Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2945855 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9150 dnia: 24 Maja 2014, 22:13 »
o ja ,ty tych ciast to bym masę musiała upiec....a co za sens przetapiać na czekoladki???? dawała cios do tego do środka????jakąś wisienkę w spirytusie czy jak?????



Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9151 dnia: 24 Maja 2014, 22:17 »
U mnie te cudaki kończą w cieście, jako polewa albo połamane na kawałeczki. Część ścieram na tarce i trzymam w zamrażalniku, mam potem posypkę do lodów


Offline hany81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7960
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9152 dnia: 26 Maja 2014, 12:03 »
Wafelki na przekąski w netto mozna kupić  ;)

Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6878
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9153 dnia: 26 Maja 2014, 14:29 »
Dziewczyny, na tapecie tarta warzywna lub miesno warzywna. Macie jakieś ciekawe i proste sprawdzone przepisy?



Offline joannaM
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2967
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9155 dnia: 26 Maja 2014, 21:23 »
Macie może jakieś fajne ciasto bezglutenowe i bez nabiału. Poratujcie jakimś przepisem.
On 2011
Ona 2013

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9156 dnia: 27 Maja 2014, 06:54 »
Moge zapytac kolezanki, kiedy nie moglam jesc nabialu zrobila dla mnie takie wlasnie czekoladowe ciasto, bylo tez bez glutenu. Ale sporo jest tego w necie


Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9157 dnia: 27 Maja 2014, 08:42 »
Macie może jakieś fajne ciasto bezglutenowe i bez nabiału. Poratujcie jakimś przepisem.

Tu szukaj

http://www.olgasmile.com/

Pani robi b.duzo bezglutenowych potraw.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline joannaM
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2967
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9158 dnia: 27 Maja 2014, 15:14 »
Dziękuję już coś znalazłam
On 2011
Ona 2013

Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9159 dnia: 28 Maja 2014, 11:58 »
Dziewczyny piekła któraś z Was  może??
http://www.mojewypieki.com/przepis/zielony-tort-matcha-z-malinami#komentarz269067

i  jak smakuje ta matcha ??

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9160 dnia: 28 Maja 2014, 12:28 »
Ma ktoś sprawdzony przepis na pizzerinki? Chciałabym dla dzieciaków na impreze zrobic?
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9161 dnia: 28 Maja 2014, 19:49 »
Wczoraj robiłam wytrawną tarte więc dzielę się przepisem - stety/niestety na "oko"

ciasto: mąka+woda+olej+sól+zioła (dałam bazylię, tymianek, oregano i paprykę ostrą) mieszamy i wyklejamy formę. Wrzucamy do piekarnika żeby się podpiekła

Farsz: podsmażamy cebulę, później dorzucamy pokrojoną w plastry cukinię, gdy to jest podsmażone dajemy czosnek i pomidory z puszki (dałam jeszcze koncentrat pomidorowy) smażąc dalej, pod koniec wrzuciłam drobno pokrojoną grillowaną pierś kurczaka.

Gdy spód będzie zapieczony wrzucić na niego farsz i podpiec w piekarniku (mąż miał jeszcze ser żółty na wierzchu)

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9162 dnia: 29 Maja 2014, 14:24 »
Szanowne kucharki proszę o pomoc :)

Jakie mięso na szaszłyki z piekarnika? Jakiś pomysł na marynatę?

Offline Asiq
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5294
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 29.06.2013
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9163 dnia: 29 Maja 2014, 14:30 »
szynka, albo jak ma być delikatne to filet z udka kurczaka :)

Offline ciriness

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 15056
  • data ślubu: 11.09.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9164 dnia: 29 Maja 2014, 14:46 »
Ja zawsze robię z fileta  do tego pieczarki i cukinie :)




Offline Vivka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6224
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: maj 2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9165 dnia: 29 Maja 2014, 14:57 »

ja najczęściej robię szaszłyki z fileta kuraka ( marynuję co mam pod ręką, najczęściej jakieś ziółka), do tego papryka czerwona, cebula, cukinia i pieczarki

szybko się robi i ciekawy obiad :)




Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9166 dnia: 29 Maja 2014, 15:02 »
a wiecie jakie pyszne są skrzydełka   z grilla albo szaszłyki  z drobiu   marynowane w keczupie z majonezem  pomieszanym
 wiem,  wiem nic  dietetycznego  ale od czasu do czasu zgrzeszyć można   ;)

Offline _patka_

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17532
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9167 dnia: 29 Maja 2014, 18:58 »
Ja dzisiaj zrobilam na obiad kebaba i wyszedl pyszny!!! Jednak domowy najlepszy :)

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9168 dnia: 29 Maja 2014, 20:48 »
dzięki, myślałam o świńskich szaszłykach  ::)

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9169 dnia: 29 Maja 2014, 21:31 »
Marta lubisz szaszlyka z merkureg?
Ja robie bardzo podobne.. tylko ze oni od jakiegoś czasu pekluja mieso a ja tego nie robie..
Wiec tak zawsze robie z szynki. Przeplatam boczkiem lub slonina.
Marynata do muesa plus boczku po mojemu:

Ketchup
Musztarda
Sol
Pieprz
Papryka slodka plus ostra
Czosnek granulowany
Troche majeranku
Troche przyprawy grillowej olej
Niestety bez proporcji..
Ketchupu ok lyzka-dwie musztardy tak samo cala reszta na smak. Mieso po zamarynowaniiu ma kolor czerwonawy.

