15 Kwietnia 2014, 16:40 »
Ja robie canneloni inaczej nieco...
Smaze mieso, dodaje cebulke, cukinie. Dodaje pomidory z puszki. Gotuje na malym ogniu wszystko, az woda wyparuje i zgestnieje wszystko. Przyprawiamjeszcze wiadomo.
Nadziewam rurki farszem, ukladam w naczyniu. Posypuje np mozzarelka i przykrywam, zeby makaron zmiekl podczas pieczenia.
I tyle. ;)

A Ty Ania jak robisz?

Offline _patka_

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17532
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8800 dnia: 15 Kwietnia 2014, 16:48 »
Ja czasem kostki uzyje, a tak to torebek juz nie bardzo.
Uwielbialam carbonarre z torebki, ale jak niedawno zrobilam to juz mi nie smakowala...
Mam cala szuflade przypraw i z tego korzystam.

Z tym dzemem to dobry patent! Podawalam pancakes tak mezowi. :)

Mam truskawki w lodowce, co z nich dobrego i zdrowego zrobic? Juz nie mam pomyslow, a shake kolejny raz to nuda...

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8801 dnia: 15 Kwietnia 2014, 16:50 »
Mam truskawki w lodowce, co z nich dobrego i zdrowego zrobic? Juz nie mam pomyslow, a shake kolejny raz to nuda...

wymieszać ze śmietaną i zjeść z makaronem  ;D

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8802 dnia: 15 Kwietnia 2014, 16:54 »
Kostek używam często ;)
Sosy z torebki czasem ale zawsze robie swoją baze ;)
I gwarantuje ze smakowalyby wam moje dania do ktorych w.w produktów uzywam ;)))


Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8803 dnia: 15 Kwietnia 2014, 17:09 »
Pamiętam jak kiedyś byłam w Tesco i parka z małym dzieckiem stali przy półkach z zupkami chinskimi itp. i wyliczali: "W poniedziałek Michaś zje pomidorówke (łup do wózka chinczyka), we wtorek pieczarkową (łup Knorra)..." i tak do piątku.
Potem dołozyli sosy ze słoika, "Pomysły na" i poszli....
Też tak można  ;D
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline _patka_

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17532
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8804 dnia: 15 Kwietnia 2014, 17:11 »
Juz bym wolala kupic abonament na obiady.

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8805 dnia: 15 Kwietnia 2014, 17:27 »
Ja czasem coś tam z torebki używam, ale bardzo rzadko i tylko to co nam smakuje. To w sumie ze 2-3smaki. Co do vegety czy czegoś takiego to mam taką bez zbędnych dodatków z eko sklepu.

Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8806 dnia: 15 Kwietnia 2014, 17:29 »
Pamiętam jak kiedyś byłam w Tesco i parka z małym dzieckiem stali przy półkach z zupkami chinskimi itp. i wyliczali: "W poniedziałek Michaś zje pomidorówke (łup do wózka chinczyka), we wtorek pieczarkową (łup Knorra)..." i tak do piątku.
Potem dołozyli sosy ze słoika, "Pomysły na" i poszli....

to już przegięcie  ::)
biedne dziecko.....

Pati, z truskawek? kompot ;D

Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8807 dnia: 15 Kwietnia 2014, 17:35 »
:) :)  dobre chyba chcą żeby im dziecko zaczęło świecić  ;)

 u mnie   w domu to zupa  truskawkowa  ale ja nie lubię

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8808 dnia: 15 Kwietnia 2014, 17:36 »
Pamiętam jak kiedyś byłam w Tesco i parka z małym dzieckiem stali przy półkach z zupkami chinskimi itp. i wyliczali: "W poniedziałek Michaś zje pomidorówke (łup do wózka chinczyka), we wtorek pieczarkową (łup Knorra)..." i tak do piątku.
Potem dołozyli sosy ze słoika, "Pomysły na" i poszli....
Też tak można  ;D
Haha masakra ;)))

Anusiaaa przypomnialas mi cos..
Zawsze zazdroscilam jednej kolezance z bloku ze jej rodzice podaja pyszna zupe w wazie  ::)
Ale roslam z ta kolezanka i z ta nieszczesna waza az jak troche pidroslam zobaczylam nastepyjacy widok:
Mama przynosi waze.
Pamietam do dzis ze tata kolezanki pokruszyl 5 zupek chinskich
Mama przyniosla czajnik i zalala i gotowe  ;D
Wtedy docenilam mojego tate kucharza hyhy

Ja czasem coś tam z torebki używam, ale bardzo rzadko i tylko to co nam smakuje. To w sumie ze 2-3smaki. Co do vegety czy czegoś takiego to mam taką bez zbędnych dodatków z eko sklepu.
I to jest zdrowe podejscie moim zdaniem ;)


Offline lusi251

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4193
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 28 04 2012
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8809 dnia: 15 Kwietnia 2014, 18:24 »
Zdradzę Wam przepis na pyszny dodatek do lodów, ktory wymyśliła moja mama.

