Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2944988 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Ninka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14816
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3360 dnia: 20 Grudnia 2010, 22:41 »
Kruche, lukrowane.

Offline .caril.

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10757
  • data ślubu: 22.08.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3361 dnia: 20 Grudnia 2010, 22:58 »
Mysikróliczku, moja mama zawsze na Święta robiła takie:

ciasteczka pomarańczowo-orzechowe

Składniki:
- 250g miękkiego masła
- 105g cukru pudru
- 105g posiekanych drobno orzechów włoskich
- starta skórka z dwóch, dużych pomarańczy
- 375g mąki pszennej, przesianej
- cukier puder do posypania ciasteczek
Wykonanie:
Masło i cukier miksujemy, aż uzyskamy gładką, jasną masę. Wówczas, dodajemy orzechy, skórkę pomarańczową i mąkę, zmniejszamy obroty i mieszamy krótko, do połączenia wszystkich składników.
Z ciasta, formujemy kulki - wielkości orzecha włoskiego, układamy w odstępach na blasze wyłożonej pergaminem i lekko spłaszczamy. Ciasteczka podczas pieczenia lekko rozchodzą się na boki. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 20 minut. Studzimy, następnie solidnie posypujemy cukrem pudrem.

a ten przepis znalazłam niedawno:

kokosanki z miodem

Składniki (na 20 ciastek):
- 2,5 szklanki mleka
- 2,5 łyżeczki miodu
- 6 szklanki wiórków kokosowych
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanki mąki
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 duże jajka, dobrze roztrzepane
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Wgłębienia w formie do muffinów lub foremki wyłożyć papierowymi papilotkami. Zagotować mleko z miodem, odstawić z ognia. Wymieszać wiórki kokosowe, cukier, mąkę i proszek do pieczenia. Powoli wlać mleko i wymieszać. Dodać roztrzepane jajka i mieszać aż składniki dobrze się połączą. Masą napełnić papilotki, dbając aby masa za każdym razem była dokładnie wymieszana. Piec na złoty kolor, przez około 30 minut.

miodu i kokosu nie mogę, ale Wy się nie krępujcie ;)

Offline madziq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6009
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3362 dnia: 20 Grudnia 2010, 23:03 »
.caril. te kokosanki to takie ala muffinki tak? zaintrygowałaś mnie tymi przepisami  ;D miałam w planie robić  4 rodzaje ciastek ale teraz to chyba mi dojdą  :P

Offline .caril.

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10757
  • data ślubu: 22.08.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3363 dnia: 20 Grudnia 2010, 23:05 »
dokładnie madziq!
przepraszam, że potencjalnie dołożyłam Ci roboty przed Świętami ;)

Offline Ninka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14816
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3364 dnia: 21 Grudnia 2010, 12:46 »
Mam przepis na karpia pieczonego z ziemniaczkami i z pieczarkami, ale jest on z całą rybą. Wolałabym ją podzielić na dzwonki, łatwiej będzie podawać. No i tu mam problem. Nie wiem do końca, jak rybę oprawić do dzwonków. Czy przecinać wzdłuż brzucha i wyjmować wnętrzności, co z woreczkiem żółciowym? Kręgosłup raczej musi zostać, bo jak inaczej dzwonek miałby się trzymać. Ma ktoś, jakąś wiedzę w tym temacie?

