Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2942355 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3300 dnia: 8 Grudnia 2010, 19:47 »
Home&you :) to ten sklep :)

Pierniczki super! Tez bede piec, na razie moje ciasto lezakuje :)

Offline .caril.

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10757
  • data ślubu: 22.08.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3301 dnia: 8 Grudnia 2010, 19:49 »
dokładnie home&you
mamy ciastka i choinkę (widać ją na stronce)
http://home-you.com/?go=bn&rname=bn_k&gid=56

konsumpcja przez R. dokonana - pyszne są :)
za zewnątrz twardsze, a w środku miękkie.

Offline goss25

  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 124
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3302 dnia: 15 Grudnia 2010, 11:17 »
Ale super pierniczki :P
Pychotka pewnie :P

Offline Ninka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14816
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3303 dnia: 15 Grudnia 2010, 11:19 »
U mnie "Metrowiec' czeka na przełożenie. Fota będzie oczywiście!

Offline Ninka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14816
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3304 dnia: 15 Grudnia 2010, 13:31 »
Obiecane- wykonane:


Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3305 dnia: 15 Grudnia 2010, 13:58 »
Mniam, mniam, a ile ma długości?
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline madziulka1021

  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 611
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 17.10.2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3306 dnia: 16 Grudnia 2010, 12:45 »
oooooo ale długi - w końcu to metrowiec ;D

Offline baska98

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10161
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 31 maj 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3307 dnia: 16 Grudnia 2010, 21:49 »
wow :D a jak Ty go robisz?

Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3308 dnia: 16 Grudnia 2010, 22:02 »
u mnie powoli szykuje się menu;-) na razie wymyśliłam tak:
1. pierogi z grzybami i kapuchą,
2. krokiety,
3. barszcz z uszkami,
4.ryba po grecku,
5.ryba po japońsku
6. rybka w occie,
7.śledziki w zalewie,
8. sałateczka z tuńczykiem
9. serniczek,
Na resztę pomysłów czekam na bratową , bo święta spędzamy razem,może ma jakieś nowości;-) to na sama Wigilię,na swiateczne obiadki zapewne jakies mięska;-/)



Offline Anjuschka

  • Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 10267
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 15.05.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3309 dnia: 17 Grudnia 2010, 10:20 »
Dziewczyny, macie jakieś sprawdzone przepisy na sałatki Bożonarodzeniowe?
Jarzynowa oczywiście będzie - a sałatka z tuńczyka już mi się znudziła.

Offline Ninka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14816
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3310 dnia: 17 Grudnia 2010, 10:33 »
Nie wiem ile ma, nie mierzyłam. Niemniej biorąc pod uwagę długość keksówek i dodając krem, wyjdzie około 70cm.

Przepis:

METROWIEC

Ciasto:

1 1/2 szkl. mąki
1 szkl. cukru
8 łyżek letniej wody
10 łyżek oleju
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao

Krem:

1 i ½  szkl. mleka
½ szkl. cukru
2 jaja
2 i ½ łyżki mąki ziemniaczanej
2 i ½ mąki pszennej
kostka masła
 
Przyrządzanie:    

Cukier utrzeć z żółtkami, dodać olej i wodę, a następnie mąkę z proszkiem do pieczenia.

Z białek ubić pianę, którą delikatnie domieszać do ciasta.

Podzielić je na dwie porcje, a do jednej z nich dodać kakao.

Piec w długiej i wąskiej formie keksowej nasmarowanej dokładnie tłuszczem w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.

Ciasto można upiec dzień wcześniej.

Przygotować krem:

 ¾ szklanki mleka zagotować razem z połową szklanki cukru.

Nieco wystudzić, po czym dodać masę przygotowaną z ¾ szklanki mleka, 2 jaj, mąki ziemniaczanej i pszennej,

Dokładnie mieszając wszystkie składnik, masę wlać do gotującego się mleka i gotować dalej na małym ogniu, miksując.

Po wystudzeniu dodać masło/margarynę i dokładnie wymieszać.

Ciasto pokroić na kromki, przekładać kremem, układając na przemian jasne i ciemne ciasto.

Polać następnie polewa czekoladową

Offline madziulka1021

  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 611
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 17.10.2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3311 dnia: 17 Grudnia 2010, 12:59 »
To i ja napisze kilka przepisów ;D Może któraś akurat skorzysta  ;)

Zupa chińska - na każdą okazję

Składniki :

Wszystko to co potrzebne do ugotowania rosołu.
makaron sojowy
grzyby MUN
sos sojowy
przyprawa chińska
sól,pieprz
kostka rosołowa

Makaron zalać gorącą wodą, poczekać 5min aż będzie miękki . Grzyby ugotować i pokroić w drobne paski. Gdy rosół się ugotuje wyjąć mięso i warzywa - wszystko pokroić w kostkę. Następnie połączyć wszystkie składniki w jednym naczyniu (garnku). Dodać przyprawy , sos sojowy, sól, pieprz, i wszystko chwilę pogotować  :)

Smacznego ;D




Sałatka

- 5 płatów śledziowych
- puszka groszku
- 2 ogórki kiszone
- 2 ziemniaki
- majonez
Nie pisze już wykonania bo to wiadome  ;)


Sałatka studencka

1 cała pierś z kurczaka
1 zupa chińska - rosół łagodny
1 zupa chińska - rosół pikantny
kapusta pekińska
papryka
ogórek zielony
rzodkiewka
majonez
cebula

Pierś pokroić w kostkę usmażyć razem z cebulą.Makaron rozkruszyć do salaterki i zalać wodą , odstawić do zmiękczenia i przecedzić. Posypać przyprawami z tych zupek (bez tłuszczu).
Do makaronu dodać usmażoną pierś i odstawić na 30 minut.
Później dodać łyżkę majonezu i odstawić na 2 godziny.
Następnie dodać pokrojone warzywa, przyprawić solą ,pieprzem i dodać majonez - wszystko wymieszać.

Smacznego :)

Sałatka z brokułów

1 brokuł
świeży ogórek
jajko na twardo
kukurydza
majonez

Brokuł i jajko gotujemy - później wszystko kroimy i mieszamy z majonezem.

Sałatka z piersi kurczaka

Papryka czerwona, żółta
kukurydza
pierś z kurczaka
ryż
majonez

Pierś z kurczaka gotujemy a później kroimy wszystko i mieszamy.

Offline madziulka1021

  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 611
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 17.10.2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3312 dnia: 17 Grudnia 2010, 13:14 »
Sałatka warstwowa

30 dag sera żółtego - kroimy w kostkę
zalewamy ketchupem
posiekany szczypiorek
kukurydza
majonez
5 jajek na twardo

Układamy warstwowo tak jak napisałam składniki -najlepiej zrobić takie 2 warstwy.
Sałatka dobra jest do kanapek.

Offline madziulka1021

  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 611
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 17.10.2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3313 dnia: 17 Grudnia 2010, 13:18 »
Anjuschka jeśli chodzi ogólnie o Święta to u mojej teściowej  oprócz warzywnej jest też sałatka gyros (przepis na pierwszej stronie) , była też taka ananas,szynka, ser , kukurydza, majonez.
Ja w tym roku też zastanawiam się jaką zrobić , mam kilka przepisów ale jeszcze nie przetestowanych  ;D

Offline Anjuschka

  • Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 10267
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 15.05.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3314 dnia: 17 Grudnia 2010, 17:48 »
A gyros to nie jest sałatka z kurczakiem?

Podejrzewam, że zrobię moją nieśmiertelną sałatkę z tuńczyka, ale dodatkowo chciałabym jakąś inną - nową.

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3315 dnia: 17 Grudnia 2010, 17:56 »
to ja proszę o przepis na nieśmiertelną sałatkę z tuńczyka

U mnie na stole z sałatek tradycyjnie warzywna, sałatka z kurczaka wędzonego (kurczak wędzony krojony w kostkę + kukurydza + majonez i do samku pieprz i sól)

i sałatka z gotowanej piersi z kurczaka(moja ulubiona)

Pierś z kurczaka gotujemy w bulionie później kroimy w kostkę do tego dodajemy ananasa w kostce z puszki, orzechy włoskie, pora pokrojonego w piórka, kukurydzę, trochę majonezu (w wersji light wymieszany z jogurtem) i sól i pieprz do smaku 

aaa i polecam piernikowe mufinki z przepisu ze strony "moje co nieco"

Offline madziulka1021

  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 611
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 17.10.2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3316 dnia: 17 Grudnia 2010, 17:58 »
No tak z kurczakiem ale na 1 i 2 dzień Świąt czemu nie  ;) miałam taki przepis na sałatkę ze śledziem akurat na Wigilię - jak go odnajdę to napiszę :)

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3317 dnia: 17 Grudnia 2010, 18:05 »
u mnie całe święta więc ja potrawy i wigilijne i świąteczne serwuję :) w wigilię mam zaplanowaną sałatkę jarzynową, jak na razie na inne pomysłów brak  ::)

Offline .caril.

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10757
  • data ślubu: 22.08.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3318 dnia: 17 Grudnia 2010, 18:07 »
u nas "imprezową" sałatką jest taka ze składników:

puszka kukurydzy
puszka czerwonej fasoli
żółty ser pokrojony w kostkę
szynka pokrojona w kostkę
seler konserwowy ze słoika
majonez
w wersji na słodko można dodać ananasa, a dla nielubiących fasoli, zamiennikami są jajko i ogórek konserwowy.

często robię też makaronową:
paczka makaronu tortellini (z szynką lub grzybami)
ugotowany brokuł
puszka groszku
ogórek konserwowy
żółty ser pokrojony w kostkę
jajko
majonez z koperkiem

Offline julenka

  • * * * * *
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3592
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3319 dnia: 17 Grudnia 2010, 18:50 »
Na Święta polecam sałatkę warstwową ze śledzikiem - mnniammm... :D
Ale chyba już gdzieś się tutaj pojawiła..

Offline Anjuschka

  • Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 10267
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 15.05.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3320 dnia: 17 Grudnia 2010, 19:07 »
Sałatka z tuńczyka

Składniki:   
2-3 puszki tuńczyka (ja biorę zawsze w sosie własnym)
2 woreczki ryżu
1 puszka kukurydzy
ogórki konserwowe - na oko ok. 8szt. (zależy jakiej wielkości)
5 jajek
majonez
sól
pieprz
cytryna wkropiona

Sposób wykonania:   
Tuńczyka odlać i podzielić go na mniejsze części. Ryż ugotować w osolonej wodzie, jajka ugotować, ostudzić. Kukurydzę osączyć z zalewy. Ogórki konserwowe i jajka pokroić w kostkę.
Wszystkie składniki połączyć, dodać majonez, sól, pieprz, pokropić cytryną i wymieszać.

Czasami dodaję pokrojoną paprykę konserwowa - ok. cały słoik.

Offline julenka

  • * * * * *
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3592
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3321 dnia: 17 Grudnia 2010, 19:40 »
Anjuschka, robię identyczna sałatkę - jest przepyszna i szybka do zrobienia :)

Offline Anjuschka

  • Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 10267
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 15.05.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3322 dnia: 17 Grudnia 2010, 22:31 »
Sałatkę robi się naprawdę błyskawicznie, parę osób z forum już ją u mnie jadło, więc pewnie też mogą potwierdzić, że jest dobra.

Offline madziulka1021

  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 611
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 17.10.2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3323 dnia: 18 Grudnia 2010, 11:13 »
Daruda napiszesz przepis na tą rybę po japońsku  ??? :)

Offline Ninka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14816
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3324 dnia: 18 Grudnia 2010, 11:54 »
.caril zainspirowałaś mnie! Zdobyłam foremki i piekę pierniki, jak tylko moja mała pomocnica wróci od dziadków.

Offline .caril.

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10757
  • data ślubu: 22.08.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3325 dnia: 18 Grudnia 2010, 12:04 »
miło :)
daj znać jak poszło!

Twój metrowiec za to przywołał wspomnienia z dzieciństwa - nie było imprezy bez tego ciasta i słodkich grzybków ;)

Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3326 dnia: 18 Grudnia 2010, 12:52 »
się robi;-)))) RYBKA PO JAPOŃSKU
1 kg filetów,
kilka ogórków konserwowych,
4 cebule,
papryka konserwowa

ciasto naleśnikowe-mąka,mleko,jajo,czy jak tam kto robi sobie naleśniczki,tylko ciasto musi być bardziej gęste,aby ładnie rybkę obtoczyć.

zalewa- 2 szklanki wody,1/2 szklanki oleju,koncentrat pomidorowy, 4 łyżki ketchupu, 3 łyżki octu,2 łyżki cukru,sól,pieprz.
wszystko to zagotować,rybkę obtoczyć w cieście naleśnikowych,usmażyć na patelni,ułożyć na półmisku(ja to robię w przezroczystej dość wysokiej misce) i przekładać pokrojonym ogóraskiem,cebulką i papryką,wstawić do lodówki,bo musi wszystko sobą przejść.....PYCHOTAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA




Offline madziulka1021

  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 611
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 17.10.2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3327 dnia: 18 Grudnia 2010, 15:30 »
Jak rozumiem to później na koniec zalać tą zalewą  ??? chyba wypróbuję ;D

Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3328 dnia: 18 Grudnia 2010, 17:53 »
tak,tak zalać zalewą;-)



Offline Ninka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14816
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3329 dnia: 18 Grudnia 2010, 19:17 »
.caril. a czy mogę ciasto dziś przygotować i wstawić do lodówki?

 Dopiero mi familia wróciła, a chcę jednak wykrawać pierniki z Mariką.


A i czym tak ładnie na biało się dekoruje?