Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2923312 razy)

0 użytkowników i 21 Gości przegląda ten wątek.

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4980 dnia: 2 Października 2012, 16:11 »
Nie, no zmeczyc sie nie zmeczysz na pewno. Z reszta tak na prawde kazde ciacho jest latwe jak sie w przepis wczytasz :)  powodzenia  :Kucharz:


Offline malgosiask

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8926
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4981 dnia: 2 Października 2012, 17:33 »
Marta, piekarnik góra i dół?

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4982 dnia: 2 Października 2012, 21:29 »
Inaczej nigdy nie pieke :) ale tego z budyniem to juz chyba z piec lat nie robilam, bo moj maz nie przepada, twierdzi, ze nie smakuje jak szarlotka, bo cynamonu nie ma, choc i tak zawsze troche cynamonu sypnelam, no ale on to lubi glownie przetarte jablka.


Offline vonka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11307
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4983 dnia: 2 Października 2012, 21:33 »
do tego jabłecznika z budyniem zawsze dodaję cynamon  8)

żeby spód mi nie zawilgł od jabłek i nie zrobił się zakalec po wyłożeniu ciasta na dekę posypuję bułką tartą, na to cynamon, jabłka, gorący budyń i znowu ciasto (najczęściej schłodzone w zamrażalniku i starte na tarce bezpośrednio na budyń)

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4984 dnia: 2 Października 2012, 21:36 »
A ja ciasto na wierzch walkowalam, przykrywalam budyn a na nim ze scinek, ktore mi zostawaly lepilam kwiatki, albo cos w ten desen, ladnie potem wygladalo posypane pudrem, albo robilam kratownice i na budyn, tez ladnie


Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4985 dnia: 3 Października 2012, 10:05 »
Wyszło ciacho :D

Dałam na dół bułkę tartą, posypałam jabłka cynamonem,a reszta według przepisu :)

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4986 dnia: 3 Października 2012, 10:19 »
To gratulacje ;D


Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4987 dnia: 3 Października 2012, 10:23 »
Dzięki Marta, dla mnie to na prawdę nie lada wyczyn  :), bo nie lubie piec, nie mam takich zdolnych rączek  :D
Mąż na mnie patrzy podejrzanym wzrokiem  :D
Masz może jeszcze jakieś proste przepisy w tym temacie ? :))

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4988 dnia: 3 Października 2012, 10:31 »
Sprobuj zrobic rose, nie przerazaj sie dlugoscia przepisu

http://margarytka-kulinarnie.blog.onet.pl/2,ID286294960,index.html

Ja robie z tego przepisu, to jest moim zdaniem najlepszy sernik i zawsze mi wychodzi. Tylko nie robie na ciescie, bo moj maz nie lubii zawsze zostawia, eiec dla mnie szkoda pracy. Robie sama mase serowa, a jak wystygnie to i tak sie kupy trzyma. Polecam Ci go, mniam.

Bardzo efektowne jest tez to ciacho


http://mojeconieco.com/ciasto-poduszki/

To z blogu naszej forumki Madzi. Tez stosunkowo latwe, a wyglada fajnie. Nie przejmuj sie jesli nie masz sprzetu do dekorowania, ta mase serowa wsadzasz do zwyklej koszulki na dokumenty, odcinasz rog i juz masz  ;D


Offline joannaM
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2967
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4989 dnia: 3 Października 2012, 12:32 »
Pochwalę się moimi ostatnio upichconymi cupcakes'ami.
Były pycha, choć dla mnie muffinki i cupcakes'y są za bardzo tłuste. Ale wyglądają pieknie  ;D


On 2011
Ona 2013

Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4990 dnia: 4 Października 2012, 12:37 »
A podrzucisz przepis na te kwiatuszki? :brewki:



Ehhhh, ja nie wiem co zrobić na niedzielne urodziny Łucji ::) Mam plan na żebra w kawie aaanety, sałatkę z selerem (bo jest łatwa, a ja będę miała gości już od soboty), sałatkę z kurakiem i marchewką, koperty z ciasta francuskiego i ... dalej echo ::)
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:


Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4992 dnia: 4 Października 2012, 23:14 »
Dzięki Elu :-* Świetnie wyglądają te tortille, chyba jeszcze je dorzucę do menu. A jakiego serka do tego używasz?
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline elisabeth81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7820
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4993 dnia: 4 Października 2012, 23:20 »
Ja akurat nie używałam serka tylko np. sos czosnkowy z majonezu ;)
to musi być coś wyrazistego w smaku więc serek topiony też się oczywiście sprawdzi. to jest fajne bo przygotowujesz dzień wcześniej, zawijasz w folie spożywcze i przed imprezą tylko kroisz.... ;)
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4994 dnia: 4 Października 2012, 23:25 »
Ooo sos czosnkowy dobry pomysł. A serek topiony to może z ziołami? Myślałam jeszcze o takich serkach np. z chrzanem jak Almette, tylko nie wiem czy nie byłby za ostry.
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline joannaM
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2967
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4995 dnia: 5 Października 2012, 20:55 »
A podrzucisz przepis na te kwiatuszki? :brewki:
Przepis na krem tu
a tu filmik jak ozdobić cupcakes'y

Ponownie zrobiłam Tort dacquoise, coś mnie do niego ciągnie :)

On 2011
Ona 2013

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16728
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4996 dnia: 6 Października 2012, 16:10 »
robiłas z przepisu na mojewypieki?
 a masę karmelową kupujesz gotową w puszce czy sama robisz z mleka w puszce?
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4997 dnia: 6 Października 2012, 19:23 »
http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/kabaczek/kabaczek_faszerowanym  mięsem_kurkami/przepis.html

polecam. zrobiłam z mięsem mielonym drobiowym i też wyszło pysznie. nie dałam też wymyślnych przypraw  :)
polecam!!

Offline joannaM
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2967
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4998 dnia: 6 Października 2012, 20:13 »
Mariolka tak z przepisu od doroty
Masę kupuję gotową, zazwyczaj z Bakallandu, ale już drugi raz były w nich te kryształki cukru, których nienawidzę
On 2011
Ona 2013

Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4999 dnia: 6 Października 2012, 21:14 »
dziewczynki,działa wam ta stronka z kabaczkiem???bo mi nie ;-((( a mam ochotę.....



Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16728
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5001 dnia: 6 Października 2012, 22:13 »
Mariolka tak z przepisu od doroty
Masę kupuję gotową, zazwyczaj z Bakallandu, ale już drugi raz były w nich te kryształki cukru, których nienawidzę
Ja też parę razy z Bakallandu miałam te kryształki, teraz kupiłam  Gostynia i super gładka

a ciasto zrobione.Boże jakie słodkie
pierwszy kęs poezja smaku, perwersja, grzech..wszystko na raz...potem już się męczyłam.Za słodkie...
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline joannaM
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2967
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5002 dnia: 7 Października 2012, 11:08 »
Dużo go zjeść nie da radę, ale ma "coś" że chcę do niego wracać
On 2011
Ona 2013

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16728
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5003 dnia: 7 Października 2012, 13:58 »
dzisiaj już mi smakuje... 8)
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5004 dnia: 7 Października 2012, 14:35 »
Kazde z ta masa krowkowa jest zabojczo slodkie  :P kiedys takim cala imprezke rozwalilam, bo na poczatku kazdy zjadl po kawaleczku a potem juz nic innego nie mogl zmiesci ;) moje bylo dodatkowo z prawdziwa bita smietana, orzechami i galaretka z jablkami - mega slodkie....


Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5005 dnia: 7 Października 2012, 15:40 »
dziewczyny mój dzisiejszy obiad ma wyglądać tak,że pragnę upiec całego kuraka z warzywami typu: marchew, cukinia, seler, ziemniaczki.... i teraz pytanie;-) piec to wsio razem w jednym naczyniu???jak długo i na ile stopni???? i programie????jeśli zamarynuję kuraka i obtoczę te warzywka w przyprawach to potem polewać to w trakcie pieczenia czymś????? nigdy jeszcze tak nie robiłam i nie bardzo mam pojęcie jak do tego się zabrać;-))))



Offline ada1988

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16277
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5006 dnia: 7 Października 2012, 16:17 »
Dziewczyny wiem że trochę wcześnie, ale ja mam do Was pytanie jak robicie o ile robicie kutię na Wigilię, mam w planach zaszaleć w tym roku na święta i już tak się zastanawiam jak to się robi. Wiem że nie jest to skomplikowane bo tak mało wiele czytałam w Internecie jak to się robi ale znalazłam kilka różnych w sumie przepisów.

Pytam się w sumie teraz bo ja taka jestem że ja jestem taka że to co mogę kupuje wcześniej aby rozłożyć to sobie finansowo.
Z góry dziękuje!



Offline Lea

  • Przyjaciele
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5537
  • Płeć: Kobieta
  • Nelcia mój kawałek nieba
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5007 dnia: 7 Października 2012, 19:58 »
ja do tych tortilii daję śmietankowy serek np.z ziołami- taki na kanapki. Są fajne bo mogą być z szynka, z wędzonym łososiem, z warzywami, z wędzonym serem :D

Zrobiłam jabłecznik- ten ze 1szkl. mąki, kaszy mannej i cukru :D
Następnym razem dam 1/2szkl. cukru-ale myślę,że to zależy od jabłek. Moje były dość słodkie to i ciacho takie- ale przepis prosty a ciasto super.
Tylko masło musi być na całej powierzchni ciasta- ja dałam miejscowo i potem musiałam dokładać :d. dzięki maśle skórka z wierzchu taka chrupiąca. Mniam.

Dzięki za przepis :D
Życie jest jak gra planszowa...czasem ktoś stoi na twoim polu.

Offline krysiAK
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2835
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2 lipca 2011
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5008 dnia: 7 Października 2012, 20:35 »
Zrobilam to ciacho z blogu Magdy, pyszne, choc nie wyszlo mi tak ladnie :)
Co do calego kuraka, to wrzucilabym to wszystko razem, piekla w 180stopniach, gora-dol. Polewalabym czasem sosikiem, ktory sie zrobi...Tylko nie wiem, jak dlugo to piec...
Musze sprobowac to ciasto z maki, kaszy manny i cukru ;D

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5009 dnia: 8 Października 2012, 10:41 »
To ciasto z blogu Madzi wymaga troszke wprawy, chodzi glownie o rowne zrobienie tych pasow, ja talentow plastycznych nie mam, wiec u mnie zawsze sa krzywe, ale jak sie pokroi to i tak pieknie wyglada :)

W weekend z kolei robilam kolejny prosty serniczek, bo mielismy gosci. Wyszedl bardzo smaczny.

Sernik z brzoskwiniami:

1 jajko cale
1 zoltko
Pol szklanki cukru
1 kg twarogu
1 paczka budyniu waniliowego
Pol cytryny
1 cukier waniliowy
100 gram miekkiego masla ( ja nie mialam, to dalam na oko, tak z pol szklanki oliwy z oliwek)
Puszka brzoskwin, czy moreli

Utrzec jajko, zoltko z cukrem i cukrem pudrem, dodac ser i budyn w proszku, miksowac na gladko, dodac maslo i sok z cytryny. Na wysmarowana maslem blaszke okragla wylac ciasto, rozlozyc na wierzchu brzoskwinie, srodkiem do gory, zeby sie nie utopily i do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, gdzies na godzine, do 80 minut, zalezy jak sie bedzie rumienilo, nie moze byc za bardzo. Jak ostygnie mozna na wierzch wylac troszke galaretki, kiedys tak robilam, ale juz mi sie nie chce  ;D