Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2936303 razy)

0 użytkowników i 2 Gości przegląda ten wątek.

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9240 dnia: 12 Czerwca 2014, 14:58 »
Dzieki za wszelkie sugestie!
Dzis zrobie taki zwyczajny zalany bulionem i zobacze jak to smakuje..
A jutro lub pojutrze zrobie taki ktory beta napisala.

Dopiero po sprobowaniu pomysle czy salatka będzie dobrym pomyslem.


Offline Edzia
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6932
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 05.07.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9241 dnia: 12 Czerwca 2014, 15:20 »
Sylwia, piszesz jakby kuskus byl jakims odrazajacym daniem ;) ;D
Smakuje dobrze, normalnie :)

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9242 dnia: 12 Czerwca 2014, 16:36 »
Zrobilam kuskusa i moje spostrzeżenie jest takie ze to nie ma w sumie smaku. Czuc tylko bulion ; D
Ale jako zdrowszy "zapychacz" do obiadu zamiast ryzu czy ziemniakow jest dobry :-)))

Edzia ja jestem dziwnym człowiekiem.  Corka kucharza, nauczona tylko kuchni staropolskiej. Ciezkiej, tlustej .. wiec wszystko co zdrowsze dopiero teraz przy diecie ucze sie jesc i przyrządzać


Offline beta80
  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 1857
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 11.07.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9243 dnia: 12 Czerwca 2014, 21:03 »
to spróbuj z tym moim sosikiem. zobaczysz jak kuskus polubisz:)



Offline kaassia

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7040
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.11.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9244 dnia: 13 Czerwca 2014, 12:53 »
Witajcie Kochane, przyłączam się do wątku ;)
Madzia 20.01.2012
Wojtuś 27.02.2013
Agatka 18.10.2014


Żonkowo

Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9245 dnia: 13 Czerwca 2014, 13:32 »
Witajcie Kochane, przyłączam się do wątku ;)
to super, więcej forumek, więcej pomysłów ;D

Dziewczyny napiszcie proszę jakie jeszcze warzywa oprócz pomidorów i czosnku pasują jeszcze do szpinaku.
Robię zapiekankę ziemniaczaną i coś bym jeszcze chętnie dorzuciła... może pieczarki ???



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline tete

  • "Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań."
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6151
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2.06.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9246 dnia: 13 Czerwca 2014, 20:05 »
Szczególnie o tej porze roku-uwielbiam sałatke z kuskusem,selerem,suszonymi pomidorami i natką pietruchy-w ogóle kuskus pyszny jest-do sosów np  ;)
Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań.

Offline Gemini
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5362
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 30.06.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9247 dnia: 13 Czerwca 2014, 21:04 »
Uwielbiam kuskus :) Najczęściej u mnie na stole gości to danie :) http://qchenne-inspiracje.blogspot.com/2013/12/przepisy-fit-soczysty-grillowany.html

Dziewczyny macie jakiś nowy, genialny przepis na coś z truskawkami? Robiłam ciasto, koktajle, ryż z truskawkami i nie mam pomysłu jak je dalej wykorzystać póki jeszcze są  :)


Offline :martyna:
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17583
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9248 dnia: 13 Czerwca 2014, 21:09 »
Dżemy i kompoty:)

Offline Edzia
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6932
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 05.07.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9249 dnia: 13 Czerwca 2014, 21:21 »
Zamrozic ;D
Ja lubie juz takie zmielone sorbety.

Offline tete

  • "Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań."
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6151
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2.06.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9250 dnia: 13 Czerwca 2014, 22:56 »
Monika-wspolny (kolejny!) blog mamy ;)
Edyta-ja takze+mięta -wszędzie tam gdzie sie da ;D ;D ;D
Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań.

Offline malgosiask

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8926
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9251 dnia: 14 Czerwca 2014, 01:35 »
Gemini, sernik na zimno z musem truskawkowym, mmmm, mogę jeść codziennie :)

Offline asashia

  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 833
  • Płeć: Kobieta
  • ~so be it~
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9252 dnia: 14 Czerwca 2014, 08:44 »
rożki świderki z ciasta francuskiego nadziane bitą śmietaną i truskawkami:)
trochę roboty jest-ale wygląda i smakuje super!
Niezmiennie rozczula mnie etykietka-którą zabrałam z porodówki z łóżeczka córeczki: "Tam, gdzie nie ma dzieci, brakuje nieba." Algernon Charles Swinburne... Zostałam Mamą! Mam w końcu swoje upragnione niebo!

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9253 dnia: 14 Czerwca 2014, 09:12 »
Rolada biszkoptowa z bitą śmietaną i sosem truskawkowym :) Mniam!

Offline miśka28

  • pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9429
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.09.2006
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9254 dnia: 14 Czerwca 2014, 10:16 »
ten torcik wypatrzony u chiquita_84 , zaskakujące, orzeźwiające połączenie, ale bardzo smaczny http://gotujzcukiereczkiem.blogspot.com/2013/05/torcik-truskawkowo-mietowy.html

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9255 dnia: 14 Czerwca 2014, 10:33 »
Ja Was z tymi truskawkami zamorduje ;D u nas dopiero sie zaczynaja, ale drogie, ze az strach


Offline Gemini
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5362
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 30.06.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9256 dnia: 14 Czerwca 2014, 11:29 »
Kompoty są codziennie, a zamroziłam już ok 5 kg :D

Tetku jakoś mnie to nie dziwi :D :D :D

Asashia jak nadziać rożki bita śmietaną? Poproszę o przepis :)

Mówicie, zeby w ciasta nadal iść :) To może znów jakies popełnię :)


Offline malgosiask

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8926
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9257 dnia: 14 Czerwca 2014, 11:44 »
Kilka dni temu robiłam tartę z musem truskawkowym i galaretką.
Na ciasto dałam zblendowane truskawki zmieszane z galaretką i żelatyną a na górę połówki truskawek zalane galaretką. Fajne bo lekkie - mało ciasta a dużo owoców.

