Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2936209 razy)

0 użytkowników i 2 Gości przegląda ten wątek.

Offline asia

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 9607
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10.09.2005r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4260 dnia: 4 Lutego 2012, 13:58 »
A tak - Żaneta dobrze mówi! Marchewkowe na bank  ;D

Offline martulka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10275
  • Płeć: Kobieta
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4261 dnia: 4 Lutego 2012, 21:31 »
Dzisiaj jadłam to ciasto u Mariolki i było pyszne



Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline elisabeth81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7820
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4263 dnia: 5 Lutego 2012, 21:12 »
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline baska98

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10161
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 31 maj 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4264 dnia: 6 Lutego 2012, 07:36 »
potrzebuję przepis na jakąś zapiekankę z brokułami.

Offline carollaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5375
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4265 dnia: 6 Lutego 2012, 12:50 »



Offline madziq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6009
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4266 dnia: 6 Lutego 2012, 13:17 »
jednak udało się wszystkie wpisy przenieść :) tak więc zapraszam od nowy adres :) http://mojeconieco.com

Offline .caril.

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10757
  • data ślubu: 22.08.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4267 dnia: 6 Lutego 2012, 13:24 »
smerfastycznie!
dziś robię naleśniki wg Gordona ;)

Offline carollaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5375
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4268 dnia: 6 Lutego 2012, 13:40 »
Super nowa odsłona :D



Offline baska98

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10161
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 31 maj 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4269 dnia: 6 Lutego 2012, 13:43 »
http://moje-co-nieco.ge5.net/2011/07/29/tarta-curry/
bana;ne, szybkie i smaczne :)
z wielką chęcią ale nie mam ciasta francuskiego...

Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4270 dnia: 6 Lutego 2012, 13:57 »
Ja robiłam niedawno taką:
Zapiekanka z kurczakiem i brokułami

Składniki:
250g makaronu gnocchi (lub innego, np. penne)
1/2 brokuła
1 pierś z kurczaka
5-6 pieczarek
mozarella
1 cebula
sól, pieprz, czosnek granulowany

sos beszamelowy:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
200 ml mleka
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Przygotowanie:
Makaron ugotuj w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Powinien być al dente. Pierś z kurczaka obsyp solą, pieprzem i czosnkiem, pokrój na kawałki. Na patelni podsmaż cebulkę, dodaj pokrojone pieczarki. Gotowe zdejmij, a na patelnię wrzuć kawałki kurczaka. Podsmaż. W osolonej lekko wodzie ugotuj różyczki brokuła. Połącz składniki: makaron, cebulkę z pieczarkami i kawałki piersi kurczaka w jednym naczyniu. Przełóż je do naczynia żaroodpornego, wysmarowanego tłuszczem.
Przygotuj sos beszamelowy: w małym garnku rozpuść masło, podsmaż na nim mąkę, a następnie wlej mleko. Zagotuj, mieszając od czasu do czasu, aby rozdrobnić ewentualne grudki (najlepiej jest robić to trzepaczką lub rózgą do ubijania).
Sosem polej składniki zapiekanki, obłóż plasterkami mozarelli. Zapiekaj 20 min. w temp. 180 st. aż ser się rozpuści.

:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline asia

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 9607
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10.09.2005r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4271 dnia: 6 Lutego 2012, 22:39 »
Blog dodany do ulubionych  ;D

Offline Justys851
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 28242
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4272 dnia: 9 Lutego 2012, 19:19 »
Czemu mnie tu jeszcze nie było  ???

Dziewczyny w przyszłym tygodniu urodziny małża podajcie jakiś fajny przepis na sałatki ??
Chciałam zrobić coś innego niż zwykle  ;)
sęk w tym że chociaż jedna musi być łatwostrawna - teściowa jest bez woreczka.

Poza tym pierwszy raz w życiu będę piekła tort - skusiłam się na ten, bo uwielbiamy smak tiramisu :

http://www.kwestiasmaku.com/desery/torty/tort_cappuccino/przepis.html

zobaczymy co mi wyjdzie  ;D

Myślę że zrobię jeszcze muffinki z przepisu Ani.
Kurczaka w krakersach z Magdy bloga i do tego jakies dipy
Daria zaproponowała mi jumbonki na cieście francuskim i chyba się skuszę  ;D



Offline joannaM
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2967
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4273 dnia: 9 Lutego 2012, 19:45 »
podaj linka do tych muffinek i kurczaka w krakersach. też impreza sie szykuje i szukam menu
On 2011
Ona 2013

Offline Justys851
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 28242
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4274 dnia: 9 Lutego 2012, 19:59 »
madziq - uwielbiam Twój blog, a mój mąż jeszcze bardziej  ;D
 
a tutaj link do kurczaka w krakersach:

http://mojeconieco.com/?p=2498

a tutaj muffinki Ani, nie chce mi się szukać w wątku, skopiowałam do worda :

Cytuj
Jako, że jestem fanką muffinek, to zostawię Wam przepis na pyszne muffinki czekoladowe.

2 szklanki mąki
1 szklanka cukru (można mniej)
1 łyżeczka sody
2 łyżki kakao (gorzkie)

1 szklanka mleka
1/2 szklanki oleju
1 jajko

2 łyżki dżemu (ja daję porzeczkowy przeważnie)

Wymieszać sypkie składniki w jednej misce, w drugiej składniki płynne. Bardzo dokładnie. Mleko z olejem i jajkiem wlać do sypkich i wymieszać. Na końcu dodać 2 łyżki dżemu i wymieszać.

Wlać do foremek na muffinki.

Wczoraj dodałam do każdej muffinki po kostce czekolady.