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3365 dnia: 21 Grudnia 2010, 13:04 »
ja smakoszem karpia nie jestem ale mój tata karpia traktuje tak jak dorsza - czyli rozcina brzuch wyciąga wszystkie wnętrzności myje i kroi dzwonki (czyli zostaje mu ryba bez brzuchowych wnętrzności)

aaa no i odcina wszystkie płetwy prócz ogona bo ogon jest zawsze częścią ostatniego dzwonka

Offline Mysikróliczek

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17269
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3366 dnia: 21 Grudnia 2010, 13:08 »
Szukam raczej jakichś ciasteczek żurawinowych albo migdałowych... sama nie wiem. Na pewno takie do których wykorzystałabym moje foremki  ;D

Chociaż teraz zastanawiam się nad tymi pomarańczowo-orzechowymi, brzmią bardzo apetycznie  :)

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3367 dnia: 21 Grudnia 2010, 19:11 »
to ja uraczę korzennym ciastem miodowym:

175g miodu
200g cukru
1 cukier wanilinowy
3 jajka
1 czubata łyżeczka zmielonego cynamonu
szczypta zmielonych goździków
sórka starta z 1/2 cytryny
500g przesianej mąki
1 proszek do pieczenia

wszystko razem miksujemy. Wy;lewamy na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką blachę (surowe ciasto powinno mieć grubość około 1 cm) pieczemy w 180 st C około 15-20 minut

można polać póżniej lukrem i udekorować ćwiartkami lub połówkami orzecha włoskiego

Offline madziq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6009
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3368 dnia: 21 Grudnia 2010, 20:25 »
Mysikróliczku ja będę robić ciasteczka z żurawiną wg marthy s. >>KLIK<< z tym że jeszcze ich nie robił, ale jej przepisy z reguły są fajne

Offline martulka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10275
  • Płeć: Kobieta
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3369 dnia: 21 Grudnia 2010, 21:31 »
Nina moja mama karpia sprawia tak
- oskrobuje łuski
- odcina głowę tuż za skrzelami
- rozcina brzuch aż do odbytu i wyciąga wnętrzności
- odcina wszystkie płetwy
- tnie tuszkę na 3 cm kawałki



Offline carollaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5375
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3370 dnia: 22 Grudnia 2010, 12:31 »
madziq, a ten upieczony piernik to jak przechowujesz przed przełożeniem? W blaszce czy w folii czy jakoś w ściereczce zawinięty?



Offline madziq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6009
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3371 dnia: 22 Grudnia 2010, 13:34 »
mam go teraz w takim pojemniku na ciasto ;p ale zawijają w ściereczki też. do folii bym nie dawała przecież jakoś "oddychać" musi żeby zmięknął  ??? a tak to się skisi  :P

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3372 dnia: 22 Grudnia 2010, 17:26 »
Ja trzymałam w misce i przykryłam ściereczką.

Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3373 dnia: 22 Grudnia 2010, 17:51 »
Mam przepis na karpia pieczonego z ziemniaczkami i z pieczarkami, ale jest on z całą rybą.
Moja Teściówka robi w całości i potem go kroimy ile kto chce (dla mnie lepiej, bo z karpia najlepiej lubię pieczarki i ziemniaczki ;) Tyle że Ona go jakoś tak pionowo stawia do pieczenia.

Też się skusiłam na pierniczki z przepisu .caril.:) Robienie i pieczenie to chwila, ale dekorowanie to już pół dnia ;)
Wyszło mi 140 sztuk większych, 30 malutkich...



... i 2 specjalne dla Małża. ;D


:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline Ninka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14816
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3374 dnia: 23 Grudnia 2010, 01:08 »
Śliczne pierniki!

Co to za kolorowe lukry?

Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3375 dnia: 30 Grudnia 2010, 00:54 »
Dzięki Kochana :-* A lukry Dr. Oetker - klasyczny biały, różowy (najbardziej smakował Grzesiowi) i żółty. Mają jeszcze zielony w ofercie :)
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline Anjuschka

  • Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 10267
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 15.05.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3376 dnia: 30 Grudnia 2010, 09:53 »
Na Wigilię i Boże Narodzenie robiłam warstwową sałatkę z przepisu z internetu i była pycha, także podam Wam przepis.

