Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2935349 razy)

0 użytkowników i 2 Gości przegląda ten wątek.

Offline carollaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5375
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3090 dnia: 25 Maja 2010, 14:34 »
Szpinak wrzucasz rozdrobiony do garnka. Dodaję ząbek czosnku, kostkę rosołową, pieprz, gałkę muszkatałową (startą) NIE SOLIMY. Jak się zagrzeje, dodaję jogurt naturalny (zamiast śmietany), kolejny ząbek czosnku. Zabulgocze raz i wrzucam ser pleśniowy najlepiej z zieloną pleśnią (jest słony, więc nie solę nic wcześniej). Jak się ser rozpuści farsz gotowy.
Można włożyć na naleśnika, zawinąć i dodać jeszcze trochę sera pokruszonego i na patelnię podgrzać, opcjonalnie :)

Ja ten przepis wykorzystuję do makarony penne, robiłam tak też  naleśniki i pierogi.

Smacznego.

Mam nadzieję, że nie zapomniałam o żadnym  składniku, bo piszę z pamięci.



Offline Anjuszka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6903
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 30.07.2011
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3091 dnia: 25 Maja 2010, 20:45 »
Ja robię szpinak w sosie śmietanowym z pieczarkami i cebulką. Tylko ten sos musi być taki jakby zwięzły, żeby można było to użyć jako farsz. Prze-pyszne :)

Offline demka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9604
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25 grudnia 2005
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3092 dnia: 26 Maja 2010, 15:37 »
Pięknie proszę o menu na imprezę w stylu hawajskim- impreza na świeżym powietrzu z gillem. Będe wdzięczna za wszystkie przepisy :D
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline milenaw
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3836
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 08-09-2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3093 dnia: 26 Maja 2010, 16:01 »
A ja w ślad za demką proszę o jakieś pomysły na ciepłe danie na kolację urodzinową ( zazwyczaj robiłam jakieś leczo, chilli, gulasz ). I podpowiedź jaka sałatka pasowałaby do szaszlyczków z  kurzcakiem, papryka, i cebulką?



Offline carollaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5375
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3094 dnia: 27 Maja 2010, 10:37 »
jestem za, takie standardy najlepiej się sprawdzają :)
« Ostatnia zmiana: 27 Maja 2010, 10:45 wysłana przez Maja »



Offline madziatko

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8927
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 03.07.2010/31.07.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3095 dnia: 27 Maja 2010, 16:17 »
Albo np sałatka z pomidorka, ogórka, kapusty pekińskiej, rzodkiewki i sosik z Knorra do tego. Lub standardowo feta.

A ja ostatnio nie miałam rzodkiewki i dałam jajko gotowane. Wszystkim smakowało i zniknęła od razu ze stołu.




Offline milenaw
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3836
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 08-09-2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3096 dnia: 27 Maja 2010, 17:35 »
O faktycznie nie pomyślałam, zę moze byc takie  coś nieskomplikowane.
A co z ciepłym posiłkiem?



Offline demka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9604
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25 grudnia 2005
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3097 dnia: 27 Maja 2010, 17:44 »
a moje hawajskie ????
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline carollaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5375
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3098 dnia: 28 Maja 2010, 11:09 »
a moje hawajskie ????

na grilla to bym machnęła filecik a na to plaster ananasa i albo ser albo szyneczke czy coś. W sumie nigdy nie jadłam czegoś typowo hawajskiego ;)



Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3099 dnia: 28 Maja 2010, 11:20 »
Takie pomysły znalazłam może coś się przyda:

sałatka owocowa w wydrążonym arbuzie
Podsmażany bekon zawinięty na śliwce + jakiś sos do tego
Małe pomidorki wydrążone w środku i wypełnione zawijaskiem <z takiego rękawa> z twarożka + listek bazylii : )
Sałatka: ananas + ryż + tuńczyk

Grzanki hawajskie
Składniki:
chleb tostowy
szynka w plasterkach
żółty ser
ananas z puszki w plasterkach
kiwi
masło
Przygotowanie: Kromki chleba tostowego posmarować masłem. Na każdej kromce położyć po plasterku sera i szynki (wielkości kromki) oraz ananasa i kiwi. Tosty zapiec w gorącym piekarniku lub opiekaczu (ok. 5 minut, aż roztopi się ser).

