Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2914871 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Edzia
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6932
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 05.07.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8040 dnia: 11 Lutego 2014, 18:23 »
A czy robicie tortille na zimno? Jeśli tak to podrzućcie mi jak je robicie.
Tak jak np. twistery w KFC  :)
Salata, pomidor, ogorek, jakies grillowane mieso z kurczka, czasami boczek. Do tego sos np. czosnkowy.


Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8041 dnia: 11 Lutego 2014, 18:32 »
Dziękuje Edytko kochana  :-*

Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8042 dnia: 11 Lutego 2014, 19:31 »
  bułki nadziewana  :)   suszone pomidorki mozzarelka  oliwki cebulka  bazylia   różne śmieci rzucam   zależy co lodówka posiada

albo też mogą być   wydrążone  z cebulką szynka  pomidorami i na to wbite jajo  ale mówię od razu  ja z jajkiem nie lubię  wole  inne choć nie powiem  schodzą

  jadłam kiedyś tortille wysmarowane  twarożkiem   i nadziewane   i łososiem wędzonym    i szynką   ogórem korniszonem  pokrojone na kawałki  coś tam jeszcze było  ale  kurcze   no....    jak  to było ;)   skleroza  chyba  ;)

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8043 dnia: 11 Lutego 2014, 19:40 »
Juro będę robiła bułki nadziewane. Nadzienie wytrawne. Rzućcie proszę jakieś propozycje farszy bo jak jeszcze raz usłyszę "pieczarki z cebulką" to :Maruda: nooo znudziło się.
Mogą być nawet z egzotycznymi składnikami :D
te robiłam ostatnio i są pyszne http://przekaskinaimpreze.pl/buleczki-miseczki-czyli-jajko-zapiekane-w-bulce/

i te są kuszące http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2011/12/zapiekane-faszerowane-buki-z-jajkiem.html

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8044 dnia: 12 Lutego 2014, 08:51 »
Zrobię w sobotę lub niedziele te pierwsze :) Dzięki Marta :)

Offline _patka_

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17532
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8045 dnia: 12 Lutego 2014, 08:54 »
Do przepisu z podanego linka mam jedną uwagę. Najpierw jest podsmażenie na złoty kolor, a potem duszenie przez 50+10 minut :o
Pięć plasterków indyczego mięsa maltretowane przez godzinę  ::)
Skróciłabym ten czas do 30 minut, spokojnie wystarczy na plastry tak delikatnego mięska w przeciwnym razie stawiam na wiór :P
Tez sie nad tym zastanowilam, ze to nie wolowina  ::)
Wystarczy chwile pogrzac i gotowe.

A ja dzisiaj robie dla meza placek po wegiersku... Mysle, czy zjesc to samo, czy jednak cos innego.

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8046 dnia: 12 Lutego 2014, 08:54 »
"pszę" bardzo  :)

A ja mam pytanie. Mam kawał wołowiny (ponoć twarda jak podeszwa po obróbce termicznej) no i pytanie jest następujące - czy jest jakiś przepis który zagwarantuje, że da się tą wołowinę pogryźć ???

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8047 dnia: 12 Lutego 2014, 08:55 »
Do przepisu z podanego linka mam jedną uwagę. Najpierw jest podsmażenie na złoty kolor, a potem duszenie przez 50+10 minut :o
Pięć plasterków indyczego mięsa maltretowane przez godzinę  ::)
Skróciłabym ten czas do 30 minut, spokojnie wystarczy na plastry tak delikatnego mięska w przeciwnym razie stawiam na wiór :P
Tez sie nad tym zastanowilam, ze to nie wolowina  ::)
Wystarczy chwile pogrzac i gotowe.

A ja dzisiaj robie dla meza placek po wegiersku... Mysle, czy zjesc to samo, czy jednak cos innego.

A czemu coś innego miałabyś jeść?