Podam składniki warstwami - od dołu oczywiście

seler konserwowy ze słoika
kukurydza (odsączona oczywiście)
ananas pokrojony w kosteczkę
3 łyżki majonezu
1 średnia surowa marchewka, starta na dużych oczkach
por pokrojony w kosteczkę
czerwona fasola z puszki (odsączona)
5 białek jajka starte na dużych oczkach
4 łyżki majonezu
5 żółtek starte na drobnych oczkach


Tak sobie myślę, że spokojnie za ananasem można dodać jakąś szyneczkę.
Sałatka najlepsza po 24h, bo tyle powinna postać w lodówce, przed podaniem.

Offline Kobietkaa
  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 67
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3377 dnia: 2 Stycznia 2011, 14:26 »
Dziewczyny ratujcie ;) Potrzebuję sprawdzone przepisy na szaszłyki, bogracz i strogonow :)

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3378 dnia: 5 Stycznia 2011, 17:10 »
jadłam pyszną sałatkę i przepyszny sernik więc dzielę się przepisem:

Przepis na salatke:

por-sparzyc na chwile goraca woda ,nastepnie kroisz
seler naciowy w sloiku,
kukurydza,
groszek-najlepiej drobny,
szynka konserwowa drobno krojona
majonez
sol,
pieprz

Przepis na sernik:

do 1 kg sera z kubełka dodajesz 2 cukry wanliowe, 2 budynie waniliowe, 6 zółtek, szklankę mleka, szklanke cukru,
3/4 szklanki oleju, wymieszaj to wszystko, później ubij białka i znowu wszystko delikatnie wymieszaj. Włóż na blachę prostokątna papier do pieczenia i wylóz ja twardymi herbatnikami. Wlej mase serowa i do piekarnika 180 stopni na45 min do 1h.Jak sie upiecze wylaczasz piekarnik i zostawiasz sernik jeszcze na godzine w cieplym piekarniku-musi do siebie dojsc i zeby nie opadl.Na wierzch konfitura wisniowa.

zamiast spodu z herbatników można zrobić spód biszkoptowy lub inny wg uznania

Offline .monia.

  • * * * * *
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4690
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3379 dnia: 18 Stycznia 2011, 17:08 »
Dziewczyny proszę pomóżcie :)
pierwszy raz chciłabym sama upiec faworki i pączki (najlepiej z serka homogeniozwanego) jeśli macie jakieś sprawdzone przepisy to proszę podeślijcie :)

Offline madzia_n

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 20831
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 22 sierpnia 2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3380 dnia: 19 Stycznia 2011, 22:50 »
wczoraj piekłam faworki, tez pierwszy raz :) o takie:
http://smaker.pl/przepisy/ciasta-i-desery/przepis/faworki,26884
wyszly rewelacyjne, wielka miska zniknęła w ciągu 2 godzin, bo rodzinka tak sie na nie rzucila ;D


Offline madziq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6009
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3381 dnia: 20 Stycznia 2011, 09:22 »
ja robie faworki z przepisu pierre herme ale wczoraj pożyczyłam znajomej jego książkę jak odda to napiszę przepis  ;)

Offline demka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9604
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25 grudnia 2005
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3382 dnia: 20 Stycznia 2011, 10:01 »
a ja bym chciała takie cieniusieńki, chrupkie... takie jak z dobrej cukierni... wychodzą Wam takie?
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3383 dnia: 20 Stycznia 2011, 10:22 »
jak dobrze wyrobisz ciasto i cienko później rozwałkujesz to będą jak z cukierni

na forum już pojawiały się przepisy na faworki:
FAWORKI vel CHRUST

Składniki
1 i 1/3 szklanki mąki krupczatki, pół szklanki mąki tortowej, pół szklanki mąki poznańskiej, 6-7 żółtek, 25 dag gęstej śmietany, esencja waniliowa lub rumowa, płaska łyżka spirytusu lub octu, szczypta soli, litr oleju do smażenia, cukier puder