Ambrozja hawajska
Składniki:
ananasy - 1 puszka (ok. 30 dag)
zalewa z ananasów - 4 łyżki
winogrona - 1 szklanka
wiśnie bez pestek - 1/2 szklanki
truskawki lub maliny - 1/2 szklanki
brzoskwinie - 2 szt.
pomarańcze - 2 szt.
gruszki - 2 szt.
sok z 2 cytryn
cukier
wiórki kokosowe - 2 łyżki

Przygotowanie: Ananasy odsączyć z zalewy, pokroić w kostkę. Gruszki, brzoskwinie, pomarańcze umyć, obrać pokroić. Truskawki umyć, można pokroić. Wszystkie owoce przełożyć do salaterki, posypać cukrem i delikatnie wymieszać. Polać sokiem z cytryn i syropem z ananasów. Sałatkę podawać schłodzoną, posypaną wiórkami kokosowymi.
sałatke mozna podac w wydrążonym arbuzie

grill - jakies szaszłyki owocowo miesne itp
jakies dipy, sosy jako dodatek do nachosów(Najbardziej popularna przekąska na świecie. Nachos najlepiej smakują z salsą, bądź guacamole. Doskonałe do grilla, piwa i wszelkich okazji do zabawy

sałatka hawajskie niebo
Składniki Przepis
Pierś z kurczaka
1 torebka ryżu (polecam Basmati)
Puszka ananasa w zalewie
Puszka kukurydzy
Papryka czerwona
Łyżka orzechów włoskich
Zioła prowansalskie
Sól ziołowa
Curry
Majonez

przepis:
Pierś z kurczaka posypac ziołami prowansalskimi i upiec w piekarniku (ok.20 min)
Następnie upiczone mięso pokroic w kostke. Ananasa odsączyć z zalewy, pokroic, dodac do kurczaka i kukurydzy. Papryke pokroić w drobną kostkę dodać do całości.Ryż ugotować w osolonej wodzie z dadatkiem łyżki oleju(nie bedzie kleisty), odsączyc i dodac do niego łyżke przyprawy curry.
Wszystkie składniki wymieszać , dadać podprażone na suchej patelnii orzechy włoskie.Sos majonezowo - ananasowy:
Majonez wymieszać z sokiem z ananasów, aby powstał sos, doprawić da smaku solą ziołową
Sałotkę poloać sosem, wymieszać i podawąć schłodzoną
--------------------------------------------------

Zapiekanka hawajska

Składniki na 8 porcji:
2 kg porów
3 łyżki oleju
tarta gałka muszkatołowa
40 dag śmietany kremówki
8 plasterków szynki (40 dag)
4 jajka
8 plasterków żółtego sera np. goudy(ok. 32 dag)
1 puszka ananasów z puszki w plasterkach
6 kromek białego pieczywa
sól
pieprz

Sposób przygotowania: Pory oczyściś, pokroić na mniejsze kawałki. mocno rozgrzać olej na patelni, dusić na nim pory przez 2-5 minut na małym ogniu, nie przerywając mieszania. Przyprawić na pikantnie solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz tartą gałką muszkatołową. Ułożyć na prostokątnej blasze o wymiarach 39*35cm. Śmietanę połączyć z jajkami. Polać pory. Całośc zapiec w 200 stopniach przez 10 minutu. Plasterki żółtego sera i szynki podzielić na ćwiartki. Krążki ananasa dobrzeosączyć z soku, pokroić na ćwiartki lub połówki. Kromki pieczywa zrumienić w tosterze , pokroić w kostkę. Na warstwie porów umieścić kawałki szynki i ananasa, posypać kostkami zrumienionego pieczywa.Obłożyć żółtym serem i zapiekać przez 20-30 minut w tej samej temeraturze. Podawać bezpośrednio po upieczeniu jeszcze ciepłą.

