Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2944237 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline asashia

  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 833
  • Płeć: Kobieta
  • ~so be it~
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8430 dnia: 12 Marca 2014, 15:55 »
oj, a u mnie to się nazywa grzanka kubusia puchatka,
chleb moczy się w rozbełtanym jajku z mlekiem+ szczypta soli-smaży się na złoto,a potem na to miód...mmmmmmm
Niezmiennie rozczula mnie etykietka-którą zabrałam z porodówki z łóżeczka córeczki: "Tam, gdzie nie ma dzieci, brakuje nieba." Algernon Charles Swinburne... Zostałam Mamą! Mam w końcu swoje upragnione niebo!

Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8431 dnia: 12 Marca 2014, 15:59 »
 a to nie znam   w  mleku  nigdy nie moczyłam  ;)

  kurcze  patrzcie człowiek wymysla szuka a tu takie proste  pyszności  jeszcze  żeby zamiat w biodra w cycki szły  ;)

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8432 dnia: 12 Marca 2014, 16:13 »
Ol je ;)


Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8433 dnia: 12 Marca 2014, 16:45 »
a komu sie chce podac przepis krok po kroku, kroczek po kroczku na GOŁĄBKI ?.....
NIGDY nie robiłam, a mam taka ochote.... koniecznie z sosikiem pomidorowym   ;D


Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8434 dnia: 12 Marca 2014, 16:51 »
hmmmmmm  przepis  ja to na oko  ;)
  kapustę  parzę , sciagam liście ,odkrawam zgrubiałe cześci
  gotuję ryz 
mięcho mielę z szynki albo   co kto lubi   do  tego cebulka  (cebulkę lubie podsmazyć  )  i przyprawy  (pieprz , sól , papryka)
mięszam mięcho   z ostudzonym ryżem
 i masą nadziewam  liście   zwijam
wrzucam  w żaroodporne  wyłożone  liśćmi kapuchy  i przekładam   pomidorami 

i do piekarnika

  sos  to pomidory z puszki   uduszone na maśle podlane woda lub  bulionem  do tego  odrobina soli i cukru  i łyżka  duża śmietany  z odrobiną maki  co by zagęścic  i po ptokach :)

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8435 dnia: 12 Marca 2014, 16:58 »
Kupujesz kapustę zwykłą białą, lub włoską - dość dużą.
Mięso mielone i ryż (ja na kg mięsa daję 200g ryżu - 2 woreczki)
Bierzesz w domu wielki gar, wlewasz wodę i ją solisz. Zagotowujesz i wkładasz kapuchę "głąbem" do dołu. (Jeśli kapucha włoska to może bez gotowania uda się oddzielić liście i wtedy je chwilkę tylko gotujesz by nieco zmiękły i były elastyczne - nie pękały podczas zawijania).

Kapustę chwilę gotujesz, obracasz głąbem do góry i przy samym serduchu ucinasz liście i oddzielasz od kapusty. Odkładasz liście do przestygnięcia, a później tą twardą część - rdzeń liścia- delikatnie skrajasz nożem (znów chodzi o to by liść nie popękała przy zawijaniu i by pozbyć się tej łykowatej części)

W międzyczasie gotujesz ryż w osolonej wodzie. Mieszasz ugotowany ryż z mięsem mielonym i doprawiasz do smaku solą, pieprzem, można też dodać trochę sproszkowanej papryki czerwonej. Mięso nakładasz na liść kapusty, i zawijasz prawie jak naleśnika ;)

W tym dużym garze co gotowałaś kapuchę, uzupełniasz wodę, na dno kładziesz liście kapusty (by gołąbki do dna nie przywarły) i gotowe już gołąbki wkładasz ostrożnie do gotującej się wody. Gotujesz (no i tu nie wiem ile bo ja gotuję na czuja chyba max. 20 minut) tak by mięso w środku nie było surowe. Później wyławiasz i jesz :)

Jak zbyt dokładnie opisałam to przepraszam  :)

Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8436 dnia: 12 Marca 2014, 17:04 »
Marta, za mało szczegółów  >:( :D ;)
Wlasnie nie wiem jak to zwinąc  ::) moze poszukam jakiś filmik na necie :)
A sosik jaki robisz?

I co lepiej gotowane czy zapiekane w naczyniu ? Hmmmm?

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8437 dnia: 12 Marca 2014, 17:07 »
Nigdy nie zapiekałam więc nie mam porównania.
A sos do tej pory robiłam z torebki  :P bo my raczej jemy gołąbki z sosem: jogurt+keczup+czosnek  ::)

Zawija się prosto. Na końcu kapusty - tam gdzie ten rdzeń jest - nakładasz łyżkę farszu, boki zawijasz na farsz, a później "rolujesz" jak naleśnika  ;)

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8438 dnia: 12 Marca 2014, 17:08 »
Nakładasz farsz do liścia, kawałeczek zwijasz do środka, potem boki zawijasz też do środka i rolujesz już do końca. tak to wygląda :)

Ja nie gotuję gołąbków. Albo w naczyniu żaroodpornym, albo do garnka wlewam trochę wody, wkładam sitko do gotowania na parze i tak się robią.

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8439 dnia: 12 Marca 2014, 17:09 »
O! Marta mnie uprzedziła :)

Ja do farszu dodaję jeszcze koncentrat pomidorowy, takie uwielbiamy :)

Ale ogólnie nienawidzę smrodu gotowanej kapusty, więc gołąbki robię rzadko. O wiele częściej robię papryki nadziewane (np. dziś) :) Farsz ten sam i papryczki pięęęęknie pachną :)

Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8440 dnia: 12 Marca 2014, 17:10 »
nakładasz łyżkę farszu, boki zawijasz na farsz, a później "rolujesz" jak naleśnika  ;)

Nakładasz farsz do liścia, kawałeczek zwijasz do środka, potem boki zawijasz też do środka i rolujesz już do końca. tak to wygląda :)

o to mi pomogłyście bardzo  ;D dzieki !!!!
dobre z Was kuchareczki  ;D :Kucharz:

Ania, a jaki sosik ? ;D

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8441 dnia: 12 Marca 2014, 17:10 »
Nakładasz farsz do liścia, kawałeczek zwijasz do środka, potem boki zawijasz też do środka i rolujesz już do końca. tak to wygląda :)

Ja nie gotuję gołąbków. Albo w naczyniu żaroodpornym, albo do garnka wlewam trochę wody, wkładam sitko do gotowania na parze i tak się robią.

Ania że tez nie wpadłam na to by gołąbki do parowaru wrzucić :mdleje:
Biedny mąż stał wczoraj w kuchni i gotował gołąbki zamiast iść spać  ::)

Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8442 dnia: 12 Marca 2014, 17:14 »
Biedny mąż stał wczoraj w kuchni i gotował gołąbki zamiast iść spać  ::)
:D :D :D :D
o tym napisałam u Ciebie w wątku  :P :-*

Ania ile parujesz te gołąbki?
Boje się eksperymentowac pierwszy raz? Może klasycznie w garnku  ::) bo jednak obiadu nie bedzie :D

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8443 dnia: 12 Marca 2014, 17:16 »
No widzisz  ;D Cieszę się, że mogłam pomóc  ;D ;D ;D

Sercunio moje  ;D- sosiku albo nie robię wcale, bo w sumie przez ten koncentrat już są pomidorowe. Albo mąż je z keczupem, bo tak lubi. Ewentualnie tą wodę w której robię gołąbki czy papryki doprawiam po swojemu, dodaję pulpę pomidorową lub pomidory z puszki, troszkę mąki i jest :)

Ja właśnie robię w garnku, tak jak Ci napisałam. Jak nie masz tego sitka do gotowania na parze to po prostu połóż na spód garna kilka liści od kapusty żeby się nie przypaliły. I trochę wody też musi być. Gotuję ok. 40min. NAjważniejsze żeby kapusta była już miękka. Jak dziewczyny pisały - włoska jest szybko miękka. Biała dłużej musi się gotować.

Jak robię papryki to wlewam wody tak do 1/3 wysokości papryk. I tak ok. 50min.

Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8444 dnia: 12 Marca 2014, 17:18 »
czytam i jestem coraz bardziej przerażona  :o ::)
juhuuuu  ;)
no nic, zobaczymy jutro - wyjdzie w praniu, dam znac  :), 3majcie kciuki, jak nic nie napisze to znaczy, że nie wyszły i poszły do kosza :P

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8445 dnia: 12 Marca 2014, 17:24 »
Kasia :) Gołąbki są na prawdę proste do zrobienia :) Tylko tak groźnie to brzmi  ;)
Mój mąż wczoraj pierwszy raz robił sam - pod moim nadzorem. Wyszły lepsze jak moje - ja coś zawsze przekombinuje  :P

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8446 dnia: 12 Marca 2014, 17:27 »
Kasia mogę się założyć, że będziesz się śmiać z prostoty tego dania ;D ;D ;D

Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8447 dnia: 12 Marca 2014, 17:30 »
oby, oby !!!
bo to obiad na 2-3 dni, a czasem się tak nam zachce  ::), a matki ostatnio się objaja i nie nadają nam nic  >:( :D ;), więc sama sobie poradze, a nawet dam kiedyś moje do spróbowała - jak się rozkręce  :D ;)

a z czym jadacie?

bo u mnie w domu rodzinnym gołąbki na obiad z ziemniaczkami  ;D :D
a u mojego R - gołąbki same, bo przecież ryż w farszu ;)

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8448 dnia: 12 Marca 2014, 17:34 »
W moim domu rodzinnym gołąbki je się same
Ale z ziemniakami już kiedyś jadłam i mi też smakuje - wtedy to już koniecznie sos pomidorowy  ::)

Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8449 dnia: 12 Marca 2014, 17:35 »
Ale z ziemniakami już kiedyś jadłam i mi też smakuje - wtedy to już koniecznie sos pomidorowy  ::)
no własnie o to chodzi :)
ziemniaczki polane sosikiem  :Zakochany: :Serduszka:

Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8450 dnia: 12 Marca 2014, 17:45 »
  gołabki z parowaru też są pycha   ale    trzeba   kapustę parzyć w   dobrze osolonej  wodzie
ja uwielbiam tą kapustę  co sie na niej układa gołabki  w żarodpornym   jak ona sie zapiecze   i przejdzie tymi pomidorami co przekładam gołebie  (zazwyczaj 2 warstwy mi wchodzą)

gotowanych nie lubie  bo sa dla  mnei  jałowe w smaku i mokre ;)

nigdy nie jadłam gołabków z ziemniakami   serio mówicie ???

Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8451 dnia: 12 Marca 2014, 17:48 »
Sercunio moje  ;D

Mów mi tak zawsze ;D 8)
Trafiłam na dobry humor :)?


nigdy nie jadłam gołabków z ziemniakami   serio mówicie ???
serio serio i pojesc porzadnie mozna i gołąbki na dłużej zostaja  ;)
może zrobie kilka w garnku kilka w naczyniu, a jak nie to napewno następnym razem z pierkarnika
dzieki za przepis :)

będę "miszczem"  ;) :D ;D

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8452 dnia: 12 Marca 2014, 17:54 »
Ja wycinam głąb zanim zaparzę kapustę, łatwiej się liście oddziela ;)
Zawijam inaczej niż Wy bo ja boki wpychał palcem do środka  ;D
Garnek  wstawiam do piekarnika na 200-220 stopni

Podaję z sosem pomidorowym z wysmażonych pomidorów z dodatkiem śmietany i kopru albo z sosem pieczarkowym


Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8453 dnia: 12 Marca 2014, 17:58 »
  dasz  radę na bank wyjdą ;)

jak  dojdziesz do wprawy  to  możesz z kapusty włoskiej albo pekińskiej
 a farsz  moze być   tez i    z   ryżu   i z kaszy  i  mięcha  albo  grzybów  z cebulką    ( z kasza i grzybami   poezja ;) )

sos  grzybowy  też pasuje

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8454 dnia: 12 Marca 2014, 18:00 »
Dla Ciebie mój humor jest zawse dobry! ;D ;D ;D

Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8455 dnia: 12 Marca 2014, 18:01 »
Dla Ciebie mój humor jest zawse dobry! ;D ;D ;D
Ostatnio miałam obawy co do tego  :o

Maja podaj ten sosik z pomidorów :)

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8456 dnia: 12 Marca 2014, 18:09 »
Ja w odobnej wodzie parze kapuche.
juz zwiniete golabki wkladam do szybkowaru (dno wylozone kapucha) pidlewam eoda przyprawiona sola pieprzem maggi i troche wegety)
Jak golabki sa gotowe to odlewam ta wode do mniejszego garnka dodaje koncentrat i czosnek wycusniety.
Jak sie zagotuja to zaciagam woda z maka. Czsem dodaje smietany jak za kwasny ;)

U mnie sue jada z ziemniakami i sosem pomidorywm


Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8457 dnia: 12 Marca 2014, 18:13 »
U mnie tak samo, choc z chlebem tez nie pogardze


Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8458 dnia: 12 Marca 2014, 18:40 »
Jak to mowia:
welna nie welna- byle du*a byla pelna  ;D

taki zarcik ;)


Offline elisabeth81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7820
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8459 dnia: 12 Marca 2014, 19:09 »
Ja tez robie na parze w thermomixie - pyszne sa ... Tyle o tym mowicie ze chyba na weekend zrobie ;)
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"