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8048 dnia: 12 Lutego 2014, 09:01 »
Super te buleczki. Dzięki Marta  :)

A Anio0lek ma pewno tak jak ja: dla reszty rodziny inny obiad, dla siebie bardziej dietetyczny ;)

Aczkowlwiek staram się, żeby jedli to co ja bo mi się nie chce tyle gotować :D

"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8049 dnia: 12 Lutego 2014, 09:12 »
Super te buleczki. Dzięki Marta  :)

A Anio0lek ma pewno tak jak ja: dla reszty rodziny inny obiad, dla siebie bardziej dietetyczny ;)

Aczkowlwiek staram się, żeby jedli to co ja bo mi się nie chce tyle gotować :D


No więc właśnie :) Ja męża przestawiłam. A placek po zbójnicku też może być dietetyczny. Wystarczy plaski zrobić bez mąki (ziemniaki + otręby lub płatki owsiane) Usmażyć na małej ilości oleju, a sos zrobić na bazie mięsa i warzyw (starta na drobne tarce marchewka, cukinia i pietruszka, cebulka duszone do miękkości z mięskiem i sosik robi się sam  ;D)

Mój mąż już przywykł, a ja nawet go nie inforumuję co ma w obiedzie, ile "udziewnień" jest w kotlecie mielonym, czy sosie  ;)

Offline _patka_

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17532
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8050 dnia: 12 Lutego 2014, 09:17 »
moze zjem troche :) ale tak mnie naszla ochota na tortille ;D i teraz nie wiem co zjesc ;)

czytalam, zeby wolowina byla na pewno miekka mozna dodac odrobine octu...
ale i tak trzeba ja dluuugo gotowac...

Offline Asiq
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5294
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 29.06.2013
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8051 dnia: 12 Lutego 2014, 09:22 »
Ja podobnie jak z żeberkami. chwilę podsmażam, a potem długo duszę dolewając wody.

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8052 dnia: 12 Lutego 2014, 09:32 »
Wołowiny na pewno nie wolno solić na początku, dopiero na sam koniec. Ale i tak ze 2-3h żeby miękka była...

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8053 dnia: 12 Lutego 2014, 09:34 »
Nie solić, obsmażyć najpierw, chlapnąć octem (zapamiętane)

Asia a tej wody to tak jak do rosołu zimnej dolewasz?

Offline Asiq
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5294
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 29.06.2013
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8054 dnia: 12 Lutego 2014, 09:38 »
tak

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8055 dnia: 12 Lutego 2014, 09:39 »
tak
dzięki  :-*
To teraz tylko rozmrozić mięso i modlić się by Wasze rady je zmiękczyły  8)

Offline Asiq
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5294
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 29.06.2013
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8056 dnia: 12 Lutego 2014, 09:40 »
daj znać czy się udało :)

Offline _patka_

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17532
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8057 dnia: 12 Lutego 2014, 09:43 »
Marta weź najlepiej ocet winny :) albo balsamiczny :)
ja też będę walczyć w wołowiną :D

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8058 dnia: 12 Lutego 2014, 09:45 »
Moja guru od technologii nauczyła mnie, że do mięsa w trakcie obróbki termicznej dodaje się wodę czy inny płyn w tej samej temperaturze. Dodanie zimnej wody powoduje szok termiczny, włókna się ściągają i mięso może wyjść twarde, a już na pewno wymaga dłuższej obróbki i nie jest tak sprężyste.

Za to do rosołu jak najbardziej zimna woda  ;D


Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8059 dnia: 12 Lutego 2014, 09:49 »
Czyli nie dolewać lodowatej. Ok.

Najpierw to ja muszę się zebrać do tej wołowiny, na razie robię wszystko by jej nie tknąć  8) Dostałam od teściowej. A Ona zawsze kupuje najtańsze mięso jakie znajdzie, więc raczej nie jest to wysokogatunkowa wołowina. Zresztą już dzwoniła, że jest twarda po ugotowaniu  ::)

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8060 dnia: 12 Lutego 2014, 09:49 »
To na przemiał ją  ;D Jakieś domowe burgery albo gulasz


Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8061 dnia: 12 Lutego 2014, 09:53 »
o gulaszu myślałam właśnie - do placków ziemniaczanych np. Innej opcji pod uwagę nawet nie brałam, bo jakoś nie za często obcuję w domu z wołowiną  ::)