--------------------------------------------------
Salatka:

1/2 kg.pieczonej piersi z kurczaka (pokroic w kostke)
1 puszka ananasa
3 owoce kiwi,
1 sloiczek szparagow
1/2 lyzeczki imbiru
1/2 lyzeczki cynamonu
1/2 lyzeczki zmiazdzonych gozdzikow
2 lyzki brandy
3 lyzki soku z cytryny
Wszystko pokroic w kostke.W malym naczyniu utrzec sok z cytryny,cynamon,gozdziki, imbir,brandy,wlac syrop z ananasow.Salatke polac sosem,wstawic do lodowki aby przeszla aromatem przypraw.
----------------------------------------------------------
Biszkopt z owocami tropikalnymi

Składniki
•4 jajka
•1 szklanka cukru
•0,5 szklanki mąki pszennej
•0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
•1 łyżeczka proszku do pieczenia
•2 łyżki ciepłej wody

•1 puszka brzoskwiń
•1 puszka ananasów
•2 budynie kokosowe
•0,5 kostki masła roślinnego
•0,5 szklanki cukru pudru
•1-2 całe jajka
•2 paczki wiórków kokosowych

Etapy przygotowania
1.Z pierwszych składników upiec biszkopt.
2.Sok z brzoskwiń i ananasów połązczyć z wodą (0,8 l)- ugotować na niej 2 budynie kokosowe. Pozostawić do wystygnięcia
3.Masło, cukier puder, jajka utrzeć i dodać 2 paczki wiórków.
4.Na biszkopcie położyć brzoskwinie i ananasy, na nie wystudzony budyń. Następnie położyć masę i zapiec w piekarniku na złoty kolor w temp. 200* przez 0,5 godziny

----------------------------------
pizza hawajska

Składniki na Ciasto:
- 250 g mąki
- 15 g drożdży
- około szklanki ciepłej wody
- szczypta soli
- szczypta cukru
Toping:
- sos pomidorowy
- &frac14; puszki ananasów
- 100 g szynki
- 250 g sera
- 1 łyżka oleju
- zioła: oregano, bazylia, jeśli możliwe świeże

Wykonanie:
Pokruszyć drożdże, włożyć do miseczki, wymieszać z małą ilością ciepłej wody, cukrem i trzema łyżkami mąki, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w cieple miejsce.
Następnie przesiać resztę mąki, wlać drożdże, dodać sól. Zagniatając dodawać wodę - powinno mieć gęstą, jednolitą konsystencję. Wyrobione ciasto przykryć i odstawić na jeszcze 2 godziny w ciepłe miejsce.
Przed pieczeniem, zagnieść jeszcze chwile i rozwałkować
Ułożyć podstawę pizzy na blasze, posmarować olejem, następnie sosem pomidorowym.
Pokroić szynkę w cienkie plasterki, ułożyć na sosie, całość posypać serem i na wierzch ułożyć pokrojonego ananasa. Piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni Celsjusza.
------------------------------------------

LAULAU -potrawa hawajska
Skład:
ok.3/4 kg wieprzowiny (szynka)
2 łyżki soli morskiej
1/2kg solonej ryby maślanej lub łososia*
1/2kg liści luau*
12 liści ti*
Sposób wykonania:
Mięso wieprzowe pokroić w sporą kostkę. Soloną rybę wymoczyć w wodzie przez około 3 godziny, odcedzić i starannie osuszyć. Umyć i osuszyć liście luau* albo szpinaku odcinając łodygi. Mięso posypać solą i wymieszać, podzielić na 6 części. Rybę też pokroić na kawałki i podzielić na 6 części. Umieścić 6-8 liści luau, albo 1/6 szpinaku na liściach ti*, na to 1/6 ryby i mięsa obwijać liśćmi na krzyż tak, aby powstał pakuneczek, związać nitką. Zrobić 6 porcji. Gotować na parze 3-4 godziny, dolewając wody w razie potrzeby.

*można samemu przygotować soloną rybę: wziąć 2 łyżki morskiej soli na 1/2kg filetów ryby, osolić dokładnie i odstawić na godzinę, potem nie trzeba moczyć, tylko lekko przepłukać.
*liście luau - można zastąpić szpinakiem
*liście ti - można zastąpić liśćmi banana albo obranymi liśćmi z kolb kukurydzy

--------------------------------------------------------

krewetki z grilla
skład:
jedno opakowanie krewetek wypatroszonych/im większe tym lepsze/
pęczek naci z pietruszki
czosnek
oliwa z oliwek
Sposób wykonania:
Krewetki wypłukać na sicie i zostawić żeby obciekły. Nać posiekać drobno z czosnkiem i odrobiną wegetty wlać oliwę i dobrze wymieszać. Krewetki przełożyć do naczynia i zalać marynatą odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce. Nadziewać na patyczki szaszłykowe grilować na dobrze rozgrzanych węglach bardzo krótko 2-3 min polewając resztą marynaty. Krewetki same w sobie są lekko słone dlatego do marynaty używamy szczyptę wegey i grilujemy szybko żeby nie wyschły.

---------------------------------------------

elegancka przystawka z krewetek


Składniki:
Na cztery porcje
• 12 łyżek ugotowanego ryżu
• 4 krewetki black tiger
• 2 ząbki czosnku i łyżka masła do smażenia krewetki
• 2 łyżki posiekanej drobno papryki
• 1 łyżka posiekanej cebuli
• 1 płaska łyżka Łagodnej Pasty Curry Patak`s
• 1 łyżka oleju
• przybranie - np. listek bazylii, tymianku lub pietruszki

Przygotowanie:
Obsmażyć cebulę na oleju. Dodać pastę curry, paprykę i ryż. Wymieszać równomiernie składniki. Następnie uformować krążek o wysokości około 2-3 cm. Usmażyć krewetki (smażyć do momentu aż szare paski krewetki black tiger zrobią się czerwone) na maśle z czosnkiem. Położyć usmażona&plusmn; krewetkę na wcześniej przygotowanym krążku z ryżu. Podawać jako przystawkę.
------------------------------------------


Offline malgosiask

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8926
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3100 dnia: 28 Maja 2010, 11:21 »
Może sałatka na słodko - ananas, kukurydza, majonez, przyprawy do tego albo kurczak z grilla, albo wędzony kurczak pokrojony w kostkę. Można zrobić też szaszłyki kurczak/ananas, przepis tutaj.
Te filety z plastrem ananasa i sera super. Może jeszcze tosty z szynka ananasem i serem.

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3101 dnia: 28 Maja 2010, 11:41 »
Coś na ciepło

4 plastry schabu wieprzowego,bez kości
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki imbiru
2 łyżki oliwy
4 kromki bułki
4 plastry ananasa
1 owoc kiwi
4 owoce liczi
2 łyżeczki brandy
4 łyżeczki konfitury(z aronii lub czarnej porzeczki)
4 duże liście salaty, 1/2 pęczka szczypiorku

Z mięsa uformować medaliony,posypać sola ,pieprzem,natrzeć zmiażdżonym czosnkiem i utartym imbirem.
Rozgrzać oliwę,usmażyć mięso,po 2 minuty z każdej strony.Wyjąć przełożyć na talerz.
Na tłuszczu który pozostał na patelni,obsmażyć (krotko) krążki ananasa,plasterki kiwi,liczi.Gdy owoce trochę zbrązowieją,wlać brandy.przesunąć owoce na bok patelni,a w środku położyć steki,każdy posmarować łyżeczką konfitury,podgrzewać przez 2 minuty.
Kromki bułki włożyć do tostera,lub piekarnika,opiec.

Na talerzu ułożyć liście salaty,na nich grzanki,na wierzchu steki,dekorować plastrami ananasa,kiwi i kulkami liczi.Przez każdy krążek ananasa przewlec kilka pędów szczypiorku.Polać steki sosem z patelni,natychmiast podawac.

sałatki

1/2 kg.pieczonej piersi z kurczaka (pokroić w kostkę)
1 puszka ananasa
3 owoce kiwi,
1 słoiczek szparagów
1/2 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki zmiażdżonych goździków
2 łyżki brandy
3 łyżki soku z cytryny
Wszystko pokroić w kostkę.W małym naczyniu utrzeć sok z cytryny,cynamon,goździki,imbir,brandy,wlać syrop z ananasów.Sałatkę polać sosem,wstawić do lodówki aby przeszła aromatem przypraw.

lub/i


25 dag makaronu (kokardki)
25 dag fasolki zielonej szparagowej
45 dag mrożonych,gotowanych krewetek
1 mango (pokroić w kostkę)
kilka ćwiartek limonek
6 dag migdałów siekanych,uprażonych
150 ml jogurtu naturalnego
3 łyżki majonezu
utarta skorka z 1 limonki

Makaron ugotować, dodać fasolkę na ostatnie 5 min.gotowania.Przełożyć na cedzak,opłukać zimna woda.odsączyć.
wymieszać jogurt z majonezem i utarta skorka z limonki.
Do makaronu z fasola dodać krewetki,mango oraz polowe migdałów,wymieszać z sosem jogurtowym.Posypać reszta migdałów,przybrać ćwiartkami limonek.

deser

Biszkopt z owocami tropikalnymi


4 jajka
1 szklanka cukru
0,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki ciepłej wody

1 puszka brzoskwiń
1 puszka ananasów
2 budynie kokosowe

0,5 kostki masła roślinnego
0,5 szklanki cukru pudru
1-2 całe jajka
2 paczki wiórków kokosowych
      
Z pierwszych składników upiec biszkopt.
Sok z brzoskwiń i ananasów połązczyć z wodą (0,8 l)- ugotować na niej 2 budynie kokosowe. Pozostawić do wystygnięcia.    Masło, cukier puder, jajka utrzeć i dodać 2 paczki wiórków.          
Na biszkopcie położyć brzoskwinie i ananasy, na nie wystudzony budyń. Następnie położyć masę i zapiec w piekarniku na złoty kolor w temp. 200* przez 0,5 godziny


Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3102 dnia: 28 Maja 2010, 11:57 »
No to się z biszkoptem powtórzyłam ;D


Offline demka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9604
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25 grudnia 2005
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3103 dnia: 28 Maja 2010, 12:30 »
ale się objemy :D :D :D dzięki
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline madziq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6009
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3104 dnia: 28 Maja 2010, 12:50 »
ten biszkopt z owocami tropikalnymi brzmi świetnie! hmm muszę w najbliższym czasie wypróbować

Offline carollaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5375
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3105 dnia: 28 Maja 2010, 14:26 »
o kurcze, ile fantastycznych przepisow :)



Offline milenaw
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3836
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 08-09-2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3106 dnia: 29 Maja 2010, 09:48 »
Mnie ten biszkopt zainteresował. na przyszły tydzień chyba wypróbuję.



Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3107 dnia: 3 Czerwca 2010, 18:26 »
Kluski z twarogiem i skwarkami...

Składniki
Ziemniaki + mąka + mąka ziemniaczana
twaróg
boczek wędzony

Ziemniaki ścieramy na miazgę, lub mielimy w malakserze + dosypujemy mąkę (jeśli ziemniaki są młode to dodajemy mąkę ziemniaczaną również) - masa ziemniaczano mąkowa ma być dość gęsta.
Gotujemy wodę mocno osoloną i robimy coś na kształt klusek lanych.

Po ugotowaniu i odcedzeniu posypujemy twarogiem i polewamy skwarkami z wędzonego boczku
Sałatka ze słonecznikiem:

Sałata (ja dałam dwa rodzaje)
rzodkiewki
pomidory
koperek
szczypiorek
słonecznik podprażony na suchej patelni
Sok z cytryny, sól pieprz, mieszanka ziół do smaku, olej roślinny lub oliwa z oliwek...

Wszystko pokroić, pomieszać i zjeść.... pychotka

Offline carollaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5375
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3108 dnia: 3 Czerwca 2010, 20:51 »
o, bardzo prosta sałatka, z chęcią zrobię :)



Offline madziq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6009
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3109 dnia: 3 Czerwca 2010, 21:07 »
sałatkę na pewno wypróbuję - będzie świetna do grilla :)

Offline Gemini
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5362
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 30.06.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3110 dnia: 4 Czerwca 2010, 13:03 »
Dziewczyny jak ktoś ma odwagę sprobować podaję przepis na sałatkę ( przepis z innego forum) ponoć rewelacja, chociaż ja nie mam odwagi na razie :D

Cytuj
polecam, mega mega magiczne połączenie


przygotowujemy wcześniej: krążki cebuli czerwonej obficie skrapiamy sokiem z limonki

sałatka warstwowa
- najpierw arbuz kostke pokrojony
- na to pietruchy duzo
- dalej feta + czarne oliwki
- na to wczesniej skropiona cebula
- i pietrychy duzo na koniec
+ pieprz i oliwa

Coś podobnego do sałatki Nigelli
Ps. Pietruszka korzeń, nie natka
Tfu, tfu odwrotnie :D natka nie korzeń


Offline baska98

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10161
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 31 maj 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3111 dnia: 4 Czerwca 2010, 18:00 »
napiszcie mi proszę sprawdzone przepisy na sałatkę po grecku, bo mój mi się już przejadł i może Wasze będą lepsze...

tydzień temu byliśmy na weselu, na którym była właśnie sałatka po grecku - w życiu nie jadłam lepszej...

Offline justyna85

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8439
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 01.08.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3112 dnia: 4 Czerwca 2010, 20:32 »
dziewczyny a ja mam do Was pytanko
jak robicie surówkę z kapusty kiszonej? nad morzem zawsze do rybki dają taką pyszną a ja nie potrafie takiej zrobić , niby taki banał a jadnak....



rybkawiedenka
  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3113 dnia: 4 Czerwca 2010, 20:35 »
baska98 a zwróciłaś uwagę na to co było w środku - w sensie czym ona się różniła od tej którą ty robisz?

Offline baska98

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10161
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 31 maj 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3114 dnia: 4 Czerwca 2010, 21:18 »
w sumie chyba niczym ???
może była tak dobrze przyprawiona?
albo ja byłam tak głodna ;D ;D

Offline madziq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6009
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3115 dnia: 4 Czerwca 2010, 21:35 »
Basia a z oliwkami czy bez?
justyna85  ja robię tak : kapusta + starta marchewka + starte jabłko + oliwa z oliwek, pieprz, sól i tyle ;) a proporcje według uznania

Offline baska98

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10161
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 31 maj 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3116 dnia: 4 Czerwca 2010, 21:39 »
sałatka zawierała oliwki i pomimo tego, że za nimi nie przepadam po prostu się nimi objadałam :D

Offline madziq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6009
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3117 dnia: 4 Czerwca 2010, 21:45 »
ja oliwki się nie tknę :) ale przepis od znajomej mam :)

zielona sałata
2 pomidory
czerwona cebula
ogórek
10 dag fety
zielone oliwki
oliwa z oliwek
oregano
sól, pieprz

Liście sałaty oddzielić, umyć w zimnej wodzie, osuszyć, rozerwać na mniejsze kawałki. Dodać pokrojone na ćwiartki pomidory, krążki cebuli, plasterki ogórka, pokrojoną w kostkę fetę oraz oliwki. Doprawić solą, pieprzem, skropić oliwą i posypać oregano.

Offline baska98

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10161
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 31 maj 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3118 dnia: 4 Czerwca 2010, 21:52 »
dziekuję Madziu :-*
ja właśnie robię taką samą z tym, że dodaje też czarne oliwki.

Ma ktoś przepis na inną? może inne przyprawy?

rybkawiedenka
  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3119 dnia: 4 Czerwca 2010, 22:06 »
Ja robiłam tak - gotujesz torebkę ryżu na sypko. Studzisz. Do zimnego ryżu dodajesz fetę - ale musi być ta miękka która się lepi do innych produktów pokrojoną w kostkę, zielone i czarne oliwki, fioletową posiekaną cebulę - ale nie za dużo, i można dodać kukurydzę. MIeszasz i gotowe. Ilość wg uznania.