Dżem malinowy wkładamy na 2 lub 3 minuty do mikrofali. Wyjmujemy sosik, polewamy lody, zachwycamy sie smakiem i zbieramy pochwały od gości :) wypróbujcie, a na pewno nie pożałujecie! :)
m
to się nazywa gorrace maliny i znam ten patent od lat ;) można kupic takie lody np. w teinie w Szczecinie. swieze lub mrozone maliny odrobina waniliowego cukru do mikrofali i gorącymi polac lody :) bajka

Offline Edzia
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6932
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 05.07.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8810 dnia: 15 Kwietnia 2014, 18:43 »
sylwusia085 wygralas z ta waza ;D
czyli wychodzi na to, ze niewazne co jemy, wazne jak podane ;)

Znacie moze przepis na taki jakby keks z twarozku z warzywami, wiem ze tam sie dawalo zelatyne zeby sie kupy trzymalo. Pozniej to mozna bylo normalnie kroic nozem.
Nie pamietam skad mialam na to przepis, ktory oczywiscie mi zaginal ::)

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8811 dnia: 15 Kwietnia 2014, 18:46 »

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8812 dnia: 15 Kwietnia 2014, 18:48 »

Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8813 dnia: 15 Kwietnia 2014, 18:50 »
  :)  :)  dobre z tą  wazą  ;)

  roladę serową  takową jadłam   sama nie robiłam ale jest  pyszna

Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8814 dnia: 15 Kwietnia 2014, 18:58 »
Edzia  czy  chodzi    Ci o  takie coś  ???
http://stylowi.pl/20181009


 przeglądałam   wielkanocne  i wpadło własnie  ;)

Offline Edzia
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6932
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 05.07.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8815 dnia: 15 Kwietnia 2014, 19:32 »
o cos bardziej jak to z lososiem, tylko w tamtym przepisie bylo oblozone szynka.
dzieki
A z ta rolada, to chyba duzo roboty, co?

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9277
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8816 dnia: 15 Kwietnia 2014, 19:57 »

Ja czasem coś tam z torebki używam, ale bardzo rzadko i tylko to co nam smakuje. To w sumie ze 2-3smaki. Co do vegety czy czegoś takiego to mam taką bez zbędnych dodatków z eko sklepu.
I to jest zdrowe podejscie moim zdaniem ;)
[/quote]
a jakie jest niezdrowe?  8)

Przed ciążą używałam vegety.. teraz raz na kilka miesięcy jak mnie najdzie to zjem zupkę chińską  :P to się nie kwalifikuje jako zdrowe podejście?  ;)
Smakowało by mi pewnie Twoje, z kostką czy bez.. Tak jak już napisałam takie gotowce mogą dodawać smaku, są jednak jakimś ułatwieniem  ;) To takie malutkie oszustwo smaku  ;) i im więcej się tego używa tym mniej ma to wspólnego z gotowaniem, bo zrobienie dobrego sosu z pomidorów jest jednak trochę trudniejsze już zalanie proszku z torebki.


Pati dość podobnie do Twojego, ale najpierw podsmażam cebulę, na to mięso, zgaszam winem, czosnek przez praskę, pomidory/passata.. przyprawy... nadziewam i ja robię taki wodnisty sos ze zmielonych pomidorów z puszki, czosnek (lubię dużo do tego akurat  ;)) , sól zioła i woda... caneloni układam ciasno, zalewam tym tak, żeby pokryło i piekę... makaron sobie pije sos i nie wysycha... i jest normalnie jak ugotowany... czasem daję mozzarellę, ale przeważnie tylko na sam koniec trochę parmezanu czy innego twardego dojrzewającego sera

Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8817 dnia: 15 Kwietnia 2014, 20:10 »

A z ta rolada, to chyba duzo roboty, co?

 pojęcia nie mam   ???chyba najwięcej czasu  jak dopytywałam zajmuje  gotowanie  sera w szczelnie zamkniętym  worku , w garnku z wodą potem  rozwałkowanie i nadzianie   to już chyba pestka  ;)

dopytywałam po łepkach jak robione  ale się nie porwałam ;)

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8818 dnia: 15 Kwietnia 2014, 20:11 »
Moje cannelloni też bez beszamelu, zalewam pomidorami i rurki nadziewam surowym doprawionym mięchem.
Gotowców nie używam ale mam całe stadko przypraw. O niektóre łatwo nie jest np. Czerwony pieprz kupuję w aptece  :P


Offline zaba

  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 2181
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: lipiec 2011
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8819 dnia: 15 Kwietnia 2014, 20:17 »
z truskawkmi to polecam takie placuczki:
http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/placki/placki_jogurtowe_z_truskawkami/przepis.html
albo takie:
http://antoshkowesmaczki.blogspot.com/2011/08/placki-gryczano-amarantusowe-z.html
co do vegetopodobnych wynalzkow to najlepiej zrobic samemu i cieszyc sie zdrowa mieszanka ziol ;)

anulka ja robie prktycznie identycznie ;) czasem do nadzienia dodaje tarte warzywka...