Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2913700 razy)

0 użytkowników i 2 Gości przegląda ten wątek.

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9277
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8940 dnia: 24 Kwietnia 2014, 12:05 »
Spoko  :) najładniej wyglądają kokardki, ale takie też moga być. Możesz też sosem polać makaron na talerzu, ale moim zdaniem o wiele lepsze jak się wymiesza na patelni.

Offline joannaM
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2967
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8941 dnia: 24 Kwietnia 2014, 20:31 »
w wątku o wielkanocy jest mój twór z brzoskwiniami :)

Dzięki, już Google mi pomógł
On 2011
Ona 2013

Offline elisabeth81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7820
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8942 dnia: 25 Kwietnia 2014, 11:23 »
właśnie zapodałam w pracy kostkę caril - rano po spróbowaniu mialam obiekcje czy je brać bo jakoś mi nie podeszło ....a okazało się że ludzie wyrywali sobie z rąk i była walka o ostatni kawałek :) także coś jest na rzeczy z tym, że jest to ciasto "uzależniające" ;) ;)
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline dagmaral
  • bywalec
  • ****
  • Wiadomości: 255
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 07.08.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8943 dnia: 27 Kwietnia 2014, 21:12 »
Ja też robiłam tą kostkę caril, polecam jeszcze ten sernik wiosenny http://www.kwestiasmaku.com/desery/serniki/sernik_wiosenny/przepis.html jest przepyszny :)



Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8944 dnia: 28 Kwietnia 2014, 09:22 »
Hilfe, hilfe!

Jaka sałatka na piknik? Macie pomysł?

"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline marzenka.o
  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 140
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8945 dnia: 28 Kwietnia 2014, 09:29 »
Moja nowa ulubiona propozycja:

http://www.kwestiasmaku.com/dania_dla_dwojga/sniadania/salatka_z_jajkiem_feta/przepis.html

Sos proponuję wziąć w osobnym słoiczku i wymieszać dopiero przed podaniem - no i wstrzymać się z soleniem sałatki, żeby nam nie puściła soków wcześniej.

Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8946 dnia: 28 Kwietnia 2014, 11:42 »
  zapomniałam  napisać  upiekłam chleb z przepisu  Anusiaa  jest pyszny   dziękuję   raz jeszcze :)


 sałatka  na piknik     może być  mieszanka  sąłat i różnych warzyw , kurczaka  czy łososia  (co  kto lubi) a do tego  sos   np z oliwy, musztardy, czosnku ,oregano, cytryny   osobno w słoiku i polać  przed  samym jedzeniem  albo     czosnkowy na jogurcie  sosik

 ostatnio  grał  sobie u mnie tv, bo  grał  ;)  co by za cicho nie było  ;) nawet nie wiem  na jakim  kanale  i jednym okiem lukałam  na   Wachowiczową   w  sumie  nigdy wcześniej nie widziałam   tego programu  ale  akuratnie trafiłam  na odcinek  o pastach  na piknik...................... całkiem fajny  pomysł  z jajek , sera białego   itp    (nie pamiętam  co tam jeszcze było)  i wszystko  w osobnych słoikach  zabrane   a do tego   różne pieczywo  od pumpernikla po paluchy i chyba krakersy do nabierania
  nie pamiętam dokładnie
  ale pomysł mi się spodobał

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8947 dnia: 28 Kwietnia 2014, 11:59 »
Dzięki :)

A tu przepis na szybki chlebek bez droższy i bez zakwasu (nie trzea używać Sante, ale w oryginalnym przepisie tak jest więc kopiuje)  ;D

Chleb z otrębów owsianych z jagodami goji, prażonymi pestkami dyni, słonecznika i siemieniem lnianym
Składniki:
12 łyżek otrębów owsianych Sante
3 jajka
150 g białego twarogu homogenizowanego
2 łyżki jogurtu naturalnego
2łyżeczki sody oczyszczonej
Duża garść suszonych jagód goji Sante
Duża garść pestek dyni Sante
Duża garść siemienia lnianego Sante
Duża garść łuskanego słonecznika Sante
3 szczypty Soli himalajskiej Sante
masło
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy otręby, dodajemy jajka, twaróg, jogurt i sodę oczyszczoną. Całość mieszamy. Na suchej patelni prażymy siemię lniane, pestki dyni, słonecznik. Po ostudzeniu dodajemy do masy z otrębów i mieszamy. Dodajemy jagody goji i sól himalajską do smaku. Masę chlebową wlewamy do wysmarowanej masłem, prostokątnej formy do chleba. Pieczemy w 180 st. C, ok. 20-30 min.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline _patka_

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17532
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8948 dnia: 28 Kwietnia 2014, 13:02 »
a znacie jakies salatki z pieczarkami?

Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8949 dnia: 28 Kwietnia 2014, 13:07 »
tak    jadłam z kasza gryczaną ugotowaną  na sypko  z  pieczarkami w sumie grilowanymi  z cebulką na patelni  grillowej na kropelce oleju  chodzi o to  żeby nie były ani  nasiąknięte  tłuszczem  ani rozmoczone w soku, który puszczą  do tego   masa  szczypioru i majonez
   bałam się spróbować   ;) ale całkiem pozytywne  wrażenie

Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8950 dnia: 28 Kwietnia 2014, 13:09 »
Dzięki :)

A tu przepis na szybki chlebek bez droższy i bez zakwasu (nie trzea używać Sante, ale w oryginalnym przepisie tak jest więc kopiuje)  ;D

Chleb z otrębów owsianych z jagodami goji, prażonymi pestkami dyni, słonecznika i siemieniem lnianym
Składniki:
12 łyżek otrębów owsianych Sante
3 jajka
150 g białego twarogu homogenizowanego
2 łyżki jogurtu naturalnego
2łyżeczki sody oczyszczonej
Duża garść suszonych jagód goji Sante
Duża garść pestek dyni Sante
Duża garść siemienia lnianego Sante
Duża garść łuskanego słonecznika Sante
3 szczypty Soli himalajskiej Sante
masło
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy otręby, dodajemy jajka, twaróg, jogurt i sodę oczyszczoną. Całość mieszamy. Na suchej patelni prażymy siemię lniane, pestki dyni, słonecznik. Po ostudzeniu dodajemy do masy z otrębów i mieszamy. Dodajemy jagody goji i sól himalajską do smaku. Masę chlebową wlewamy do wysmarowanej masłem, prostokątnej formy do chleba. Pieczemy w 180 st. C, ok. 20-30 min.


 kurcze mam jagody  goi na zbyciu i sie zastanawiałam co z tym zrobić  :)   
daje sie kroić normalnie ten chleb po upieczeniu   , nie  kruszy się  ?

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8951 dnia: 28 Kwietnia 2014, 13:18 »
Nie wiem :)

Mam zamiar zrobić dopiero w długi weekend, ale widziałam jak Pani robiła w TV i się nie kruszył ;)
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline dmonik44

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5748
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 19.06.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8952 dnia: 28 Kwietnia 2014, 13:22 »
Dziewczyny potrzebuję przepis na szybkie ciasto, mało skomplikowane i żebym do pracy mogła zabrać :) mam imieniny i muszę w niedzielę szybko coś zrobić i w poniedziałek do pracy zabrać...
Natalka 4.11.2012

Offline Alis
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5770
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 7.06.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8953 dnia: 28 Kwietnia 2014, 13:44 »
http://www.mojewypieki.com/przepis/kruche-ciasto-z-malinami-i-lekka-budyniowa-pianka

mój osobisty faworyt jeśli chodzi o ciasta "na wynos", pyszne, poza chłodzeniem ciasta tez dosyć szybkie

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8954 dnia: 28 Kwietnia 2014, 13:47 »
Też polecam :ok: Na majówkę piekę. Do tej pory każdemu smakowało


Offline dmonik44

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5748
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 19.06.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8955 dnia: 28 Kwietnia 2014, 14:13 »
Ok dzięki wypróbuję :) a jakie jeszcze, muszę ze dwa machnąć ;) myślałam o banofee, o ile nie będzie za gorąco ::)
Natalka 4.11.2012

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8956 dnia: 28 Kwietnia 2014, 14:14 »

