Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2935405 razy)

0 użytkowników i 3 Gości przegląda ten wątek.

Offline zaba

  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 2181
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: lipiec 2011
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7740 dnia: 29 Grudnia 2013, 14:27 »
looo...wyglada przepysznie ;D
ja dzis bede robic zelki dla dziecka z jablek, gruszek i zurawiny na agarze ;)...


Offline .caril.

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10757
  • data ślubu: 22.08.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7741 dnia: 29 Grudnia 2013, 14:31 »
Jadłam tę kostkę w pracy - mega słodkie i na pewno nic niczego nie równoważyło  :P Na pewno pieczone z innego przepisu, bo ten mega przekombinowany i wydaje mi się, że wyjdzie zdecydowanie słodsze od tego co ja jadłam.
trochę zmniejszyłam porcję i nie kombinowałam przy biszkopcie (nie nasączałam, nie smarowałam niczym), więc może dlatego, nie zasłodziło ;)
spokojnie dałam radę popchnąć: sernikiem klasycznym, makowcem, piernikiem, marchewkowym i 10 rodzajami domowych ciastek 8)

Offline *Ewcia*
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7539
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 24.05.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7742 dnia: 29 Grudnia 2013, 14:39 »
To pewnie dlatego nie wyszedł taki słodki :) Jak czytałam o tym nasączaniu i dodawaniu do bitej śmietany to w głowie miałam tylko "cukier poganiany cukrem"  :D


Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7743 dnia: 29 Grudnia 2013, 16:30 »
A cos na impreze dla dziecka na patyku macie poleconego?
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7744 dnia: 29 Grudnia 2013, 18:50 »
ja dla dzieciaków zrobię parówki nadziewane makaronem spagetti ;-)
będziemy mieć mega niejadla na imprezie..trzeba kombinować..
może macie jeszcze jakieś pomysły dla dzieci?

a na patyku to może pierś z kurczaka?

Offline bubulina
  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 2063
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7745 dnia: 29 Grudnia 2013, 20:46 »
Dziewczyny potrzebuje jakies pomysly na deser/ciasto i na kolacje dla 4 osob ale takie ktore wyjda napewno i zrobi je beztalencie:)myslalam o faemszerowanym baklazanie mieskiem mielonym ale co jeszcze albo cos innego...

Offline Asiq
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5294
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 29.06.2013
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7746 dnia: 29 Grudnia 2013, 21:15 »
No a ten wspomniany już wiele razy kurak w płatach ciasta franc?

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7747 dnia: 29 Grudnia 2013, 22:06 »
http://www.mojewypieki.com/przepis/teczowy-sernik
Moim zdaniem sredni....
Mocno wyczuwalne mleko skondensowane..
Sernik mie sernik. Bardziej pieczone mleczko w tubce


Offline Asiq
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5294
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 29.06.2013
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7748 dnia: 29 Grudnia 2013, 22:16 »
Sylwuś, a jak pasztet?

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7749 dnia: 30 Grudnia 2013, 01:20 »
A pasztet byl podobno przepyszny..
Tatus kucharz z 35 letnim doswiadczeniem irzekl ze lepszego nie jadl i sam nie zrobil jeszcze lepszego :P
Zamiast lopatki dalam karkowe i dodalam tsm tez ok 35dkg gulaszowego z indyka i podsmazona cebulke  ;D


Offline Asiq
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5294
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 29.06.2013
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7750 dnia: 30 Grudnia 2013, 08:16 »
mniam :)

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7751 dnia: 30 Grudnia 2013, 09:00 »
Oj tak, pasztet pierwsza klasa :ok:


Offline _patka_

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17532
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7752 dnia: 30 Grudnia 2013, 15:49 »
wczoraj robiliśmy z mężulem pierwsze nasze sushi :)
wyszło pyszne! dzisiaj chyba też na kolację zjemy :D

a na obiad robię siekane kotlety drobiowe pieczone w piekarniku, coś jak mielone :)

Offline marcella

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10942
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 21.05.2011
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7753 dnia: 4 Stycznia 2014, 15:57 »
Pati i z czego robiliście?
Ja dziś robiłam pałeczki z kurczaka z książki z Lidla. Jest na stronie 87 od strony Okrasy.. W miodzie, papryce, cytrynie, sosie sojowym i czosnku.. Pycha.. Zwłaszcza ten sos który wyszedł.. Polecam :)


Offline ~monika~

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3321
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 06.08.2006
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7754 dnia: 4 Stycznia 2014, 17:45 »
marcella, a podasz przepis?:) Bo książki nie posiadam,

Offline miśka28

  • pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9429
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.09.2006
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7755 dnia: 4 Stycznia 2014, 18:44 »
kurcze pora zajrzec do tej zdobytej cudem książki :) oto przepis:
6 podudzi kurczaka
6 łyżeczek miodu
4 łyżeczki sosu sojowego
4 ząbki czosnku
1 szczypta mielonej ostrej papryki
1 cytryna
480 g zielonego ogórka
100g sera sałatkowego typu greckiego
200 ml kefiru
50 ml jogurtu naturalnego
10 listkow świeżej mięty
50 g obranych pistacji
1 kg młodych ziemniaków
60 g oleju rzepakowego
1 garść swieżego rozmarynu
pieprz i sól świezo mielone
Ziemniaki
Przygotowujemy dwa naczynia żaroodporne, folię spozywczą i blender. Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni (termoobieg) lub 180 stopni (góra-dół). Pistacje podpiekamy przez chwilę w piekarniku. Umyte i pokrojone na połówki młode ziemniaki przekładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy 2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki, szczyptę papryki i odrobinę oleju rzepakowego (mniej więcej 3-4 łyżki). Doprawiamy całość sola i pieprzem, mieszamy. Dodajemy świeży rozmaryn. Naczynie z ziemniakami wkładamy do piekarnika ustawionego na 160 stopni i  na 40 minut do momentu, aż ziemniaki nabiorą zlotego koloru. Sprawdzamy, musimy je przemieszac, żeby równo sie upiekły
Chłodnik
Obrane, pozbawione pestek i pokrojone w gruba kostkę ogórki wkładamy do blendera, dodajemy jogurt naturalny, kefir, ser typu greckiego, pistacje, 10 listków świeżej mięty i jeden rozgnieciony ząbek czosnku. Wszystko miksujemy, chłodnik przelewamy do miseczki i wkladamy na 15 minut do lodówki. Następnie dodajemy szczypte soli i pieprzu, mieszamy.
Kurczak
Do miski wlewamy 5-6 lyżeczek miodu, sos sojowy i wsypujemy szczyptę mielonej ostrej papryki. Dodajemy jeden ząbek czosnku, pokrojony w cienkie plastry. Wszystko mieszamy, dodajemy sok z polowy cytryny. Podudzia wkładamy od razu do marynaty i mieszamy. Miskę zakrywamy folia i wkładamy na 20 minut do lodówki. Przygotowujemy naczynie żaroodporne i przekladamy do niego kurczaka, polewamy wszystko marynata. Druga połowę cytryny kroimy na małe cząsteczki i nakładamy na kurczaka. Mięso wkładamy do piekarnika ustawionego na 160 stopni (termoobieg)  na 35-40 minut. Po upływie tego czasu wyciagamy z piekarnika ziemniaki i kurczaka, chlodnik wlewamy do mniejszego naczynia. Rozgniatamy kilka pistacji, drobno siekamy i posypujemy nimi chłodnik
to oryginalny przepis i od razu pytanie do marcelli- robiłaś dokladnie zgodnie z nim, czy tylko ta część o kurczaku?

Offline marcella

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10942
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 21.05.2011
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7756 dnia: 4 Stycznia 2014, 19:24 »
Ja robiłam samego kurczaka z tego przepisu.. jadłam go u znajomych i bardzo mi smakował.. myślę, że teraz karkówkę zrobię w takiej zalewie :)f


Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7757 dnia: 4 Stycznia 2014, 19:30 »
Książkę mam i jeszcze nic z niej nie robiłam.

u nas była glonka gotowana w miodzie z przyprawami, później pieczona w piwie z ziemniakami i warzywami i do tego dużo świeżego czosnku
Pychotka.

podobnie robię żeberka, tylko te dodatkowo w trakcie jedzenia polewam miodem i jemy ze zmiażdżonym czosnkiem

Offline ~monika~

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3321
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 06.08.2006
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7758 dnia: 4 Stycznia 2014, 20:24 »
miśka28, dziękuję. Pewnie popełnię tego kurczaka w tygodniu:)

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7759 dnia: 4 Stycznia 2014, 20:27 »
U mnie pizza z peperoni  :brewki:
Jutro za to poledwiczka z sosem kurkowyn lub pieczarkowym


Offline :martyna:
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17583
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7760 dnia: 4 Stycznia 2014, 20:34 »
chiquita_84, podaj proszę przepis na golonkę. Rozmrażam na jutro, ale pomysłu jeszcze nie mam.

Offline _patka_

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17532
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7761 dnia: 4 Stycznia 2014, 23:20 »
Pati i z czego robiliście?

Robilam z paluszkami krabowymi, ogorkiem, papryka, lososiem i almette  :)
Sprobowalam zrobic maki i urimaki.

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7762 dnia: 5 Stycznia 2014, 10:46 »
chiquita_84, podaj proszę przepis na golonkę. Rozmrażam na jutro, ale pomysłu jeszcze nie mam.

Golonkę robi się łatwo.
Wrzucam golonki do garnka zalewam wodą, dorzucam przypraw (ziele angielskie, liście laurowe, owoc jałowca, paprykę ostrą w proszku + 4 czasem więcej łyżek miodu) i zostawiam to na gazie na jakieś 40 minut do godziny.

Później wszystko przerzucam do prodziża razem z tą zalewą, do tego wkrajam marchewkę, pietruszkę, ziemniaki i zalewam puszką piwa żywiec.
I tak piekę jeszcze z 30 minut aż warzywa będą miękkie.

Golonkę można jeszcze nasmarować w prodziżu zmiażdżonym czosnkiem.

Smacznego

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7763 dnia: 5 Stycznia 2014, 11:08 »
Martyna podasz mi przepis na ta zalewe z tratorii?
Robilas juz kiefys? Podobna w smaku?
Dziewczyny jakus czasvtemu jadlam w niwej piekarni francuzka pyszne cos ;D ;D
Taka ala buleczka z nadzieniem porowo boczkowym :P
Dzis planuje cosnpodobnego zrobic ale nie mam pomyslu jak ten farsz...
Czy tylko por z boczkirm usmazyc np na  masle czy fodac cos typu smietana blka tarta cebula  jajo? Kurde zapomnialam juz jsk to smakowalo


Offline :martyna:
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17583
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7764 dnia: 5 Stycznia 2014, 14:07 »
Sylwia, właśnie nie robiłam, ale od niedawna o tym myślę.
Pamiętam, że w przepisie była oliwa, peperoncino (papryczki) i czosnek. Jak znajdę papryczki to zrobię i powiem, czy dobre:)

Offline Asiq
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5294
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 29.06.2013
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7765 dnia: 5 Stycznia 2014, 14:17 »
Papryczki ma na pewno kotanay(czy jakoś tak:-)) My kupujemy do spaghettisuszone

Offline demka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9604
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25 grudnia 2005
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7766 dnia: 6 Stycznia 2014, 15:40 »
Jakby się któraś chciała podjąć tego

http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/wigilia/sernik_zurawinowy/przepis.html


to ostrzegam, że dzień z głowy  ;D

uwielbiam !!!
robiłam na święta i dzisiaj goszczę nim gości... jest MEGA !!!
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline zaba

  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 2181
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: lipiec 2011
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7767 dnia: 6 Stycznia 2014, 16:55 »
tak mnie nakrecilyscie z tym sernikiem banoffee, ze musialam sama sprobowac, dla mnie jest pycha z bananem i wcale nie za slodki, ale a to uwielbiam wszystko co z bananem sie wiaze :P...
a dzis zrobilam filety z kurczaka glazurowane z KS, razem z miechem jest przepis na ryz sezamowy i salatke...
ryz pychotka, salatka tez, ale ta glazura bardziej mi do kaczki pasowala niz kurczaka ale miesko soczyste i mieciutkie wyszlo, takie bardziej slodkie...


Offline niecierpliwa

  • bywalec
  • ****
  • Wiadomości: 354
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 21.04.2012
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7768 dnia: 7 Stycznia 2014, 19:51 »
jak jesteście dziewczyny łasuchami to polecam to ciasto może już ktoś z was robił  http://jedzonkoo.blogspot.com/2013/12/ciasto-dakas-na-biszkopcie.html  jest pyszne robiłam na święta i goście się zajadali.

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7769 dnia: 7 Stycznia 2014, 20:00 »
Na urodzinach kuzynki jadłam przepyszny tort. Aż ślinka mi cieknie na samo wspomnienie.
Biszkopt, na to bita śmietana wymieszana z mielonymi orzechami i płatkami migdałów, to polane masą kajmakową kakaową lub kawową, na to znów biszkopt i kolejna warstwa śmietany z orzechami, wierzch zalany znów masą kajmakową i ozdobiony mnóstwem płatków z migdałów.

Cudnie słodki, ale mimo to dobrze wyważony  ::)