Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2935279 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline madziq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6009
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3000 dnia: 13 Kwietnia 2010, 20:50 »
mi to wygląda na jakąś podłużną odmianę dyni  :drapanie:

Offline Anjuszka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6903
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 30.07.2011
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3001 dnia: 13 Kwietnia 2010, 20:51 »
Kabaczek?

Offline madziq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6009
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3002 dnia: 13 Kwietnia 2010, 20:53 »
nie.. do kabaczka temu daleko... znalazłam - dynia piżmowa  :brewki: http://pl.wikipedia.org/wiki/Dynia_pi%C5%BCmowa

Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3003 dnia: 13 Kwietnia 2010, 21:14 »
dynia piżmowa  :brewki: http://pl.wikipedia.org/wiki/Dynia_pi%C5%BCmowa
madziq KOCHAM CIĘ, dzięki serdeczne, jesteś wielka  :Najlepszy:
a swoją drogą to przepyszne warzywo,
szukałam trochę w dyniowatych ale wiedziałam że jestem :glupek:
 ;D ;D



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline madziq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6009
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3004 dnia: 13 Kwietnia 2010, 21:22 »
hihi jakie wyznanie  :D nie ma za co :) zaciekawiłaś mnie tym warzywem i musiałam dokładnie znaleźć co to  :P jeszcze tej odmiany dyni nie kosztowałam, ale jak tylko wpadnie w moje szpony to skosztuję (swoją drogę smakuje mi surowa dynia...  ::) )

Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3005 dnia: 13 Kwietnia 2010, 21:47 »
powiem Ci, że jest podobna w smaku do tej zwykłej tylko bardziej słodka i niestety nigdy nie widziałam jej w szczecińskich sklepach
w Anglii jest bardzo popularna i nazywa się <squash> ta angielska nazwa jest trochę myląca bo na patisona też tak mówią...

surowa dynia :?: to jak można jeść na surowo to muszę spróbować, a tak swoją drogą przypomniało mi się jak byłam w szoku z 15 lat temu jak się dowiedziałam, że pieczarki można jeść na surowo i pamiętam swoją pierwszą pieczarkę a teraz uwielbiam 
jeszcze raz wielkie dzięki  ;D



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3006 dnia: 19 Kwietnia 2010, 09:00 »
To ja z migdałami spróbuję  ;D


Offline carollaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5375
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3007 dnia: 19 Kwietnia 2010, 10:21 »
zrobiłam tę sałatkę i... coś pysznego!
Robiłam z migdałami prażonymi i do sosu dałam jogurt grecki i majonez 1:1



Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3008 dnia: 19 Kwietnia 2010, 14:25 »
No pycha.

Co do dyni to ja uwielbiam zupke dyniową i placuszki, szkoda, że u nas dynia tylko w sezonie jesiennym jest


Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3009 dnia: 19 Kwietnia 2010, 14:39 »
Marta proszę mi tu zapodać przepis na placuszki dyniowe  :blagam:



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline Elcik

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4144
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 02.06.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3010 dnia: 19 Kwietnia 2010, 14:46 »
Ja robię tak jak ziemniaczane tylko dynia :) można też mieszane dyniowo - ziemniaczane, tylko ilość mąki trzeba dobrać, czasem próbować na patelni dopiero, bo lubią się rozlatywać :)


Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3011 dnia: 20 Kwietnia 2010, 10:00 »
No dokładnie tak jak ziemniaczane, tylko jeszcze cynamonem podsypałam, bo wedłuyg mnie super pasuje


Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3012 dnia: 20 Kwietnia 2010, 10:03 »
A gdzie teraz można dynię kupić ??? Ja miałam problem z bakłażanem nawet :-\ nędza straszna


Offline madziq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6009
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3013 dnia: 21 Kwietnia 2010, 10:18 »
o tak placuszki dyniowe to jest to  ;D zawsze od nich zaczynam sezon dyniowy... albo od ciasta ;)

Maja ja teraz dyni nigdzie nie widziałam  :-\ i raczej nie znajdziesz, te z poprzedniego sezonu nawet jak jakaś została to będzie nie dobra, trzeba czekać na następne.

Macie jakiś pyszny sposób na mięsko z grilla? urodziny córy się zbliżają, liczę na ładną pogodę  ;D

Offline madziq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6009
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3014 dnia: 26 Kwietnia 2010, 21:57 »
piiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiizzzzzzzzzz nie macie żadnego pysznego przepisu na mięcho z grilla? szukam czegoś co można zrobić hurtowo - dużo i się nie narobić  :D 16 gęb trza wykarmić  :-\

Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3015 dnia: 26 Kwietnia 2010, 23:45 »
Madziq wydaje mi się, że Maja jest grill-ekspertem, może zapytaj Ją na priv?? ;)
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline kasia_1979
  • zapaleniec
  • *****
  • Wiadomości: 492
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3016 dnia: 27 Kwietnia 2010, 08:08 »
Moze taka karkowka:
pokrojone kotleciki rozbic trochę tępą końcówką noża i włóżyc do marynaty: sos słodko-kwaśny (taki ze słoika, jakiejś firmy np Łowicz) mieszamy z sosem sojowym (nie dużo) i olejem, do tego dodajemy przyprawy: pieprz ziołowy, warzywko (wegeta czy jakieś tam, sporo, bo ma być taka dawka, aby wszystko przeszło solą), paprykę w proszku słodką i odrobinę ostrej, czosnek granulowany i szczyptę ziół prowansalskich.  Taką marynatą przekładasz mięsko i pozwalasz mu się marynować ok godzinki, chociaz lepij zrobic dzien przed grilowaniem, później takie "smarowane" kładziesz na grilla i gotowe 
Tak samo można zrobić skrzydełka lub udka z kurczaka.

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3017 dnia: 27 Kwietnia 2010, 10:13 »
Dziewczyny, jak sadzicie, czy jeżeli do mufinek dodam tartą zwykła czekoladeto mi sie nie rozbabrze podczas pieczenia? czy lepiej kupić wiórki takie przystosowane odo pieczenia?


Offline madziq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6009
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3018 dnia: 27 Kwietnia 2010, 10:57 »
Kasia dzięki  tyle że ja raczej nie kupuję gotowych sosów itp ale coś pokombinuje

Marta nie trzyj bo wyjdzie papka, tylko pokrój na małe kwadraciki wtedy wyjdą pyszne (mam hopla na punkcie muffinek  :P )

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3019 dnia: 27 Kwietnia 2010, 11:49 »
Dzięki za radę, dzis będę piec, dostałam nowy przepis od sąsiadki


Offline madziq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6009
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3020 dnia: 27 Kwietnia 2010, 12:00 »
jak będą pyszne mam nadzieje że się podzielisz  ;)

a ja polecam Wam ciasto 'poduszki" proste, efektownie wygląda i jest niebiańsko pyszne.

Składniki:

Ciasto kakaowe:

    * 5 jajek
    * 220 g mąki
    * 180 g cukru
    * 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    * 125 ml oleju
    * 3 łyżki gorzkiego kakao
    * 125 ml wody

Masa serowa

    * 500 g quarku (dałam twaróg na sernik w pudełku)
    * 1 opakowanie budyniu waniliowego
    * 100 g cukru

Przygotowanie:

Rozdzielić jajka. Żółtka ubić na puszysta piane, dodać polowe cukru, olej i wodę. Białko ubić z pozostałą częścią cukru na sztywna piane i wmieszać do żółtkowej masy. Przesiać mąkę, kakao i proszek do pieczenia do reszty, przemieszac.

Blachę posmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem, wylać na nią ciasto i równomiernie wygładzić.
Masę serową przełożyć do woreczka, uciac róg (lub przełożyć masę do szprycy) i wyciskac na kakaowe ciasto, tworzac kwadraty (po skosie blachy). cieżka masa serowa opadnie troszkę wgłąb ciasta, które będzie przez tą kratkę rosło tworząc tak jakby poduszki  :D

Piec w nagrzanym do 180 st. piekarniku, około 30-35 min.

Offline carollaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5375
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3021 dnia: 27 Kwietnia 2010, 13:07 »
marta082008 tylko jedna uwaga co do czekolady -  używaj dobrej jakości, żadnych czekoladopodobnych, bo się zrobi breja :/
Moja przyjacióła robiła wspaniałe muffinki z czekoladą białą i ciemnąi wyszła lipa,bo potem się zorientowała, że to podróba ;)

Ja zawsze daję zwykłą czekoladę a groszki ewentualnie na górę dla efektu dekoracyjnego.


Madziq, a masz możliwość wkleić zdjęcie, jak to ciacho wygląda, bo brzmi pysznie? Byłabym ogromnie wdzięczna :)



Offline madziq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6009
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3022 dnia: 27 Kwietnia 2010, 13:18 »
a proszę :) z wierzchu wygląda tak


Offline carollaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5375
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3023 dnia: 27 Kwietnia 2010, 13:20 »
ale cudo :skacza:



Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3024 dnia: 27 Kwietnia 2010, 13:40 »
Bomba


Offline madziq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6009
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3025 dnia: 27 Kwietnia 2010, 14:00 »
 ;D aha bo nie napisałam wcześniej - składniki na masę serową trzeba miksować do uzyskania puszystej konsystencji. jak wymieszamy byle jak cała masa opadnie wgłąb ciasta i poduszek nie będzie  ;) wiem, bo za pierwszym razem tak zrobiłam  :P

Offline sarunia

  • bywalec
  • ****
  • Wiadomości: 328
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 31.12.19
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3026 dnia: 28 Kwietnia 2010, 23:58 »
Wspaniale wygląda i pewnie tak też smakuje :) Muszę go zrobić na te niedziele .

Offline gosiaczekk
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5114
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3027 dnia: 29 Kwietnia 2010, 08:43 »
Ja te salatke brokulowa posypuje prazonymi migdalami  ;D
Ze slonecznikiem nie probowalam... trzeba bedzie zapodac.

Martuś daj przepisik pliss  :-* :-*

Offline sarunia

  • bywalec
  • ****
  • Wiadomości: 328
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 31.12.19
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3028 dnia: 29 Kwietnia 2010, 15:21 »
madzoq....nie za bardzo zrozumiałam jak zrobić aby wyszły tak ładne poduszeczki ? wyciskać na ukos ale jak? paski ? jeden obok drugiego? nie wiem jak ? Coś ciężko kapuję  :( 

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3029 dnia: 29 Kwietnia 2010, 15:21 »
Tak, ja tak zrozumiałam, a jak zobaczyłam fotkę to się upewniłam - w miejscach przecięć jest "zapadnięty" ser ;D