Offline kasia_1979
  • zapaleniec
  • *****
  • Wiadomości: 492
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9258 dnia: 14 Czerwca 2014, 12:02 »
http://www.mojewypieki.com/przepis/sernik-z-musem-truskawkowym
polecam to ciasto juz dwa razy robilam, jest pyszne, ja je jeszcze zalewam galaretka z owocami

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9259 dnia: 14 Czerwca 2014, 14:05 »
mogę z czystym sumieniem polecić ciasta:

http://www.lecker.de/rezept/2631871/Limetten-Cheesecake.html

Skladniki na 12 porcji :
150 g masla 200 g ciasteczek kruchych maslanych 60 g wiorkow kokosowych 5 limonek 2 torebeczek cukru waniliowego 1 TL agar agar ( jak dla mnie moze byc zelatyna) 400 g twarozku chudego mielonego, 100 g + 2 Lyzki cukru 400 g smietany kremowki olej do wysmarownia formy 1 torebka do zamrazania


1. Maslo roztopic. Ciasteczka wlozyc do torebki foliowej i walkiem pokruszyc. Tortownice wysmrowac olejem. Polaczyc ciasteczka z wiorkami kokosowymi i roztopionym maslem, wysypac na forme i ugniesc, aby powstal spod do ciasta. Odstawic do lodowki na okolo 30 minut. 2. Limonki umyc, osuszyc. 2 Limonki pokroic w plastry, Otrzc na tarce skorke z 2 limonek , Skorke z 1 limonki pokroic obieraczka cieniutko w paseczki. Limonki przekroic na pol i wycisnac z nich sok. Sok z limonek zagotowac z cukrem waniliowym i agar agar ( substancja zelujaca). Po przestudzeniu zmieszac z twarozkiem sernikowym, 100g cukru i starta skorke limonkowa. Ubic kremowke i zmieszac z masa twarogowa. Powstala mase przelozyc do tortownicy na ciasteczkowy spod. Chlodzic w lodowce 4 godziny. 3. 2 lyzki cukru zagotowac z 2 lyzkami wody. Plasterki limonki moczyc 1-2 minuty w powstalym syropie. Tort wyjac z formy i wylozyc na patere. Ozdobic plasterkami limonki w cukrze i paseczkami ze skorki.
Czas przygotowania okolo 45 minut; Czas oczekiwania okolo 4 1/4 godziny.

i to

http://gotujzcukiereczkiem.blogspot.com/2013/05/torcik-truskawkowo-mietowy.html
tylko tu nie wolno przesadzić z kroplami żołądkowymi bo wyjdzie gorzka masa ::)

Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9260 dnia: 15 Czerwca 2014, 14:35 »
Ma ktoś jakiś fajny przepis na buły do burgerów?



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline ciriness

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 15056
  • data ślubu: 11.09.2010




Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9262 dnia: 16 Czerwca 2014, 13:43 »
Dzięki, na pewno wypróbuję :)



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline Kasia*

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14875
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9263 dnia: 16 Czerwca 2014, 21:08 »
dziewczyny mam dwie kobialki kurek (kurków??)

chcialabym jutro zrobic jakies mieso albo makaron, ale moja ciocia nie lubi smietany (u nich w domu sie nie uzywa) a ze u nich mieszkam to musze sie dostosowac.
Jakies pomysly?
Wszyscy mówią mi - kiedyś przyjdą lepsze dni, ktoś na dobre zmieni mnie, czekam na ten dzień

Offline malgosiask

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8926
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9264 dnia: 16 Czerwca 2014, 21:37 »
Może piersi z kurczaka faszerowane kurkami?
http://najsmaczniejsze.pl/2013/08/piersi-z-kurczaka-faszerowane-kurkami/
Jadłam, dobre 8)

Lubię też pizze z kurkami, ale sama nie robiłam.

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9265 dnia: 16 Czerwca 2014, 23:18 »
Jajecznice mozna zrobic z kurkami.

Ale tak swoja droga, to jak tu zyc bez smietany? To bylby moj koszmar....


Offline Kasia*

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14875
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9266 dnia: 16 Czerwca 2014, 23:27 »
Malgosiu a nie jest to za suche?
hmm moze zrobie

Marta ja tez "bezsmietanowa" jestem ale jak trzeba to uzywam, a ciotka nie tknie niestety (ale za to szczpla jest hehe)
Wszyscy mówią mi - kiedyś przyjdą lepsze dni, ktoś na dobre zmieni mnie, czekam na ten dzień

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17583
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9267 dnia: 17 Czerwca 2014, 10:26 »
Ja kurek nigdy nie robiłam i chyba nie jadłam. Zamroź jak nie wiesz co przygotować:) Albo wpisz na kwestii smaku, tam na pewno znajdziesz inspiracje.

Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9268 dnia: 17 Czerwca 2014, 10:29 »
Dac mi kurki  :D
Uwielbiam :)
Zrobiłabym jajecznice z kurkami, sosik z kurczami do mieska albo makaronu, zupe z kurkami  :Serduszka:

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9269 dnia: 17 Czerwca 2014, 10:56 »
Ja zrobilabym tez pierogi! :-)
I udusila na masle do jakiegos miesa typu piers z grilla :-)

A gdybys chciala mrozic to pamietaj żeby zblanszowac bo bede gorzkie  :-)

Uwielbiam kurki- ide dzis na rynek moze bedabi kupie mniaam