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8957 dnia: 28 Kwietnia 2014, 14:20 »
To jest szybkie i można zabierać w teren, proponuję zrobić z rabarbarem  ;)

http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/truskawki/ciasto_jogurtowe/przepis.html
Aaa, nie doczytałam, że to imieninowe ciasto  ;D To może zrób ciasto Caril :?:
To ze spodem z płatków kukurydzianych i nutelli  ;)


Offline Alis
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5770
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 7.06.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8958 dnia: 28 Kwietnia 2014, 14:22 »

Offline zaba

  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 2181
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: lipiec 2011
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8959 dnia: 28 Kwietnia 2014, 20:17 »
http://www.mojewypieki.com/przepis/kruche-ciasto-z-malinami-i-lekka-budyniowa-pianka

mój osobisty faworyt jeśli chodzi o ciasta "na wynos", pyszne, poza chłodzeniem ciasta tez dosyć szybkie
a mnie on jakis strasznie cienki wyszedl i w smaku bylo czuc tylko ten kruchy spod, a blacha niby dobra byla :-\


Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8960 dnia: 28 Kwietnia 2014, 20:27 »
Ja robię na "kwadratowej" i jest ok


Offline sarmaxarica

  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 1854
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8961 dnia: 28 Kwietnia 2014, 21:39 »

Offline Alis
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5770
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 7.06.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8962 dnia: 29 Kwietnia 2014, 09:52 »
mi kiedyś wyszedł taki niski jak miałam mało białek albo słabo się ubiły

jak mam mniejsze jajka to zawsze dorzucam dwa extra, kruchemu ciastu żółtko więcej nie zaszkodzi a masy jest wtedy więcej  ;)

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8963 dnia: 29 Kwietnia 2014, 10:08 »
http://www.mojewypieki.com/przepis/kruche-ciasto-z-malinami-i-lekka-budyniowa-pianka

mój osobisty faworyt jeśli chodzi o ciasta "na wynos", pyszne, poza chłodzeniem ciasta tez dosyć szybkie
a mnie on jakis strasznie cienki wyszedl i w smaku bylo czuc tylko ten kruchy spod, a blacha niby dobra byla :-\

Ja jestem beztalencie kulinarne, ale to ciasto wyszło mi elegancko, tylko maliny były kwaśne ;D
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline Alis
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5770
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 7.06.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8964 dnia: 29 Kwietnia 2014, 10:16 »
ja za malinami nie przepadam wiec wersji malinowej jeszcze nie było  :P wrzucałam co miałam akurat pod ręką - brzoskwinie, ananasy, gruszki ale wyszło dobre  ;)

Offline Gemini
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5362
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 30.06.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8965 dnia: 30 Kwietnia 2014, 08:44 »
Nabrałam ochoty na ciasto Caril :D

Mam tylko pytanie, po dodaniu sera do śmietany trzeba to zmiksować, czy wymieszać jakoś bardzo delikatnie?

I jeszcze dla pewności, zblendowane owoce mam wymieszać z galaretką, zeby taka mętna papka powstała tak?


Offline miśka28

  • pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9429
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.09.2006
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8966 dnia: 30 Kwietnia 2014, 08:50 »
ja miksowałam na najniższych obrotach i dodawałam stopniowo, zblendowane owoce do tężejacej galaretki i bedziesz miala pyszny mus :)

Offline bubulina
  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 2063
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8967 dnia: 30 Kwietnia 2014, 10:48 »
Ooo a ja zbledowane owoce wylozylam na smietane a na to galaretke:)bylo pycha

Offline .caril.

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10757
  • data ślubu: 22.08.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8968 dnia: 30 Kwietnia 2014, 11:28 »
moje ulubione z owocami: http://www.kuchnianadatlantykiem.com/2007/05/ciasto-ucierane-z-mk-razow-i-owocami.html
w weekend strzeliłam z brzoskwiniami (robię z 1.5 porcji, żeby było wyższe).

Offline dmonik44

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5748
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 19.06.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8969 dnia: 30 Kwietnia 2014, 22:01 »
Zrobiłam milky way na próbę, żeby się nie zblaznic w pracy ;) ;) wyszło całkiem całkiem teraz się studzi jutro spróbuje całość.
Natalka 4.11.2012