No i cebula .. ok 15 minut przed nabiciem na patyk sole zeby zmiekla. I jest pyyyycha.
Soczysty wypieczony i mieciutka rozpkywajaca sie cebula.. mniam musze zrobic


Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9170 dnia: 29 Maja 2014, 21:43 »
Chciałam zrobić dwa rodzaje szadzłyków właśnie takiej jak w Merkurym (tylko jeszcze nigdy takie mi nie wyszły) i w wersji light z warzywami i cyckami kurzymi

I z szybki mówisz że nie wychodzi suchy. Sylwia z nieba mi spadłaś z tym przepisem :) Musze tylko kupić szynkę i słoninę resztę już mam :D A zamiast soli mogę dać sos sojowy??? czy lepiej nie kombinować ???
Ja i tak nigdy się nie trzymam proporcji tylko na oko wszystko sypię :D

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9171 dnia: 29 Maja 2014, 22:14 »
Hmm nie robilam akurat tej wersji z sosem sojowym..
Takie klasyczne robie zawsze tak :)

Takie z kurczaka robilam z sosem sojowym i smak jednak jest inny

Ja polecam mam nadzieje ze i u ciebie beda robily furore.
Od razu mowie ze jak ktos ma rozen w piwkarniku to jest baaaaardzo podobny do oryginalu. Na grillu tez wychodza bardzo podobne.
U msmy robie na roznie w domu na blasze zwyklej.
I nie wychodzi suchy ttlko trzeba w trakcie probowac bo ja czesto przepiekam bo takie blade mi sie wydaja a okazuje siw ze blade sa tylko w swietle piekarnikowym a sa juz zrobione i czas wyciagac


Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9172 dnia: 29 Maja 2014, 22:25 »
Będę piekła u mamy a ona ma tylko termoobieg, ale może wyjdą chociaż w połowie tak dobre jak te w Merkurym  ::)

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9173 dnia: 29 Maja 2014, 22:42 »
Na bank ;)


Offline ciriness

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 15056
  • data ślubu: 11.09.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9174 dnia: 30 Maja 2014, 10:46 »
Fanom cytrynowych ciast polecam ten sernik
http://zmyslowoprzezswiat.blogspot.com/2014/05/pyszny-sernik-cytrynowy-z-kremem.html

Smak pycha, a ten krem cytrynowy mmmm! Co prawda mega bomba kaloryczna ::)




Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9175 dnia: 30 Maja 2014, 11:10 »
Dziewczyny ale się wczoraj wściekłam..
Kupilam 0.5kg pięknej wołowiny na tatar.
Już podczas mielenia mi cos nie pasowało. .
Mieso nie bylo nie swieze ale bylo ochydne jako tatar..
Mama mówi ze to musiał byc stary wół. .
Mialyscie juz taką sytuacje?
Mi sie to pierwszy raz zdarzylo...

Dzis dodam czosnek majeranek duzo pieprzu i sprobuje zgrillowac hsmburgery.. zobaczymy jak po obrobce bedzie to smakowac :/

U mnie dzis ryba. Jeśli jeszcze w rybnym dostane świeżego dorszyka..
Plus surowka z kapusty kiszonej i maz frytki


Offline elisabeth81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7820
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9176 dnia: 30 Maja 2014, 11:51 »
miałam tak z kaczką....chyba to był jakiś żylasty kaczor ;)

jak robisz rybę?
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline selena

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5874
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10.10.2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9177 dnia: 30 Maja 2014, 16:18 »
Podzielcie się hasłami, przepisami na mega szybkie i nieskomplikowane obiady  ;D. Czasu mam dużo, ale pogoda taka, że całe dnie na dworze jesteśmy i nie chce mi się w kuchni stać :-D.

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9178 dnia: 30 Maja 2014, 17:01 »
Filety z dorsza ze skora kropie cytryna
Przyprawiam pieprzem cytrynowym plus sol czasem sypne papryka i czosnkiem granulowanym
I standart maka+ ciasto nalesnikowe ale rzadkie bardzo i na patelke (olej plus maslo )


Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9179 dnia: 30 Maja 2014, 17:45 »
Filety z dorsza ze skora kropie cytryna
Przyprawiam pieprzem cytrynowym plus sol czasem sypne papryka i czosnkiem granulowanym
I standart maka+ ciasto nalesnikowe ale rzadkie bardzo i na patelke (olej plus maslo )

Eee tak dobrze się zapowiadało a ty zabrudziłaś rybę ciastem naleśnikowym  ::)