mogę z czystym sumieniem polecić ciasta:
http://www.lecker.de/rezept/2631871/Limetten-Cheesecake.htmlSkladniki na 12 porcji :
150 g masla 200 g ciasteczek kruchych maslanych 60 g wiorkow kokosowych 5 limonek 2 torebeczek cukru waniliowego 1 TL agar agar ( jak dla mnie moze byc zelatyna) 400 g twarozku chudego mielonego, 100 g + 2 Lyzki cukru 400 g smietany kremowki olej do wysmarownia formy 1 torebka do zamrazania
1. Maslo roztopic. Ciasteczka wlozyc do torebki foliowej i walkiem pokruszyc. Tortownice wysmrowac olejem. Polaczyc ciasteczka z wiorkami kokosowymi i roztopionym maslem, wysypac na forme i ugniesc, aby powstal spod do ciasta. Odstawic do lodowki na okolo 30 minut. 2. Limonki umyc, osuszyc. 2 Limonki pokroic w plastry, Otrzc na tarce skorke z 2 limonek , Skorke z 1 limonki pokroic obieraczka cieniutko w paseczki. Limonki przekroic na pol i wycisnac z nich sok. Sok z limonek zagotowac z cukrem waniliowym i agar agar ( substancja zelujaca). Po przestudzeniu zmieszac z twarozkiem sernikowym, 100g cukru i starta skorke limonkowa. Ubic kremowke i zmieszac z masa twarogowa. Powstala mase przelozyc do tortownicy na ciasteczkowy spod. Chlodzic w lodowce 4 godziny. 3. 2 lyzki cukru zagotowac z 2 lyzkami wody. Plasterki limonki moczyc 1-2 minuty w powstalym syropie. Tort wyjac z formy i wylozyc na patere. Ozdobic plasterkami limonki w cukrze i paseczkami ze skorki.
Czas przygotowania okolo 45 minut; Czas oczekiwania okolo 4 1/4 godziny.
i to
http://gotujzcukiereczkiem.blogspot.com/2013/05/torcik-truskawkowo-mietowy.htmltylko tu nie wolno przesadzić z kroplami żołądkowymi bo wyjdzie gorzka masa