Piec 15 minut w 200stopniach (ja piekę z termoobiegiem). Do suchego patyczka.

Na koniec polałam polewą czekoladową (masło, cukier, kakao i woda rozpuszczone i zagotowane).

Pycha. Muffinki pięknie wyrastają i są mokre i puszyste.

Taki sam przepis jest na babkę z cynamonem, także można dodać łyżeczkę cynamonu, albo skórkę pomarańczową - idealne na święta.



Offline joannaM
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2967
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4275 dnia: 9 Lutego 2012, 20:07 »
Dziękuję,
jaki łatwy ten kurczak w krakersach  ;D
a muffinki w sobotę zrobię
On 2011
Ona 2013

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4276 dnia: 15 Lutego 2012, 11:15 »
madziq HELP!
Twoje muffinki z białą czekolada i zurowanią...ta żurawina ma byc suszona 
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline .caril.

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10757
  • data ślubu: 22.08.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4277 dnia: 15 Lutego 2012, 13:45 »
http://mojeconieco.com/?p=2532 ja podałam z kopytkami i brokułem z wody
http://mojeconieco.com/?p=2613 moje były z czekoladą i bananami

przepyszota :)

Offline joannaM
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2967
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4278 dnia: 16 Lutego 2012, 14:45 »
Czy masę śmietanową da radę jakoś uratowac?
On 2011
Ona 2013

Offline joannaM
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2967
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4279 dnia: 16 Lutego 2012, 14:50 »
zapomniałam dopisac, że chodzi o zwarzoną mase
On 2011
Ona 2013

Offline moniq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13342
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 17.07.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4280 dnia: 16 Lutego 2012, 20:54 »
Justynko i zrobiłaś ten tort?bo wygląda przepysznie
Dane potrzebne do przekazania 1% podatku na naszego syna Maćka
W formularzu PIT wpisz numer KRS: 0000037904
W rubryce „Informacje uzupełniające - cel szczegółowy 1%” podaj:
23900 Kowalski Maciej Dąbrowa Górnicza
Dziękujemy

Offline Justys851
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 28242
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4281 dnia: 16 Lutego 2012, 21:16 »
Będę robić w sobotę na imprezkę  ;)



Offline Zaneta_81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5667
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 7.07.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4282 dnia: 16 Lutego 2012, 21:44 »
Czy masę śmietanową da radę jakoś uratowac?

da:) ale pewnie już za późno pisze  :P
zwarzoną śmietanę wstawiamy na gaz, podgrzewamy aż całość sie roztopi i będzie całkowicie płynna. Do tego dodajemy 1 łyżke żelatyny rozpuszczonej w 1/3 szklanki wody, mieszamy i wstawiamy do lodówki aż będzie sztywna. Później miksujemy dokladnie i dodajemy np serek homogenizowany i znowu dobrze mieszamy i gotowe.  :)
 

                         Dzieci się nie wychowuje, dzieciom daje się przykład...

Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4283 dnia: 17 Lutego 2012, 10:06 »
Polecam Wam PRZEPYSZNY Deser.

Składniki:
1 op. mrożonych malin
40 dkg bezów
500ml śmietany 36%

Bezy i maliny pokruszyć w rękach (na osobnych miskach), śmietanę ubić (bez żadnych dodatków)

Składniki podzielić na oko na 2 lub 3 części i w dużej misce po kolei układać:
bezy
śmietanę
maliny

i tak do wyczerpania składników.

Deser jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu, a nieziemski w smaku!

Wszyscy, którym go serwowałam prosili o przepis i sami ten deser w domach robili. POLECAM!

Offline Anjuschka

  • Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 10267
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 15.05.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4284 dnia: 17 Lutego 2012, 10:33 »
Dziewczyny, które ozdabiały tory lukrem plastycznym. Możecie podpowiedzieć, ile zeszło Wam lukru na przykrycie tortu? Ja będę mieć okrągły tort o średnicy 24cm. 500gr będzie za mało? Facet, od którego kupiłam na allegro lukier pisał, że starczy 600-700gr, ale ciekawa jestem Waszych opinii, bo on to doświadczony cukierni, a ja będę mieć pierwszy raz do czynienia z tym lukrem.

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4285 dnia: 17 Lutego 2012, 10:53 »
ja na taki tort - do samego pokrycia mam jakieś 400g lukru. Tyle że ja cienko go wałkuję bo nie lubię dużej warstwy lukru. 100 g lukru zużyłam na ozdoby

Offline Anjuschka

  • Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 10267
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 15.05.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4286 dnia: 17 Lutego 2012, 11:15 »
Chiquita - pocieszyłaś mnie :) Ja też chcę cienko rozwałkować lukier :) Także 0,5kg chyba powinno starczyć.

Offline joannaM
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2967
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4287 dnia: 17 Lutego 2012, 12:52 »
Masę śmietanową wyrzuciłam i zrobiłam nową, ale następnym razem spróbuje podgrzać.
Zwarzoną maślana tak ratuję, ale śmietanowej jeszcze nie próbowałam.

Takie ciascho zrobiłam
On 2011
Ona 2013

Offline Mysikróliczek

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17269
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4288 dnia: 17 Lutego 2012, 13:10 »
loona, jak będą świeże maliny to błagam przypomnij się z tym deserem. Na pewno go zrobię, bo brzmi obłędnie!

Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4289 dnia: 17 Lutego 2012, 13:26 »
Mysia ale cały myk tego deseru polega właśnie na tych mrożonych malinach bo one powodują wrażenie, że jedzenia lodów.

Skuś się i zrób go. Zobaczysz, że nie pożałujesz!

Mrożone maliny bez problemu można kupić w markecie.