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8062 dnia: 12 Lutego 2014, 09:58 »
Marta, a zupa gulaszowa - ma trochę tłuszczu ten kawałek :?:
Często robię wołowinę, cielęcinę czy drób. Za to wieprzowinę to chyba raz na rok, pomijam karkóweczkę z grilla  :P

Aaa, gdzie -stacjonarnie - kupię stemple do ciastek :?:
Lila ma w piątek bal serduszkowy i chciałam upiec kruche serduszka. Nie chcę ich lukrować ale jakaś dekoracja by się przydała dla dzieci


Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8063 dnia: 12 Lutego 2014, 10:00 »
Brak jakiegokolwiek tłuszczu  ::)
A masz jakiś przepis na zupę gulaszową? Nigdy chyba jeszcze nie robiłam  8)

No i pytanie za 100 punktów, bo szukać mi się nie chce, a może któraś ma i używa.
Czy są jakieś takie hmm... pojemniczki na sznurku do których można wrzucić przyprawy gotując sos, czy zupę. Wiecie, chodzi o to by pieprz, ziele ang, nie pływało sobie w zupie luzem. Nie lubię tego wyławiać.
Taki zaparzacz jak do herbaty?

Offline konefqa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2918
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8064 dnia: 12 Lutego 2014, 10:08 »
Marta coś takiego? Jesli tak to u mnie powinny być czw-pt w sklepie ;) A dostaniesz też w duce, "pt,", nanu-nana powinny być, w sklepie typu 1001 drobiazgów też.

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8065 dnia: 12 Lutego 2014, 10:18 »
Zaparzacz do herbaty sprawdza się najlepiej  ;)

Marta, bazę robisz, jak rosół+ziemniaki w kostkę. Po jakiś 2 godzinach  ;D wyjmuję mięsko, kroję, turlam w mące i podsmażam ze sproszkowaną słodką papryką. Wrzucam do wywaru, obmywam patelnię wywarem, do gara dodaję pokrojoną paprykę (zielona i czerwona)
Jak papryka zmięknie to przyprawiasz odrobiną chili, można dodać łyżkę pasty pomidorowej (jak ktoś lubi), sól itd.


Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8066 dnia: 12 Lutego 2014, 10:24 »
To gotuję rosół na tej wołowinie tak ??? No to może zrobię coś takiego  8)

Ania :) Chyba takie coś właśnie  ;D To jak wylezę z domu to zajrzę do Ciebie  ;D

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8067 dnia: 12 Lutego 2014, 10:26 »
Rosół wołowy też ma amatorów np. mój dziadek uwielbia taki rosół z ugotowanymi osobno całymi ziemniakami.
Ja nie przepadam, mój ulubiony rosół jest z indyczego skrzydła  ;D albo tradycyjny na kurze  ;D


Offline Asiq
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5294
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 29.06.2013
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8068 dnia: 12 Lutego 2014, 11:49 »
Kurcze, gdzieś widziałam te stemple a za chiny ludowe nie pamiętam gdzie. Na pewno w Auchan...Ewentualnie Empik.

Ja chyba  mam takie do odbicia krateczki i napisu "love" z ramka w kształcie serca. Jak Cię urządzają i B będzie w Sz-nie to mogę mu przekazać. Chyba, że R jutro będzie jechał po to pismo co ma do odbioru to mu zapakuję. :)

Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8069 dnia: 12 Lutego 2014, 13:29 »
te robiłam ostatnio i są pyszne http://przekaskinaimpreze.pl/buleczki-miseczki-czyli-jajko-zapiekane-w-bulce/
i te są kuszące http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2011/12/zapiekane-faszerowane-buki-z-jajkiem.html
Marta dziękuję, wyglądają super ale chodziło mi raczej o coś takiego: http://www.mojewypieki.com/przepis/buleczki-swinki lub takie: http://www.mojewypieki.com/przepis/buleczki-z-pieczarkami
to znaczy nie koniecznie będą to świnki ale nadzienie do nich to zupełnie inna para kaloszy dlatego pisałam "pieczarka z cebulką"
Nie ukrywam, że komponuję sobie menu dla Hani więc chciała bym coś ciekawego.

To ja w takim razie powtórzę pytanie o nadzienie, jakieś pomysły ???



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera