Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2935971 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7680 dnia: 22 Grudnia 2013, 21:14 »
Pasztet :)
0,5 kg łopatki
30dag świeżego boczku
20 dag wędzonego boczku
(opcjonalnie 10-20 dag wątróbki, ale możesz pominąć)
dwie marchewki
kawałek selera i pietruszki
liście laurowe, ziele angielskie, sól
gotujesz do miękkości ( prawie do rozgotowania), studzisz, odcedzasz z wody i dwa trzy razy mielisz w maszynce ( razem z warzywami) Dodajesz pieprzu (ile uważasz). Przekładasz do wysmarowanej tłuszczem foremki ( ew wyłożonej słoniną), przygniatasz, żeby był zbity i do piekarnika na 30 minut (180'C). Zarumieni się z góry i będzie widać, że jest gotowy.

Ja czasem dodaję śliwkę, albo żurawinę ( wychodzą 3 foremki i jedną robię właśnie ze śliweczką)

Asiulka glupie dwa pytanka
Ten boczek ma byc surowy wedzony???
I to jest przepis na keksowke x2 ?

Zabijesz mnie ::)
Jajko i bulka namoczona w tyn przepisie nie ma? ;D


Offline buraczek
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4406
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7681 dnia: 22 Grudnia 2013, 21:17 »
to fajnie, ja pierwszy raz będę robić  ;)

ciasto robię jutro, teściowa piekła dzisiaj
a te śledzie w wigilię bo to dopiero na 2 dzień świąt potrzebuję

jeszcze zrobiłam dziś taką prostą sałatkę śledziową z cebulką, pokrojoną papryką konserwową i ogórkiem kiszonym, a to wszystko zalane oliwą z oliwek, mniam!  :)

Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7682 dnia: 22 Grudnia 2013, 22:22 »
Ania?! Ale spać nie zamierzasz prawda? Nie dasz rady. Podziwiam Cię.

Offline marcella

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10942
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 21.05.2011
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7683 dnia: 22 Grudnia 2013, 22:27 »
Loona co to za motywacja.. Da radę dziewczyna! :)


Offline Asiq
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5294
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 29.06.2013
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7684 dnia: 22 Grudnia 2013, 22:31 »
Sylwuniu bułka namoczona...Właśnie się mama za głowę złapała ze zapomniala :D

Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7685 dnia: 22 Grudnia 2013, 22:32 »
Wiem,że da dlatego podziwiam :)

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7686 dnia: 22 Grudnia 2013, 23:19 »
Dziekuje Asiulka!!! Jutro pieke  ;D

Marcellka robilam w thermomixie z tego przepisu paszteciki i sa zaje..biste!
Proponuje dodac soli ciutke do ciasta!
Aaa i farsz zrobilam po swojemu
http://www.przepisownia.pl/przepisy/%C5%9Bwi%C4%85teczne-paszteciki-z-pieczarkami-i-mi%C4%99sem/449175
Mysle ze bez thermo tez wyjda pyycha!
Aa robilam z pitrojnej porcji ciasto i wyszlo mi prawie 100sztuk
Tylko javrobilam trzy fatsze :))


Offline anulka 80
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9277
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7687 dnia: 23 Grudnia 2013, 07:21 »
Wlasnie sie zastanawiam, bo mam do zrobienia dwie salatki i ciasto, i nie wiem kiedy to zrobic, zeby w wigilie bylo swieze ??? Widz, ze Wy juz robicie, to ja jutro zaczne od ciasta.


ja bym sałatki robiła w wigilię, jeśli nie masz dużo poza tym do robienia to się wyrobisz  ;) Ciasto można dziś, albo częściowo dziś, a dokończyć jutro. Ja na urodziny dzień wcześniej piekłam biszkopty do torta, robiłam 3 bita, ale bez śmietany i kończyłam w ten dzień.

Ania super! "Trochę" się narobisz, ale satysfakcja będzie wielka  ;)

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7688 dnia: 23 Grudnia 2013, 08:02 »
Dzięki dziewczyny, dam radę na pewno :) Mięsa już się pieką, zaraz idę odebrać zamówione inne mięska i wszystko dziś przygotuję, jutro tylko smażenie.

Jutro zrobię sałatki, śledzie i zupy (dziś chyba barszcz zawekuję :)). Ale tak naprawdę to wszystko się robi albo bardzo szybko, albo "samo" się robi więc luz :)

Offline Ola888
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3605
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7689 dnia: 23 Grudnia 2013, 08:33 »
Ania oczywiście że dasz radę  ;) I jaką satysfakcję będziesz miała jutro słysząc pochwały  :) Wierzę w ciebie  :-*

A ja przez ciebie piekę dzisiaj snicersy w masowej ilości, 2 strony sobie zażyczyły  ;)

Ja  sama robiłam chrzciny na 20 os i roczek też na ok 20, żaden problem trzeba się tylko dobrze zorganizować  :)





Offline elemelka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 12356
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 24.07.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7690 dnia: 23 Grudnia 2013, 09:31 »
Ania podziwiam na maksa :-* ale jak ja to mówię są kobiety, którym gotowanie przychodzi z łatwością i potrzebują na to mniej czasu niż takie oporne typy jak ja :P

i życzę dużo, dużo zdrówka dla Twoich rodziców, trzymajcie się ciepło :-* :-*


Offline konefqa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2918
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7691 dnia: 23 Grudnia 2013, 10:00 »
Ania pewnie, że dasz radę!! :)

Mój snickers w piekarniku, 3bit w planach... za dużo w tym roku nie mam, ale czas goni bo na 12 praca :/

Offline agu-s

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7420
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7692 dnia: 23 Grudnia 2013, 12:58 »
Dziewczyny, macie jakiś dobry i sprawdzony przepis na ciasto na pierogi pieczone (ale nie drożdżowe)?
Będę wdzięczna  8)

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7693 dnia: 23 Grudnia 2013, 13:02 »
Jakby się któraś chciała podjąć tego

http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/wigilia/sernik_zurawinowy/przepis.html


to ostrzegam, że dzień z głowy  ;D


Offline anetka71

  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 1864
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 11.10.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7694 dnia: 23 Grudnia 2013, 13:34 »
Przed chwilą wyciągnęłam z piekarnika:

schab pieczony w piwie

lepszego mięsa pieczonego w życiu nie jadłam :) Dałam sporo pieprzu, więc moje jest ostre, ale mówię Wam - niebo w gębie...mniam

Offline elisabeth81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7820
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7695 dnia: 23 Grudnia 2013, 14:12 »
Jakby się któraś chciała podjąć tego

http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/wigilia/sernik_zurawinowy/przepis.html


to ostrzegam, że dzień z głowy  ;D

myślałam o tym ale odpuściłam ;) robię to co szybkie ;)
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline justyna85

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8439
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 01.08.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7696 dnia: 23 Grudnia 2013, 16:01 »
macie jakiś sprawdzony przepis na krem do karpatki, bo mąż sobie zażyczył i ciasto jest w połowie roboty ale teraz szukam przepisu na dobry krem bo ten z moichwypieków ma różne komentarze



Offline anulka 80
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9277
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7697 dnia: 23 Grudnia 2013, 16:11 »
Ja robię wersję uproszczoną z ciasta francuskiego, ale ten krem wyszedł super i długo był świeży, ładnie się kroiło, nie rozlewało
http://martawkuchni.blog.pl/2013/04/12/karpatka-z-ciasta-francuskiego-z-kremem-budyniowym/

Offline justyna85

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8439
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 01.08.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7698 dnia: 23 Grudnia 2013, 16:22 »
oo dzieki :)



Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7699 dnia: 23 Grudnia 2013, 20:57 »
I ja dziś upiekłam http://www.mojewypieki.com/przepis/sernik-banoffee

Pyszny, ale słodki i po jednym kawałku mam dość. I te banany wydają mi się zbędne.

"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline marcella

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10942
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 21.05.2011
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7700 dnia: 23 Grudnia 2013, 21:38 »
Ślicznie.. Ja właśnie zakończyłam sprzątanie i gotowanie na dziś :)
Zrobiłam farsz na paszteciki z przepisu, który cały czas szukałam:
FARSZ:
1 mała kapusta (dałam niecałą)
2 średnie cebule
30 dag pieczarek (dałam 500g)
sól, pieprz, tłuszcz
Kapustę pokroić na niewielkie kawałki, ugotować, ale nie na miękko, przestudzić, odcisnąć wodę, zmielić w maszynce. Pieczarki pokroić na małe kawałki i zesmażyć,tak samo cebulę (dodałam jeszcze czosnek), tak Zmieloną kapustę połączyć z pieczarkami, doprawić solą, vegetą i pieprzem.

Ja jeszcze dodałam suszonych grzybów (dosyć sporo - gotowałam je wcześniej ok pół godziny) i wszystko zmiksowałam na grubych oczkach..
Oj wyszło PYCHA!!!!!

Jutro będziemy je nakładać na ciasto francuskie i piec :)

Dziś jeszcze zrobiłam znowu Chatkę Baby Jagi.. zniknie pewnie zanim na Wigilię pojedziemy..

Nie mam swojego wątku więc tutaj życzę wszystkim Zdrowych, Wesołych i Pysznych Wesołych Świąt :)


Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7701 dnia: 24 Grudnia 2013, 03:54 »
Anusiaaa to moze ja bananów nie bede dodawac... Ja mam juz sernik upieczony i sie chlodzi. Bede go konczyc później.  Wiec chyba bananow nie dodam bo tez mi one zbedne sie wydawaly... Mimo ze to BANanowe toFFEE :p :p

Offline gosiaczekk
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5114
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7702 dnia: 24 Grudnia 2013, 11:02 »
Dziewczynki a gotową taką z puszki masę kajmakową mogę polać ciasto czy trzeba ją jakoś w kąpieli wodnej potraktować? :D

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7703 dnia: 24 Grudnia 2013, 12:15 »
Ona sie raczej nie rozleje bo jest gesta mocno. Możesz ją trochę pokapac :p Będzie ciut rzadsza.

Offline marcella

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10942
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 21.05.2011
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7704 dnia: 24 Grudnia 2013, 12:57 »
Za pierwszym razem nałożyłam prosto z puszki.. A dziś podgrzałam w kąpieli wodnej i potem jeszcze zmiksowałam to dużo łatwiej się nakładało :)


Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7705 dnia: 24 Grudnia 2013, 13:06 »
Ja schłodziłam częśc masy i byla lepsza, nie spływała po bokach. Część  nie schłodzona gorzej sie nakładała.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17583
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7706 dnia: 24 Grudnia 2013, 13:50 »
Ania, a Ty cała noc w kuchni? ;)

Offline _patka_

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17532
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7707 dnia: 24 Grudnia 2013, 15:05 »
Ania, a Ty cała noc w kuchni? ;)
Chyba tak, sadzac po godzinie wyslania wiadomosci!  :D


Offline carollaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5375
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7708 dnia: 24 Grudnia 2013, 19:22 »
Pysznych Swiat forumki!



Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7709 dnia: 25 Grudnia 2013, 04:26 »
Co Wy laski? :) Ja do 20 w pon szykowalam a jak wstalam wczoraj przed 8 to po 10 mialam wszystko praktycznie gotowe :) Cos spac nie mogę.  Córcia mnie budzi bo ma katar a teraz wlasnie dałam jej Ibum bo gorąca jest :( Ona juz spi a mi się nie chce.