Sposób przyrządzania

Mąkę przesiać, dodać rozmącone żółtka, śmietanę, sól, esencję, spirytus lub ocet i wyrobić dość ścisłe ciasto (takie jak na makaron). Ciasto rozgnieść dłonią na gruby placek, zwinąć i energicznie ubijać wałkiem. Czynność tę powtórzyć kilkanaście razy (im lepiej ubite ciasto, tym delikatniejsze i kruchsze będą faworki). Rozwałkować ciasto dość cienko, starając się jak najmniej podsypywać mąką, pociąć na długie romby, każdy naciąć w środku i przewinąć. Kłaść po kilka faworków na mocno rozgrzany olej i gdy tylko się zrumienią, wyjmować łyżką cedzakową i układać na bibule lub papierowym ręczniku. Następnie posypać obficie cukrem pudrem i przełożyć na półmisek. Z tego samego ciasta można usmażyć również róże karnawałowe. 100 g > 395 kcal.

A to mój przepis:
Składniki Przepis
35 dag mąki
3 dag miękkiego masła(1 łyżka)
3 żółtka
1 całe jajo
10 dkg śmietany (7 łyżek)
1 łyżka spirytusu albo 2 łyżki wódki albo łyżka octu
smalec lub olej
cukier puder
 Ze składników zagnieść dość miękkie i gładkie ciasto. Można od razu odcinać niewielkie kawałki, cieniuteńko je rozwałkowywać i radełkiem albo nożem wykrawać długie prostokąty, nacinać je wzdłuż, przekładać jeden koniec przez powstałą dziurkę i smażyć na rozgrzanym tłuszczu, a potem posypywać cukrem pudrem. Ciasto podczas pieczenia powinno ładnie bąbelkować, pod warunkiem oczywiście, że było bardzo cieniutko rozwałkowane.
Ja po zagnieceniu ciasta kilka minut walę w nie wałkiem: jak się rozpłaszczy składam i znowu walę, ale nie za długo, bo to nudna czynnosć
Z tego przepisu wychodzą dwa pełne talerze faworków.
Alkoholu albo octu dodaje się, żeby ciasto nie chłonęło zanadto tłuszczu podczas smażenia.
Robiłam te chruściki na smalcu i na oleju, obie wersje są bardzo smaczne i właściwie tylko nieznacznie się różnią.
Jeśli nie chce nam się smażyć wszystkiego na raz, połowę ciasta możemy włożyć do lodówki i resztę faworków przyrządzić następnego dnia..
Uwaga:
Nie dodajemy cukru do ciasta, ponieważ powoduje to szybsze przypalanie się faworków. Lepiej po prostu obficie posypać je po usmażeniu.

Faworki wyszły pyszne, dodatkowo dałam szczyptę proszku do pieczenia.

Offline martulka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10275
  • Płeć: Kobieta
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3384 dnia: 20 Stycznia 2011, 20:49 »
Ja zawsze robię faworki wg przepisu z Kuchni polskiej. Żeby były chrupkie trzeba bardzo cienko rozwałkować ciasto.



Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3385 dnia: 24 Stycznia 2011, 09:12 »
A czy do chrustów używacie śmietany tzw. kesemki?

Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3386 dnia: 24 Stycznia 2011, 16:04 »
loona ja używałam kesemkę do chrustów



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline martulka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10275
  • Płeć: Kobieta
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3387 dnia: 24 Stycznia 2011, 23:15 »
U nas nie ma kesemki więc używamy śmietany z Maćkowy 18%



Offline elisabeth81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7820
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3388 dnia: 24 Stycznia 2011, 23:48 »
narobiłyście mi smaka na te faworki...nigdy nie robiłam bo mi się wydawały pracochłonne - zawsze kupuję u Woźniaka.. .tym razem chyba spróbuję ;)
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3389 dnia: 24 Stycznia 2011, 23:57 »
elisabeth81 wydaje mi się, że nie tyle są pracochłonne co ten bałagan, który robi mi się na około i wszędzie pełno oleju to mi się odechciewa  ;D



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera